Терпіння - це частина віри

  1. إن عظم الجزاء من عظم البلاء, و إن الله تعالى إذا أحب قوما ابتلاهم
  2. أشد الناس بلاء الأنبياء, ثم الأمثل فالأمثل
  3. ما يصيب المؤمن من الهم, و لا غم, و لا شيء, إلا كفر له بها, حتى الشوكة يشاكه
  4. إنما يوفى الصابرون أجرهم بغير حساب
  5. الصبر ضياء
  6. ما أعطي أحد عطاء خيرا و أوسع من الصبر
  7. ما أصاب من مصيبة إلا بإذن الله ومن يؤمن بالله يهد قلبه والله بكل شيء عليم
  8. اثنتان في الناس هما بهم كفر: الطعن في النسب, والنياحة على الميت
  9. وما من دابة في الأرض إلا على الله رزقها
  10. إن العين لتدمع, و إن القلب ليحزن, وإنا على فراقك يا إبراهيم لمحزونون
  11. ليس منا من ضرب الخدود, وشق الجيوب, و دعا بدعوى الجاهلية
  12. إذا أراد الله بعبده الخير عجل له العقوبة في الدنيا, و إذا أراد بعبده الشر أمسك عنه بذنبه حتى يوافى...
  13. و لا يزال البلاء بالعبد حتى يمشي على الأرض و ليس عليه خطيئة
  14. إن عظم الجزاء من عظم البلاء, و إن الله تعالى إذا أحب قوما ابتلاهم, فمن رضي فله الرضا, و من سخط فله السخط
  15. ولنبلونكم بشيء من الخوف والجوع ونقص من الأموال والأنفس والثمرات وبشر الصابرين * الذين إذا أصابتهم مصيبة...
  16. إني جزيتهم اليوم بما صبروا أنهم هم الفائزون
  17. من يرد الله به خيرا يصب منه.
  18. عجبا لأمر المؤمن إن أمره كله خير, و ليس ذاك لأحد إلا للمؤمن, إن أصابته سراء شكر; فكان خيرا له, و إن...
  19. وإذ تأذن ربكم لئن شكرتم لأزيدنكم
  20. ما من مسلم تصيبه المصيبة فيقول ما أمره الله: إنا لله وإنا إليه راجعون, اللهم أجرني في مصيبتي, وأخلف...
  21. Завантажити:

Опубліковано 18 Лип, 2010 о 12:59 | Переглядів 51 109 | 13 коментарів

завантажити завантажити

Славимо Аллаха, звертаємося до Нього по допомогу, просимо вибачення і каємося перед Ним, вдаємося до Його захист від зла наших душ і від скверни наших справ. Той кого поведе Аллах прямим шляхом, того ніхто не введе в оману, той же кого Аллах зіб'є, того ніхто не наставить на прямий шлях.

Свідчимо, що немає божества гідного поклоніння крім Аллаха, і свідчимо, що Мухаммад Його раб і посланник, нехай благословить його Аллах, а також його сім'ю, всіх його сподвижників і всіх, хто слідував по його стопах до самого Судного Дня.

Бійтеся Аллаха, дорогі брати і сестри, адже той, хто боїться Його - буде спасенний, хто чесний з Ним - уникне страждань, а хто сподівається на Нього - отримає те, на що сподівався.

Цей світ є іспитом і випробуванням, це обитель бід і печалей, в ньому Аллах, с.в.т., відчуває Своїх рабів. І чим більше і важче лиха, що навалилися на людину, тим більшу нагороду він отримує за них, якщо виявляє терпіння і сподівається на винагороду від Аллаха. Той, хто втратив сина не дорівнює тому, хто втратив всю сім'ю; той, хто втратив частину майна не дорівнює тому, хто втратив все майно. У цьому полягає досконала справедливість Аллаха.

Всі біди, які осягають людини, діляться на чотири види:

1) Біди осягають самої людини.

2) Біди осягають його майно.

3) Біди осягають його честь.

4) Біди осягають його сім'ю і тих людей, яких він любить.

Всі люди на землі, так чи інакше, стикаються з негодами. При цьому можна помітити, що невіруючі і небогобоязненние люди часом потрапляють в більш складні ситуації, ніж віруючі.

Однією з ознак любові Аллаха до Свого раба є те, що Всевишній випробовує його. Пророків і праведників були випробувані і проявили терпіння. Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) сказав:

إن عظم الجزاء من عظم البلاء, و إن الله تعالى إذا أحب قوما ابتلاهم

«Величина нагороди залежить від величини випробування, і якщо Всевишній Аллах полюбить якийсь народ, то відчуває їх»

أشد الناس بلاء الأنبياء, ثم الأمثل فالأمثل

«Найважчі випробування проходять пророки, потім інші люди за ступенем праведності»

Мусульманин переживає труднощі, повинен знати, що його відчуває - Наймудріший з мудреців і самий Милостивий з милостивих. Він посилає лихо не для того, щоб погубити, покарати або знищити свого раба, а для того, щоб випробувати його терпіння, достаток своїм Господом і його переконаність. Аллах дає випробування, щоб почути від свого раба щиру молитву, смиренний поклик, прохання про заступництво і допомогу, і звернення зі своїми скаргами тільки до Нього.

Нехай зрадіють терплячі і сподіваються на велике винагороду, адже наш пророк (мир йому і благословення Аллаха) сказав:

ما يصيب المؤمن من الهم, و لا غم, و لا شيء, إلا كفر له بها, حتى الشوكة يشاكه

«Яка б печаль, тривога або щось інше не спіткало віруючого, це обов'язково стане спокутою його гріхів, навіть якщо його просто вколе колючка». (Аль-Бухарі)

Терпіння - це одна з найвищих ступенів віри, до якої Іслам спонукає людей. Всевишній Аллах згадав про терпіння в більш ніж дев'яноста аятах Своєю Книги, і встановив за нього велику нагороду. Аллах сказав:

إنما يوفى الصابرون أجرهم بغير حساب

«Воістину, терплячим їх нагорода воздасться повністю без будь-якого рахунку». (39.Аз-Зумар: 10)

Деякі праведні попередники говорили: «Нагорода терплячих виміряти і не зважується, вона просто дається їм безмежно».

Терпіння (Сабр) в арабській мові означає «утримання».

У релігійному понятті терпіння - це утримання душі від неспокою і нетерпіння, утримання мови від скарг, невдоволення і гніву, і утримання тіла від негідної поведінки (як наприклад, розривання на собі одягу і биття себе по щоках, коли вмирає хтось з близьких) .

Пророк Мухаммад (мир йому і благословення Аллаха) сказав:

الصبر ضياء

«Терпіння - це сяюче світло». (Муслім)

ما أعطي أحد عطاء خيرا و أوسع من الصبر

«Жодному людині не даровано ні чого краще і ширше ніж терпіння». (Аль-Бухарі, Муслім)

Алі ібн Абу Таліб (нехай буде задоволений ним Аллах) сказав: «Терпіння для Віри, то ж, що голова для тіла», потім він підвищив голос і сказав: «Істинно! Немає Віри у того у кого немає терпіння! ».

Терпіння ділиться на три види:

1) Терпіння в покорі наказам Аллаха. Це кращий з видів терпіння. Наприклад, коли мусульманин проявляє терпіння, здійснюючи молитву свого часу, виконуючи всі її стовпи і обов'язкові елементи. Також терпіння в слухняності і благодіяння до батьків, або в дотриманні хіджабу для жінки, і інші справи, які нам наказав Всевишній.

2) Терпіння при відпущення гріхів, які заборонив нам Аллах. Наприклад, як відмова від слухання музики і поглядів на заборонене і т.д.

3) Терпіння бід зумовлених Аллахом. Це терпіння під час лих і нещасть, які стосуються самої людини, його сім'ї або його майна.

Якщо людина потрапила в біду, втратив майно або горе торкнулося його дітей, але при цьому він знав, що все відбувається тільки з волі Аллаха, терпів, сподівався і був повністю підкорений встановлення Господа, то Аллах йому замінить його втрату вірним керівництвом в серце, світлом , спокоєм і істинної переконаністю. Також не виключено, що за виявлене терпіння Аллах заповнить втрату, чимось кращим. Всевишній сказав:

ما أصاب من مصيبة إلا بإذن الله ومن يؤمن بالله يهد قلبه والله بكل شيء عليم

«Будь-яке нещастя осягає тільки з волі Аллаха. Серце того, хто увірував в Аллаха, Він наставляє на прямий шлях. Аллах знає про будь-якої речі ». (64.Ат-Тагабун: 11)

Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) сказав:

اثنتان في الناس هما بهم كفر: الطعن في النسب, والنياحة على الميت

«Серед людей є дві речі, які є невір'ям (куфр): лайка чужих родоводів і голосіння над померлими». (Муслім)

Посланник (мир йому і благословення Аллаха) повідомив нам, що серед людей залишиться два якості, що відносяться до звичок доисламской епохи. Обидва ці якості відносяться до «малому невірству», яка не виводить людину з Ісламу, але є великим гріхом. І як мало людей утримують себе від подібних діянь.

1) Лайка чужих родоводів - це неповажні висловлювання щодо сім'ї якогось людини, його роду і племені, вказівка на їх недоліки з метою зганьбити і зганьбити людину.

2) Голосіння над померлими - це гучні крики, зойки, неприборканий плач після смерті людини і на похоронах. До цього також відноситься публічне перерахування достоїнств померлого, і прояв хвилювання, невдоволення і образи на Аллаха чи на самого померлого. Наприклад, коли дружина померлого або його діти говорять: «На кого ти нас покинув? Хто буде нас годувати? », Але вони не знають, що тільки Аллах є годувальником і подавцем всіх благ для своїх рабів. Аллах, Великий Він і Славен, сказав:

وما من دابة في الأرض إلا على الله رزقها

«Ні на землі жодної живої істоти, якого Аллах не забезпечував би їжею». (11.Худ: 6)

Однак людина не осуджується за сльози течуть з очей і печаль в своєму серці. Коли помер Ібрахім син посланника Аллаха (мир йому і благословення Аллаха), то він сказав:

إن العين لتدمع, و إن القلب ليحزن, وإنا على فراقك يا إبراهيم لمحزونون

«Воістину очі проливають сльози, серце сумує, і воістину ми засмучені розставанням з тобою, о, Ібрахім». (Аль-Бухарі)

Пророк (мир йому і благословення Аллаха) сказав:

ليس منا من ضرب الخدود, وشق الجيوب, و دعا بدعوى الجاهلية

«Не ставиться до нас той, хто б'є себе по щоках, рве комір, і волає словами часів невігластва» (Аль-Бухарі, Муслім)

В останньому хадисе пророк (мир йому і благословення Аллаха) оголосив страшну загрозу тим, хто вчиняє дії, що вказують на нетерпіння і невдоволення приреченням Аллаха:

1) Коли людина б'є сам себе по щоках від горя по померлій людині.

2) Коли людина рве на собі комір одягу, з тієї ж причини, як це було прийнято у многобожників в доисламскую епоху.

3) Коли людина голосить, вигукуючи слова жалю, голосно голосить і оплакує небіжчика, кличе на себе горе і смерть, і кричить, щось на зразок: «Горе мені горе», «немає сенсу жити без тебе», «краще б я помер замість тебе »і т.п.

Посланник (мир йому і благословення Аллаха) вказав в хадисі тільки на ці три прояви нетерпіння, тому що це було найбільш поширеним дією арабів многобожників, коли їх спіткало горе, однак заборона поширюється і на всі інші схожі вчинки, як виривання волосся на голові, розбивання посуду, розкидання їжі, розривання одягу і самобичування. Всі вони мають однаковий статус, і є великим гріхом.

Така поведінка заборонено, тому що воно містить в собі злість на свого Господа, заподіяння шкоди своєму тілу, безглузду псування майна, волання лиха на свою голову і образу на Аллаха.

Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) сказав:

إذا أراد الله بعبده الخير عجل له العقوبة في الدنيا, و إذا أراد بعبده الشر أمسك عنه بذنبه حتى يوافى به يوم القيامة

«Якщо Аллах бажає своєму рабу блага, то він прискорює відплата за його гріхи в цьому житті, а якщо він бажає своєму рабу зла, то утримує те, що належить йому за його гріх, до тих пір, поки він не отримає сповна в Судний День ». (Ат-Тірмізі)

Аллах може прискорити покарання за гріхи за життя людини; наслати на нього хворобу, забрати сина або щось інше, тому що лиха очищають мусульманина і перуть його гріхи. Якщо в цьому світі він отримає швидке відплата за гріхи, то зустріне Аллаха, будучи чистим і непорочним, бо лиха і негаразди вже вмили його душу. Тому навіть в останній момент деяким людям дається важка смерть, щоб він покинув цей тлінний світ чистим від скверни непослуху. Це милість Аллаха до своїх рабів, адже будь-які біди цього світу незначні в порівнянні з покаранням Миру Майбутнього.

Пророк (мир йому і благословення Аллаха) сказав:

و لا يزال البلاء بالعبد حتى يمشي على الأرض و ليس عليه خطيئة

«Лиха не перестануть осягати раба божого до тих пір, поки він не буде йти по землі, будучи вільним від усіх гріхів».

Тому біди слід вважати милістю, адже вони очищають від гріхів, і спонукають до терпіння, за яке мусульманин також отримує нагороду. Лиха закликають людини повернутися до Аллаха, покаятися і миритися перед Ним, відвернутися від творінь і звернутися до Творця.

Якщо ж Аллах забажає людині зла, то Він залишає його і не карає в цьому світі, щоб він постав перед своїм Господом в Судний День, потопаючи в гріхах, і тоді Всевишній покарає його так, як він того вартий.

Люди по різному реагують на нещастя, які їх осягають; одні виявляють достаток і сподіваються на нагороду Аллаха і Його прощення, а інші починають проявляти гнів і невдоволення. Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) сказав:

إن عظم الجزاء من عظم البلاء, و إن الله تعالى إذا أحب قوما ابتلاهم, فمن رضي فله الرضا, و من سخط فله السخط

«Величина нагороди заздрості від величини випробування, і якщо Всевишній Аллах полюбить якийсь народ, то відчуває їх. Хто проявить достаток, той отримає достаток Аллаха, а хто розгнівається, той отримає гнів Аллаха ». (Ат-Тірмізі)

Хто залишився задоволений приреченням Аллаха і Його встановленням на землі, навіть якщо воно виражається в лихах і негаразди, той набуває достаток самого Аллаха. Якщо ж Аллах задоволений своїм рабом, то разом з цим достатком людина отримує ключ до всіх благ і захист від усякого зла. Але якщо людина проявляє роздратування і злиться на приречення свого Господа, то і Аллах гнівається на нього, і цього вже достатньо як покарання.

Цей хадис вказує на те, що Всевишньому Аллаху притаманні такі якості, як гнів і достаток, в такому вигляді як це личить Його величі і досконалості.

Шейх аль-Іслам ібн Таймійя сказав: «Якщо раб Аллаха буде знати, що труднощі і незручності, такі як, спека або холод неминучі, то він не буде гніватися при їх настанні, засмучуватися чи засмучуватися».

Аллах, Святий Він і піднесений, сказав:

ولنبلونكم بشيء من الخوف والجوع ونقص من الأموال والأنفس والثمرات وبشر الصابرين * الذين إذا أصابتهم مصيبة قالوا إنا لله وإنا إليه راجعون * أولئك عليهم صلوات من ربهم ورحمة وأولئك هم المهتدون

«Ми неодмінно випробуємо вас незначним страхом, голодом, втратою майна, людей і плодів. Обрадуй же терплячих, які, коли їх осягає біда, кажуть: «Воістину, ми належимо Аллаху і до Нього повернемося». Вони удостоюються благословення свого Господа і милості. Вони слідують прямим шляхом ». (2.Аль-Бакара: 155-157)

Під час лих мусульманин повинен бути терплячим, сподіватися на милість Аллаха, добре думати про свій Господі, прагнути до Його нагороди, і не повинен проявляти невдоволення і гніву. Мусульманин знає, якщо Аллах визначив щось таке, що йому не приємно: хвороба, смерть близьких людей, втрата майна, погані розмови про його честі або просто навіть якщо у нього порвався ремінець від сандалій або його вколола колючка, то у всьому цьому полягає велика мудрість і користь для людини. Завдяки бідам, стираються кепські справи, піднімається ступінь людини, додаються благі справи, і це може стати причиною його входу в Рай.

Аллах, Великий Він і Славен, сказав:

إني جزيتهم اليوم بما صبروا أنهم هم الفائزون

«Сьогодні Я винагородив їх за те, що вони проявили терпіння. Воістину, вони є досягли успіху ». (23.Аль-Мумінун: 111)

Нехай ніхто не думає, що він в змозі уникнути бід і нещасть. Пророків Аллаха (мир їм) осягали найважчі і великі лиха. Повідомляється, що Абу Саїд аль-Худрі (нехай буде задоволений ним Аллах) сказав: «Я запитав посланника Аллаха про те, хто з людей піддається найважчим випробуванням, він відповів:« Пророки », я запитав:« А хто після них? » , він сказав: «Праведники. Деякі з них були випробувані бідністю настільки, що не могли знайти одяг, в яку можна було б вкрити, а деякі з них раділи бід так, як ви радують благоденства ». (Ат-Тірмізі)

Пророк (мир йому і благословення Аллаха) також сказав:

من يرد الله به خيرا يصب منه.

«Кому Аллах бажає блага, тому Він дає випробування». (Аль-Бухарі)

Про мусульманин, радуйся благої вісті, яка розвіє твою печаль, полегшить негоди і зробить незначним будь-яке горе. Обранець Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) сказав:

عجبا لأمر المؤمن إن أمره كله خير, و ليس ذاك لأحد إلا للمؤمن, إن أصابته سراء شكر; فكان خيرا له, و إن أصابته ضراء صبر; فكان خيرا له.

«Дивно положення віруючого, все що з ним відбувається - на благо йому, і це не дано нікому крім віруючого. Якщо у нього трапляється радість, то він дякує, і в цьому благо для нього. Якщо ж його осягає біда, то він терпить, і в цьому благо для нього ». (Муслім)

Благо, яке отримують вдячні - це надбавка дарів Аллаха.

وإذ تأذن ربكم لئن شكرتم لأزيدنكم

«Ось ваш Господь сповістив:« Якщо ви будете вдячні, то Я обдарую вас ще більшим ». (14.Ібрахім: 7)

А благо, яке отримують терплячі - це винагорода від Аллаха, а так же прощення гріхів і милість від Нього.

Ісламський вчений Фудайль ібн Ійяд (та обдарує його Аллах своєю милістю) сказав: «Аллах, Великий Він і Славен, піклується про своє віруючу рабі за допомогою випробувань, також як людина дбає про свою родину оточуючи їх благами».

Так само він говорив: «Не досягне раб Аллаха істинної Віри, поки не почне вважати випробування милістю ..., і поки не перестане любити похвалу (від людей) за вчинений ним поклоніння Аллаху.

Люди в цьому світі виявляються в двох положеннях:

1) або вони бувають випробувані благополуччям, щоб стало видно, як вони дякують Аллаха,

2) або вони бувають випробувані бідами, щоб стало видно, як вони проявляють терпіння.

Шейх аль-Іслам ібн Таймійя сказав: «Що стосується блага міститься в лихах, то явно, що лихо потребує терпіння (а воно вже є благо для людини). Людина ж живе в достатку і добробут потребує терпіння, щоб залишатися покірним. Воістину спокуса благополуччям набагато важче, ніж спокуса бідами і нещастями. У бідності багато людей залишаються праведними, а в багатстві праведними залишаються лише деякі. Тому більшість мешканців Раю - це бідні люди, тому що випробування бідністю легше, однак і ті і інші мають потребу в тому, щоб бути терплячими і вдячними. Але з тієї причини, що в благополуччі є насолода, а в бідах є страждання, стало поширеним спонукати до подяки в лад, а також спонукати до терпіння в біді ».

Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) навчив нас, які слова ми повинні говорити в біду, він сказав:

ما من مسلم تصيبه المصيبة فيقول ما أمره الله: إنا لله وإنا إليه راجعون, اللهم أجرني في مصيبتي, وأخلف لي خيرا منها, إلا أخلفه الله خيرا منها.

«Якщо мусульманина спіткає біда, и ВІН скаже, что покаравши Йому Аллах:« Воістину ми належімо Аллаху, и до него ми повертаємося! О, Аллах, дай мені винагороду в моїй біді, і заміни мені це найкращим (ніж те, що я втратив) », - то Аллах обов'язково замінить йому найкращим». (Муслім)

«Воістину ми належимо Аллаху, і до Нього ми повертаємося!» - ці слова Аллах зробив заспокоєнням і фортецею для тих, кого торкнулося будь-яке горе.

Біди бувають різні, великі і малі, проте гіршої напастю є втрата релігії. Це найбільше горе в цьому світі і в Наступному, це найгірший збиток, який не несе людині ніякої користі, тільки зло, це саме безнадійна втрата.

Нехай Аллах зробить всіх нас терплячими, розраховують на нагороду нашого Господа, тими, кому буде дана нагорода безмірно. Про Аллах, бережи нашу Віру в наших серцях, воістину ти наш Хранитель.

З книги: «Хутаба ат-Таухид аль-мінбарійя»
Автор: Абдульмалік аль-Касим
Переклав: Абу Ясін Руслан Маліков
для сайту «Чому Іслам» - www.whyislam.to

Завантажити:

Завантажити:

Наприклад, коли дружина померлого або його діти говорять: «На кого ти нас покинув?
Хто буде нас годувати?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация