2010 год | Теракти в московському метро: довга історія вибухів

Терористичний акт в московському метро 29 березня 2010 року став, мабуть, найбільш гучним і сильним по психологічному впливу з усієї серії подібних терактів. По-перше, тому, що це був перший теракт в столичній підземці після декількох років «затишшя». По-друге, і це найголовніше, теракт 2010 року наочно продемонстрував, що з боку терористів ведеться систематична війна - з різницею трохи більше півгодини були здійснені відразу два вибухи.

важкий понеділок

Важко собі уявити більш напружену пору для московського метро, ​​ніж ранок понеділка, коли кількість пасажирів, які їдуть на метро на роботу і по справах, досягає максимальних значень. 29 березня 2010 році було якраз понеділком. О 7 годині 56 хвилин ранку в другому вагоні поїзда, який перебував на Сокольницької лінії метро і зупинився на станції «Луб'янка» стався вибух. Як пізніше розповіли очевидці трагедії, вибух здійснила жінка, яка стояла біля дверей вагона. Як показала пізніше експертиза, терористка-смертниця привела в дію вибуховий пристрій, потужність якого становила приблизно 4 кілограми в тротиловому еквіваленті і яке було начинено порубаними частинами залізної арматури. Висока потужність вибухівки та підвищений рівень ураження призвели до того, що в вагоні на станції «Луб'янка» загинули 24 людини.

Після цього вибуху метро не припинило свою роботу, евакуації людей з підземки не проводилася, а було лише оголошено про затримки в розкладі руху в зв'язку з проведенням рятувальних та технічних робіт. Однак незабаром, о 8 годині 39 хвилин ранку, на тій же Сокольницької лінії, але на станції «Парк культури», прогримів другий вибух. Події розвивалися за тим же сценарієм: знову себе підірвала жінка, дочекалася, поки поїзд зупиниться на платформі станції. Знову була використана вибухівка з наповненням з шматків арматури і болтів, тільки цього разу потужність була вдвічі меншою - близько 2 кілограм тротилу. Тому і жертв на «Парку культури» було менше, ніж на «Луб'янці», загинули 12 осіб. Таким чином, жертвами двох вибухів стали 36 осіб, понад дев'яносто осіб отримали поранення. Пізніше в лікарнях Москви померли ще четверо постраждалих, рахунок загиблих був доведений до сорока.

Частина великомасштабної операції

Другий вибух чітко продемонстрував, що Москва має справу зі справжньою атакою терористів. В таких умовах було прийнято рішення перекрити рух по лінії метро «Сокольническая» від станції «Спортивна» до станції «Комсомольська» (тобто розташовані під самим центром міста і найпотужнішим потоком пасажирів). З зупинили свою роботу станцій метро було евакуйовано кілька тисяч чоловік, а для проведення слідчих заходи і технічних робіт з відновлення руху було залучено понад шестисот працівників спеціальних служб і метрополітену. Для московської міліції був введений режим посиленої роботи, для патрулювання метро, ​​об'єктів транспорту і місць масового скупчення людей були залучені внутрішні війська МВС, було посилено паспортний контроль.

Наступні події показали, що дані запобіжні заходи не були зайвими: теракт в московському метро 29 березня 2010 року став відправною точкою для цілої серії терактів, які представляли собою єдину операцію - через два дні були здійснені вибухи в Кизлярі (загинули дев'ять людей, поранено понад тридцять) , 5 квітня в Інгушетії від вибуху загинуло двоє людей, поранено 13 осіб. І, на думку фахівців, також теракт 24 січня 2011 року в аеропорту «Домодєдово», в результаті якого загинули 38 осіб, постраждали майже 120 осіб, також є ланкою в єдиній ланцюга, що почалася в березні 2010 року.

Сліди ведуть на Кавказ

Версія про те, що теракти в московському метро мають кавказьке походження, були озвучені в ЗМІ вже ввечері 29 березня. Хоча на початковому етапі розглядалися найрізноманітніші варіанти, в тому числі і про можливість причетності до вибухів спецслужб Грузії. Але вже в перші дні квітня 2010 представники ФСБ заявили, що з'ясували не тільки особистості терористок-смертниць, а й особистість безпосереднього організатора вибухів, їх «куратора». Було оголошено, що смертниці стали уродженки та жительки Дагестану Дженнет Абдурахманова і Маріам Шаріпова, тісним чином пов'язані з чеченськими і дагестанськими екстремістами: Абдурахманова, за даними спецслужб, була вдовою дагестанського бойовика Умалата Магомедова, Шаріпова також була дружиною одного з сепаратистів.

Що стосується організатора і куратора теракту, то їм названий дагестанський екстреміст Магомедалі Вагабов, який згодом був знищений спецслужбами. Правда, про його ліквідацію повідомлялося кілька разів, починаючи з кінця квітня по кінець серпня 2010 року. Що стосується замовників і натхненників терактів. Те на цю роль претендували кілька чеченських екстремістських організацій, проте найбільшу увагу експерти приділяють заявою відомого екстремістського лідера, визнаного одним з найбільш небезпечних терористів в світі, Доку Умарова про те, що саме за його наказом були організовані найгучніші теракти на території Росії, в тому числі і 29 березня 2010 року.

Олександр Бабицький


Статті по темі

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация