Ісламський лексикон | Ін Шаа-Ллах

Опубліковано 21 Лис, 2013 в 8:08 | Переглядів 27 300 Всі | 26 коментарів

//www
//www.whyislam.to/s1/lexicon/lexicon4.mp3

§ 4. «Ін Шаа-Ллах» (إن شاء الله)

Хвала Аллаху, до Нього ми звертаємося за допомогою, у Нього просимо вибачення і захисту від зла наших душ і скверни наших справ. Той, кого Аллах повів по вірному шляху, того ніхто не зможе збити, той же, кого Аллах зробив заблукали, того ніхто не наставить на прямий шлях. Свідчимо, що немає божества, гідного поклоніння, крім Аллаха, і свідчимо, що Мухаммад - Його раб і посланник.

Переклад вираження «ін Шаа-Ллах» (إن شاء الله):

«Ін» (إن) - якщо.

«Шаа» (شاء) - побажав (глаг., 3-ї особи, м. Р., Од. Ч.).

«Ллах» (الله) - Аллах.

Вираз «ін Шаа-Ллах» (إن شاء الله) перекладається як «якщо побажав Аллах» або «якщо побажає Аллах», незважаючи на те, що в даному виразі дієслово вжито в минулому часі, але в залежності від контексту мови може використовуватися для вираження майбутнього часу, так як пов'язаний зі словом «якщо» (ін / إن).

Цей вираз говорить про те, що будь-яка подія в цьому світі, як сплановане людиною, так і випадкове, відбувається тільки по визначенню Аллаха (Кадар). Доля має чотири етапи:

1) Знання Аллаха про все, що буде, як буде і в якій мірі. Задовго до створення світу Аллах знав, хто буде жити на цій землі, яким буде його термін і яка буде його життя і смерть.

2) Запис в Збереженої Скрижалі всього, що відбудеться в світобудові від початку створення і до Судного Дня. Сама Книга була записана ще до початку створення цього світу. За велінням Аллаха в ній були вписані долі всього світу, кожної людини і кожної речі. Нічого не було упущено в цій Книзі.

3) Бажання Аллаха втілити в реальність те, чому судилося статися.

4) Створення. Сам процес створення є останнім етапом приречення, коли воля Аллаха здійснюється в цьому світі.

Ми бачимо, що бажання Аллаха має місце безпосередньо перед створенням чого-небудь. Тому, є доречним переводити фразу «ін Шаа-Ллах», як «якщо побажає Аллах», тобто в майбутньому. Однак не треба забувати, що одвічне знання про все сущому, а також накреслення в Збереженої Скрижалі приречення майбутніх подій, вказує на бажання Аллаха створити це. Тому і перший переклад ( «якщо побажав Аллах») також є доречним. Іншими словами, фраза поєднує в собі згадку про первинному бажанні Аллаха, щоб подія відбулася (це в минулому) і про безпосереднє бажанні Аллаха створити дана подія (це в майбутньому).

Завдяки ємності арабської мови, в ці слова ми вкладаємо відразу два сенсу: «якщо в Своєму одвічному знанні Аллах побажав, щоб це відбулося, і якщо в майбутньому Він побажає це створити, то буде те-то і те-то».

Коли вимовляється вираз «ін Шаа-Ллах» (إن شاء الله)?

Цей вираз необхідно вимовити перед згадкою будь-яких справ, які людина планує здійснити в майбутньому.

Аллах (Великий Він і Славен) говорить в священному Корані:

ولا تقولن لشيء إني فاعل ذلك غدا * إلا أن يشاء الله واذكر ربك إذا نسيت وقل عسى أن يهدين ربي لأقرب من هذا رشدا

«І ніколи не говори:« Я зроблю це завтра ». Якщо тільки цього не побажає Аллах! Якщо ж ти забув, то згадай свого Господа і скажи: «Бути може, Господь мій поведе мене більш правильним шляхом» (Коран, 18: 23-24).

Ібн Аббас сказав в тлумаченні до слів «Якщо тільки цього не побажає Аллах! »:« Тобто, не говори, що зробиш, що-небудь завтра, не сказавши при цьому «ін Шаа-Ллах».

У відомому тлумаченні Корану Ібн Касира (та обдарує його Аллах своєю милістю) автор пише про це аяте: «Це повчання від Всевишнього Аллаха його Посланця (мир йому і благословення Аллаха), що містить в собі етикет, який необхідно дотримати, якщо людина вирішила зробити, якусь справу в майбутньому. Мусульманин повинен пам'ятати, що все в майбутньому залежить від бажання Аллаха (Великий Він і Славен). Він - Той, хто знає про все прихованому, знає все, що було і що буде, і навіть те, чого ніколи не було, а якби воно було, то знає, яким би воно було. У достовірному хадисі повідомляється зі слів Абу Хурайри, що Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) сказав: «Один раз Сулейман ібн Дауд (мир їм обом) сказав:« Сьогодні вночі я обов'язково обійду сімдесят своїх дружин, і всі вони народять мені хлопчиків , які стануть наїзниками і будуть дружно боротися на шляху Аллаха ». Йому сказали: «Скажи: ін Шаа-Ллах», але він не сказав. Він обійшов своїх дружин, але ніхто з них не родив, крім однієї, яка народила половину дитини ». Потім Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) додав: «Клянуся Тим, в чиїй руці моя душа, якби він сказав« ін Шаа-Ллах », то його надії справдилися б, і він отримав би те, чого бажав».

Причиною послання цього аята є історія про те, як іудеї задали Пророку (мир йому і благословення Аллаха) три питання, відповідь на які, як вони говорили, міг знати тільки пророк. Але Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) ще не отримав знання про ці речі і чекав Одкровення понад, а іудеям сказав: «Завтра я вам відповім». Одкровення затрималося на п'ятнадцять днів »(кінець цитати). Після цього були послані аяти з сури аль-Кахф, в яких були дані повні відповіді на питання іудеїв. Тоді ж і був посланий аят: «І ніколи не говори:« Я зроблю це завтра ». Якщо тільки цього не побажає Аллах! »

Далі в аяті йдеться: «Якщо ж ти забув, то згадай свого Господа», - це означає, що якщо ти забудеш сказати «ін Шаа-Ллах», то скажи це відразу, як згадаєш, навіть якщо пройшло тривалий час.

Зі сказаного видно, що проголошення цих слів є вкрай необхідним, так як вони містять в собі визнання милості Аллаха, Його могутності і одноосібної влади над всім сущим. Промовляючи їх, людина підкоряється Аллаху, упокорюється перед Ним, дякує Йому, отримуючи натомість прихильність та достаток свого Господа (Святий Він і піднесений).

Деякі зауваження, пов'язані з проголошенням або написанням слів «ін Шаа-Ллах» (إن شاء الله):

1) Правильне написання. Іноді можна побачити, що деякі люди пишуть цю фразу в такий спосіб «Інша-Ллах» разом, ту ж саму помилку, як не дивно, допускають і деякі араби, коли об'єднують слова «ін» (إن) і «Шаа» (شاء) в одне слово «інша» (إنشاء), що означає «творіння», «створення». Повний переклад виразу виходить «створення Аллаха» або «творіння Аллаха», що вже не відображає суті слів «ін Шаа-Ллах» (إن شاء الله) і змінює сенс. Якщо в російській транслітерації це ще не так страшно, то в арабському варіанті дане написання неприйнятно, тому що таким чином пророча Сунна виявляється втраченою, а її замінює собою вираз з іншим змістом, недоречним для даної ситуації.

2) Виключення при молитві. Є грубою помилкою вимовляти слова «ін Шаа-Ллах» при зверненні до Аллаха з проханнями і благаннями (дуа). Під час молитви людина повинна просити впевнено, не роблячи ніяких винятків, будучи переконаним в тому, що отримає відповідь на свою молитву. Аллах в Корані сказав: «Кличте до Мене, і я відповім вам». Він обіцяв, що відповість нам, а значить, немає ніякої необхідності обмежувати свою молитву бажанням Аллаха, бо Він уже побажав відповісти і зробить це, якщо молитва буде щирою. Аллах відповідає на молитву трьома способами, або дає те, про що просить Його раб, або усуває від нього в цьому житті шкода, рівноцінний тому, що він просив, або зберігає цю молитву для того, щоб вона принесла людині багаторазово більшу користь в наступному світі . Пророк (мир йому і благословення Аллаха) сказав:

لا يقل أحدكم: اللهم اغفر لي إن شئت, اللهم ارحمني إن شئت, فليعزم المسألة, وليعظم الرغبة فإن الله تعالى لا مكره له

«Нехай ніхто з вас не говорить:« О Аллах, прости мене, якщо забажаєш! Про Аллах, даруй мене своєю милістю, якщо забажаєш! Молиться нехай буде рішучим у своєму проханні, і наполегливим у своєму бажанні. Воістину, ніхто не може примусити Аллаха до чого-небудь ».

В інших риваятах додається:

فإن الله صانع ما شاء

«... Адже Аллах робить тільки те, що хоче», а також:

فإن الله لا يتعاظمه شيء أعطاه

«Адже ніщо з цього Аллахом не представляється Йому великим».

З огляду на те, що ніхто і ніщо не може обмежити бажання Всевишнього Аллаха, то немає ніякої необхідності говорити «ін Шаа-Ллах» під час молитви.

Для ясності треба згадати, що в пророчою Сунні є спеціальне побажання, яке робиться хворому:

لا بأس طهور إن شاء الله

«Не біда, це очищення, ін Шаа-Ллах».

Але дані слова не є благанням, так як в них не мається на увазі звернення до Аллаха. У цих словах виражена надія на очищення від гріхів, вони містять в собі підтримку хворого, вселяють йому оптимізм і викликають приємні почуття. Промовляючи цю фразу, відвідувач як би говорить хворому: «Не переживай, Аллах послав тобі цю хворобу, щоб очистити тебе, а не для того, щоб погубити тебе нею, ти, ін Шаа-Ллах, одужаєш і будеш здоровим тілесно і духовно».

3) Чи треба вимовляти «ін Шаа-Ллах», кажучи про минуле? Часто можна чути вживання слів «ін Шаа-Ллах», коли мова йде про дії, зроблених у минулому, що також є несвоєчасним, наприклад: «Ми з братами, ін Шаа-Ллах, намаз почитали», «ін Шаа-Ллах, добре ми провели цей місяць Рамадан »,« ми допомогли сусідам, ін Шаа-Ллах »і т.п.

Дане вживання не зовсім до місця, так як ми були навчені цій фразі зовсім не для цього. Якщо в житті людини відбулося щось хороше в минулому, то слід прославити Аллаха і вознести йому свою вдячність словами «аль-Хамді ли-Ллях» (хвала Аллаху) або іншими подібними словами, а не «ін Шаа-Ллах», тому що Аллах вже побажав і створив це, тепер слід вихваляти Його за дані їм блага.

Будь-який акт поклоніння Аллаху в своїй основі є благанням; читаючи намаз, дотримуючись пост, даючи милостиню, ми просимо Аллаха про його милості, достатку і прощення. Якщо людина говорить «ін Шаа-Ллах», висловлюючи надію на те, що Аллах прийме його справа, і як би побічно молить Його про прийняття цього благодіяння, то про використання слів «ін Шаа-Ллах» в молитві вже говорилося в попередньому пункті. Якщо мусульманин бажає звернутися до Аллаха з молитвою, щоб Він прийняв скоєний ним праведну справу, то слід сказати «Раббі-на такаббаль хв-на» (Господь наш, прийми від нас) або просто «такаббаля-Ллах» (так прийме Аллах).

Не можна сказати, що це є серйозною помилкою або гріхом, як уже було сказано вище, мова йде про доречність.

Іноді люди вимовляють «ін Шаа-Ллах», кажучи про справи, скоєних в минулому, бажаючи підкреслити, що вони не знають, чи були прийняті їхні праведні справи Аллахом чи ні, - це допустимо.

4) Порушення обіцянки. Деякі помилково вважають, що слова «ін Шаа-Ллах» є завуальованим винятком зробленого обіцянки. Наприклад, тебе запитують: «Брат, ти прийдеш вранці допомагати перевозити меблі, ми переїжджаємо», а ти відповідаєш йому: «Нуу, ін Шаа-Ллах, прийду», або «ін Шаа-Ллах, постараюся». І якщо ти не бажаєш творити тягання старих диванів, то можеш витлумачити свої слова так: «Ось, мовляв, Аллах не захотів і я не прийшов, я ж не збрехав, я ж сказав, що прийду, тільки якщо Аллах побажає, а Аллах НЕ побажав ». Або, наприклад, роботодавець запитує свого робочого: «Ти зробив те, що тобі було доручено?» На що робочий відповідає: «Ну да, ін Шаа-Ллах, зробив».

Таке безвідповідальне використання слів, що містять ім'я Всевишнього Аллаха, то й призводить до того, що воно починає викликати у людей недовіру. Наприклад, іноді можна почути такий діалог:

- Ти мені завтра гроші зможеш повернути?

- Так, звичайно, ін Шаа-Ллах.

- Ні, ти мені нормально скажи. Повернеш?

- Слово даю, поверну.

- Добре тоді до завтра.

Безперечно, таке тлумачення благословенній Сунни і використання праведних слів в такому руслі є гріхом поверх гріха. Мало того, що це недотримання обіцянок, але до того ж це ще й знущання над ісламською релігією. Всевишній Аллах сказав:

قل استهزؤوا إن الله مخرج ما تحذرون * ولئن سألتهم ليقولن إنما كنا نخوض ونلعب قل أبالله وآياته ورسوله كنتم تستهزؤون * لا تعتذروا قد كفرتم بعد إيمانكم

«[Про лицеміри,] насміхайтеся! Аллах неодмінно виведе назовні те, чого ви боїтеся ». Якщо ти їх запитаєш, вони неодмінно скажуть: «Ми тільки базікали і бавилися». Скажи: «Невже ви глузували з Аллахом, Його аятами і Його Посланником? Не вибачайтесь. Ви стали невіруючими після того, як увірували »(Коран, 9: 64-66).

Тому варто сильно побоюватися подібних вчинків, адже хитрощі з Аллахом не проходять без важких наслідків. Ні в якому разі віруюча людина не повинен дозволяти собі виправдовувати свої гріхи словами богобоязливості і праведності. Якщо ти сказав «ін Шаа-Ллах, прийду», то зобов'язаний прийти. Якщо скажеш «ін Шаа-Ллах, постараюся», то повинен постаратися, і раз обіцяв, то повинен виконати. Якщо ж не можеш або взагалі не збираєшся виконувати, то тоді і не обіцяй, так і скажи: "Брате, не можу обіцяти», адже Пророк (мир йому і благословення Аллаха) сказав:

آية المنافق ثلاث, إذا حدث كذب, وإذا وعد أخلف, وإذا اؤتمن خان

«У лицеміра три ознаки: якщо говорить, то бреше, якщо обіцяє, то не виконує, а якщо йому довіряють щось, то довіри він не виправдовує».

Дуже важливо виконувати обіцянки, вчасно повертати борги, говорити правду, зберігати довірену, бо Аллах сказав:

إن السمع والبصر والفؤاد كل أولئك كان عنه مسؤولا

«Воістину, слух, зір і серце - всі вони будуть за це відповісти» (Коран, 17: 36).

5) «Ін Шаа-Ллах, я віруюча», що це -сумніву в своїй Вірі або скромність і визнання своєї недосконалості? Чи дозволяється людині сказати: «Я віруючий (му 'хв), ін Шаа-Ллах». Деякі секти і течії, такі як матурідіти, забороняють говорити такі слова, вважаючи, що людина ставить під сумнів свою Віру, що абсолютно неприпустимо. Справа в тому, що матурідіти під словом Віра (Іман) мають на увазі тільки підтвердження ісламських переконань серцем і мовою, а праведні справи, самі по собі не є складовою частиною Имана. Також вони стверджують, що Віра є неподільна річ, яка не може збільшуватися і зменшуватися, вона може тільки або бути, чи не бути. Що стосується Ахлю Сунна (прихильників пророчою Сунни), то у них на цей рахунок інша думка, і воно є істиною.

Шейх Абдульазіз ібн Абдулла ар-Раджиха (бережи його Аллах) сказав: «Аль-Хафіз Абдульгані аль-Макдісі сказав:« Робити виняток (істісна), кажучи про Віру, - давня традиція, якщо людину запитають «Ти віруючий?», Він відповідає: «Ін Шаа-Ллах». Це відомо від таких великих вчених як: Абдулла ібн Масуд, 'Алькамо ібн Кайс, аль-Асвад ібн Язід, Абу Ваіль Шакик ібн Салям, Масрук ібн аль-Аджда', Мансур ібн аль-Му "тамір, Ібрахім ан-Нага Ти , мугир ібн Міксама ад-Дуббо, Фудейль ібн 'Іяд. Проте, цей виняток має на увазі переконаність, як в словах Всевишнього Аллаха:

لتدخلن المسجد الحرام إن شاء الله آمنين

«Ви неодмінно ввійдете в заповідну мечеть, якщо побажає Аллах (ін Шаа-Ллах), в безпеки» (Коран, 48: 27).

Абдульгані аль-Макдісі говорить про те, що «ахлю Сунна ва аль-джамаа» (прихильники Сунни і єдиної громади) вважають, що немає нарікань людині, який робить виняток (істісна), кажучи про Іман, тому що виключення відноситься до справ Віри, а не до переконання, що знаходиться в серці. Якщо людину запитають «Ти віруючий?», Він відповідає: «ін Шаа-Ллах», маючи на увазі діяння, передбачені Вірою (Іман). Так як справ і обов'язків багато, і людина говорить «ін Шаа-Ллах», як би відмовляючись стверджувати, що він виконує всі покладені на нього обов'язки. Таким чином, він підкреслює свою недосконалість і робить виняток (істісна), щоб відсторонитися від самохвальства і не давати приводу людям вважати, що він дотримується веління Віри всебічно ».

У висновку можна сказати наступне: Якщо людина говорить про себе: «Я віруючий (му 'хв) ін Шаа-лла», то виключення такого роду може мати три різних статусу в залежності від наміру людини:

1) Це може бути обов'язковим (ваджіб).

2) Може бути забороненим (харам).

3) І може бути дозволеним (мубах).

Якщо людина побоюється, що впаде в самовихваляння, приписуючи себе до категорії людей, що володіють абсолютною і бездоганною Вірою, то тоді, він зобов'язаний (ваджіб) сказати «ін Шаа-Ллах».

Якщо він говорить це з-за того, що сумнівається в наявності у нього Віри (Іман), то таке використання слів для нього заборонене (харам). Тому що в Вірі не повинно бути сумнівів. Віра це переконаність, що не сумісна з сумнівами.

Якщо ж людина говорить «Я віруюча ін Шаа-Ллах», бажаючи вказати на першопричину появи свого Имана, то це дозволено (мубах). Говорячи ці слова з таким наміром, людина говорить: «Я володію Вірою (Іман) тому що Аллах так побажав, і повів мене», що, звичайно ж, відповідає дійсності.

Це ті, что удалось Скласти на Дану тему, а прощає Аллах знає про це краще. Хвала Аллаху, мир і благословення Пророкові Мухаммаду, а також його сім'ї і всім його сподвижникам і віруючим до самого Судного Дня.

склав: Абу Ясін Руслан Маліков
Коректор тексту: Тамкін Р.Г.
Канонічна редакція: Карімов М.
Для сайту - www.whyislam.to

  • Див .: «Тафсир ібн Касир».
  • Сулейман ібн Дауд (русс.Соломон син Давида) - один з великих ісламських пророків, посланих до народу Ісраїлов, був найбільшим царем в історії людства.
  • Хадіс привели аль-Бухарі і Муслім.
  • Хадіс привів аль-Бухарі (5979).
  • Ріва - подібний хадис, який прийшов другим шляхом передавачів.
  • Хадіс привів аль-Бухарі.
  • «Аль-Хамді ли-Ллях» (الحمد لله) перекладається як «хвала Аллаху».
    «Аль» (ال) - артикль визначеності, власного сенсу не має.
    «Хамді» (حمد) - хвала, похвала, подяка, вихваляння.
    «Чи» (ل) - для.
    «Ллях» (له) - Аллах.
  • Лицеміре (зрадник) - той хто, зовні є мусульманином, виконуючи приписи релігії, але в серці він не вірить в Іслам, і дотримується релігію удавано, переслідуючи якусь мету.
  • Термін «Ахлю ас-Сунна ва аль-джамаа» (прихильники Сунни і громади) має на увазі істину, що міститься в шляху (Сунні) Пророка Мухаммада (мир йому і благословення Аллаха) і громаді його сподвижників, а також більшості ісламських вчених з двох наступних поколінь. Іншими словами «Ахлю ас-Сунна ва аль-джамаа» - це ті, хто дотримується того ж, чого дотримувався Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) і його сподвижники.
  • Виняток (істісна) - це позначення для фрази «ін Шаа-Ллах», тому що людина кажучи про майбутнє стверджує, що зробить що-небудь за винятком того випадку якщо Аллах не побажає цьому статися.
  • Мурджіітов не визнають, що справи і вчинки людини входять до складу Віри (Іман) і в цьому одна з їхніх основних помилок.

Чи треба вимовляти «ін Шаа-Ллах», кажучи про минуле?
Або, наприклад, роботодавець запитує свого робочого: «Ти зробив те, що тобі було доручено?
Повернеш?
Скажи: «Невже ви глузували з Аллахом, Його аятами і Його Посланником?
«Ін Шаа-Ллах, я віруюча», що це -сумніву в своїй Вірі або скромність і визнання своєї недосконалості?
Якщо людину запитають «Ти віруючий?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация