Великий піст в питаннях і відповідях

  1. Як правильно підготуватися до посту, коли прийти на сповідь? Відвідую храм нечасто через віддаленість.
  2. Що таке строгий пост? Яку їжу можна приймати в цей день?
  3. Як постити вагітним і годуючим жінкам?
  4. Лікарі поставили мені діагноз, при якому потрібно повноцінно харчуватися. Але мій духівник не благословляє...
  5. Чи можна в пост вживати алкоголь (вино, шампанське, коньяк ...)?
  6. У Великий піст я захворів, і мама (віруюча, що дотримує пост) змусила мене з'їсти шматок курки....
  7. Чим можна пригостити невоцерковленої гостя в Великий пост?
  8. Чи можна під час посту їсти сухе молоко?
  9. Коли можна їсти рибу?
  10. Кілька років тримаю Великий піст. Останнім часом стало важко без білкової їжі. Чи не можна хоча б...
  11. Я дотримувалася Різдвяний піст і сильно схудла, чим викликала невдоволення чоловіка. Хочу тримати...
  12. Мій день народження випадає на Великий піст. Як можна його відзначити, якщо прийдуть гості?
  13. Чи можна в пост читати акафісти? Або дозволені тільки спеціальні молитви?
  14. Що таке записки на пост, коли вони читаються?
  15. Які молитви, крім ранкових і вечірніх, можна читати в Великий пост? Яку літературу?
  16. Чи має сенс дотримуватися Великого посту в їжі, якщо в усьому іншому все одно не виходить вести себе,...
  17. Як бути з подружнім життям в пост, якщо чоловік рідко ходить до церкви?
  18. Під час Великого посту боюся бути покараною Богом за його недотримання і боюся бути незрозумілою людьми...
  19. Моя дитина була зачата в Великий пост, чи є це гріхом?
  20. Чула, що краще не затівати ніяких справ в Великий пост (ремонт, великі покупки, переїзд, освячення...
  21. На Великий піст припадають 40 днів / річниця покійного родича. Яким може бути поминальний стіл?
  22. Чи можна вишивати в Великий пост? Займатися рукоділлям?
  23. Чи можна стригтися в Великий пост, стригти дитину, лікувати зуби? ..
  24. Що робити, якщо я порушила пост? Мені соромно йти до церкви ... Чи треба продовжувати постити?

Продовжуючи цикл тематичних статей на основі питань відвідувачів нашого сайту і відповідей на них батька Віктора, пропонуємо вам ознайомитися зі статтею про великий піст .

Як правильно підготуватися до посту, коли прийти на сповідь? Відвідую храм нечасто через віддаленість.

Вступаючи в Великий пост, людина повинна усвідомлювати, навіщо він це робить. А головною метою посту є прибрати ту стіну, яка заважає нам спілкуватися з Богом, т. Е. Покаятися в своїх гріхах, намагаючись з Божою поміччю виправлятися. Якщо хтось не просто відвідує храм, а ще й уважно вслухається в слова, які звучать на службах Великого посту, то така людина зрозуміє, що, перш ніж погодитися з Богом, треба примиритися з ближніми. Також людина зрозуміє, що він слабкий і немічний в боротьбі з пристрастями, тому буде просити у Бога допомоги перемогти свої пристрасті. Також людина повинна зрозуміти, що розглядати пост лише як обмеження в їжі - це примітивно. Бо, якщо ні в чому іншому не мінятися, пост в їжі буде просто банальної дієтою. Також піснеспіви Великого посту нагадують людині про ту найбільшої Жертві, яку приніс за весь рід людський Господь наш Ісус Христос. Щоб ця Жертва була не марною особисто для нас, треба не тільки побачити свій гріх, але зненавидіти його, дивитися на нього, як на хворобу, зцілитися від якої можна тільки через виправлення. Коли ви все це відчуєте, поспішайте в храм для щиросердої сповіді і причастя, розуміючи, що цим пост не закінчується, продовжуючи свій покаянний подвиг до дня святої Пасхи.

Що таке строгий пост? Яку їжу можна приймати в цей день?

Строгий піст - це коли після заходу сонця благословляється споживати воду і хліб. Відносно Страсної П'ятниці навіть це дозволяється лише немічним старикам, а хто в змозі, взагалі не їсть в цей день. При цьому ми повинні розуміти, що якщо голод протипоказаний з медичних причин або викликає у нас агресію до окружаюшіх, то краще їсти їжу, але не "є" людей. Ще строгий пост рекомендується у Водохресний святвечір 18 січня.

Як постити вагітним і годуючим жінкам?

Які беруть участь в бойових діях військовим людям термін служби вважають як рік за три. А під час Великої Вітчизняної війни в радянській армії солдатам навіть видавали фронтові 100 грамів, хоча в мирний час горілка і армія були несумісні. Для вагітної жінки час виношування дитини - це теж «воєнний час», і це прекрасно розуміли Святі Отці, коли дозволяли вагітним і годуючим жінкам послаблення в пості і молитві. Вагітних жінок ще можна порівняти з хворими жінками - токсикоз і т.п. А правилами церкви (29-е правило святих апостолів) для недужих теж дозволяється послаблення посту аж до повного його скасування. Загалом, кожна вагітна жінка по своїй совісті, виходячи зі стану свого здоров'я, сама визначає міру посту і молитви. Я б рекомендував під час вагітності якомога частіше причащатися. Молитовне правило до причастя можна здійснювати і сидячи. У храмі теж можна посидіти, можна прийти не до початку служби. Ще під час вагітності треба особливо пам'ятати про те, щоб поменше дратуватися, гніватися, ретельно фільтрувати перегляд теле- і радіопередач. Ще треба пам'ятати про те, що навіть вагітна кішка не підпускає до себе кота, і під час вагітності не повинно бути інтимної близькості з чоловіком. Інакше наші пристрасті передадуться нашим дітям вже у внутрішньоутробному стані.

Лікарі поставили мені діагноз, при якому потрібно повноцінно харчуватися. Але мій духівник не благословляє послаблення посту ...

Правила Церкви (а вони вище благословення будь-якого духівника) дозволяють залишати пост в разі хвороби (29-е правило святих апостолів). Просто треба розуміти, що обмеження в їжі - це лише один із засобів, що веде до мети - зміна людського життя в кращу сторону згідно із заповідями Божими. У вашому випадку цим засобом в боротьбі з пристрастями є хвороба. Дивно, що ваш духівник не розуміє, що ваш засіб (важка хвороба) набагато важче, ніж відмова від будь-якої їжі. По-моєму, це зрозуміло будь-якій людині, що краще - важка хвороба або просто дієта? .. Тому Церква з благословення святих отців дає вам право їсти будь-яку їжу навіть під час Великого посту, яка в даному випадку є просто ліками.

Чи можна в пост вживати алкоголь (вино, шампанське, коньяк ...)?

Перше чудо Спаситель сотворив в Кані Галілейській, де перемінив був Він воду на вино. У Біблії також говориться, що вино веселить серце людини. Уже ці приклади говорять про те, що вживання вина саме по собі не є гріхом. Але пам'ятаючи слова апостола Якова "все мені дозволено, але щоб ніщо не володіло мною", природно, вживаючи алкоголь, потрібно знати міру. Т. е. Не втрачати образ Божий через надмірне поливання. Під час будь-якого посту в суботу та неділю дозволяється невелике вживання вина. Оскільки в монастирях у вживанні було тільки вино, то ні про які коньяку і горілки в статуті, природно, мови не йде. Але, тим не менше, знову ж таки, в обмежених кількостях, будь-які алкогольні напої можна споживати.

У Великий піст я захворів, і мама (віруюча, що дотримує пост) змусила мене з'їсти шматок курки. Сповідав свій гріх духівника. Як вести себе в подібних ситуаціях?

Правила Церкви в разі хвороби дозволяють залишати пост. А совість людини повинна підказати, коли він може порушити пост через хворобу, а коли - ні. Ваша мама повинна знати, що здоров'я дає не курка з молоком, а Господь Бог. І не примушувати вас порушувати піст без необхідності. У подібних питаннях (слухняність духівника або мамі) слухати треба голос Церкви, яка своїми правилами чітко регламентує правила куштування їжі під час постів.

Чим можна пригостити невоцерковленої гостя в Великий пост?

Вступаємо, виходячи з обставин, як надійшов колись один святий. До нього під час Великого посту зайшов мандрівник, а у святого не було в будинку нічого, крім в'яленого м'яса. Щоб вгамувати голод мандрівника і одночасно не бентежити його порушенням посту, господар разом з гостем їв м'ясо. Якщо у вас в будинку є прийнятна пісна їжа (фрукти, овочі, мед, чай, кава, галети ..), а в сучасних умовах це цілком можливо, то можна пригостити гостя і пісною їжею. Потрібно враховувати і вік гостя, його стан здоров'я, виховання, реакцію ... Якщо ж пісної їжі немає, можете скуштувати непісним, але не зловживати положенням (посилаючись на любов до гостей, самому з'їсти більше за всіх), а робити це заради пристойності.

Чи можна під час посту їсти сухе молоко?

Якщо сухе молоко зроблено з мокрого, то не можна, а якщо цей продукт зроблений на пісному підставі (наприклад, на сої), а тільки називається молоком, тоді можна.

Коли можна їсти рибу?

Під час Різдвяного і Петровського постів риба куштували по суботах і неділях, і в понеділок, вівторок і четвер, коли за статутом служба з великим славослів'ям. І навіть в середу і п'ятницю, коли за статутом служба з всеношною. Під час Успенського посту риба куштували в свято Преображення Господня, 19 серпня. Під час Великого посту риба куштували в свята Благовіщення і Вербну неділю.

Кілька років тримаю Великий піст. Останнім часом стало важко без білкової їжі. Чи не можна хоча б по суботах і неділях їсти рибу?

Згідно з грецьким статутом, по суботах і неділях навіть на Афоні під час Великого посту куштують морепродукти: креветки, кальмари, восьминоги, в яких удосталь присутній білок. Але якщо у вас дійсно проблеми зі здоров'ям, тоді після узгодження з духівником як ліки можна їсти і рибу.

Я дотримувалася Різдвяний піст і сильно схудла, чим викликала невдоволення чоловіка. Хочу тримати Великий піст, але боюся гнівити чоловіка. Чи можна їсти їжу з олією, а повне утримання замінити сухоядением?

Якщо на час Великого посту ви відмовитеся від м'ясо-молочних продуктів та риби, а будете їсти пісні супи-борщі, овочі, фрукти, сухофрукти, то цього буде цілком достатньо. Обмеження в їжі є не метою посту, а лише одним із засобів до щирого покаяння, щоб під час посту схудла не ваше тіло, а "схудли" ваші гріхи.

Мій день народження випадає на Великий піст. Як можна його відзначити, якщо прийдуть гості?

Подякуйте за привітання, попийте чайку з бубликами і запросіть їх на більш істотне святкування після поста.

Чи можна в пост читати акафісти? Або дозволені тільки спеціальні молитви?

У дні Великого посту корисно читати ті молитви, які нагадують нам про страждання Спасителя (Євангеліє, особливо останні глави), Акафіст Христових страстей, Псалтир. Взагалі в пост можна читати будь-які акафісти і канони, аби це було не просто читання, а саме молитва як розмова людини з Богом. Щоб допомогти людині в покаянному подвиг, в храмах читається Покаянний канон Андрія Критського, відбуваються чини Пасії, канони покаянного характеру і т. Д.

Що таке записки на пост, коли вони читаються?

Постові записки - це благочестивий звичай. У кожному храмі їх читають по-різному: і священики, і паламарі, біля вівтаря або посередині храму, на молебнях та панахидах ... А сенс приблизно такий: під час Великого посту помолитися про живих, щоб вони краще каялися і виправлялися з Божою поміччю , а також посилити молитву за покійних, які самі вже покаятися і помолитися вже не можуть.

Які молитви, крім ранкових і вечірніх, можна читати в Великий пост? Яку літературу?

Читаємо і слухаємо під час Великого посту, як, втім, і в інші пори життя, все те, що приносить користь для душі, пам'ятаючи при цьому про головну мету Великого посту: усунення перешкод між людиною і Богом, т. Е. Наших гріхів. Щоб допомогти собі в цьому, людина під час посту частіше ходить в храм, сповідається, причащається, уникає розважальних заходів, походів в гості. Тримає піст в їжі, намагаючись, щоб постили очі (не дивилися куди не треба), щоб постили ноги (не ходили, куди не треба), щоб постили руки (не робити того, що не треба), і тоді такий пост буде приємний Господу Богу і прибере перешкоди, що заважають нам спілкуватися Ним.

Чи має сенс дотримуватися Великого посту в їжі, якщо в усьому іншому все одно не виходить вести себе, як належить? Може, краще вже "ніяк", замість "як-небудь"?

Якщо у людини поки не виходить відмовитися від усіх "радостей", все-таки краще хоч що-небудь змінити в своєму житті на цей час, ніж взагалі нічого.

Як бути з подружнім життям в пост, якщо чоловік рідко ходить до церкви?

Якщо чоловік ще не повністю воцерковився, то нехай дана проблема не стане перешкодою для його воцерковлення, що не відлякала його від Церкви. Адже багато хто боїться ходити в храм через ці "можна / не можна". Так що можете послабити тятиву в цьому відношенні.

Під час Великого посту боюся бути покараною Богом за його недотримання і боюся бути незрозумілою людьми за те, що його дотримуюся.

Святі Отці вчать: Богу не потрібно бурчання наших порожніх шлунків, але без цього ми не можемо стати цнотливими. Звичайно, ковбаса і Царство Боже ніяк не пов'язані, бо, за словом Святого Письма, Царство Боже - це радість про Святого Духа. Але ми в силу своєї недосконалості не можемо ось так відразу взяти і радіти про Святого Духа, коли ми цінуємо радості земні. Щоб якось наблизитися до духовних радощів, ми повинні поступово навчитися чимось жертвувати, відмовлятися від якихось земних радощів, приміром, не їсти під час посту ковбаску. Бо, як говорили ті ж святі отці, це звіра можна приборкати ласкою, а чим більше ми пестить наше тіло, тим більше воно лютішає. Звідси випливає, що обмеження в їжі - це не мета, а один із засобів для її досягнення. Всі ваші страхи (що вас не зрозуміють, що залишитеся на самоті) штучні і надумані. У наш час вже нічим нікого не здивуєш. І хто хоче постити і ходити до церкви, робить це, і нікуди від нього рідні та друзі не діваються.

Моя дитина була зачата в Великий пост, чи є це гріхом?

Потрібно каятися не в самому зачатті дитини, а в порушенні посту подружньої близькістю. З надією, що ніяких негативних наслідків такого зачаття для дитини не буде.

Чула, що краще не затівати ніяких справ в Великий пост (ремонт, великі покупки, переїзд, освячення житла ...). Чи так це?

У Великий піст життя не зупиняється. І тим більше краще свої зусилля і час вжити на ремонт та інше, щоб менше часу залишалося для гріхів. Пост ніяк не впливає на дану тему.

На Великий піст припадають 40 днів / річниця покійного родича. Яким може бути поминальний стіл?

Якщо ви приготуєте звичайну пісну їжу, наприклад, борщ, картоплю, гречану кашу, поставите на стіл соління, варення без спиртних напоїв, то це буде цілком прийнятний поминальний обід.

Чи можна вишивати в Великий пост? Займатися рукоділлям?

Великим постом вкрай бажано поменше "вишивати" гріхами. А щось добре і корисне вишивайте скільки завгодно. Якщо при цьому рукоділлі ви ще поставите фоном виконання якихось церковних покаянних пісень, щоб і душа молилася, і руки працювали, і не було можливості грішити, Бог в цьому вам на допомогу.

Чи можна стригтися в Великий пост, стригти дитину, лікувати зуби? ..

Звичайно ж, у Великий піст дозволяється доглядати за своїм тілом, за своїм здоров'ям, як і в звичайні дні. Просто ми повинні розуміти, що у Великий піст ми в першу чергу "доглядаємо" за своєю душею.

Що робити, якщо я порушила пост? Мені соромно йти до церкви ... Чи треба продовжувати постити?

Якщо людина вийшла на дорогу, спіткнувся в дорозі або навіть впав, він піднімається, йде далі і досягає своєї мети. Покайтеся на сповіді в порушенні посту. Все, постимо далі, при цьому пам'ятаючи слова преподобного Іоанна Дамаскіна: "Якби пост полягав тільки в їжі, тоді все корови були б святі".

Як правильно підготуватися до посту, коли прийти на сповідь?
Що таке строгий пост?
Яку їжу можна приймати в цей день?
Як постити вагітним і годуючим жінкам?
Чи можна в пост вживати алкоголь (вино, шампанське, коньяк ...)?
Чим можна пригостити невоцерковленої гостя в Великий пост?
Чи можна під час посту їсти сухе молоко?
Коли можна їсти рибу?
Як можна його відзначити, якщо прийдуть гості?
Чи можна в пост читати акафісти?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация