Найбільше з призначень Корану: «І нехай вони знають, що Він - Єдиний Бог»

Як часто ми забуваємо про те, для чого Коран був посланий Як часто ми забуваємо про те, для чого Коран був посланий. У наш час серед мусульман стало традицією зберігати вдома екземпляр Корану на почесному місці, хоча його, на жаль, дуже рідко відкривають і беруть в руки для того, щоб читати. Але набагато небезпечніше, коли люди забувають вчення Корану, то, до чого він закликає і для чого був ніспослан.В Корані ж Всевишній сказав: «Це Письмо - послання до людства. Нехай їх застерігають їм, і нехай вони знають, що Він - Єдиний Бог, і нехай задумаються володіють розумом »(Сура« Ібрахім », 14:52).

У цьому аяті Всевишній перерахував три мети послання Корану. По-перше, це застерегти людей. По-друге - навчити людей тому, що тільки Всевишній - Єдиний, Кому потрібно поклонятися, Кого потрібно обожнювати і обожнювати. По-третє, Коран - це нагадування володіє розумом.

Зупинимося на одній з цих цілей - роз'ясненні єдинобожжя, дізнатися про який закликав нас Всевишній в попередньому аяті.

Дійсно, ми виявимо, що дуже багато аятов Корану говорять про необхідність поклоніння Одному лише Творцю ...

Щоб люди не обожнювали нікого і нічого, крім Нього ...

Чи не зверталися з молитвами ні до кого і ні до чого, крім Всевишнього ...

Не надіялись ні на кого, крім як на Нього ...

Чи не шукали наближення з надією, страхом і звеличенням ні до кого і ні до чого, крім Нього ...

Про головну мету послання Корану - заклик людей поклонятися тільки Всевишньому Богу, який сотворив землю, небеса і весь наш світ, - сказано і в наступному аяті: «Це - Письмо, аяти якого ясно викладені, а потім роз'яснені Мудрим, відав, щоб не поклонялися ви нікому, крім Нього »(Сура« Худ », 11: 2).

Всевишній створив все суще не просто так, не заради забави; Його творіння є підтвердженням того, що Всевишній володіє всіма правами (і як ми сьогодні сказали б - винятковим правом) бути Богом, тобто тим, кого обожнюють і до кого звертаються з поклонінням. Це пояснюється в багатьох аятах. Наприклад: «Ми не створили небо і землю і те, що між ними, даремно. Так думають тільки ті, які не вірують ».

А також в іншому місці: «Невже ви думали, що Ми створили вас заради забави і що ви не будете повернуті до Нам? Пресвят Аллах, Істинний Володар! Немає божества, крім Нього, Господа благородного Трону ».

Ці та інші подібні аяти підтверджують наступну істину: відміну того, хто гідний поклоніння, від тих, хто не гідний поклоніння - це здатність творити, створювати з небуття. Хто, крім Всевишнього, здатний на таке? Той же, хто не може створити, не повинен ставати любленим, обожнюємо об'єктом людського поклоніння. Про інших об'єктах поклоніння відомо, що вони нічого не створили і тому про них сказано в Корані тільки в формі осуду: «Скажи:" Чи бачили ви тих, до кого волаєте крім Аллаха? Покажіть мені, яку частину землі вони створили? Або ж вони співвласники небес? Принесіть мені Писання, яке передувало цьому, або хоч якийсь слід знання, якщо ви говорите правду "».

З цього випливає, що той, хто не був творцем будь-якої частини землі (тобто не створили нічого з існуючого) і не є співвласником небес, той не вартий поклоніння ні в якому разі. Це пояснюється, крім інших аятів, і в словах Всевишнього: «Скажи:" Викличте тих, кого ви вважали богами поряд з Аллахом ". Вони не володіють навіть щонайменшої часткою на небесах і на землі і не є співвласниками чого-небудь на них, і немає у Нього серед них помічників »(Сура« Саба », 34:22).

Варто відзначити, що в цьому аяті розглянуті можливі контраргументи протилежного боку. Спочатку Всевишній велів закликати тих, кого деякі люди вважають богами. Але чи можуть ці боги відповісти? Ні. Тоді пропонується подивитися, чи заслуговують вони того поклоніння, з яким до них звертаються люди. Може бути, вони самостійно володіють чимось на небесах? Тобто, може бути, вони можуть створити небесні об'єкти, частини космосу і т.д.? Ні, вони не володіють нічим і не можуть нічого створити. Тоді, може бути, вони співвласники разом зі Всевишнім? Ні, Всевишній заперечує, що якісь людські «боги» є співвласниками разом з Ним. Тоді залишається останнє - може бути, вони хоча б є помічниками Бога? Але Всевишній ясно говорить: «... і немає у Нього серед них помічників». Тоді резонним стає задати питання: а навіщо тоді потрібно поклонятися їм, іншим богам? Навіщо молитися на них, якщо вони все одно не дадуть? Навіщо звертатися до них, якщо вони не чують? Навіщо прагнути догоджати їм, якщо вони цього не оцінять? Втрачається сенс поклоніння кому-то, крім справжнього Бога, адже тільки Він може почути, відповісти, оцінити, допомогти, заступитися ...

Тому мусульмани кажуть: немає сенсу обожнювати кого-то или что-то і присвячувати йому своє поклоніння, молитву, добрі наміри, адже тільки Всевишній заслуговує і, як було сказано, має виняткове право бути Богом - Тим, кому люди можуть поклонятися. Саме такий смисл міститься в головній формулі Ісламу - свідоцтві «Немає бога, окрім Аллаха»: жоден об'єкт цього світу не заслуговує поклоніння, того, щоб бути обожнюємо, крім Всевишнього. Помиляються ті, хто зрозумів з цієї формули, що мусульмани нібито заперечують наявність інших богів. Ні, це було б безглуздістю, адже богів безліч, і об'єктів, яким люди присвячують своє поклоніння, - величезна кількість. Мусульмани ж кажуть, що ці «інші боги» не заслуговують поклоніння і не повинні були обожнювали.

За часів пророка Ібрагіма його одноплемінники поклонялися зіркам, Сонцю і Місяцю, а також їх образам, виготовленим самими людьми. При пророка Нухе - божкам, що зображує предків. За часів Пророка Мухаммада (мир йому і благословення Аллаха) - ідолам, які знову-таки символізували або сили природи, або померлих праведників. Мусульманам ж було заповідано строго зберігати Єдинобожність і не повертатися до поклоніння кому-то крім Всевишнього. Тому Іслам забороняє культ святих, зайве звеличення померлих праведників, створення їх образів і пам'ятників, вимагання захисту у природних явищ, благословення - підв'язування бантів на «святих» деревах і в «священних» місцях, підтвердження забобонів і довіру провісників, а також багато чого ще ... Причина цього зрозуміла: все це - творіння, а не Творець.

Хто, крім Всевишнього, здатний на таке?
Покажіть мені, яку частину землі вони створили?
Або ж вони співвласники небес?
Але чи можуть ці боги відповісти?
Може бути, вони самостійно володіють чимось на небесах?
Тоді, може бути, вони співвласники разом зі Всевишнім?
Тоді залишається останнє - може бути, вони хоча б є помічниками Бога?
Тоді резонним стає задати питання: а навіщо тоді потрібно поклонятися їм, іншим богам?
Навіщо молитися на них, якщо вони все одно не дадуть?
Навіщо звертатися до них, якщо вони не чують?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация