Боги Стародавнього Єгипту (картинки і імена)

  1. З чого «виростали» боги Стародавнього Єгипту?
  2. «Quid prodest» - кому це вигідно?
  3. Древній пантеон північного сходу Африки
  4. Як боги «змагалися»
  5. особливі боги
  6. Фараон плюс бог

Будь-яка релігія чи просто вірування з'являється тоді, коли людина не може пояснити багато незрозумілі йому події з життя або природні явища. Сьогодні наука може трактувати якщо не все, то багато що. У Стародавньому Єгипті за роз'ясненнями люди зверталися до богів за допомогою їх служителів на землі - жерців. Останні ж стояли на сторожі влади царів. Але засуджувати за це древніх єгиптян не варто, - їх віра підпорядковувалася реаліям життя. Будь-яка релігія чи просто вірування з'являється тоді, коли людина не може пояснити багато незрозумілі йому події з життя або природні явища

Боги Стародавнього Єгипту

З чого «виростали» боги Стародавнього Єгипту?

Релігія властива соціальному житті суспільства з часів первісності. Доісторичні люди тільки-тільки починали жити громадами, але вже тоді виникли перші вірування, звані деякими вченими проторелігіей. Вона існувала у вигляді анімізму (душа - безособове початок), тотемізму (містичний зв'язок людини з тваринами), фетишизму (якийсь предмет стане містичною силою) або магії (всі три вищеназвані).

Вона існувала у вигляді анімізму (душа - безособове початок), тотемізму (містичний зв'язок людини з тваринами), фетишизму (якийсь предмет стане містичною силою) або магії (всі три вищеназвані)

Боги і фараон. древній малюнок

У різний час ці вірування були притаманні і народам Стародавнього Єгипту. З тотемізму пізніше вийшли так звані місцеві божества. Вони проіснували тисячоліття і зникли з розвитком єгипетської релігії - системи вірувань і ритуалів.

Читайте також: Стародавні споруди Єгипту ваблять туристів. Фото і назви найпопулярніших визначних пам'яток

Найперші божества на цих єгипетських землях північного сходу Африки в поданні єгиптян виглядали у вигляді птахів і звірів. У них вірили, тому що тоді основним заняттям було полювання. Коли значення полювання зменшилася і стали інтенсивно займатися землеробством і ловом риби в Нілі, до людського тулуба богів все одно «прилаштовували» голови деяких представників фауни, які там водилися.

«Quid prodest» - кому це вигідно?

Божества плодилися не просто так. Кому потрібні були давньоєгипетські піраміди, на будівництво яких багато років відривалися від справ і сімей ремісники і землероби, а також раби? Фараонам! Як свідчення могутності царської влади, тобто панівною в сучасному суспільстві структурі. Народ же животів і поклонявся невідомим ідолам.

Народ же животів і поклонявся невідомим ідолам

Боги Ісіда і Осіріс

І цю владу потрібно постійно підтримувати не тільки грубою силою, а й «духовно». Народ постійно переконували в тому, що влада створена богами навічно. А їм необхідно підкорятися і фараонам, і простому люду. Цим займалися жерці-нероби. Тому єгиптяни мовчазно чекали поліпшень від богів - від фараона до фараона. Від царства до царства.

Древній пантеон північного сходу Африки

Астральне божество Даумтеф

Розглянемо, які ж були боги Стародавнього Єгипту, їх картинки і імена, хто з них головні, а хто попроще. Їх пантеон доволі різноманітний. Налічувалося близько ста двадцяти божеств. З них місцевих (окремі міста, відносно невеликі території), за різними підрахунками, - двадцять п'ять. Деякі з місцевих богів в різні епохи розвитку давньоєгипетського царства переходили в ранг загальнодержавних, наприклад, богині Амаунет, аментет, Маат, бог Бех (бухіс). Значилися і взагалі так звані другорядні боги. Наприклад, Дуамутеф - астральне божество.

Читайте також: Шумер, Вавилон, Індія: специфіка цивілізацій Стародавнього Сходу

У названому списку є і такий розряд богів і богинь, коли немає їх зображення або хоча б короткого опису. Наприклад, бог або богиня Анедждті, Бата, Бенну, Мафдет, Небедж і інші. Вони чекають своїх дослідників.

Бували й інші переходи богів з розряду в розряд. Вірування в знаменитого бога Амона зародилося ще в Старому царстві, коли відбувалася централізація давньоєгипетського держави. У Середньому царстві він перетворюється в місцеве божество, в Новому стає загальнодержавним богом (18-е століття до нашої ери). На початку нашої ери його понизили в «посади» боги, що стали на той час общеегіпетской: «чоловік» і «дружина» Осіріс і Ісіда.

На прикладі бога Амона покажемо, як змінювалися не тільки хороше ставлення до божествам, але і їх вид зображення на камені і в папірусах. Вони зустрічаються в найбільших кількостях на наскельних малюнках, на саркофагах усипальниць багатьох фараонів і жерців. Спочатку Амон на них зображувався чоловіком з головою жаби, в двох інших царствах на його голові вже красувався диск Сонця.

Як боги «змагалися»

Одні і ті ж природні явища уособлювали різні боги Стародавнього Єгипту, відрізнялися їх картинки і імена, і що вони означають. Розглянемо на прикладі богів Сонця.

Головними в іпостасі сонячних богів (міфологізація світила) в Стародавньому Єгипті були названий Амон, Ра і Атон. Між ними, або іншими божествами, існувала, як зараз кажуть, жорстка конкуренція за уми єгиптян. Розвивали її, звичайно ж, люди, а не міфологічні істоти.

Бог Амон

Атон зображувався нетрадиційним тоді релігійним способом - не у вигляді людини з чиєїсь головою або тваринам з головою людини. Це було єдине давнє художнє виключення в зображеннях божественного пантеону. Атон - це малюнок сонячного диска з променями, як його люблять зображувати сучасні дітлахи. Його розквіт припав на час правління фараона Ехнатона. Фараон в Стародавньому Єгипті вважався провідником ідеї бога на землі. Тому до імен таких царів додавалося ім'я бога.

Фараон Ехнатон в образі Сфінкса в променях Бога Атона

Ехнатон визнавав роль тільки одного бога Атона, при ньому припинили культ десятків знаменитих богів. Коли Ехнатона змінив на його посту хлопчик-фараон Тутанх, він відразу ж повернув багатобожжя. В знак протесту Ехнатона додав до свого імені - Амон. Тепер весь сучасний світ знає цього фараона на ім'я Тутанхамон.

Бог Монту

Бог Монту поплатився за те, що на соколиного голові цього божества був зображений і сонячний диск. Бог супроводжував будь-якої правлячої династії царів-фараонів в Фівах.

Витіснений з пантеону богом Атоном.

Читайте також: Прикраси Стародавнього Єгипту - обереги навіть для мумій. Малюнки та фото.

Солярним божеством був і Атум. У нього теж виникли складні «взаємини» з богом Ра з сонячного пантеону. Атум перейшов з місцевих богів в общеегіпетскіе. Але незабаром (на ті часи) Ра витіснив його. Всі сонячні боги Стародавнього Єгипту пройшли такий же шлях. Але не боги змагалися один з одним, а люди при владі, як сказано про Ехнатоні, і релігійні діячі (жерці) допомагали сходження богів і їх падіння.

Але не боги змагалися один з одним, а люди при владі, як сказано про Ехнатоні, і релігійні діячі (жерці) допомагали сходження богів і їх падіння

Бог Ра

В цей час головним став бог сонця Ра, якого древні єгиптяни наділили здібностями створення землі, людей, тварин і птахів, рослин. Ра закриває очі? Значить, настає темрява і ніч.

особливі боги

Назвемо богів, які можна перевести в окремі групки пантеону. Наприклад, річка Ніл, якій треба і самій називатися богом родючості і ситого життя єгиптян. Сонце адже стало божеством! Ніл ж - годувальниця і поіліцей єгиптян. Якби сьогодні постало питання про визнання Нілу богом, то до нього додали б приставку - «почесний» і звеличували б як бога.

Якби сьогодні постало питання про визнання Нілу богом, то до нього додали б приставку - «почесний» і звеличували б як бога

Хапі- Бог Нілу

Напевно, це думка підтримали б віруючі ще десяти країн африканського континенту, через які з півдня на північ протікає некерована річка.

У Стародавньому Єгипті Ніл розливами удобрял землю родючим мулом. Це перетворювало піски в найближчих до річки долинах в родючі поля. Але часто в липні Ніл розливався і затоплював урожай, прирікаючи народ на голод. Тому і для річки стародавні єгиптяни придумали бога - Хапі, щоб той допомагав їм. Хапи зображений чоловіком з жіночим бюстом, який символізував родючість.

Підсилюють його і інші боги: Себек - бог річок і озер, а також бог рослинності Осіріс. Першого зображували у вигляді крокодила або людини з головою цього водного тваринного.

Але жорстокий бог вимагав рясні і регулярні жертвоприношення. Приборкати Ніл богу Хапі не вдалося до його зникнення з небосхилу при введенні християнства.

Приборкати Ніл богу Хапі не вдалося до його зникнення з небосхилу при введенні християнства

Себек - Бог річок і озер.

Осіріс також очолює групу з дванадцяти богів так званого похоронного культу стародавніх єгиптян. П'ять з них є його соратниками в потойбічному світі. Що ж це за бог? У міфології його вбиває заздрісний родич. Богиня Ісіда, майже як досвідчений хірург, збирає Осіріса частинами, розкиданим по Єгипту, і ховає. У потойбічному світі він воскрес і став там суддею. Серед інших богів культу - Акер, аментет, Геб і інші.

Фараон плюс бог

Згодом жерці сформували і поширили в суспільстві постулат про те, що фараони походять від богів. Адже були ж у міфічних божеств такі ж вигадані сім'ї, родичі. І не дарма це зробили завчасно. Уже в Ранньому царстві фараон сприймався як втілення бога Гора, а на божества переносився людський образ і його властивості. Згадайте російську народну казку про Бабу Ягу. Вона такою ж антропоморфов, як і давньоєгипетські боги. Фараони нібито отримували магічні здібності, і простолюдина не можна було до нього наближатися.

Останні статті на сайті

З чого «виростали» боги Стародавнього Єгипту?
«Quid prodest» - кому це вигідно?
«Quid prodest» - кому це вигідно?
Кому потрібні були давньоєгипетські піраміди, на будівництво яких багато років відривалися від справ і сімей ремісники і землероби, а також раби?
Ра закриває очі?
Що ж це за бог?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация