Історія смерті Пророка Адама

Опубліковано 12 Авг, 2009 о 6:05 | Переглядів 23 429 | 14 коментарів

Ця історія розповідає нам про останні моменти життя нашого батька Адама, світ йому, про те, що він пережив перед смертю, як ангели вмили його, умастили пахощами, завернули в саван, вирили йому могилу, прочитали за нього молитву, поклали в могилу і засипали землею Ця історія розповідає нам про останні моменти життя нашого батька Адама, світ йому, про те, що він пережив перед смертю, як ангели вмили його, умастили пахощами, завернули в саван, вирили йому могилу, прочитали за нього молитву, поклали в могилу і засипали землею. Вони зробили це, щоб навчити синів Адама всьому необхідному, і щоб так вони надходили зі своїми померлими.

текст хадиса

Передається від Утай [1] , Який сказав: «У Медині я побачив старця, говорить про релігію. Я запитав про нього, і мені сказали, що це Убай ібн Кяаб [2] . Він повідав наступне: «Коли до Адаму прийшла смерть, він сказав своїм синам:« Я хочу плодів Рая », і вони вирушили в дорогу на їх пошуки. В дорозі їх зустріли ангели несуть саван і пахощі для Адама, також у них були з собою кайла, лопати і плетені кошики. Ангели запитали: «О сини Адама, що ви хочете, і що шукаєте?», Або ж вони сказали: «Що хочете і куди прямуєте?», Ті відповіли: «Наш батько захворів і забажав плодів Рая». Ангели сказали: «Повертайтеся, бо вже вирішено те, що було визначено вашого батька». Коли ангели прийшли, Хава [3] побачила і впізнала їх. Вона кинулася до Адаму, але він сказав їй: «Відійди, відійди від мене. Сюди я був приведений тільки через тебе, так звільни шлях між мною і ангелами мого Господа, Благословен Він і піднесений ». Тоді ангели упокоїлися його, обмили, загорнули в саван, умастили пахощами, вирили могилу, зробивши в ній нішу, і прочитали за нього молитву. Потім вони увійшли в могилу і поклали його там, а зверху заклали її каменем. Потім вони вийшли з могили, засипали її землею і сказали: «О, сини Адама! Таким буде ваш звичай ».

джерела хадісу

Цей хадис привів Абдулла син імама Ахмада в книзі «Заваіду-ль-Муснад» [5/136].

Ібн Кясір, наводячи цей хадис, сказав: «Вірогідно, що иснад хадісу сходить до нього», тобто, до Убай ібн Кяабу. «Аль-бідаяту ва-нніхая» [1/98].

Аль-Хайс сказав: «Цей хадис привів Абдуллах ібн Ахмад, всі передавачі цього хадиса наводяться в книзі« Ас-Сахих » [4] , Крім Утай ібн Дамрей, але він теж є надійним передавачем ». «Маджма`у-ззаваід» [8/199].

Не дивлячись на те, що цей хадис передається як слова Убай ібн Кяаба, тим не менш, статус його такий же, як хадис, що зводиться до самого Пророка, мир йому і благословення Аллаха, тому що про такі речі не можна говорити на власний розсуд.

Пояснення Хадісе.

Цей хадис розповідає історію смерті нашого батька Адама, світ йому. Коли до нього наблизився його термін, він забажав райських плодів, що говорить про сильну любов Адама до Раю, і про те, як він скучив за нього і як сильно хотів туди повернутися. Він жив в Райському Саду якийсь час, бачив що панує там благоденство і насолоджувався його плодами.

Можливо, що виникло у нього бажання було якось пов'язано з передчуттям приблежения смерті. У деяких хадисах упомянается про те, що Адам знав, скільки років він буде жити, і вів рахунок своїм рокам. Мабуть він знав, що термін його закінчився, і надійшов час переходу в Світ Грядущий. Адам, природно, розумів, що його діти не зможуть виконати його прохання. Як же вони могли досягти Раю і зрізати його плоди !? Вони і самі усвідомлювали свою безпорадність, але повагу і любов до батька змусили їх вирушити в дорогу на пошуки райських плодів.

Не встигли вони відійти від будинку свого батька, як їх зустріли ангели у вигляді людей, що несуть з собою все необхідне для підготовки мертвого до поховання. Ангели несли з собою саван, пахощі, а також у них були з собою кайла, лопати і плетені кошики, необхідні для риття могил. Вони навчили людей обряду поховання. Цієї традиції дотримуються мусульмани і до цього дня.

Коли сини Адама повідомили про мету свого походу, ангели веліли їм повернутися до батька, тому що час його життя вже минув, і певний йому термін підійшов до кінця.

Коли ангели смерті прийшли, то Хава дізналася їх і кинулася до чоловіка. По всій відімосі вона хотіла умовити його вибрати це життя, тому що посланець же не умерают, поки їм ні буде наданий вибір між продовженням життя і поверненням до їх Господу, як про це нам повідав наш Пророк, мир йому і благословення Аллаха. Але Адам, мир йому, не звертав уваги на її прохання, відігнав її і сказав: «Я був приведений сюди тільки через тебе», нагадуючи їй про те, як вона вмовляла його скуштувати плід забороненого дерева.

Ангели забрали душу Адама, світ йому, і самі почали продготовку до похорону, а його сини спостерігали за тим, що відбувається. Ангели вмили Адама, обернули його в матерію, умастили духами, вирили могилу і зробили в ній нішу для тіла. Потім вони зробили за нього молитву і увійшли в могилу, після чого, уклавши тіло в ніші, заклали її цеглою. Закінчивши роботу всередині могили, вони вийшли і засипали її землею. Потім ангели звернулися до людей і сказали: «О, сини Адама! Таким буде ваш звичай », тобто, таким буде ваша сунна і шлях, обраний для вас Аллахом, Великий Він і Славен, так ви будете ховати своїх померлих.

Таким чином, цей метод поховання став загальним законом для всіх пророків і віруючих, на всій землі і на всі часи. Будь-який метод поховання не відповідає цьому опису, є протиріччям керівництву самого Аллаха.

Спосіб поховання, якому нас навчив Пророк, мир йому і благословення Аллаха, повністю відповідає тому обряду, який показали ангели під час поховання Адама, світ йому.

Але на протязі історії багато людей не дотримувалися цього. Деякі спалюють своїх померлих на багатті. Інші зводять для цього величезні будинки на зразок пірамід, після чого ховають небіжчиків в цих будівлях, не забуваючи забезпечити їх їжею, питвом, всілякими дрібничками і коштовностями. Багато ховають померлих в ящиках з дерева або каменю. Всі ці методи вимагають великих витрат і створюють безглузді труднощі. Але найголовніше, що всі ці способи не відповідають керівництву, встановленому Аллахом для синів Адама.

Користь і уроки, витягнуті з хадиса

1) Аллах, Святий Він і піднесений, встановив для нас в Шаріаті порядок підготовки тіла померлого і порядок похорону, так як це описано в хадисі.

2) Описаний в хадисі метод поховання, є сунной всіх пророків, мир їм, у всіх шаріату посланих Аллахом, Великий Він і Славен.

3) Навчаючи синів Адама обряду похорону, ангели пояснили все не тільки на словах, але й особисто показали на практиці.

4) Будь-який метод похорону, відмінний від методу, згаданого в даному хадисі, є відхиленням від шляху Аллаха і Його керівництва.

5) В цьому хадисі говориться про особливе гідність Адама, світ йому, перед усіма людьми. Адже ангели, створення надходять відповідно до наказів Аллаха, особисто підготували його тіло до поховання, прочитали за нього молитву і поховали.

6) У хадисі міститься доказ того, що ангели можуть перевтілюватися і приймати людську подобу, а також виконувати роботу, яку робить людина.

7) У хадисі говориться про те, що ще на зорі людства у людей були деякі знаряддя праці, такі як кирки, сокири, лопати і корзини.

8) Чоловік повинен побоюватися, щоб дружина не звела його з вірного шляху, адже Адам скуштував плід забороненого дерева, саме, за порадою Хави. Аллах в Корані, також зробив нам застереження щодо деяких дружин і дітей:

(يا أيها الذين آمنوا إن من أزواجكم وأولادكم عدوا لكم فاحذروهم وإن تعفوا وتصفحوا وتغفروا فإن الله غفور رحيم ((التغابن: 14)

«О ті, які увірували! Воістину, серед ваших дружин і ваших дітей є вороги вам. Остерігайтеся їх. Якщо ж ви будете поблажливі, проявіть великодушність і вибачте їх, то Аллах - прощає, Милосердний ». (Ат-Тагабун: 14)

З книги «Достовірні пророчі розповіді»
Умар ібн Сулейман ібн Абдулла Аль-Ашкар
Переклав: Абу Ясін Маліков Руслан

  • [1] Ібн Дамрей Ас-Сааді.
  • [2] Убай ібн Кяаб - видатний сподвижник Посланника Аллаха, мир йому і благословення Аллаха.
  • [3] Хава - в Біблії Єва.
  • [4] Мається на увазі «Ас-Сахих» Аль-Бухарі. Це говорить про те, що всі передавачі мають високу ступінь надійності.

Ангели запитали: «О сини Адама, що ви хочете, і що шукаєте?
», Або ж вони сказали: «Що хочете і куди прямуєте?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация