Рецензія на фільм «Стара рушниця»

Підчищене і позбавлене від цензурних виправлень видання класичної військової драми 1975 року народження, яка розповідає про протистояння маленької людини цілому взводу загарбників.

Франція, літо 1944 року. Невелике містечко, п'ять років провів під німецькою окупацією, з дня на день чекає прибуття військ союзників, що висадилися в Нормандії. Місцевий доктор Жюльєн Данді, турбуючись за дружину і дочку, відправляє родину в старовинний родинний замок, але, приїхавши їх відвідати через пару днів, виявляє, що місцевість зайняли нацисти, жорстоко знищили місцеву село. Загинула і сім'я Данді, і усвідомлення трагедії зводить доктора з розуму - одержимий спрагою відплати, він відрізає німцям єдиний вихід із замку, дезінформує партизан, щоб ті не втрутилися в його плани помсти, і поодинці вступає в нерівне бій з гітлерівцями. Але, навіть виступаючи проти солдатів без сторонньої допомоги, Жюльєн Данді має перевагу - він відстоює пам'ять тих, кого любив більше життя, а солдати всього лише намагаються врятувати свої шкури.

Режисер Робер Енріко хотів бачити в головній ролі Ліно Вентура, з яким раніше зняв вже три фільми, але актор відмовився, вважаючи сценарій занадто жорстоким. Місце отказника зайняв Філіп Нуаре

Дещо дивно на наших сторінках повертатися до картини, знятої понад чотири десятки років тому, але привід для такого відступу від правил з'явився досить вагомий: в російський прокат вийшла картина Робера Енріко «Стара рушниця», нев'януча класика з Філіпом Нуаре і Ромі Шнайдер у головних ролях. Так-так, це не ремейк і не «однофамілець», це та сама стрічка, що демонструвалася ще на радянських кіноекранах, причому досить успішно, а потім була не раз показана на ТБ. Прямо скажемо, старшому поколінню «Рушниця» добре знайоме, але при цьому фільм не розрахований на молоду аудиторію. То чи варто було скромному російському прокатнику братися за повторний кінотеатральний випуск?

У книзі своїх спогадів Робер Енріко написав, що Ромі Шнайдер і Філіп Нуаре на майданчику недолюблювали один одного, тому що актриса вважала колегу занадто грубим. Це, втім, не завадило їм знову зіграти дуетом в картині «Жінка у вікні» лише через рік після зйомок «Старого рушниці»

Звичайно! Немає ніякого сенсу заново переповідати сюжет стрічки і її значення для французького, так і світового кіно - про «Старому рушницю» написано багато хорошого, стрічка відзначена найпрестижнішими нагородами, її переглядають досі по багато разів, - але має сенс знову сходити на сеанс класики в кінотеатр, тим більше що в СРСР фільм демонструвався з невеликими скороченнями. Тепер же у всіх нас є можливість побачити стрічку такою, якою задумували її автори, - в гідному масштабі, з правильним звуком і гідною якістю картинки.

Напевно, сучасного глядача, «зіпсованого» реалістичністю жорстокості в бойовиках і натуралізмом сцен страт і вбивств, «Стара рушниця» не справить враження і не змусить ридати, як це траплялося в кінотеатрах в 1970-1980-е. Так, кров у фільмі занадто червона, побиті пострілами персонажі падають в безглуздих позах з театрально разброшеннимі руками, а німці показані дурнями і п'яницями, але демонстрація жахів смерті не є в картині самоціллю. Куди цікавіше спостерігати за тим, як добродушний, ніжний і надзвичайно щаслива людина перетворюється на одержимого злістю звіра, чи не голими руками рве вбивць своєї сім'ї. «Стара рушниця» - кіно не про те, куди потрапляють кулі, а про те, хто їх направляє, і ця тема анітрохи не застаріла, бо не залежить від технологій і спеціальних ефектів.

Безумовно, сюжет стрічки, хоч і бере за основу трагедію однієї з французьких сіл, повністю знищеною гітлерівцями, часом робить дуже наївні повороти. Так, солдати вермахту показані в картині бовдурами, яких огрядний доктор розстрілює, як куріпок, а їх командир скоріше виглядає карикатурним штампом, ніж живою людиною. Нарешті, Данді, що дістав зі схрону мисливську рушницю, не виглядає тим героєм, якого ми звикли бачити в сучасному кіно, але це і створює навколо фільму незвичайну атмосферу щирості і трагізму. Сорок три роки тому війну переживали так, і це нітрохи не гірше нинішніх парадів і урочистих концертів.

Більше того, «Стара рушниця» багато в чому навіть виграє у сучасних військових постановок тим, що активно переплітає в кадрі війну і мирне життя - протягом усієї стрічки ми спостерігаємо не тільки за тим, як Жюльєн творить відплата, ми крок за кроком наближаємося і до розумінню того, як сильно він любить свою дружину і чому не може змиритися з її втратою. Фільм Енріко приділяє любові навіть більше уваги, ніж помсти, - і це правильно, адже війна закінчилася, і пережили її повинні заново будувати світ, беручи за основу любов, доброту і справедливість.

Зрозуміло, не можна не згадати про незвичайний чарівності Філіпа Нуаре, який виконав у картині головну роль, - його Жюльєн в безглуздих круглих окулярах і невибагливою жилетці не може не викликати симпатію і співпереживання глядача. Це той герой, якого найменше чекаєш побачити в битві з нацистами, але віриш йому відразу і беззастережно. Зовсім іншу роль відіграє Ромі Шнайдер, але справляється з непростою роботою блискуче, її Клара - втілення краси і спокою мирного життя, в таку жінку неможливо не закохатися, її загибель не повинна залишатися безкарною. Тільки заради цих двох кінотеатру варто сходити, адже зараз подібне кіно не знімають - «Стара рушниця», як старе вино, може бути, має кілька наївну і просту етикетку, але всередині у нього такий букет, який зі свіжого винограду просто не отримати.

З 3 травня в кіно.

Підчищене і позбавлене від цензурних виправлень видання класичної військової драми 1975 року народження, яка розповідає про протистояння маленької людини цілому взводу загарбників Яндекс Дзен | Instagram | Telegram | Твіттер

То чи варто було скромному російському прокатнику братися за повторний кінотеатральний випуск?