Новини Руспрес - Банкір Костін і рейдер Винокуров обібрали держбанк ВТБ на $ 1 млрд

За відкат зять Сергія Лаврова отримав мережу «Магніт» безкоштовно

Через два місяці після покупки держбанком ВТБ на чолі з Андрієм Костіним роздрібної мережі «Магніт» у Сергія Галицького, майже половина пакета виявилася у власності підприємця з неоднозначною репутацією Олександра Винокурова . 12% «Магніту" не коштували йому ні копійки - гроші покупцеві видав продавець, той самий банк ВТБ. Ціна пакету - $ 1 млрд. Кошти Андрій Костін і Олександр Винокуров вивели з бюджету і поділили між собою.
Заснована Винокуровим і його колишнім колегою з A1 Сергієм Захаровим Marathon Group повідомила про нове придбання на Петербурзькому міжнародному економічному форумі. На ринку пакет коштує 62,5 мільярда рублів.

На ринку пакет коштує 62,5 мільярда рублів

Олександр Винокуров


Олександр Винокуров в силі ряду причин поки не сидить в тюрмі. Його батько був партнером мафіозі «солнцевської» ОПГ Шабтей Калмановича , Розстріляного в 2009 році. Винокуров-молодший очолював місцевий офіс американського фонду TPG. Майже 10 років тому «ВТБ Капітал» і TPG Capital, віце-президентом якого на той момент був Винокуров, разом купили 35,4% акцій роздрібної мережі «Стрічка» у його засновника Олега Жеребцова і провели рейдерське захоплення частки, що залишилася. У 2010 році в «Стрічці» силовими методами було зміщено керівництво. В ході збройного конфлікту Ян Дюннінг, що представляє інтереси TPG Capital, зайняв кабінет генерального директора «Стрічки», витіснивши звідти чинного топ-менеджера Сергія Ющенко.
Потім Олександр Винокуров три роки працював гендиректором групи «Сума» у арествоанного за створення злочинного співтовариства Зіявудіна Магомедова . встановивши контроль над Об'єднаної зернової компанії. Приватизацію ОЗК силовики вважали розкраданням, але в той момент затримати Магомедова не зуміли.
Після цього Винокуров очолив інвестиційну компанію A1 - підрозділ « Альфа-груп ». На цій посаді він отримав можливість займатися рейдерством практично легально. Під його безпосереднім керівництвом були захоплені великі компанії «Евродон», « Будфарфор " і багато інших. Наступною віхою в становленні «молодого і ефективного менеджера» став корпоративний конфлікт в « Юлмарт », Учасники якого в 2016 році призвали на допомогу Винокурова і Ощадбанк. Винокуров зійшовся з Германом Грефом до такої міри, що Греф відкрито запропонував Винокурова займатися проблемними кредитами банку (тобто стати колектором і вибивати борги).

Винокуров зійшовся з Германом Грефом до такої міри, що Греф відкрито   запропонував   Винокурова займатися проблемними кредитами банку (тобто стати колектором і вибивати борги)

Олександр Винокуров з Катериною Лаврової-Винокуровой


У ЗМІ Винокурова представляють не інакше як "зять Лаврова". З Катериною Винокуровой, дочкою міністра закордонних справ Сергія Лаврова , Чоловік познайомився в Англії, вони одружилися в 2008 році. "Пишаюся спорідненістю з Сергієм Вікторовичем і намагаюся у всьому брати з нього приклад", - говорив Винокуров в одному з інтерв'ю.
Не менш, ніж спорідненість з Лавровим для Винокурова важливі партнерські відносини з сім'єю глави концерну «Ростех» Сергієм Чемезовим . На початку 2018 гогда Marathon Group Олександра Винокурова підписала акціонерну угоду з «Націмбіо», що входить в «Ростех». По ньому 75% мінус 1 акція «Націмбіо», єдиного постачальника вакцин для національного календаря щеплень, крім пневмококової, належить «Ростех», решта - Marathon. «Ростех» при цьому через «Націмбіо» отримує 49% дистрибутора ліків «СІА груп», а Marathon Group - опціон на право придбання до 100 «Націмбіо» в разі втрати ним статусу єдиного постачальника. Варто нагадати, що «СІА» відійшло до Олександра Винокурова після масштабної рейдерської атаки на спадкоємців її засновника Ігоря Рудинського. ЗМІ масово поміщали «джинсу» про швидке банкрутство Рудинський, у належав покійному бізнесмену «Нота-Банку» була відкликана ліцензія, потенційних покупців швидко відтіснили - в результаті ця компанія опинилася в руках господаря А1 за низькою ціною. Також Marathon Group розвиває аптечні мережі «А-мега» і «Та здоровий», якими управляє компанія «Мега фарм, співвласницею якого стала дочка подружжя Чемезова Катерини Ігнатової Анастасія Ігнатова .
Радник Чемезова і директор «Націмбіо» Микола Семенов зараз арештований .
Операцію з «Магнітом» коментував заступник Андрія Костіна Юрій Соловйов . Його вважають координатором викрадення іншого $ 1 млрд, виведеного з бюджету ВТБ на Україну і там використаного для фінансування каральної операції в Донбасі. Соловйов заявив , Що ВТБ сам профінансував участь Marathon Group. Винокуров пояснив, що ВТБ за розпорядженням Андрія Костіна виступив кредитором покупки торгової мережі у самого себе.
експерти Forbes припускають, що Олександр Винокуров готуватиме свій новий актив до перепродажу. Це очевидно вигідно, враховуючи, що портфель акцій дістався йому безкоштовно. Свої частина зниклого з казни держбанку $ 1 млрд президент ВТБ Андрій Костін витратив на молоду коханку - телеведучу Наіль Аскер-Заде .

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация