Слово в день пам'яті святих благовірних князів страстотерпців Бориса і Гліба

До нязья Борис і Гліб були першими святими, канонізованими Російською Церквою. Пізніше їх в різний час Церква стала шанувати варягів Феодора та Іоанна (мучеників за віру, які загинули під час князя Володимира-язичника), княгиню Ольгу та князя Володимира як рівноапостольних просвітителів Русі. Але святі Борис і Гліб були першими вінчалися обранцями Руської Церкви, першими чудотворцями її і визнаними небесними молитвениками «за нові люди християнські». Святі страстотерпці були вбиті своїм братом Святополком «окаянним», які прагнули захопити Київський великокняжий престол. До нязья Борис і Гліб були першими святими, канонізованими Російською Церквою

У чому ж полягав подвиг святих благовірних князів? Який сенс в тому, щоб ось так, без опору загинути від рук убивць? Сенс в тому, що всякий учень Христа залишається в світі для страждання, і невинне страждання в світі є страждання за ім'я Христове. Преподобний Нестор-літописець називає Бориса «спільником пристрасті» Христової, а Гліб молиться в останню годину: «У давнину Захарія заколи був перед жертовником Твоїм, а нині я заклан перед Тобою, Господи». Преподобний Нестор у своєму пролозі до житія викликає в пам'яті всю історію спокути людства для того, щоб «в останні дні» ввести в Церква народ російський як «працівників едінонадесятого години». Ці працівники зуміли з геніальною простотою немовлят полонити образом Христа і абсолютної красою євангельського шляху. Через житія святих страстотерпців Бориса і Гліба, як через Євангеліє, образ лагідного і страждає Спасителя увійшов в серце російського народу навіки як найзаповітніша його святиня. Святі князі-страстотерпці по смерті стають силою, що обороняється, землю російську від ворогів: «Ви нам зброю, землі Руської забрала й утвердження і мечі обоюду гострі, ними ж зухвалість поганських скидає», - сказано в житії. Відомо багато випадків явища князів-страстотерпців у важкий для нашої Батьківщини час, наприклад, - святому Олександру Невському напередодні Льодового побоїща, великому князю Димитрію Донському в день Куликівської битви.

Святі страстотерпці, Бориса і Гліба, моліть Бога за нас!

1. Мінея
2. Г. Федотов

У чому ж полягав подвиг святих благовірних князів?
Який сенс в тому, щоб ось так, без опору загинути від рук убивць?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация