Пост: 10 корисних і 10 шкідливих речей

Що нам важливо пам'ятати про час посту?

Пост, за своїм визначенням, час утримання. Тому постараємося утримуватися від усього того, що некорисно для душі:

Тому постараємося утримуватися від усього того, що некорисно для душі:

Фото: Володимир Шевелуев, photosight.ru

1. Телевізор. Мені здається, що на першому місці некорисних речей стоїть телевізор. Серіали змушують глядача частину свого життя проживати «за іншого». Відомий випадок, коли мати відмовилася емігрувати до дітей, тому що в тій країні, куди її запрошували, закінчився показ «Санта Барбари». Коли доводиться говорити, що в пост треба обмежити перегляд телевізора, то чуєш, що люди готові відмовитися від перегляду новин, готові постити дуже строго в питанні їжі, але від перегляду серіалів відмовитися не можуть. Саме від цього шкідливого захоплення, яке вчить людину жити вигаданої життям, слідом за задумом режисера і сценариста співчувати пороку і пристрастям, необхідно відмовитися, хоча б тільки на час посту. Художні фільми я раджу теж поменше дивитися, майже всі, що сказано по відношенню до серіалів, можна застосувати і до звичайних фільмів. Новини теж навряд чи можуть внести в душу постить спокій і молитовний настрій. Тому, якщо Ви ще не відключили від свого телевізора антену, саме час це зробити.

2. Безлімітний тариф мобільника. Якщо Вам не потрібно для роботи безлімітний тариф телефону, краще на час посту від цієї послуги відмовитися. Необмеженість в спілкуванні дуже некорисна в час, який Церква виділила для молитви і духовного читання, вона дуже розслабляє душу. Будемо обережні і з проводовим телефоном.

3. Інтернет. Найкраще чітко визначити список сайтів, які ви відвідуєте під час посту. Все, що не пов'язане з роботою або слухняністю, має бути строго обмежена. Навіть на відомому сайті, який абсолютно недушевреден в звичайний час, можна прочитати некорисно в пост інформацію. Тому, перш ніж йти по посиланню, подумайте про те, які будуть наслідки для тих, хто поститься душі?

4. Особисте спілкування. Безсумнівно, що той, хто постить не повинен виставляти своє утримання напоказ. Але все ж для духовної користі дуже важливо обмежити спілкування. Робити це треба акуратно, щоб нікого своєю відмовою не образити. Іноді заради ближнього необхідно знехтувати мовчанням. Іноді наша участь може врятувати душі, і навіть життя ближніх. Однак плітки, пересуди, порожнє базікання може завдати шкоди не тільки Постніков, а й оточуючим. Будемо обережні зі словом, цим двосічним зброєю, здатним як зцілити, так і погубити.

5. Зайвий відпочинок. Як непосильна праця неполезен для здоров'я і навіть для душі, так і відпочинок без міри допустимо лише хворому. Відпочиваючи без міри в період посту, ми позбавляємо себе користі від духовних подвигів.

6. Інші розваги. Тут вкрай важливо визначити для себе, що допустимо, а що ні під час, коли душа знаходиться в стані бджоли, яка збирає мед. Як бджола в сезон цвітіння трудиться заради довгих місяців зими, так і людина постить повинен не відволікатися на те, що заважає головному справі під час посту. Це стосується музики, ігор, святкування різного роду пам'ятних дат і багато чого іншого. Втім, все добре в міру. Вашим гостям буде незрозуміло, якщо свято перетвориться в корисному для душі бесіду з капустою без масла.

7. Подорожі. Можна вітати паломництво, а й в ньому треба знати міру. Все ж пост краще проводити в домашній тиші, якщо це можливо. Всякого роду відпочинок на курортах не можна, часом, відкласти, але тоді треба пам'ятати, що піст вже в деякій мірі порушений, тому важливо розсудити, що в даному випадку важливіше. Адже іноді дітям потрібен заміський відпочинок, та й графік відпусток, часто, залежить не від нас.

8. Їжа. Постить повинен знати, від чого він може утримуватися в пост, щоб стриманість не підірвало його здоров'я. М'ясна їжа, звичайно, допустима лише при серйозній хворобі, що до решти, то тут важливо знати міру. Сталевар не повинен відмовлятися від молока, як і студент - від риби. Взагалі, численні календарі, що публікують монастирські правила поста, неприйнятні для мирян. Важливіше відмовлятися від тієї їжі, яка живить пристрасті, ніж, від тієї, яка живить тіло, наприклад, солодощі або делікатеси більше зашкодять душі, ніж склянку молока для того, хто багато фізично трудиться. Стриманість у їжі - лише засіб для підтримки душі і тіла в стані дисципліни, а не самоціль - це вкрай важливо. Тому, якщо Вас запросили в гості, не варто травмувати господарів своєю стриманістю. Краще потім посилити суворість посту, щоб і пост приніс користь душі і тіла, і Ваше поведінка не відштовхнуло від Православ'я невоцерковленних.

9. Алкоголь. Слід пам'ятати, що будь-яку кількість алкоголю, прийняте в пост, робить цей день в певній мірі скоромним, тому як будь-який алкогольний напій в тій чи іншій мірі розслабляє душу, робить її нездатною до постовим працям. Вино допустимо лише в дні свят, і то в дуже помірній кількості.

10. Подружні стосунки. Незважаючи на широку дискусію, що розгорнулася в останні роки з цього питання, впевнений, що подружні стосунки під час посту не можуть не позначитися на якості поста. Але для такої строгості поста, коли подружжя за взаємною згодою і без шкоди для шлюбу можуть утримуватися весь пост, треба духовно дозріти. Тому в даному питанні важливо знати міру і розсудливість. І найважливіше - пам'ятати, що якщо їду можна варити для себе в окремій каструлі, то шлюбні відносини, особливо в ліжку - питання виключно взаємний. Краще порушити пост, ніж нанести біль своєї «другої половини» відмовою.

Утримання, звичайно, чудово, але лише тоді, коли воно відбувається заради якоїсь мети. Тому варто задуматися не тільки про те, від чого треба відмовитися, але і, взагалі, на що слід звернути увагу тим, хто поститься.

1. Молитва. Безсумнівно, що немає нічого важливішого в пост, ніж посилена молитва. Саме молитва і стриманість зміцнює віру, тому до звичайного своєму молитовному правилу добре додати один-два канону, кілька додаткових молитов. Дуже бажано читання Псалтиря. Посилимо молитву і про ближніх, адже вони не менш нас, часом і більше, мають потребу в молитовну підтримку.

2. Благодійність. «Справжній піст полягає не в одному знесилюванні плоті, але і в тому, щоб ту частину хліба, яку ти сам хотів би з'їсти, віддати голодному» - говорить нам преподобний Серафим Саровський. Тому старанність в допомоги ближньому має становити важливу частину поста. Допомагаючи ближньому, не забудемо, що ця допомога, перш за все - допомога самому Христу.

3. Сповідь і Причастя. Слід обов'язково кілька разів або ж, хоча б, раз сповідатися і причаститися під час посту. Ніщо краще не дисциплінує душу, ніж детальна і серцева сповідь і ніщо не живить душу так, як Хліб Життя.

4. Ісусова молитва. Окремо варто згадати про Ісусову молитву. До безперервній молитві закликає нас Апостол (1 Сол. 5, 17). Хоча і поза постом праці з набуток Ісусової молитви повинні займати чимало часу в житті християнина, пост - найкращий час для праць на цьому терені. Приділяючи весь вільний час Ісусову молитву, ми обов'язково придбаємо від поста користь своєї душі.

5. Духовне читання. Глава Євангелія і два розділи з інших книг Нового Завіту повинно складати обов'язкове читання постника. Біблія - ​​невичерпне джерело божественної мудрості і ніколи не варто нехтувати цим Божим даром. Початківцям обов'язково треба якось прочитати тлумачення, і знову звертатися до них у міру виникнення непорозумінь. Складно давати загальні поради з приводу іншої духовної літератури, але загальним правилом можна вважати читання патерик, праць Оптинського старців, святителів Ігнатія Кавказького і Феофана Вишенського. Втім, тут список книг складно скласти один для всіх. Важливо, щоб духовна література будується інший, приводила в стан духовної бадьорості, а не розважала.

6. Паломництво. Про цьому вже було сказано раніше, але варто додати, що до цього засобу варто вдаватися душі сумувати, яка потребує розради і зміцненні.

7. Сон. Велика справа - частина часу ночі проводити в молитві. Але не для кожного це під силу. Однак варто зазначити, що нічна молитва гармонізує стан душі, зводить в душу заспокоєння і спокій, зміцнює в боротьбі зі спокусами.

8. Смирення. Не забудемо, що смиренність це не «сміреннічанье». Усвідомлення своєї духовної немочі, нездатності нічого зробити без Божої допомоги і, як наслідок, вимагання Божого благословення на кожну справу і молитва під час цієї справи повинні бути нормою для християнина. Подібний стан найлегше здобути саме в пост.

9. Любов. Ми живемо в ті часи, коли майже зовсім збідніла любов. А без любові світ загине. Тому будемо просити у Господа любов до всіх без винятку. Звичайно, Господь нам пошле цю любов, тільки нам треба навчитися її прийняти. Дотримуючись вищевикладені правила, особливо усвідомлюючи свою негідність, ми поступово будемо тими судинами, які зможуть зберегти вино Божої любові. А без любові все - ніщо. Без любові пост послужить для нас виключно на шкоду.

Ось і все, щоб мені хотілося сказати спочатку цього поста. Часи для Церкви в цілому і для кожного з нас, християн, дуже непрості, тому, як дар, сприймемо тривалий час Петрівського посту, яке нам доведеться прожити в утриманні та духовному самовдосконаленні. «Пильнуйте й моліться, щоб не ввійти в спокусу: дух бадьорий, плоть же немічна» (Мф. 26; 41).

З початком посту, кохані братія і сестри!

Читайте також

Різдвяний піст: це солодке слово «свобода»

Різдвяний піст: постити себе, а не інших (+ Відео)

Піст - щоб ...

:

Що нам важливо пам'ятати про час посту?
Тому, перш ніж йти по посиланню, подумайте про те, які будуть наслідки для тих, хто поститься душі?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация