Якщо благословили на неможливе ...

  1. Хто хворіє, той уже постить
  2. 10 акафістів не благословляє
  3. На що можна благословити
  4. Вчіться мислити самостійно

Якось Великим постом один хлопчик-підліток зламав ногу. Два місяці лікарі дали на те, щоб кістки зрослися, а в цей час суворо рекомендували хлопцеві налягати на м'ясні бульйони і молочне. Але духівник їсти м'ясо не благословив. І в результаті перелом ... зрісся всього за місяць. Як священикам не страшно давати благословення, що впливають не тільки на здоров'я, але і на все життя людини, і чи відчувають вони при цьому свою відповідальність, ми говоримо з правлячим архієреєм Бердянської єпархії єпископом Єфремом (Ярінка).

Хто хворіє, той уже постить

- Владико, як «працює» благословення? Якщо, наприклад, лікар наказує їсти м'ясне, а батюшка благословляє строгий пост, кого слухатися?

Якщо, наприклад, лікар наказує їсти м'ясне, а батюшка благословляє строгий пост, кого слухатися

Єпископ Єфрем (Ярінко)

- благословення , Як ви сказали, «працює» по слову Святого Письма: «По вірі вашій нехай буде вам». Людина вірить, що через священика або архієрея отримає пряму відповідь від Господа, і готовий це слово в точності виконати.

Давайте згадаємо, для чого взагалі нам потрібна посада. Пости встановлені Церквою для користі людини, щоб освятити його, захистити від впливу злих духів, адже «Цей рід нічим не виходить» - тільки молитвою й постом.

Можна сказати що пост - це і наш послух церковне. Святі отці визначили саме таку кількість постів і пісних днів, щоб допомогти порятунку душі, і якщо ми довіряємо їм, довіряємо Церкві, значить, виконаємо всі постанови. Якщо приймемо, що піст - це благословення Церкви, нам буде легко його дотримуватися. Багато церковні люди кажуть, що з нетерпінням очікують поста, а коли він закінчується, відчувають якусь скорботу: так не хочеться з ним розлучатися, настільки ти звик, настільки тобі легко.

Тому, хто уважно читає Євангеліє, в якийсь момент може здатися, що Ісус Христос нехтував постом, бо не постив, як інші, і вів спосіб життя не такий, як оточуючі: відвідував будинки грішників і митарів, весь час був на людях , в центрі уваги. І коли фарисеї дорікали Його, Господь відповідав: «Не те, що входить в уста, опоганює людину, але те, що виходить з уст» (Мф. 15:11). Але треба пам'ятати, що служіння Христа на землі було коротким - трохи більше трьох років, тому Він сконцентрувався на найважливішому. Коли ж залишив Своїх учнів, вознісся на небо, тоді повернулися всі пости і встановлення, і апостоли стали їх дотримуватися, як і було передбачено: «Чи можуть гості весільні сумувати, поки з ними ще є молодий? Але прийдуть ті дні, коли заберуть молодого від них, тоді й постити будуть »(Мф. 9:15).

Вища мета посту - це, як я вже сказав, освячення людини, примирення з Богом, перебування в Його любові. Але без фізичної вправи досягти такої духовної висоти неможливо. Ось для чого потрібна посада: він дисциплінує, вчить самообмеження, самопожертви.

Коли ж людина хворіє, сама хвороба стає для нього якимось обмеженням, ставить його в такі умови, коли він чимось обмежений, буває, не може навіть з ліжка піднятися, жити повноцінним життям, і повинен миритися. Недуга позбавляє мирських радостей, призводить до стану спокою, коли ми заглиблюємося в себе, шукаємо духовні корені хвороби, замислюємося над своїм життям. До цього, власне, веде і пост. Так що можна сказати, хто хворіє, той уже постить.

Кого слухати: лікаря або священика. Якщо людина довіряє Церкві, покладає всю свою надію на Бога, що Бог направить розум цього священика, напоумить правильно дати благословення, він йде і питає. І кожен священик, напевно, коли просять благословення, підходить до цього дуже серйозно, адже тобі готові довіритися повністю, а ти, як священнослужитель, повинен взяти на себе відповідальність, що людині робити далі.

Коли я даю благословення, перш за все дізнаюся, як людина живе, який у нього графік, скільки вільного часу на молитву, щоб благословення не було непосильним навантаженням.

Будь-священик, якщо бажає допомогти, постарається вникнути в життя людини і підбере таке молитовне правило і такий захід утримання в їжі, які допоможуть одужати і фізично, і духовно. І якщо людина з вірою приймає благословення духівника, тоді все у нього виходить.

Але нерозважливо довіряти тому, що скаже батюшка, не треба. Потрібно дивитися, викладається чи благословення в церковній традиції, наскільки воно порівнянно з силами самої людини, його життєвого графіка, фізичних і моральних, душевних сил.

Потрібно дивитися, викладається чи благословення в церковній традиції, наскільки воно порівнянно з силами самої людини, його життєвого графіка, фізичних і моральних, душевних сил

Фото прес-служби Бердянської єпархії

10 акафістів не благословляє

- Як ви самі визначаєте, коли треба давати благословення, а коли ні?

- Людина, яка шукає благословення, повинен розуміти, що тим самим він добровільно віддає себе в послух духівника.

Ось приходять за благословенням читати в день 10 акафістів. Я не благословляю. Тому що людина може мати таке благе бажання, і йому здається, що він це подужає. Але починати потрібно завжди з малого. Спочатку читайте один, потім, можливо, буде більше, і так далі.

Або просять благословення не їсти м'яса. Якщо людина церковний і розуміє, на який крок йде, і у нього є для цього можливості - тоді таке благословення дається. Воно допоможе віруючому йти цим шляхом, так як далі прийдуть спокуси, і йому не обійтися без допомоги Божої.

- Чи даєте ви благословення, якщо знаєте, що людині буде важко почути і прийняти ваше слово? Або пошкодуєте?

- Це вже буде в деякій мірі єпитимія, ліки для душі. Кожен священнослужитель повинен піклуватися про здоров'я своїх прихожан, духовних чад, і іноді доводиться давати такі благословення, які, на перший погляд, можуть людям не подобатися.

Наприклад, просить хтось послаблення або звільнення від посади. Скаржиться, що недостатньо сил, але священик бачить, що це від малодушності, і в цей момент людини потрібно просто підтримати. Духівник не дає благословення і тим самим зміцнює віру. А людина потім дивується, як йому вдалося все витримати, і радіє тому, як мудро з ним священик вчинив, що не дав приводу розслабитися.

Ми все ще недужі і шукаємо послаблення. Кожен виправдовує себе навіть перед своєю совістю. Але це - заколисування себе, а потрібно тверезо подивитися, підбадьоритися, і тоді навіть те, що на перших порах здавалося неможливим, з благословенням стає реальним. В даному випадку благословення - це як молитовне зміцнення людини в справі, в його служінні, в його житті.

На що можна благословити

- Чи не є похід до священика «за благословенням» спробою перекласти відповідальність за своє життя і вчинки на іншу людину?

- Так, в деякій мірі відповідальність лягає на духівника, але особисто я намагаюся дотримуватися позиції, що будь-який благословення повинно бути прийнято з згодою. Якщо людина не готова довіритися, краще почекати і благословення не давати. А якщо бачу, що люди готові, все у них для цього є, але немає рішучості, в такому випадку слово пастиря стає для них як поштовх, і далі вони з радістю йдуть цим шляхом. Буває, людині важко зробити перший крок і коли, довірившись духівника, він цей крок робить, то виходить на якісно інший рівень, вищий.

Таке благословення, наприклад, іноді потрібно студентам, які закінчили семінарію, одружувалися, але не наважуються приймати священний сан.

- Чи доводилося вам давати таке благословення, яке б повністю змінювало життя людей?

- Люди самі повинні вирішувати, як їм змінювати своє життя. Священик може бути тільки порадником.

Ось буквально в цьому році до мене звернулася сімейна пара за благословенням на усиновлення. Вони думали тільки одну дитину взяти, а виявилося, що в дитбудинку знаходяться ще четверо його рідних братиків і сестричок, і найменший хворий на СНІД. І ці батьки дуже переживали, чи зможуть понести такий хрест. Вони радилися зі священиком, потім підійшли до мене. Це було перед початком Великого посту. І ми з ними вирішили так: весь Великий піст будемо посилено молитися про це, щоб Господь відкрив Свою волю, а ми за цей час зміцнимося в вірі, визначимося з намірами, і тоді вже буде видно.

Коли настала Пасха, подружжя підійшли до мене і сказали, що ... готові. І тоді вже я дав їм архієрейське благословення.

Був і такий випадок. Один бізнесмен коливався, чи брати в сім'ю ще одну дитину з дитбудинку. І також, після молитви, як слід все обміркувавши і порадившись, він отримав таке благословення.

У ситуації рішучого вибору священик не може робити його за своїх духовних чад. Ти пускаєш нерідного дитини в свою сім'ю і будеш намагатися оточити його любов'ю і турботою, щоб він відчув себе рідним - на це не можна благословити. Людина повинна бути готовий.

Є люди, які бояться і хочуть перекласти важкий життєвий вибір на плечі священика. Коли з такими питаннями приходять до мене, намагаюся пояснити, що в своєму житті ми самі повинні приймати рішення.

- Як ви ставитеся до того, що духівник не благословляє, наприклад, одружитися? Або навпаки, рекомендує конкретним юнакові і дівчині створити сім'ю? Чи справді священики мають якимось духовним даром або, може, це життєвий навик такий - бачити, хто кому підходить, і який шлях кого чекає?

- Якщо говорити про церковної традиції, то Православна Церква знає старців, які мали дар прозорливості, з власного духовного досвіду бачили, хто може підходити один одному за темпераментом, характером, сумісності. Але в даний час цей дар присутній тільки у окремих особистостей.

Може, священик знає таємну духовне життя молодої людини і дівчата, бачить їх настрій, що вони симпатизують один одному, але не мають рішучості. Тоді він може спробувати їм запропонувати створити сім'ю. Але це при єдиній умові - що люди ведуть церковний спосіб життя, слово духівника для них авторитетно, і в подальшому вони зможуть також з ним радитися.

Але є і дуже згубна практика, я б сказав, душевредним, коли священик бере на себе право вирішувати долі людей: одним благословляє одружитися, іншим йти в монастир, іншим говорить, що не потрібно дітей народжувати, оскільки настали останні часи. Хто таке може знати? Ми що, пророки? Пророки - «до Іоанна» (Мф. 11:13), а далі все, пророцтво припинилося, і зараз чоловік кожен день повинен сподіватися на милість і волю Божу.

Ми не можемо припинити виконувати свої прямі обов'язки. Якщо є сім'я, нехай в ній народжуються діти. Якщо молода людина хоче служити Богу в монастирі, не потрібно перегороджувати йому доступ і благословляти одружитися тільки тому, що священик так розсудив. Можна порадити почекати, випробувати себе, пожити в обителі в якості послушника, але вершити долі людей - категорично неприйнятна.

Можна порадити почекати, випробувати себе, пожити в обителі в якості послушника, але вершити долі людей - категорично неприйнятна

Фото прес-служби Бердянської єпархії

Вчіться мислити самостійно

- З яких питань можна звертатися за благословенням: тільки по дуже важливим або за всіма? Питають чи у вас, наприклад, купити або продати поросят, вишивати чи в неділю? Що ви відповідаєте?

- Так, бувають і такі питання. Але вони тільки на перший погляд здаються негідними уваги, а насправді, це життя людини, і для нього це дуже важливо.

Преподобний Амвросій Оптинський міг годинами говорити з жінкою про індичат. Коли його запитували: «Батюшка, тут же стільки людей чекають вас для розмов на серйозні духовні питання», він відповідав: «Розумієте, її индюшата - це все її життя, ми і говоримо про її життя, про те, що її турбує».

Так і людина переживає, хвилюється: чи вдасться йому здійснити операцію - продати квартиру або навіть тих же поросят. І для більшої впевненості в допомоги Божої він підходить за благословенням.

Але бажано, щоб християнин мав якийсь навик і по дрібним побутовим питанням не бігав за порадами, а вирішував сам. Повинен бути внутрішній стрижень, почуття, яке підказує людині, чи узгоджуються його вчинки і слова з православною церковною традицією, сто і т він сам на твердому камені Євангельських заповідей або ухилився в бік.

Так і у нас. Буває, запитують, чи можна на свята на дачу з'їздити. Намагаюся вникати в кожне питання, але наставляти людей так, щоб згодом вони самі могли розглянути, суперечать Чи були їхні наміри заповідями Божими, статуту церковному, і якщо немає, то можна діяти, і не обов'язково при цьому кожен раз заручатися благословенням священика. Чи не все дитини молочком годувати, він повинен рости і їсти вже тверду їжу.

- Що робити людині, якщо він отримав благословення, з яким, скажімо так, не згоден, і розуміє, що так чинити не зможе. Чи можна «скасувати» благословення?

- Рада на майбутнє: з яким би то не було питанням про благословення підходите тільки до того священика, якого ви добре знаєте і яким довіряєте.

Інша річ, якщо священик своє благословення нав'язав або якось по-іншому примушує вас до його виконання. В такому випадку можна звернутися до архієрея.

Але все ж, щоб не потрапляти в такі ситуації, потрібно виховувати в собі довіру до священика і відповідальність за своє життя. Якщо питання реально складні, зважте все як слід і прийміть рішення, а потім просто запитайте у священика рада. Коли ситуація непроста, думка людей може пролити світло на проблему, в тому числі, і безцінний духовний досвід батюшки.

Розмову вела Юлія Комінко

Читайте також:

Якщо, наприклад, лікар наказує їсти м'ясне, а батюшка благословляє строгий пост, кого слухатися?
Чи даєте ви благословення, якщо знаєте, що людині буде важко почути і прийняти ваше слово?
Або пошкодуєте?
Чи доводилося вам давати таке благословення, яке б повністю змінювало життя людей?
Як ви ставитеся до того, що духівник не благословляє, наприклад, одружитися?
Або навпаки, рекомендує конкретним юнакові і дівчині створити сім'ю?
Чи справді священики мають якимось духовним даром або, може, це життєвий навик такий - бачити, хто кому підходить, і який шлях кого чекає?
Хто таке може знати?
Ми що, пророки?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация