З бесіди на Введення у храм Пресвятої Богородиці

З ьогодні свято, Введення в храм Пресвятої Богородиці. В особі Божої Матері увійшло в храм все людство. І ми введені в храм, так як хрещені в ім'я Христове, але цього мало: треба перебувати в храмі, тобто прагнути по силі нашій виконувати заповіді Христові. А заповіді Господні не тяжкі.

Церква Православна нам не мачуха, а мати добра, велелюбна Церква Православна нам не мачуха, а мати добра, велелюбна. Вона наказує нам, наприклад, дотримуватися помірний пост, і він анітрохи не шкодить здоров'ю, а навпаки, зберігає його. І хороші лікарі, навіть невіруючі, тепер стверджують, що постійно харчуватися м'ясом шкідливо: необхідна за часами рослинна їжа; тобто, іншими словами, прописують пост. Навпаки, через постійне вживання м'ясної їжі трапляються всякі хвороби.
Приїжджали до мене двоє подружжя з купецької сім'ї, провідні благочестиве життя. Він здорова людина, але дружина постійно хворіла і ніколи не дотримувалася постів. Я кажу їй:
- Почніть постити, і все пройде. - Вона відповідає:
- А що, якщо я помру від поста? Такий досвід зробити страшно.
- Чи не помрете, - відповідаю, - а поправитеся.

І дійсно, Господь допоміг їй. Почала вона дотримуватися встановлених Церквою пости, і тепер абсолютно здорова, як то кажуть - «кров з молоком».

Потрібно також відвідувати церкву - і знову ж таки, Господь не вимагає від нас нічого неможливого. Наприклад, якщо людина хвора, то він, молячись будинку, може і не ходити до церкви, і домашня молитва на ньому провина за церковну.
З бесід прп. Варсонофія Оптинського

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация