09.09.18. Очікування. Підмосков'ї

Продовжуємо знайомитися з передвиборної обстановкою в регіонах, жителі яких 9 вересня буде вибирати губернаторів

Продовжуємо знайомитися з передвиборної обстановкою в регіонах, жителі яких 9 вересня буде вибирати губернаторів. Сьогодні - Московська область.

Підмосков'ї належить до тих небагатьох регіонах, в яких проходять в цьому електоральному сезоні губернаторські вибори будуть черговими і "основним кандидатом" на них буде не т.в.о., а чинний глава. Андрій Воробйов очолює область як губернатор з 14 вересня 2013 року, в статусі т.в.о. - з 8 листопада 2012-го (призначений у зв'язку з переходом попереднього губернатора Сергія Шойгу на посаду міністра оборони РФ). До призначення (2003-12 рр.) Воробйов був депутатом Держдуми (з грудня 2011-го по листопад 2012-го - віце-спікер і голова фракції ЕР), а з березня 2002-го до грудня 2003-го представляв главу Республіки Адигея Хазрета Совмена в Раді Федерації. Також в 2005-2012 роках він займав пост керівника Центрального виконавчого комітету партії "Єдина Росія", членом бюро Вищої ради якої є і зараз.

Майбутні вибори будуть для Андрія Воробйова другими. Всього ж в сучасній історії Московської області було 4 губернаторських кампанії. Ось як вони проходили:

1995 рік: явка перший тур - 64,4%, другий тур - 29,59%, Анатолій Тяжлов - 70,83%;

1999-2000 роки: явка перший тур (19.12.1999) - 62,24%, другий тур (09.01.2000) - 46,1%, Борис Громов - 48,09%;

2003 рік: явка - 53,21%, Борис Громов - 83,04%;

2013 рік: явка - 38,58%, Андрій Воробйов - 78,94%.

Цього року про висунення на пост губернатора заявили 11 кандидатів: чинний глава регіону Андрій Воробйов ( "Єдина Росія"), віце-спікери Московської обласної думи Кирило Жигарев (ЛДПР), Костянтин Черемисов (КПРФ) і Ігор Чистюхін ( "Справедлива Росія") , радник голови партії "Альянс зелених" Лілія Бєлова ( "Альянс зелених"), депутат Ради міського округу Чехов Микола Дижур ( "Яблуко"), депутат Ради депутатів Наро-Фомінського міського округу Олексій Дуленков (ПАРНАС), президент фонду "Інститут регіональних проектів і законодавства "Борис Надєждін (" Партія зростання "), лікар-хірург ГБУЗ Московської області" Красногорська міська лікарня № 1 "Володимир Рязанов (" Комуністи Росії "), спеціальний кореспондент газети" Національний курс "Олександр Солонкін (" Національний курс ") і підприємець Максим Шінгаркін ( "Батьківщина").

На етапі висунення слід наголосити на двох моментах. По-перше, багато хто очікував, що від КПРФ буде висунутий екс-кандидат в президенти Павло Грудінін, тому висунення Черемисова, який має досвід участі в кампанії 2013 року, було несподіваним. По-друге, ще один учасник минулих губернаторських виборів, Максим Шінгаркін, встиг змінити партію: 5 років тому він йшов в губернатори від ЛДПР.

Для проходження муніципального фільтра кожен кандидат повинен був до 5 липня надати в облвиборчком підписи 7% муніципальних депутатів і обраних глав муніципальних утворень. У кількісному вираженні це від 196 до 205 підписів, причому від 98 до 102 підписів повинні дати депутати і голови муніципальних районів і / або міських округів області - це також 7% від загального числа людей з таким статусом. Відзначимо, що в порівнянні з виборами 2013 року рівень мунфільтра знизився: тоді було потрібно зібрати 351-368 підписів, в т.ч. 100-105 в районах і міських округах. Ще одна вимога свідчить, що підписалися повинні представляти не менше 3/4 наявних в регіоні муніципальних районів і міських округів, тобто мінімум 51 муніципальне утворення (всього їх в Підмосков'ї 67: 53 міських округу і 14 районів).

У підсумку надали необхідну кількість підписів і були зареєстровані тільки 6 кандидатів: Андрій Воробйов, Кирило Жигарев, Борис Надєждін, Лілія Бєлова, Костянтин Черемисов і Ігор Чистюхін. Олександр Солонкін подав у Московську обласну виборчу комісію заяву про зняття своєї кандидатури з виборів, яке було задоволено 28 червня. Ще чотирьом кандидатам - Володимиру Рязанову, Максиму Шінгаркін, Олексію Дуленкову і Миколі Діжур - було відмовлено в реєстрації через відсутність необхідних документів. Відзначимо, що за наявною у відкритих джерелах інформації збором підписів на свою підтримку займався тільки один з цієї четвірки - Микола Дижур, йому вдалося зібрати 60 підписів. Також стало відомо, що Дижур звернувся до Московського обласного суду з позовом про визнання недійсною ст. 26 закону "Про вибори губернатора Московської області", в якій встановлено муніципальний фільтр. У позовній заяві зазначено:

Оспорювана стаття не допускає можливість реєстрації кандидатів без підтримки з боку партії "Єдина Росія", що вказує на неможливість вільного участі у виборах губернатора Московської області громадян.

Попередній розгляд справи, відповідачем по якому заявлена ​​Мособлдума, відбудеться сьогодні, 24 серпня.

Також Дижур і ще один недопущення до участі у виборах кандидат, Олексій Дуленков, закликають жителів регіону прийти на вибори і голосувати за будь-якого кандидата, крім Воробйова. Дуленков каже:

Мета кампанії одна - дійти до другого туру, щоб чинний губернатор набрав менше 50% голосів. У другому турі можна підтримати будь-якого іншого кандидата, який зможе скласти конкуренцію.

Хід кампанії оцінює політтехнолог Володимир Кудашев:

Кампанія нудна, без інтриги, з передбачуваним результатом. <...> Консервативна, інерційна кампанія. Переобратися і продовжити працювати наступні п'ять років. Як я розумію, керівники виборчої кампанії намагаються уникнути загострення серйозних міжелітних конфліктів, з усіма "борцями" підписаний акт про ненапад. Основна інтрига, на мій погляд, буде в ході безпосереднього управління регіоном після обрання. Безумовно, буде демонструватися робота над підвищенням явки. <...> В цілому ж по Підмосков'ї значення явки не принципово. Інтриги немає, краси виборчого процесу немає.

Політолог, політконсультант, кандидат політичних наук, президент "Центру суспільно-політичних проектів" Костянтин Лістратов також підкреслює млявість і передбачуваність кампанії:

Кампанія з виборів губернатора Московської області йде досить мляво, домінуюче становище в інформаційному просторі займає діючий губернатор Воробйов. Його шанси на перемогу близькі до 100 відсотків, альтернативні кандидати навряд чи здатні надати будь-яку конкуренцію. Друге місце, швидше за все, займе кандидат від КПРФ Костянтин Черемисов, але тільки лише завдяки своїй приналежності до партійного бренду. Рейтинги комуністів в Підмосков'ї стабільно високі.

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация