Ранкові благословення - «біркот а-Шахар»

  1. Благословення за те, що Господь не створив неєвреїв
  2. Благословення за те, що Господь не створив рабом
  3. Благословення за те, що Господь не створив жінкою.

Наші мудреці постановили щодня благословляти Творця за всілякі блага, які Він нам дарує. Ці благословення називаються «Біркот а-Шахар» - ранкові благословення, бо прийнято їх говорити рано вранці, ще до ранкової молитви.

Наступні благословення називаються ранковими благословеннями:

Благословен Ти, Господь, Бог наш, Цар всесвіту, Який освятив нас Своїми заповідями і повелів нам омивати руки.

Благословен Ти, Господь, Бог наш, Цар всесвіту, Який за своєю мудрістю Своєю створив людину і створив в ньому численні отвори і порожнини. Відкрито і відомо престолу слави Твоєї, що, якби відчинилося одне з них або замкнулося одне з них, не можна було б існувати і встояти перед Тобою ні години. Благословен Ти, Господь, що виліковує все живе і творить чудеса.

Боже мій! Душа, яку Ти дав мені, чиста вона! Ти сотворив її, Ти створив її, Ти вдихнув її в мене, і ти зберігаєш її в мені, і ти забереш її у мене і повернеш мені її в майбутньому. Весь час, поки душа в мені, я дякую Тобі, Господь, Бог мій і Бог отців моїх, Владика всіх творінь, Пан усіх душ. Благословен Ти, Господь, який повертає душі мертвим.

Благословен Ти, Господь, Бог наш, Цар всесвіту, Який дав півня здатність відрізняти світло від темряви, день від ночі.

Благословен Ти, Господь, Бог наш, Цар всесвіту, що не створив мене не євреєм.

Благословен Ти, Господь, Бог наш, Цар всесвіту, що не створив мене рабом. .

Благословен Ти, Господь, Бог наш, Цар всесвіту, що не створив мене жінкою.

(Жінки кажуть: Благословен Ти, Господь, Бог наш, Цар всесвіту, який створив мене за Своєю Волею серед!)

Благословен Ти, Господь, Бог наш, Цар всесвіту, що відкриває очі сліпим.

Благословен Ти, Господь, Бог наш, Цар всесвіту, що одягає голих.

Благословен Ти, Господь, Бог наш, Цар всесвіту, який звільняє в'язнів з кайданів.

Благословен Ти, Господь, Бог наш, Цар всесвіту, розпрямляється зігнутих.

Благословен Ти, Господь, Бог наш, Цар всесвіту, хто підноситься сушу над водами.

Благословен Ти, Господь, Бог наш, Цар всесвіту, який створив для мене все необхідне.

Благословен Ти, Господь, Бог наш, Цар всесвіту, що направляє кроки людини.

Благословен Ти, Господь, Бог наш, Цар всесвіту, підперізує народ Ізраїлю пишністю.

Благословен Ти, Господь, Бог наш, Цар всесвіту, що вінчає народ Ізраїлю славою.

Благословен Ти, Господь, Бог наш, Цар всесвіту, що дає сили втомленому.

Благословен Ти, Господь, Бог наш, Цар всесвіту, що відводить сон від очей моїх і дрімоту від століття моїх.

І нехай буде воля Твоя, Господь, Бог наш і Бог отців наших, на те, щоб привчати нас до Тори Твоєї і вселяти в нас вірність заповідям Твоїм. І не вводь нас ні в гріх, ні в злочин, ні в злодіяння, ні в спокусу, ні в ганьба. Та не візьме над нами верх зле начало. І віддаляй нас від поганого людини і від поганого товариша. І залучайте нас до доброго початку і до добрих справ. І примусь початок наше скоритися Тобі. І дай нам в цей день і в будь-день знайти прихильність, милість і милосердя в Твоїх очах і в очах всіх бачать нас. І віддай нам любов'ю благодатним. Благословен Ти, Господь, що віддає благодійністю Своєму народові, Ізраїлеві!

Як зазначено вище, правильно говорити ранкові благословення ще до ранкової молитви. Однак, якщо людина не встигла їх вимовити до ранкової молитви, він може висловити благословення після молитви; але в цьому випадку він вже не може сказати благословення на обмивання рук, бо мудреці постановили робити обмивання рук безпосередньо до ранкової молитви, і благословення Ело-ай, нешама шенатата бі ... ( «Господь, душа, яку Ти дав мені ...») , так як є галахічні авторитети, які вважають, що він вже виконав обов'язок благословити Творця за повернення душі, коли сказав благословення хутра а-мітимо ( «воскрешає мертвих») в молитві Шмоні есре.

Той, хто прокинувся після півночі, може сказати ранкові благословення, за винятком благословення «Який дав півня здатність відрізняти світло від темряви, день від ночі» - з цим благословенням варто почекати до світанку. Тим не менш, якщо людина почула крик півня, він може сказати це благословення і до світанку.

Тим не менш, якщо людина почула крик півня, він може сказати це благословення і до світанку

«... Який дав півня здатність відрізняти світло від темряви, день від ночі»

Ранкові благословення переважно сказати до кінця четвертого тимчасового години. Якщо пройшов четвертий годину, слід постаратися сказати до полудня. Якщо пройшов і опівдні, постфактум можна благословити до настання ночі.

Заповіді Творця - велика милість по відношенню до Його створінням, бо Його приписи допомагають нам стати більш досконалими. Крім того, нагорода за кожну заповідь, навіть найменшу, настільки велика, що ми не здатні в повній мірі її уявити і оцінити. Тому мудреці постановили кожний день дякувати Творцеві за те, що Всевишній сподобив нас можливості виконувати Його заповіді. За постановою мудреців, слід щодня вимовляти три благословення, в яких ми висловлюємо Творця нашу щиру подяку за Його великий подарунок.

Ось ці благословення:

  1. Благословення за те, що Господь не створив неєвреїв;
  2. Благословення за те, що Господь не створив рабом;
  3. Благословення за те, що Господь не створив жінкою.

Розглянемо кожне з цих благословень:

Благословення за те, що Господь не створив неєвреїв

У цьому благословенні ми дякуємо Творця за те, що у нас є багато заповідей, на відміну від неєвреїв, який зобов'язаний виконувати тільки 7 заповідей. Гер не говорить цього благословення: він не може сказати, що Всевишній не створив його неєвреїв, бо до єврейства прийшов він сам. (Важливо підкреслити, що в святих книгах йдеться про велич геров і про великий святості, яку Гери приносять в наш народ. Читайте про це « Гери приносять багато святості ».

Жінка каже це благословення в жіночому роді: «... за те, що Ти не створив мене не єврейкою (שלא עשאני גויה)»

Благословення за те, що Господь не створив рабом

«За те, що Ти не створив мене рабом»

Відповідно до законів Тори, у кнаанейского раба було менше приписів, ніж у вільної людини. У цьому благословенні ми висловлюємо Творця нашу щиру подяку за те, що ми були створені вільними людьми і, отже, у нас є більше заповідей.

Жінка каже це благословення в жіночому роді: «... за те, що Ти не створив мене рабинею (שלא עשאני שפחה)».

Благословення за те, що Господь не створив жінкою.

У чоловіків є більше заповідей, ніж у жінок, тому чоловіки щодня дякують Всевишньому за додаткові заповіді, які Він їм дав, і це виражається в благословенні: «Ти не зробив мене жінкою».

А жінки, в свою чергу, дякують Бога за те, що Він створив їх досконалими, і кажуть: «За те, що Він створив мене за своїм бажанням» - тобто відповідає Його кінцевому прагненню, досконалою.

Детальніше про це читайте тут: Погано бути жінкою?

Якщо єврей сказав благословення «розпрямляється зігнутих» до благословення «звільняє в'язнів з кайданів», нехай вже не говорить «звільняє в'язнів з кайданів».

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация