Сьогодні весь православний світ святкує Введення в храм Пресвятої Богородиці: у чому таїнство і суть свята

Вчимося читати ікону.

Сьогодні, 4 грудня, православний світ святкує Введення в храм Пресвятої Богородиці, який відноситься до двунадесятих свят Православної церкви (12 найважливіших після Великодня свят у православ'ї).

Свято припадає на Різдвяний піст, але в цей день дозволяється їсти рибу. "Введення у храм - це свято здійснення материнської молитви, - каже намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло. - За церковним переданням, батьки Діви Марії, праведні Іоаким і Анна, які довго не мали дітей, дали обітницю: якщо народиться дитина, віддати його на служіння Богу. за терпіння, велику віру і любов до Бога і один одному Господь послав їх великою радістю. Під кінець життя у них народилася дочка, якій, за вказівкою Ангела Божого, дано було ім'я Марія, що означає по-єврейськи "пані" , "надія".

Через три роки після народження Марії батьки, одягнувши дівчинку в кращий одяг, зібрали родичів і ровесниць такого ж віку, які з запаленими світильниками і з співом священних пісень привели Її в Єрусалимський храм, де Її і зустрів первосвященик Захарія (майбутній батько пророка Іоанна Предтечі) з безліччю священиків. Образи дів, які супроводжували Богородицю, нагадують євангельську притчу про десять дів, які з взожженнимі світильниками очікують пришестя Нареченого, що йтиме на весілля. Повертаючись до Діви Марії, скажу, що в храм вели сходи в п'ятнадцять високих ступенів. Незважаючи на їх висоту, трирічна Марія швидко подолала ступені і зійшла на верхню, де на неї чекав первосвященик. Потім, по навіюванню понад, він ввів Пресвяту Діву в Святая Святих, куди з усіх людей тільки раз в році входив первосвященик з очисною жертовною кров'ю, цим була виявлена ​​Її особлива роль у долі людства.

Єрусалимський храм був другим храмом і поступався за розмірами і оздобленню лише храму Соломона. Цікава ще й така деталь - в Єрусалимському храмі не було Ковчегу Заповіту (зі скрижалями, на яких були написані 10 заповідей. - Авт.). Так ось, як кажуть Отці Церкви: то, що Святая Святих цього храму в цей час не мала Ковчега Завіту, свідчить про закінчення певного етапу духовної історії. Дівчинка Марія стала новим Ковчегом Божим. У порожню Святеє Святих храму вводиться Діва Марія, і людина стає Божим храмом, а Вона стає джерелом порятунку і з'єднання людей з Богом. Всі присутні в храмі дивувалися незвичайному події. Праведні Іоаким і Анна вручивши Дитя волі Отця Небесного, повернулися додому. Діва Марія залишалася на вихованні в храмі до 15-річного віку - читала Священне Писання, займалася рукоділлям, постійно молилася і зростала в любові до Бога. У три роки Вона не була схожа на немовля, а здавалася вже дорослою, виконаної років, так старанна і постійна була Її молитва. Тим, хто вітав Її, Вона відповідала: "Дяка Богу". І від неї пішов звичай відповідати вітають: "Дяка Богу". Не було більш виконавчої в обрядах, більш обізнаним у мудрості Закону Божого, більш милосердною в благодаті тієї.

СЕНС . Свято Введення в храм Пресвятої Богородиці - ознака Різдва Христового. Вона, яка народила Христа-Спасителя, більш всіх послужила нашому спасінню. Різдво і Введення в храм Пресвятої Богородиці - свята, в яких завершується Старий Завіт і розкривається його зміст як виховником до Христа. Починаючи з святкової служби на Введення, в храмі звучать різдвяні піснеспіви. Тому в цей день дуже важливо відхилитися від суєтних земних справ і віддати свої сили молитви, думкам про благодатний милосердя Боже. Тому в цей день батькам, діткам, бабусям, онукам краще піти в храм. Напередодні - урочисте богослужіння в спогад про цю подію. Господь сказав: "Хто творить спогад, той творить і свято".

АЗИ: УЧИМСЯ ЧИТАТИ ІКОНУ "ВВЕДЕННЯ"

Празник Введення в Храм Пресвятої Богородиці заснований на Протоєвангеліє Якова (ранньохристиянський апокриф). На думку істориків, святкування починається з VIII століття, про що свідчить твір святого патріарха Константинопольського Германа: "Похвала Пресвятої нашої Пані та Богородиці, ледь принесена бисть до церкви батьком своїм трьом лети сущи". Самим раннім зображеннями на тему свята Введення дослідники вважають збереглася на стінах Софійського собору в Києві в прибудові Іоакима і Анни фреску, що відноситься до XI століття.

По кліку - велике зображення.

Розшифровуємо образи. Витоки іконографії відносяться до візантійського мистецтва і з часом мало змінилися. У центрі ікони - Пресвята Діва - трирічна Марія, одягнена в характерний для всієї богородичной іконографії мафорій, який історично був одягом заміжніх палестинських жінок. Фігура Богородиці зображена значно менше інших, але весь Її вигляд - не дитячий. Цим підкреслюється особливе обраність, духовна зрілість і прийдешнє велике призначення Божої Матері.

Зліва на іконі - святі праведні Іоаким і Анна, за ними зображені юні діви, які супроводжують Богородицю в храм. Іконографія свята символічно відображає урочисту процесію, супровід Пресвятої Діви в храм Божий, де вона буде зростати до небаченого для земної людини духовного подвигу.

Первосвященик Захарія, що зустрічає Приснодіву, майбутній батько Іоанна Предтечі, поєднує в собі дві традиції: священицьку і пророчу. У богослужінні та в іконографії храм є втіленням тіла Христового. В іконографії свята Введення ми знаходимо три частини храму, які символічно порівнюються з трьома ступенями духовного життя - очищенням, просвітою і єднанням. Ці три ступені відповідають трьом книгам Соломоновим: притч, Екклезіаст і Пісні Пісень.

Двір храму - це діяльне життя, що має на меті звільнення від пристрастей.

Завіса перед "Святим" (друга частина храму) вказує на шлях "природного споглядання" - пізнання Бога в творінні. "Святе Святих" означає "споглядання" у власному розумінні слова - пізнання Бога в Логос, Слово.

Зримо В КОРІНЬ. На іконі "Введення в храм Пресвятої Богородиці" дія відбувається у внутрішньому дворі, при вході до Святого. Захарія в священичому вбранні стоїть перед завісою Святого на першій сходинки (15 ступенів храмової сходи відповідають "п'ятнадцяти псалмів ступенів" - псалми 119-133). Внизу Пресвята Діва, простягаючи руки до Захарії, починає підніматися на сходи, що ведуть у Святеє Святих. Нагорі вона зображена вже сидить на верхньому щаблі сходів, а назустріч їй поспішає ангел, щоб супроводжувати. Це ступінь споглядання, "заручення Богу", початок шляху до єднання, на якому Пречиста буде харчуватися "небесним хлібом".

Перебування Пресвятої Отроковиці в храмі, де Вона чекала повноту духовної мудрості і смиренності, є прообразом майбутніх християнських монастирів. Саме тому багато монастирів і храмів влаштовувалися на честь свята Введення.

Величаємо Тебе, /
Пресвята Діво, /
Богообрана Отроковице, /
і чтем еже в храм Господній
входження Твоє.

ЯКЩО БОГА ПОДЯКУВАТИ

Є така притча: "У Раю було два ангела. Один завжди відпочивав на хмарі, а інший - літав від землі до Бога. Відпочиваючий ангел запитав другого:" Що ти літаєш туди-сюди? "-" Я приношу Богу послання, які починаються: "Допоможи, Господи ..." А чому ти відпочиваєш? "-" Я повинен носити Господу послання, які починаються: "Спасибі, Господи! .."

Моду на притчі в християнській традиції ввів ще Ісус Христос. Замість моралізаторських настанов Спаситель розповідав людям невеликі історії. Але сенс їх настільки глибокий, що по кожній казці Христа досі проводяться полеміки і лекції. Адже притча - це їжа для розуму і ліки для душі. Навіть в апокрифах можна знайти безліч відповідей на питання. Наприклад, перша відповідь, який я знайшла для себе при читанні історії про дитинство Діви Марії: що нам потрібно вчитися дякувати Богові за все - і хороше і погане. Саме щира подяка виявляється складніше всього. Ми про неї просто забуваємо або думаємо, що "спасибі" - само собою зрозуміле. Це здається нам банальним.

Свято Введення у Храм Пресвятої Богородиці - глибокий, як і інші свята, і повчальний. Нам є, над чим замислитися і чому навчитися. Наприклад, для багатьох в святі Введення незрозуміло: навіщо і як можна було віддати настільки довгоочікувану дитину? Незрозуміло, тому що в більшості випадків нам набагато легше і звичніше отримувати, ніж віддавати. Особливо віддати найдорожче, вимолив довгоочікуване дитя. Словом, є над чим подумати. Наприклад, над тим, що було б, якби Анна не віддала Марію до храму, а поступила, як звичайна жінка? Так би Господь благоволив і Ганні, і Марії? Тільки Анна вступила, як справжня християнка. Вона була вірна слову, даному Богу, і вдячна Йому, за що Він нагородив її і все людство самої вищою нагородою - Своїм Сином. Тому вчимося віддавати і дякувати.

Дар. Свічки як "спасибі".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

джерело: сьогодні Відпочиваючий ангел запитав другого:" Що ти літаєш туди-сюди?
Quot; А чому ти відпочиваєш?
Наприклад, для багатьох в святі Введення незрозуміло: навіщо і як можна було віддати настільки довгоочікувану дитину?
Наприклад, над тим, що було б, якби Анна не віддала Марію до храму, а поступила, як звичайна жінка?
Так би Господь благоволив і Ганні, і Марії?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация