«Вести» спробували довести, що MH17 збила Україна, але їх фейковий фото суперечить їх же фейковий свідкові

Джерело: Іва Цой, для   The Insider   29 грудня автори програми «Вести»   привели   «Нові факти» на підтримку версії корпорації «Алмаз-Антей» про те, що малайзійський «Боїнг» в 2014 році був збитий ракетою з українського «Бука», запущеної з території села Зарощенське

Джерело: Іва Цой, для The Insider

29 грудня автори програми «Вести» привели «Нові факти» на підтримку версії корпорації «Алмаз-Антей» про те, що малайзійський «Боїнг» в 2014 році був збитий ракетою з українського «Бука», запущеної з території села Зарощенське. Вони показали знімки з карт за період з 10 по 16 липня, зазначивши там позиції, на яких незадовго до катастрофи «Боїнга» нібито розташувалися українські військові.

Як стверджується в сюжеті, пости, відмічені на знімках, повинні були контролювати Шахтарськ і прикривати село Зарощенське. Співробітники «Вістей» навіть пройшлися по цим нині закинутим територіям і «знайшли» там значок української армії.

«Власне, ось вони, давно відбиті ополченцями позиції ВСУ на височини відразу за містом. Покинуті вогневі точки дивляться порожніми амбразурами на Шахтарськ і навколишні села. Тут до сих пір валяються пляшки з-під води, сигаретні пачки, консервні банки. Все українське. А ще два роки тому на цих позиціях валялися форма українських військових і навіть боєприпаси зі складів ЗСУ », - прокоментував оглядач програми.

Втім, дослідницька група Bellingcat ще два роки тому за допомогою супутникових знімків продемонструвала, що ці самі пости належали не Києву, а сепаратистам. Як зауважив експерт групи Арік Толер, позиція орієнтована на південь, де знаходяться українські території. «Для українських позицій було б безглуздо орієнтуватися на власні території, відвернувшись від російських / сепаратистських», - пояснив він.

У липні 2015 року Bellingcat опублікувала доповідь у відповідь на заяву «Алмаз-Антея» про те, що ракета була випущена з українського «Бука», що знаходився в селі Зарощенське. Після перевірки місцевості експерти прийшли до висновку, що позиції, названі в сюжеті «Вістей» українськими, насправді могли перебувати під контролем Росії.

«Росія також, ймовірно, контролювала дві позиції в районі села Шапошникове. Північно-західна позиція на розвилці розташована вище, ніж позиція на південь, проте дерева на південь напевно погіршують видимість в цьому напрямку. З урахуванням наявності сліду з півночі в напрямку укріплень, а також слідів, що ведуть до дерев в північній частині позиції, досить імовірно, що позиція була в цілому орієнтована на південь. Південно-західна позиція, яка перебуває на піднесенні, набагато краще підходить для контролю і огляду території на південь. Російський контроль над що знаходиться неподалік Великий Шишівка і повна відсутність свідчень зіткнень між двома селами, а також повна відсутність оборонної позиції на північ від цих двох позицій також підтверджує припущення про російському контролі над цією місцевістю », - йдеться в доповіді.

Далі «Вести» наводять слова екс-офіцера ЗСУ Юрія Батурина, недавно попросив притулку в Росії. В інтерв'ю телеканалу «Зірка» він стверджував , Що через кілька днів після трагедії через пункт військової частини №1215 під Харковом, яким він в той час командував, проходила колона тягачів 156-го зенітно-ракетного полку. Вони перекидали «Бук» в Зарощенське. При цьому глядачам чомусь показують, як ЗРК їде по центру Луганська (Зарощенське знаходиться в Донецькій області).

При цьому глядачам чомусь показують, як ЗРК їде по центру Луганська (Зарощенське знаходиться в Донецькій області)

Кадри з репортажів українських каналів з підписом «Системи" Бук "охороняють небо в зоні АТО», які, на думку авторів сюжету, «цілком недвозначно свідчать, що зенітно-ракетні комплекси на Донбасі були», насправді були зняті в Харківській області поруч з містом Ізюм, далеко від лінії фронту. експерти Bellingcat встановили це за допомогою геолокації в березні 2016 року.

Як доказ правдивості версії «Алмаз-Антея» «Вести» також наводять слова якогось «свідка», який стверджує, що на місці пуску була українська військова техніка і радари.

Радари, про які говорить «свідок», в реальному житті виглядають ось так: Радари, про які говорить «свідок», в реальному житті виглядають ось так:

Радари, про які говорить «свідок», в реальному житті виглядають ось так:

Редакторів «Вістей» не збентежило, що на супутниковому знімку, який вони намагалися представити як справжній кадр з місця пуску, ніяких радарів немає:

Редакторів «Вістей» не збентежило, що на супутниковому знімку, який вони намагалися представити як справжній кадр з місця пуску, ніяких радарів немає:

Існує безліч підтверджень того, що Зарощенське контролювалося сепаратистами. Так, наприклад, 24 серпня вийшов сюжет BBC з села Шапошникове - це сусіднє село з Зарощенське, навіть ще південніше, тобто, за логікою Міноборони Росії, воно і поготів мало бути під контролем українських збройних сил. Однак в сюжеті журналіст спілкується з сепаратистами, які скаржаться на обстріли української армії. Головний прокурор Нідерландів, глава міжнародної слідчої групи (JIT) у справі збитого «Боїнга» Фред Вестербеке в інтерв'ю голландській газеті NRC також підтвердив , Що територія, з якої, як стверджує Росія, була пущена ракета, контролювалася сепаратистами.

Коли російська влада почала стверджувати, що пуск ракети відбувався з Зарощенське і що ця територія була під контролем України, вони здивували цим і самих сепаратистів, про що свідчать перехоплені переговори:

При цьому самі сепаратисти визнають: постріл був зроблений не з цього села. Реальне місце пострілу давно добре відомо - це поле неподалік від селища Первомайський, що підтверджується фотографіями пуску ракети, показаннями свідків пуску і супутниковими знімками зі слідами від пострілу «Бука».

Джерело: Іва Цой, для The Insider

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация