Блажен муж, який ...

Чим блаженство відрізняється від нірвани

У біблійні часи, як і в будь-які інші, люди бажали собі і своїм близьким благополучної і довгого життя. Таке життя вважалася в Старому Завіті головною нагородою праведному, хоча в книзі Іова ми бачимо, що ніякого «автоматичного відшкодування» чекати було не можна. Головними ознаками благополуччя були довголіття, потомство і багатство - праведник йшов в інший світ, «наситившись днями», як насичуються трапезою, і побачивши «синів синів своїх до четвертого коліна». Але є в Біблії і ще одне поняття, яке перевершує всі ці прості дари понад: воно називається словом «блаженство».

«Блажен муж, який ...» - цими словами починається Псалтир. Значить, не тільки перший псалом, але і вся книга Псалтир, по суті, говорить про блаженстві - ось тільки в ній ми не зустрінемо рад, як вести свої справи, як вибирати дружину і виховувати дітей. Не те щоб ці предмети були негідними згадки в Святому Письмі - книги Премудрості (перш за все Притчі Соломона) дуже докладно говорять якраз про це. Але мій раю зв'язується з чимось зовсім іншим.

Блаженство для псалмопевца починається з відмови від спілкування з безбожників, від їх життєвої позиції. Справді, дуже часто в цьому світі люди намагаються домогтися процвітання на шляху гріха: «не обдуриш - не продаси», «все так живуть» - ці та подібні застереження нітрохи не змінилися за останні кілька тисячоліть. І біблійний шлях до блаженства починається з рішучої відмови від ради нечестивих і від шляху грішних.

А позитивна програма дуже проста: «... в Законі Господнім його насолода, і про Закон Його розмірковує він день і ніч! І буде він як дерево, над водним потоком посаджене, що родить свій плід під час свого і що листя не в'яне його, і в усьому, що б він не робив, встигне »(1: 2-3). Таке дерево нікуди не поспішає, ні про що не турбується - воно росте при непересихаючий джерелі, радіючи життю і приносячи добрі плоди. Наступний, 2-й псалом, говорить ще простіше: «Блаженні всі, хто надію на Нього» (12). Взагалі, в Псалтиря йдеться про блаженстві більше, ніж у всіх інших старозавітних книгах, разом узятих, - якщо уважно прочитати її, все найголовніше стане ясно.

Чи означає це, що біблійне блаженство подібно буддійському розуміння нірвани, вчиненого бездіяльності і бездумності? Зовсім ні; вслухатися ще раз в ці слова: «у всьому, що б він не робив, встигне». Вони припускають активну дію, і, якщо ми подивимося на життя людей, що підходять під визначення Псалтиря, ми побачимо, що вони зовсім не були бездіяльні. Царі Давид і Соломон, наприклад, прожили насичену різними подіями життя, до того ж життя не безгрішне. Людині властиво грішити, але «Блаженний, кому подарований злочин і кому прикриті гріхи» (Пс. 31: 1).

Головне, що визначало життя цих царів - відданість і довіру Богу, прагнення шукати Його волю у всіх подіях навколишнього життя. Саме про це і говорить нам перша згадка про блаженстві у всій Біблії: «Ти блаженний, Ізраїлю! Хто до тебе, народ, якого спасає Господь, є Щит допомоги твоєї, і Меч Він твоєї величности »(Втор. 33: 29). Доля такої людини або такого народу визначається не примхою випадку, не його власним розрахунком, а волею Божою про цих людей. Якщо їм самим не вистачить сил, умінь або, кажучи повсякденною мовою, везіння - завжди є Кому прийти на допомогу. Та ж Псалтир говорить про це так: «Блаженні непорочні в дорозі, що ходять Законом Господнім. Блаженні, хто держить свідоцтва Його, шукає Його всім серцем »(118: 1-2). Сита й довге життя в оточенні численної родини тут, з одного боку, мається на увазі, а з іншого - справа зовсім не в ній, як підказує нам та ж книга Іова. Спілкування з Богом - цінність вищого порядку, а «решта додасться вам», як говорив про це Христос.

євангельський парадокс

Слово «блаженний» - перше в євангельської проповіді, але воно швидше шокує, ніж заспокоює нас: «Блаженні вбогі духом, бо їхнє Царство Небесне. Блаженні засмучені, бо вони будуть утішені »(Мф. 5: 3-4). Це звучить парадоксально: Христос називає блаженними тих, хто з точки зору повсякденного логіки зовсім на них не схожий. Що ж хорошого в злиднях, нехай навіть вона обумовлена ​​духовними причинами, і вже точно не назвеш щасливим того, хто плаче.

Ще язичницькі мудреці знали, що житейська благополуччя неміцно і недовговічне. Так, афінський законодавець Солон відмовився називати блаженним лидийского царя Креза, чиї скарби увійшли в приказку, перш його кончини. Він мав рацію: щастя скоро змінило Крезу і він втратив все, як і біблійний Іов, але на відміну від Іова - безповоротно.

Але Христос говорить про таке блаженство, яке розкривається саме в вічності. Досяг його людина озирнеться на прожите життя, і йому нема про що буде шкодувати, нічого буде бажати понад те, що він отримав. Але хіба відомо, що чекає нас у вічності? Ні звичайно. Але є деякі ознаки, немов покажчики на дорозі, які показують, куди йти. Людина, щиро і наполегливо прагне до добра, його і знайде: «Блаженні лагідні, бо вони успадковують землю. Блаженні голодні та спраглі правди, бо вони наситяться. Блаженні милостиві, бо вони помилувані будуть. Блаженні чисті серцем, бо вони Бога побачать. (Мф. 5: 5-8). Все це звучить як розгорнутий коментар на перший псалом.

Але чи означає це, що можна говорити про блаженстві лише у вічності, що в цьому житті воно нам не бачити? В Євангелії неодноразово згадуються ситуації і вчинки, які ведуть нас до блаженства вже тут і зараз. «... Блажен, хто не спокуситься через Мене» (Мф. 11: 6) - так відповів Христос Іоанну Хрестителю, а Петру, коли той визнав свою віру в Сина Божого, сказав: «... Блажен єси, Симоне, сину Йонин, бо не тіло і кров тобі оце виявили, але Мій Небесний ... »(Мф. 16: 17). І іншим разом, звертаючись до всіх учнів, сказав: «... Блаженні ті очі, що бачать, що ви бачите! Кажу бо я вам, що багато пророків і царів бажали побачити, що ви бачите, і не бачили, і чути, що ви чуєте, і не чули »(Лк. 10: 23-24).

Взагалі у Луки в багатьох казках йдеться про блаженстві людини: блаженний той, кого Пан після пришестя знайде, що пильнують (див. 12: 37-38); хто збирає на бенкет жебраків, щоб йому воздалося в Царстві (див. 14: 13, 14). Знову ми бачимо не хвилинне стан, а вектор руху, спрямований до життя будучого віку. Але що означають ці слова для нашого повсякдення?

«Почитаю себе блаженним» (в Синодальному перекладі «щасливим») - так почав апостол Павло свою промову перед царем Агріппою, коли був приведений до нього на суд. Важко назвати привабливим положення, в якому знаходився Павло: він був заарештований, але сам арешт в деякому роді врятував йому життя, тому що серед його одноплемінників деякі хотіли його вбити. На цьому самому суді цар був готовий просто відпустити його, але Павло відкликавсь римського імператора, на що мав повне право як римський громадянин. І цар змушений був відправити його в Рим. Дуже мало було схоже це подорож на ті середземноморські круїзи, які сьогодні дозволяють собі обрані щасливчики. Блаженство для апостола - це не стан спокою, навпаки, це скоріше боротьба і перемога, важке сходження до вершини, це повнота життя в Бозі. Апостол Яків в своєму посланні говорив про це так: «Блажен муж, що витерпить пробу, бо, бувши випробувана, дістане вінця життя, якого Господь обіцяв тим, хто любить Його» (1: 12). А сам Павло висловив схожу думку трохи інакше: «Блажен, хто не осуджує самого себе в тому, що обирає» (Рим. 14: 22).

Про вічне блаженство тих, хто входить в Царство Боже, каже Одкровення Іоанна Богослова, наприклад, такими словами: «... блаженні покликані на весільну вечерю Агнця ...» (19: 9). Але і тут кінцева мета поєднується з усім життєвим шляхом людини: так, можна отримати запрошення, а й відмовитися від нього. Власне, вся земна життя людини є прийняття цього призову - і про те розповідають оповідання про Авраама, про інших старозавітних праотців і пророків, про апостолів і, нарешті, про Самого Христа. Адже Новий Завіт пропонує нам не просто деяка кількість настанов про те, як праведно жити на світі, але перш за все - приклад такої праведного життя.

Євангеліст Лука розповідає (див. 11: 27-28) про дивовижний епізод. Слухаючи промови Ісуса, одна з жінок сказала йому: «... Блаженна утроба, що носила Тебе, і груди, що Ти ссав їх!» Це дійсно так, і ці євангельські слова читаються в православній традиції на свята, присвячені Богородиці. Але ми знаємо, наскільки непростим було її блаженство: неможлива з буденної точки зору вагітність, пологи в вертепі, втеча в Єгипет і далі - життя, сповнене побоювань за Сина. Це не кажучи вже про Розп'яття, свідком якого їй довелося стати вже після того, як було вимовлено обітницю блаженства.

Христос відповів на це: «блаженні ті, що слухають слово Боже і його береже!». Не тільки в обраності складалося блаженство Богородиці, але в усій її життя, яка і стала відповіддю на Благу звістку. І в тій мірі, в якій ми можемо відгукнутися на звернений до нас Божий заклик, виконати Його волю, втілити Його задум про нас, - в тій мірі і ми здатні стати причетними цього вищого блаженства. І вся Біблія - ​​розповідь про людей, які постаралися це зробити.

Чи означає це, що біблійне блаженство подібно буддійському розуміння нірвани, вчиненого бездіяльності і бездумності?
Але хіба відомо, що чекає нас у вічності?
Але чи означає це, що можна говорити про блаженстві лише у вічності, що в цьому житті воно нам не бачити?
Але що означають ці слова для нашого повсякдення?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация