Рецензія на фільм «Танки»

Між Харковом і Москвою приблизно 650-700 кілометрів. Сучасна легковик пробіжить їх годин за десять. Але у танків швидкість інша, та й не розраховані вони на такий пробіг. Тому коли Кошкін запропонував гнати танки в Москву своїм ходом, на нього подивилися як на божевільного. Адже до параду на Червоній площі залишалося кілька днів - ясна річ, що дослідні зразки Т-34 доїхати туди не встигнуть. Варіантів, однак, не було: везти танки на платформах їм заборонили (не питайте чому). Загалом, Кошкін і співтовариші вирішили зробити подвиг: адже дорога між Харковом і Москвою важка і небезпечна - там і загони недобитих білогвардійців нишпорять по лісах, і німецькі диверсанти на мотоциклах і з кулеметами по ярах шифруються, і Червона Армія за своїми ж танкам палить. І це, до речі, в 1940-му-то році .... Між Харковом і Москвою приблизно 650-700 кілометрів

Кадр з фільму «Танки»

Синопсис, який ви прочитали вище, - зовсім не марення божевільного. Це короткий переказ фільму «Танки». Його продюсер на прес-конференції сказав так: «Не треба сприймати наш проект як історичний, хоча ми і робили його за мотивами реальних подій. Але саме «за мотивами». Того, що ви побачите, насправді, звичайно, не було. Не було, але могло б бути ». Що мається на увазі? У березні 1940-го року був організований випробувальний танкопробег Харків-Москва, в якому брав участь і головний конструктор танка Т-34 Михайло Кошкін: дослідні зразки треба було особисто представити членам уряду. На зворотному шляху Михайло Ілліч сильно застудився і заробив пневмонію, від якої і помер восени того ж року. Втім, його смерть і хвороба залишаються за кадром.

Кадр з фільму «Танки»

Та й сам пробіг у фільмі має місце бути влітку. Чому? - Та тому що зелененькі деревця в кадрі виглядають набагато веселіше березневого бездоріжжя. І по бруду танкам в догонялочкі грати незручно буде, і кіннота бадьоренько по лісах НЕ поскакає, і голенькі ударниця виробництва в крижане озеро купатися не полізе. Тому в кадрі - літо. А так як сучасний глядач іде в кіно виключно заради драйву, то реальну історію продюсери вирішили трохи підкоригувати. Звідси і загони німецьких диверсантів (на мотоциклах і з кулеметами), які вільно роз'їжджають по нашим дорогам між Москвою і Курськом (нагадаю, йдеться про 1940-м). І озброєні до зубів білогвардійці, які побудували свій «Мордор» в глушині харківських лісів років двадцять тому і вилазять на світ божий тільки розбою заради. При цьому танка від трактора вони відрізнити не можуть. Так-так, дорослі дядьки в шапках викрадають два Т-34, будучи впевненими, що це ... трактора!

Кадр з фільму «Танки»

Дальше більше. Червона армія, двадцять років не помічала у себе під носом "полк" недобитих білогвардійців і прогавив появу п'яти німецьких мотоціклеток десь під Курськом, свої два Т-34 якимось містичним чином знайшла. А так як танкісти не змогли пред'явити документи і вимогу зупинитися проігнорували, то Червона Армія хоробро кинулась за Т-34 в погоню. І не менш хоробро стала по ним стріляти. Витративши на погоню добу і годину на стрілянину, командир таки здогадався доповісти про ситуацію нагору (мовляв, вибачте, знайшов якісь танки, а вони від мене втекли). Нагорі сильно засмутилися і отческому командира пожурили: мовляв, у нас секретна операція, а ти зі своєю стріляниною. Ну, і так далі.

Кадр з фільму «Танки»

На тлі цього тоталітарного марення інші ляпи здаються сущою дрібницею. Звідки у лейтенанта НКВД береться светр, якщо він всю дорогу бігав в одній сорочці? Звідки в 1940-му уздовж доріг вишки з високовольтними дротами? І якими такими дорогами їхали танки від України до Москви, якщо ми не бачимо в полях жодного (!) Людини? Втім, це все дрібниці. Набагато страшніше інше. Перетворювати найстрашніше явище на Землі в комікс для підлітків стає модним. І «Танки» - крок вперед по цій дорозі. Війна не просто романтизується: в цих виробах справжнє геройство підміняється «героїчної мішурою». Це коли вороги палять в тебе без перерви з усіх гармат, а ти гарненько біжиш кудись в рапіді, гарненько ухилятися від снарядів і куль, гарненько виносиш з вогню (або окопу) розкішну блондинку з блакитними очима, а потім кидаєш в ворогів шишкою - і ті відразу геп на коліна і в очах жах. Тому що ти герой - а вони фріци. У фіналі ж вдячна блондинка вдячно цілує тебе під бадьору музику. І Сталін батьківськи терплять тебе по плечу: мовляв, країна пишається тобою, чувак. Така ось війна, так.

Кадр з фільму «Танки»

Зараз багато говорять про те, що голлівудські блокбастери засмічують підліткам мізки. Так ось: фільми на кшталт «Танків» засмічують мізки набагато сильніше. Вони не просто переписують історію під свої потреби (прикриваючись гаслами типу «ну, це ж кіно», «так не було, але могло б бути» і так далі). Вони перетворюють війну в щось привабливе і драйвовий. І це не поодинокий випадок - це вже тенденція, тренд, хоча «Танки» пішли цим шляхом трохи далі своїх побратимів по жанру. Втім, є і ще дещо. Зверніть увагу, робоча назва фільму - «Побачити Сталіна». Його довелося замінити, хоча продюсер зізнався, що до цих пір вважає його ідеальним. Але, мовляв, Сталіна виявилося у фільмі не так вже й багато, тому - «Танки». А ось в зарубіжному прокаті (якщо такий буде) картина перетвориться в ... «Танки для Сталіна». Тепер додамо до цього єлейний образ батька народів, який по-батьківськи пихкає трубкою в кадрі. І фінальну пісню зі словами «Коли нас в бій пошле товариш Сталін». І виникає питання - добре, а далі-то що? Епічні агітки на славу Йосипа Віссаріоновича? Славимо його мудрість і чеснота? До таких фільмів всього лише крок. А якщо хтось почне заперечувати, що в реальності було трохи по-іншому, продюсери завжди знайдуть, що кинути у відповідь: «Так не було, але могло б бути». І все - не посперечаєшся.

Віра Алёнушкіна

У російському прокаті з 26 квітня 2018 го року

Розклад і покупка квитків на фільм «Танки»