Реальний термін за віртуальні картинки - і все це від імені віруючих

  1. Робити вигляд, що нас це не стосується, - просто брехня
  2. Реальний термін за віртуальні картинки! І все це від нашого імені, заради захисту наших почуттів....
  3. Почуття у всіх різні - так що ж захищає закон
  4. Один з нас може образитися сатиричної картинкою, обличающей церковників, розміщеної на чиїйсь сторінці...
  5. Що обурювало Спасителя і хто звинувачував Його в богохульстві
  6. Може бути, я чогось не розумію, але мені здається, фігуранти, які проходять по закону про образу почуттів...
  7. Чи потрібно, щоб наші почуття оберігала прокуратура

У Церкви закликали припиняти кримінальні справи про образу почуттів віруючих в тих випадках, коли підсудний розкаявся. Що таке почуття віруючих, як їх захищати і чи потрібно це християнам - розмірковує протоієрей В'ячеслав Перевезенцев, настоятель храму святителя Миколая Чудотворця в селі Макарове (біля Черноголовки Московської області).

Робити вигляд, що нас це не стосується, - просто брехня

У Церкви закликали припиняти кримінальні справи про образу почуттів віруючих в тих випадках, коли підсудний розкаявся

Протоієрей В'ячеслав Перевезенцев

Всі ці або подібні роздуми, напевно, були б в принципі хороші. Це дуже важливі теми, за якими у нас можуть бути різні думки, якби не одне "але". Зараз, коли ми розмірковуємо, знаходимо аргументи, сперечаємося, до наших співвітчизників приходять слідчі, заводяться реальні кримінальні справи, за якими їм загрожує не обов'язково умовний термін.

Реальний термін за віртуальні картинки! І все це від нашого імені, заради захисту наших почуттів. Хіба це не образливо для нас?

У Древній Русі було таке право у вищих духовних осіб - клопотати за засуджених або опальних. Це право було підтверджено на Всеросійському Помісному Соборі 1917-1918 роки. Не моя справа нагадувати, про кого і кому треба печаловаться, але і мовчати вже не можна.

Я радий, що Церква, нехай поки дуже обережно, через своїх офіційних представників почала говорити про цю серйозну проблему. Головне почати, адже робити і далі вдавати, що нас це не стосується, неможливо, тому що це просто брехня.

Днями ми відзначали десятиріччя з дня смерті великого християнського письменника і мислителя ХХ століття А.І. Солженіцина. Чи не на злобу і сьогоднішнього дня він писав майже 50 років тому:

«Коли насильство вривається в мирну людське життя - його обличчя палає від самовпевненості, воно так і на прапорі несе, і кричить:« Я - Насильство! Розійдись, розступися - роздавлений! »Але насильство швидко старіє, трохи років - воно вже не впевнене в собі, і, щоб триматися, щоб виглядати пристойно, - неодмінно викликає собі в союзники Брехня. Бо: насильству нічим прикритися, крім брехні, а брехня може триматися тільки насильством. І не кожен день, не на кожне плече кладе насильство свою важку лапу: воно вимагає від нас тільки покірності брехні, щоденної участі у брехні - і в цьому вся вірнопідданість.

І тут-то лежить нехтуємо нами, найпростіший, найдоступніший ключ до нашого звільнення: приватне неучасть у брехні! Нехай брехня все покрила, нехай брехня всім володіє, але в самому малому впремося: нехай володіє НЕ через мене! »

Почуття у всіх різні - так що ж захищає закон

«Закон про образу почуттів віруючих» (ст. 148 КК РФ), точніше поправки, прийняті в червні 2013 року, давно викликає подив, а то й обурення, причому не тільки атеїстів, але і самих віруючих. Звичайно, ми добре знаємо з часів Салтикова-Щедріна, що «суворість російських законів пом'якшується необов'язковістю їх виконання», але останнім часом ми бачимо, що кримінальних справ, порушених за цим законом, стає все більше. І це не може, як мені здається, не турбувати саме нас, православних християн. Тому що прокурори, які звинувачують наших співгромадян за цією статтею, переконані, що захищають саме наші почуття, почуття православних християн.

Я не буду вдаватися в юридичні тонкощі, насправді, дуже непростого питання - яким повинен бути такий закон і чи потрібен він взагалі. Знаю, що подібні закони існують в більшості країн світу. Знаю, що в тих країнах, які живуть за законами шаріату, за злочини подібного роду покладається найсуворіше покарання, аж до смертної кари. Знаю, що в європейських країнах, як правило, за це немає кримінального переслідування, як це було і у нас до 2013 року. Згоден, що регулювати сферу міжрелігійних, міжетнічних відносин, не допускати розпалювання на цьому грунті ненависті, агресії, насильства необхідно і будь-яка держава має за цим стежити.

Але я не юрист, що не політолог, я православний священик і тому можу поділитися лише тим подивом, яке у мене, і не тільки в мене, викликає цей закон, як у християнина.

Почуття віруючих, наприклад, православних християн - чи можуть вони бути ображені? Без сумніву. Безперечно й те, що ми, православні християни, дуже різні, а значить, і почуття у нас різні.

Один з нас може образитися сатиричної картинкою, обличающей церковників, розміщеної на чиїйсь сторінці в соцмережах, а інший образиться, якщо, захищаючи як би його почуття, цю людину посадять до в'язниці.

Причому перше віруючих я особисто ніколи не зустрічав, але допускаю, що вони є, а друге зустрічав, і чимало. Так будь віруючих повинен захищати закон?

Безперечно й те, що якісь почуття у нас, християн, повинні бути загальні, однакові. Які? На це питання прекрасно відповів апостол Павло майже 2000 років тому:

«У вас будуть ті самі думки, що й у Христі Ісусі» (Флп. 2, 5).

Треба сказати, що слова ці прекрасно знайомі всім православним, навіть не закінчили духовних шкіл, бо вони читаються на Божественній Літургії за кожним Богородичних святом, а таких, як відомо, не мало.

Що обурювало Спасителя і хто звинувачував Його в богохульстві

Я не знаю, ображався чи Спаситель під час Свого земного життя, але ось обурювався - так, це було. Що ж Його обурювало або хто? Ті, хто говорив, що в Ньому біс? Або ті, хто кричав: «Розіпни Його»? А може, ті, хто прибив Його до Хреста і метал жереб, ділячи Його ризу? Ні, не вони, чи, скажімо так, не це Його обурювало.

Його обурювали ті, хто «дім Отця Його зробив дому торгового» (Ін. 2, 16), або ті лицеміри, «хто зачиняє Царство Небесне; бо самі не входять, і хоче ввійти не допускають »(Мф. 23, 13), ті, хто« поїдає хати поїдають, і моляться довго молиться »(Мф. 23, 14), ті, хто« забув суд, милість і віру » (Мф. 23, 23), ті, хто любить «перші місця на бенкетах і перші лавки в синагогах та привіти на ринках, і щоб звали їх:" Учителю, Учитель! "» (Мф. 23, 5-7).

Може бути, я чогось не розумію, але мені здається, фігуранти, які проходять по закону про образу почуттів віруючих, зовсім не схожі на тих, ким обурювався Спаситель.

А ось Сам Господь наш Ісус Христос проходив як обвинувачений саме у справі про богохульство.

«... Тоді первосвященик роздер одежу свою та й сказав: Він богозневажив! На що нам ще свідки потрібні? ось, тепер ви чули богохульство Його. Як вам здається? Вони ж відповіли та сказали: Повинен умерти »(Мт. 26, 65-66).

А сама наша віра, наша Євангелія, за словом апостола Павла, чи не є «спокуса і безумство» (1 Кор. 1, 23). А раз так, то обов'язково будуть ображати і спокушає проповіддю Євангелія і їх теж в прокуратуру? Або нам можна ображати, а нас не можна?

Чи потрібно, щоб наші почуття оберігала прокуратура

І останнє, але, може бути, найважливіше. Навіщо державі такого роду закон, більш-менш зрозуміло, але чи потрібен він нам, православним християнам? Чи потрібно, щоб наші почуття оберігала прокуратура? Питання це має давню історію. Він широко обговорювалося на Релігійно-філософських зборах в Петербурзі на початку ХХ століття. Багато великі російські мислителі того часу на цих зборах намагалися донести до можновладців, що державне насильство в питаннях віри заперечує встановлене Господом випробування свободою. Почуті вони не були, Костянтин Побєдоносцев велів розігнати зібрання.

Правда, через дуже короткий час владі довелося піти на поступки в цих питаннях, але, швидше за все, було вже пізно. Протоієрей Георгій Флоровський, вже після «російської катастрофи», так осмислював цю ситуацію:

«У своєму піклувальної натхненні« поліцейську державу »неминуче обертається проти Церкви. Держава не тільки її опікає. Держава бере від Церкви, відбирає на себе, бере на себе її власні завдання. Бере на себе неподільну завдання піклування про релігійне і духовне благополуччя народу. І якщо потім довіряє або доручає цю турботу знову духовному чину, то вже в порядку і по титулу державної делегації, і тільки в межах цієї делегації і доручення Церкви відводиться в системі народно-державного життя своє місце, але тільки в міру і по мотивацію національної корисності і потреби ».

А за сто років до цих рядків великий А.С. Пушкін, за свідченням його близького друга П.А. В'яземського, побачивши, що в Страсну П'ятницю в Казанському соборі стоять солдати на варті біля Плащаниці, написав рядки, в яких вичерпно дав нам відповідь на питання, що мучать і сьогодні нас питання:

Коли велике здійснювалось торжество
І в муках на хресті закінчувалося Божество,
Тоді по сторонам животворяща древа
Марія-грішниця і Пресвята Діва
Стояли, бліді, дві слабкі дружини,
У незмірну печаль занурені.
Але біля підніжжя тепер хреста чесного,
Наче у ганку правителя Градського,
Ми бачимо поставлених на місце дружин святих
У рушницю і ківері двох грізних вартових.
До чого, скажіть мені, охоронна варта? -
Або розп'яття казенна поклажа,
І ви боітеся злодіїв або мишей? -
Іль мисліть важливості надати Царю царів?
Іль заступництвом рятуєте могутнім
Владику, терням вінчаного колючим,
Христа, який зрадив слухняно плоть свою
Бічам мучителів, цвяхах і копію?
Іль побоюєтеся, щоб чорнило не образила
Того, чия страту весь рід Адамов спокутувала,
І, щоб не потіснити гуляють панів,
Пускати не велено сюди простий народ?

1 836

Хіба це не образливо для нас?
Почуття віруючих, наприклад, православних християн - чи можуть вони бути ображені?
Так будь віруючих повинен захищати закон?
Які?
Що ж Його обурювало або хто?
Ті, хто говорив, що в Ньому біс?
Або ті, хто кричав: «Розіпни Його»?
А може, ті, хто прибив Його до Хреста і метал жереб, ділячи Його ризу?
На що нам ще свідки потрібні?
Як вам здається?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация