Рецензія на фільм «Гоголь. Вій »: старовинні легенди, літаючі галушки і сеанси екзорцизму

5 квітня на великі екрани виходить « Гоголь. Вій »- продовження одного з найбільш містичних проектів минулого року . На цей раз глядачів чекає ще більше пригод молодого писаря імператорської канцелярії Миколи Гоголя ( Олександр Петров ), Який розслідує таємничі вбивства дівчат в селі Диканька.

Сиквел починається з подій, показаних в фіналі першої частини. І відразу кидається з місця в кар'єр: незважаючи на те, що спроби писати Гоголь закине зовсім, багатого життєвого досвіду йому вистачить на десяток майбутніх творів. У «Вії» творці майже повністю відходять від історико-літературних основ: з більш-менш реальних фактів тут - дата народження Миколи Васильовича; з культурної спадщини - літаючі галушки та коваль Вакула, в молодості бачив риса.

Кадр з фільму «Гоголь. Вій »

«Гоголь. Вій »постійно доводить доцільність перенесення дати прем'єри, та не на місяць, як це було оголошено минулого літа, а майже на півроку. Незважаючи на те, що в рамках фестивалю « Ранок Батьківщини »В Південно-Сахалінську публіці представили не до кінця дороблений фільм (В даний час триває робота над графікою в деяких особливо складних епізодах), поліпшення, внесені практично на всіх рівнях, очевидні. Втім, перед тим як переходити до їх опису, варто нагадати, що кожен фільм «Гоголя» - проекту, спочатку знятого в форматі серіалу, - складається з двох окремих глав.

Так ось, повертаючись до всіляких оптимізаціям, варто відзначити, що «Вій» у порівнянні з «Початком» став більш цілісним. По-перше, це стосується саме структури. Тут вже немає настільки різкого поділу між основним сюжетом і додатковими лініями: вони органічно переплітаються, доповнюючи один одного.

Кадр з фільму «Гоголь. Вій »

По-друге, похвалити хочеться буквально все візуальні і звукові рішення «Вія»: якщо перший фільм буквально брав глядача наскоком - стилістикою, еклектикою і нарочито «рваним» викладом подій, то в сіквелі все знову збудовано понад рівно і гармонійно, при тому що основні початкові фішки і впізнаваний колорит творці досить дбайливо зберегли.

Особливо хочеться відзначити весь епізод в церкві: стробоскопічний ефект тут виглядає як не можна оригінально і доречно, і по його закінченні стає трохи шкода, що творці так мало пограли з настільки виразною технікою. Але радує вже одна присутність такого багатого інструментарію. Крім того, збільшилася кількість локацій (хоча всі вони знаходяться буквально в пішої доступності для героїв) і стало більше сцен, в яких візуальний ряд ідеально поєднується з музикою: з естетичної точки зору багато епізодів «Вія» представляють дійсно чарівне видовище, від якого складно відвести погляд.

Кадр з фільму «Гоголь. Вій »

При цьому на належному рівні підтримується необхідний градус динаміки, який викликає схожість другого «Гоголя» з молодіжними фільмами жахів: в програмі і всілякі ритуальні обряди, і містифікації, і Скрімер, які ідеально вписуються в сюжет і виконують свої першочергові функції - веселити і лякати. Саме це хвилююче веселощі укупі з функціональністю, яку можна назвати не інакше як прорахованими сценарними ходами, являють собою надзвичайно вдале поєднання.

Подібний жанровий зсув міг бути зробити стрічку менш змістовною і фактично спустошити її, виставивши на огляд публіки лише красиву обгортку, але, на щастя, на цьому рівні на допомогу проекту приходять актори. Глибинного драматизму в «Вії» немає - все-таки це не претендує на «Оскар» картина, а кіно розважально-лякаючого характеру, але доданих акторським складом штрихів і розіграних діалогів (навіть мінімальних) вистачає для послідовного розкриття героїв. А вже провідні зірки проекту зі своїми обов'язками справляються просто блискуче.

Кадр з фільму «Гоголь. Вій »

Гоголь у виконанні Петрова , Наприклад, дізнається якісь таємниці про своє походження (або, принаймні, знаходиться на порозі їх розкриття). Бінх ( Євген Стичкін ) Взагалі з шаленою силою проривається на перший план і відмінно рухає історію вперед, будучи в «Вії» чи не головним каталізатором усіх подій (і здебільшого жартів). З досить нудного і навіть мізерного персонажа, яким він постав в першій частині, Бінх трансформується в об'ємного героя, який в цьому всесвіті виявляється цілком гідним окремої історії. Граней характеру у нього навіть при мінімальному хронометражі виявляється занадто багато: місце знаходиться і для рішучості, і для сумнівів, відваги, відповідальності, відданості ...

Відданістю, втім, як і наявністю темних таємниць, можуть похвалитися багато персонажів цієї історії. У «Вії» центром загальної тяжіння виявляється саме Гоголь, що не завжди виправдано логічно або емоційно (найчастіше симпатія пояснюється простою фразою «пан з самого Петербурга приїхав»), зате створює особливу атмосферу душевністю від таких благородних поривів віє за кілометр. Багато що в сіквелі будується на понятті наступності і любові, причому в рахунок йдуть і пристрасть, і дружня прихильність, і фортеця сімейних уз.

Кадр з фільму «Гоголь. Вій »

Мабуть, основна тенденція «Вія» - нагнітання атмосфери. Відчувається, що творці повільно, але вірно ведуть до кульмінації, майстерно граючи з градусом напруги, час від часу знижуючи його сторонніми сюжетними лініями (особливо яскраво прописана любовна), заграванням з ще невідомої глядачеві інформацією і чимось ще, що цілком може зійти за спойлер (тому публікувати ми його тут не будемо. - Прим. ред.).

В цілому ж «Гоголь. Вій »- це все та ж еклектична історія на межі кітчу, що вийшла в серпні минулого року і побила кілька касових рекордів. З відчутних плюсів тут - більш структурована історія, пророблена графіка і розкриття героїв. Глобальних мінусів, мабуть, два.

Кадр з фільму «Гоголь. Вій »

Перший - трохи фатальний: відсутність ефекту несподіванки - того самого фактора, що трохи менше року тому заінтригував і як слід роздражнив аудиторію. До речі, можливо, саме через це «Вій», незважаючи на приблизно однакову в порівнянні з першою частиною кількість подій, залишає відчуття, що чогось все-таки не вистачило. Другий - занадто розслаблений ставлення до другорядних персонажів, які занадто легко з'являються в цій історії і зникають з неї.

Втім, ці недоліки цілком компенсуються більш ретельної і скрупульозної роботою над сиквелом стадії постпродакшену. А формула «змішати всі компоненти і довести до кипіння», якої дотримуються творці, застосована тут особливо витончено, змушує бажати продовження з ще більшим нетерпінням. І їх головне завдання тепер - втриматися на тих віражах, які, судячи з усього, буде являти собою фінальна частина « страшна помста ».

Трейлер фільму «Гоголь. Вій »

Дивіться фільм «Гоголь. Вій »в кіно з 5 квітня.

З'явився перший трейлер фільму «Гоголь. Вій »