Новини Одеси - В Одесі переможці міжнародного мовно-літературного конкурсу розділили 105 тисяч гривень

В Одесі відзначили день народження Бабеля / Фото УНІАН

В Одесі оголошено переможців першого міжнародного літературного конкурсу на здобуття премії імені письменника Ісаака Бабеля.

Як передає кореспондент УНІАН, церемонія оголошення результатів та вручення премій відбулася ввечері 13 липня - в день народження письменника.

На церемонії були присутні представники літературної та культурної громадськості міста, місцевої влади, зарубіжні гості. На торжество також прибув президент Всесвітнього клубу одеситів, знаменитий письменник-сатирик Михайло Жванецький.

Читайте також В Одесі провели вражаючий літературний флешмоб (відео)

Перше місце в конкурсі зайняла Маріанна Гончарова (Чернівці) - за оповідання «Янкель, інклоц ін барабан», друге - Ганна Бердичівська (Росія) за оповідання «Русский доктор», третє - Олексій Гедеонов (Київ) - за оповідання «Середина снігу».

Грошовий приз за перше місце склав - 60 тис. Грн, друге - 30 тис., Третє - 15 тис. Грн. Також переможець конкурсу отримав бронзову статуетку «Колесо долі» авторства відомого одеського скульптора Михайла Реви. За основу статуетки узятий фрагмент пам'ятника Бабелю скульптора Георгія Франгуляна, встановленого в центрі Одеси, який представляє собою фігуру письменника і котиться колесо.

Спеціальним призом (посмертно) відзначений одеський письменник Георгій Голубенко (Одеса) за «Розвиток бабелевского жанру в творі« Руде місто ».

Також спеціального призу «За все» удостоєний Жванецький. Йому вручили «Колесо долі» і грошову премію 100 тис. Грн.

«Краще тримати в руках колесо фортуни, ніж під нього потрапити», - сказав сатирик.

Як повідомляв УНІАН, в Одесі 15 січня стартував прийом робіт на здобуття міжнародної літературної премії імені Ісаака Бабеля. Ініціатором премії є Всесвітній клуб одеситів. Засновники премії - також приватні особи і організації, в числі яких Одеський літературний музей, літературний альманах «Дерибасівська-Рішельєвська», дочка Бабеля - Лідія Бабель, яка проживає в даний час в США, і ін.

Премія заснована за кращу розповідь або новелу.

Довідка УНІАН. Журналіст, письменник і драматург Ісаак Бабель народився в Одесі 13 липня 1894, в 1940-му розстріляний як «ворог народу» за звинуваченням в «антирадянській змовницької терористичної діяльності» і шпигунстві.

У 1954 році посмертно реабілітований. Бабель широко відомий своїми «Одеськими оповіданнями» та збіркою «Конармия» про Першої Кінної Армії Будьонного.

У 2011 році в Одесі на перетині вулиць Рішельєвської та Жуковського (навпроти будинку, в якому жив письменник), був встановлений пам'ятник Бабелю. Скульптор Георгій Франгулян. Вартість бронзового монумента (висота - більше 3 метрів) - 400 тис. Дол., Зібраних за рахунок благодійників. Письменник зображений сидячим на сходинках, в його руках - блокнот, поруч - бронзове колесо тачанки, що символізує плин життя (колесо долі).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация