2018: втрати року

  1. Архімандрит Венедикт (Пеньков)
  2. Урсула Кребер Ле Гуїн
  3. Георгій Велетнів
  4. Людмила Сенчина
  5. Добре Димитров Добрев
  6. Біллі Грем
  7. Схиархимандрит Аверкій (Швецов-Загарскій)
  8. Архієпископ Можайський Григорій
  9. Олег Табаков
  10. Стівен Хокінг
  11. Олег Анофриев
  12. Михайло Угаров
  13. Ігуменя Маріам (Шагарова)
  14. Священноархимандрит Лавр (Тимохін)
  15. Ігуменя Антонія (Филькина)
  16. Митрополит Талліннський і всієї Естонії Корнилій
  17. Архімандрит Адріан (Кірсанов)
  18. Вадим Мулерман
  19. Кіра Муратова
  20. Архімандрит Гермоген, в схимі Тихон
  21. Станіслав Говорухін
  22. Іван Леонов
  23. Андрій Дементьєв
  24. Володимир Войнович
  25. Дмитро Брусникин
  26. Едуард Успенський
  27. Йосип Кобзон
  28. Шарль Азнавур
  29. Роман Карцев
  30. Монтсеррат Кабальє
  31. Архімандрит Григорій (Зуміс)
  32. Микола Караченцов
  33. Лора Вільямс
  34. Андрій Бітов
  35. Людмила Алексєєва

Митрополит Талліннський і всієї Естонії Корнилій, настоятель Оптиної пустині архімандрит Венедикт, болгарський дідусь Добрі, Людмила Алексєєва, Олег Табаков, Йосип Кобзон, Микола Караченцов і багато інших - згадаємо тих, кого не стало в році, що минає 2018 році.

Архімандрит Венедикт (Пеньков)

Намісник Введенського ставропігійного чоловічого монастиря Оптина пустинь

(24 червня 1939 - 22 грудень 2018)

Митрополит Талліннський і всієї Естонії Корнилій, настоятель Оптиної пустині архімандрит Венедикт, болгарський дідусь Добрі, Людмила Алексєєва, Олег Табаков, Йосип Кобзон, Микола Караченцов і багато інших - згадаємо тих, кого не стало в році, що минає 2018 році

Фото: monasterium.ru

Архімандрит Венедикт (Пеньков) був настоятелем однієї з відомих і прославлених обителей Росії Свято-Введенської Оптиної пустелі протягом 28 років. Патріарх Московський і всієї Русі Кирило відзначав, що священнослужитель багато зробив для відновлення колишньої красу монастиря, приділяючи «особливу увагу збереженню спадкоємності чернечих традицій, освіти та моральному вихованню наших сучасників». На думку Предстоятеля Руської Церкви, архімандрит Венедикт (Пеньков) виявляв «кращі якості священнослужителя: духовну стійкість, відданість Церкві і вірність своєму покликанню».

Урсула Кребер Ле Гуїн

Американська письменниця, автор віршів, романів, дитячих книг, публіцист і літературний критик

(21 жовтня 1929 - 22 грудень 2018)

Фото: Dan Tuffs / Getty Images

Твори Урсули Ле Гуїн перекладені більш ніж на 40 мов і видані мільйонними тиражами. Найбільшу популярність здобули її твори в жанрах наукової фантастики та фентезі, наприклад книжковий цикл про вигаданому світі «Земномор'я». У 2000 році Бібліотека американського Конгресу проголосила письменницю «живою легендою».

Георгій Велетнів

Історик, катехізатор, співочий і алтарник храму Всемилостивого Спаса в Мітіно

(13 червня 1982 - 25 грудень 2018)

Фото: Борис Прокудин

Георгій Велетнів був випускником богословського факультету Православного Свято-Тихонівського гуманітарного університету, місіонером-катехизатором, співочим і алтарником московського храму Всемилостивого Спаса в Мітіно. Писав статті з богословської тематики, працював в Синодальному відділі з церковної благодійності та соціального служіння і першим прес-секретарем православної служби допомоги «Милосердя», готувався до прийняття священного сану. 25 січня Георгій Велетнів врятував бездомного, який впав з платформи «Красногорська» на залізничну колію. Сам він при цьому потрапив під швидкісний поїзд і загинув. Патріарх Кирило відзначив, що загиблий «явив яскравий приклад сучасного християнина: людини діяльного і творчого, з активною життєвою позицією і прагненням донести слово Боже до всіх його шукаючих».

«Вся його життя була пронизана гарячою любов'ю до Христа і ближніх, і своєю смертю він засвідчив, що він істинний учень і послідовник Спасителя. Милостивий Господь нехай прийме з любов'ю душу новопреставленого раба Свого Георгія і вселить у обителях небесних, де немає хвороба, ні печаль, ні зітхання, але життя безконечне », - говорилося в співчутті Предстоятеля Руської Церкви.

Людмила Сенчина

Світська і російська співачка і актриса. Народна артистка Російської Федерації.

(13 грудня 1950 - 25 грудень 2018)

Фото: cheltv.ru

Одна з найвідоміших естрадних співачок Радянського Союзу кінця 1970-х - початку 1980-х років, виконавиця популярних пісень: «Попелюшка», «Лісовий олень», «За камінцях», «Любов і розлука», «Польові квіти», «Лелека на даху »,« День народження »,« Шербурзькі парасольки »,« Білий танець »,« Жарт »і інших. Її називали «петербурзьким солов'єм» за незвичайний, «кришталевий» голос і «попелюшкою радянської естради» в честь пісні, яка принесла їй всенародну славу.

Добре Димитров Добрев

Болгарський філантроп, відомий як Дідусь Добрі або «Святий з Байлово»

(20 липня 1914 - 13 лютий 2018)

Фото: fotostrana.ru

Дідусь Добрі заповів все своє майно Церкви, а сам майже щодня ходив пішки або їздив на автобусі до столиці країни, щоб збирати милостиню біля храмів Софії. Всі зібрані гроші він віддавав на потреби Церкви. Дідусь Добрі, ведучи вкрай скромний спосіб життя, став найбільшим жертводавцем патріаршого собору Олександра Невського в Софії, а також ще кількох храмів і монастирів. За доброту, щедрість і аскетизм багато хто називав його «Святим з Байлово». В останню путь Дідуся Добрі проводжав Патріарх Болгарський і митрополит Софійський Неофіт.

«Нехай же пам'ять про нього супроводжується не скорботою і сумом, а радістю і надією на те, що святість і добрі справи в Болгарії не зникли безслідно і що Господь наш, молитвами Пресвятої Богородиці і всіх святих, не позбавить нас і в майбутньому Своїх благодатних дарів », - звернувся до пастви на похоронах філантропа Патріарх Неофіт.

Дідуся Добрі поховали в могилі з зацементувати низом, а на труну поклали бетонну плиту. У Болгарії так ховають тих, кого, можливо, в майбутньому канонізують - для якнайшвидшого отримання мощей.

«Бог у тебе є - все у тебе є», - говорив сам дідусь Добрі .

Біллі Грем

Американський релігійний і громадський діяч, проповідник

(7 листопада 1918 - 21 листопад 2018)

Фото: Mario Tama / Getty Images

Біллі Грем був одним з найвпливовіших християнських діячів США. Будучи членом найбільшого баптистського об'єднання в світі - Південної баптистської конвенції, він виступав з масовими проповідями по всьому світу, в тому числі і в СРСР. Протягом багатьох років він був духовним радником американських президентів - Гаррі Трумена, Дуайта Ейзенхауера, Ліндона Джонсона, Річарда Ніксона, Барака Обами. Пастор Біллі Грем неодноразово відвідував Радянський Союз з 1982 по 1992 роки в якості проповідника. У перший раз він приїхав в СРСР на запрошення Патріарха Пимена.

Схиархимандрит Аверкій (Швецов-Загарскій)

Єпархіальний духівник, насельник Різдва Богородиці Анастасова монастиря Одоєвського району

(7 квітня 1915 - 24 лютий 2018)

Фото: tevedom.ru

У роки Великої Вітчизняної війни майбутній священик воював на лінії Західного фронту, потрапив до німецького полону, в якому провів 2,5 року. Після закінчення війни він і 170 тисяч військовополонених, які утримувалися в таборах, були інтерновані на Захід - він потрапив в Аргентину, де прожив згодом 10 років свого життя. Після закінчення терміну інтернування прийняв чернечий сан і вирішив присвятити своє життя служінню Богу. архімандрит Анастасій переїхав в США, закінчив духовну семінарію і згодом протягом 50 років служив на 35 парафіях Руської Православної Закордонної Церкви. На запрошення одного з настоятелів Тульської єпархії він повернувся в Росію і став духівником в древньої обителі Тульської області - Анастасіївська чоловічому монастирі, де сповідував священнослужителів Бєлєвської єпархії і духовно допомагав численним паломникам.

Архієпископ Можайський Григорій

Єпископ Російської Православної Церкви, архієпископ Можайський, вікарій Московської єпархії

(1 січня 1942 - 25 лютий 2018)

Фото: nikolo-prozorovo.ru

Архієпископ Можайський Григорій в різний час працював у Відділі зовнішніх церковних зв'язків, був секретарем Московського єпархіального управління, настоятелем Успенського храму Новодівичого монастиря в Москві. Багато років архіпастир ніс відповідальний послух вікарія Московської єпархії. Більше 40 років був помічником митрополита Крутицького і Коломенського Ювеналія з управління Московською єпархією.

Олег Табаков

Актор і режисер театру і кіно, народний артист СРСР, педагог

(17 серпня 1935 - 12 березень 2018)

Фото: kino-teatr.ru

Один з найвідоміших і улюблених акторів радянського і російського кіно. З 2001 року був художнім керівником МХТ ім. А. П. Чехова. Цю посаду поєднував з роботою в театрі-студії «Табакерка». У театрі, в кіно, на радіо і телебаченні Табаков зіграв близько 200 ролей. Олег Табаков озвучив багато відомих мультфільми.

"Чим далі, тим більше ми будемо розуміти, яка велика сила в його людських і професійних відносинах, у ставленні до акторам, до театру, до шанувальників", - поділився з "Правміром" своїми спогадами про артиста сценарист, режисер, актор Олександр Адабашьян.

Олег Табаков допомагав акторам, які хворіли або потребували дорогих операціях. Він надавав підтримку не тільки колегам, а й їхнім родичам, які відчувають проблеми зі здоров'ям. Крім цього Олег Табаков платив стипендію своїм студентам ГІТІСу і підтримував фінансово літніх співробітників театру. За життя артист жертвував гроші на будівництво храму в Москві або Підмосков'ї, але не афішував цю благодійну діяльність.

Стівен Хокінг

Англійський фізик-теоретик, космолог, письменник, директор з наукової роботи Центру теоретичної космології Кембриджського університету

(8 січня 1942 - 14 березень 2018)

Фото: bbc-ccnn.com

Стівен Хокінг займався науковими дослідженнями в області космології та квантової гравітації. Він став автором теорії «випаровування» чорних дір за рахунок радіації - явище отримало назву «випромінювання Хокінга". Вченої вважають одним з основоположників квантової космології. У віці 22 років Стівену Хокінгу поставили діагноз "бічний аміотрофічний склероз (БАС)". З кінця 1960-х він пересувався тільки на колясці, а в 1985 році втратив здатність говорити і спілкувався з допомогою голосового синтезатора. До кінця життя вчений був здатний рухати тільки мімічної м'язом щоки, яка дозволяла йому за допомогою датчика управляти комп'ютером.

"По-перше, дивіться на зірки, а не собі під ноги. По-друге, ніколи не кидайте роботу. Робота дає вам сенс і мету, і життя буде порожня без неї. По-третє, якщо вам пощастило і ви знайшли свою любов, - пам'ятайте про неї і бережіть її ", - говорив Стівен Хокінг.

Стівен Хокінг , Незважаючи на проблеми зі здоров'ям, багато подорожував і займався громадською діяльністю. У 60-х роках він брав участь в протестах проти війни у ​​В'єтнамі. Негативно поставився до війни в Іраку, назвавши її «військовим злочином». Виступав за ядерне роззброєння, піднімав питання зміни клімату.

Олег Анофриев

Радянський і російський актор театру і кіно, автор пісень і співак

(20 липня 1930 - 28 березень 2018)

Фото: kinoafisha.info

Артист відомий за численними мультфільмів, які він озвучив - найпопулярніший з них «Бременські музиканти», в якому він виконав практично всі партії. Олег Анофрієв також написав понад 50 пісень, романсів і мелодій до фільмів, мультфільмів, а також вистав і музичним казкам.

Михайло Угаров

Драматург, режисер театру і кіно, сценарист

(23 січня 1956 - 1 апреля 2018)

Фото: photo.peoples.ru

Вистави за п'єсами Михайла Угарова ставили по всій Росії. Він був одним з ідеологів театрального руху «Нова драма». Учасник оргкомітету і один з організаторів фестивалю молодої драматургії «Любимівка». У 2002 році він заснував московський театр документальної п'єси «Театр.doc», в якому був художнім керівником. З 2010 року очолював «Центр драматургії і режисури А. Казанцева і М. Рощина». Викладав у Вищій школі журналістики НДУ ВШЕ і «Школі документального кіно і театру».

Ігуменя Маріам (Шагарова)

Почесна настоятелька Карачевского Ніколо-Одріна жіночого монастиря

(23 березня 1929 - 1 апреля 2018)

Фото: bryansk-eparhia.ru

20 років ігуменя Маріам була настоятелькою Карачевского Ніколо-Одріна монастиря, заснованого в XV столітті. Завдяки її зусиллям в колишньому на межі руйнування монастирі відновили ігуменський будинок, звели кам'яну огорожу навколо монастиря і надбрамні ворота, побудували сестринський корпус. Крім того, її зусиллями в обитель повернули чудотворну ікону Божої Матері «Споручниця грішних».

«Матінка прийшла на руїни і з невичерпною енергією, надією на Бога і клопотанням Цариці Небесної стала відновлювати обитель ... А головне - в обитель стали у великій кількості приїжджати люди. Володіючи глибокою вірою і милостивим серцем, матінка зустрічала кожного притікає сюди з такою любов'ю, турботою, добротою і щирою посмішкою, що людям хотілося повертатися сюди знову і знову ", - згадує ігуменю митрополит Брянський і Севський Олександр.

Священноархимандрит Лавр (Тимохін)

Настоятель Свято-Успенського чоловічого монастиря, благочинний церков по Новомосковському округу

(3 вересня 1955 - 6 квітня 2018)

Фото: nmosktoday.ru

З 2000 року був благочинним церков Тульської єпархії по Новомосковському, Донському і Куркінскому (до 2001 р Кимовск і Вузловський) округах.
За своє життя багато разів удостоювався церковних, державних і громадських нагород. З 2005 року він був попечителем ГОУ ТО «Новомосковська спеціальна (корекційна) школа-інтернат для дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків, з обмеженими можливостями здоров'я».

Ігуменя Антонія (Филькина)

Настоятелька київського Вознесенського Флорівського монастиря

(27 вересня 1934 - 16 квітень 2018)

Фото: поісков.рф

Під керівництвом ігумені Антонії пройшли масштабні роботи по відновленню обителі, реставрація храмів і келійних корпусів. Її стараннями було відкрито кілька скитів. За роки її ігуменства постриг в обителі прийняла ціла плеяда черниць. З благословення матушки Флорівський монастир регулярно став допомагати лікарням, дитячим будинкам, тюрмах і багатьом нужденним.

«Роки її ігуменства стали періодом розквіту обителі після десятиліть атеїстичного лихоліття. Пам'ять про неї завжди буде зберігатися не тільки в серцях сотень Флоровський монахинь, а й у багатьох людей, які знаходили у матінки Антонії духовну розраду і підтримку », - йдеться в повідомленні про її смерті.

Митрополит Талліннський і всієї Естонії Корнилій

(19 червня 1924 - 19 квітень 2018)

(19 червня 1924 - 19 квітень 2018)

Фото: orthodox.ee

Митрополит Талліннський і всієї Естонії Корнилій ніс своє служіння - спочатку дияконські, потім священиче, а потім і єпископські - протягом понад сімдесят років. У 1990 році він став єпископом і очолив Естонську кафедру. За радянських часів був заарештований і засуджений за «антирадянську агітацію» (зберігання книг релігійного змісту, бесіди з віруючими). Ув'язнення відбував у політичних таборах у Мордовії (Дубравлаг).

"У житті владики Корнилія були важкі випробування. Незаконним судом він був засуджений до виправних трудових таборів і кілька років провів в гірких роботах, але потім по милості Божій був звільнений і продовжив своє священиче служіння. У 90-ті роки, коли Церква по всій Святій Русі відроджувалася, він був свідком і учасником відродження церковного життя на Естонської землі. Але і тут його чекали численні скорботи, які він зазнавав так, як це і має бути у доброму воїну Христову ", - зазначив під час церемонії прощання зі священнослужителем голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Російської Православної Церкви митрополит Волоколамський Іларіон.

Архімандрит Адріан (Кірсанов)

Старець-духівник Псково-Печерського монастиря

(17 березня 1922 - 28 квітень 2018)

Фото: nasledie77.wordpress.com

Ветеран Великої Вітчизняної війни. Постриг він прийняв після війни в Троїце-Сергієвій лаврі з благословення Патріарха Пимена. В Псково-Печерському монастирі архімандрит Адріан з 1975 року. В обителі він пройшов шлях від простого священика до архімандрита.

Старця Адріана називали втішним батюшкою і любили за особливу силу молитви. До нього багато хто звертався за порадою і розрадою.

Вадим Мулерман

Радянський естрадний співак (баритон).

(18 серпня 1938 - 2 травня 2018)

Фото: rassenia.info

У 1960-х роках - популярний естрадний співак в СРСР. Перший виконавець пісень «Лада», «Трус не грає в хокей», «Як добре бути генералом», «Гуцулочка», «Наснилося мені», «Август».

Кіра Муратова

Радянський і український кінорежисер, сценарист і актриса

(5 листопада 1934 - 6 червня 2018)

Фото: ru.tsn.ua

Працювала режисером Одеської кіностудії, а також на «Ленфільмі». Картини Муратової удостоювалися кінонагород на міжнародних і російських кінофестивалях. Серед найбільш помітних її робіт - фільми «Зміна долі», «Астенічний синдром». Останній був удостоєний Спеціального призу журі «Срібний ведмідь» 40-го Берлінського кінофестивалю в 1990 році. Останніми її роботами стали фільми «Мелодія для шарманки» і «Вічне повернення. Кастинг ».

Архімандрит Гермоген, в схимі Тихон

Духівник Снетогорского монастиря

(1935 - 9 червня 2018)

Фото: храм-іріни.рф

Священнослужитель прослужив в монастирі 23 роки. Він духовно керував групою сестер монастиря, які працювали по канонізації псковських новомучеників. Під редакцією архімандрита Гермогена вийшло кілька книг з історії Православної Церкви на псковської землі.

«Потік прихожан з усіх кінців православного світу ніколи не висихав до нього. Ні числа випадків дієвої допомоги його, прозорливого старця, в найважчих, нерозв'язних випадках людського життя. Батюшка був і турботливим упорядників свого монастиря. Численна паства його з усіх кінців Росії і світу допомагала у відродженні обителі », - згадують архімандрита Гермогена в монастирі.

Станіслав Говорухін

Режисер, актор і голова комітету Державної думи РФ з культури

(29 березня 1936 - 14 червня 2018)

Фото: rus-news.net

Во время роботи на Одеській кіностудії зняв фільми «Вертикаль», «Життя і Дивовижні пригоди Робінзона Крузо», «Пригоди Тома Сойєра и Гекльберрі Фінна», «В пошуках капітана Гранта», «Десять негренят». Був сценаристом картини «Пірати XX століття». Справжня Популярність Говорухіна прініс Вийшов в лістопаді тисячу дев'ятсот сімдесят дев'ять року багатосерійній телефільм «Место встречи изменить нельзя». В кінці 80-х років перейшов на кіностудію «Мосфільм». У 1993 году Говорухін ставши депутатом Держдума. Керували думської комісією з Розслідування обставинних чеченського конфлікту. Лауреат премії «Золотий орел» в номінації «Краща режисерська робота» за фільм «Кінець прекрасної епохи» (2016), володар почесного «Золотого орла» «За внесок у вітчизняний кінематограф» (2015).

Іван Леонов

Герой Росії, ветеран Великої Вітчизняної війни, радянський військовий льотчик

(1 лютого 1923 - 21 червень 2018)

Фото: sila-rg.mirtesen.ru

Пройшов всю Велику Вітчизняну, зробивши 55 бойових вильотів. Нагороджений трьома орденами Бойового Червоного Прапора, Вітчизняної війни, медалями «За відвагу», «За оборону Москви», «За взяття Кенігсберга», «За Перемогу над Німеччиною» та ін. У 1943 році в повітряному бою він отримав важке поранення, в результаті чого льотчику була ампутована ліва рука. Після одужання він домігся дозволу літати без однієї руки і робив це з протезом власної конструкції.

Занесений до Книги рекордів Гіннесса як єдиний в світі бойовий льотчик, який воював в небі з ампутованою рукою.

Крім двох рідних доньок, з дружиною виховали ще п'ять прийомних дітей, батьки яких загинули на війні.

Андрій Дементьєв

Радянський і російський поет, радіо- і телеведучий.

(16 липня 1928 - 26 червень 2018)

Фото: РИА Новости

Один з найвідоміших радянських поетів другої половини XX століття. Діапазон його творчості - від новел про Михайла Калініна ( «Август з Ревеля», 1970) до текстів до широко відомим ліричних пісень радянської епохи: «Оленка», «Лебедина вірність», «Отчий дім», «Балада про матір» і багатьох інших . Пісні на його вірші виконувалися Євгеном Мартиновим, Софією Ротару, Львом Лещенко, Йосипом Кобзоном, Валентиною Толкунової, іншими популярними артистами.

Володимир Войнович

Прозаїк, поет і драматург

(26 вересня 1932 - 28 липень 2018)

Фото: cultradio.ru

Автор романів «Життя і незвичайні пригоди солдата Івана Чонкіна», «Москва 2042», «Монументальна пропаганда» і ін. Письменник також відомий як автор текстів до багатьох пісень, найбільшу популярність придбала «Чотирнадцять хвилин до старту», ​​присвячена космонавтиці. У 2001 році за роман «Монументальна пропаганда» Войнович був удостоєний Державної премії РФ.

Дмитро Брусникин

Радянський і російський актор і режисер театру і кіно, сценарист, театральний педагог, професор

(17 листопада 1957 - 9 серпня 2018)

Фото: moslenta.ru

Учень і послідовник Олега Єфремова, Дмитро Брусникин був професором Школи-студії МХАТ, де викладав акторську майстерність, художнім керівником «Майстерні Дмитра Брусникина» і театру «Практика», заслуженим діячем мистецтв Росії.

"Він був дуже скромною людиною, не любив бути на виду, ораторствувати. Але його мовчання завжди дуже чуйно відчувалося. А коли треба було говорити, він умів мужньо, спокійно і просто висловити найважливіші думки ", - розповів народний артист Росії Авангард Леонтьєв.

Едуард Успенський

Радянський і російський письменник, драматург і сценарист, автор дитячих книг, телеведучий.

(22 грудня 1937 - 14 листопад 2018)

Фото: moiarussia.ru

Серед популярних персонажів, придуманих їм, - крокодил Гена і Чебурашка, пес Шарик і кіт Матроскін, дядько Федір, листоноша Пєчкін, Тр-тр Митя, брати Колобки, гарантійні чоловічки.

Йосип Кобзон

Радянський і російський естрадний співак, російський політичний і громадський діяч, музичний педагог

(11 вересня 1937 - 30 листопад 2018)

Фото: rustars.tv

Один з найвідоміших естрадних виконавців СРСР і Росії. В цілому репертуар артиста налічує понад 3 тис. Пісень, він випустив кілька десятків музичних альбомів. У 1980-і роки Йосип Кобзон виступав перед радянськими військовослужбовцями в Афганістані, в червні 1986 року - в Чорнобилі через два місяці після катастрофи на АЕС, в лютому 2016 року - на сирійській авіабазі Хмеймім, де дислоковані російські військовослужбовці. У жовтні 2002 року брав участь в переговорах з терористами, які захопили заручників в московському Театральному центрі на Дубровці під час представлення мюзиклу «Норд-Ост». Вивів з будівлі жінку і трьох дітей.

«Покійний був наділений багатьма даруваннями. Пісні в його виконанні, особливо присвячені військовому часу, були широко відомі й улюблені багатьма людьми. У дитинстві пережив війну, він трепетно ​​ставився до подвигу тих, хто віддав свої життя заради перемоги над фашизмом ... Володіючи чуйним серцем і великим громадянською мужністю, покійний вважав своїм обов'язком сприяти тим, хто потребує допомоги », - зазначив в своїх співчутті Патріарх Кирил.

Шарль Азнавур

Французький шансоньє, композитор, поет, письменник і актор

(22 травня 1924 - 1 жовтня 2018)

Фото: movieroom.net

Один з головних французьких виконавців ХХ століття. Автор понад тисячу пісень, зіграв 80 ролей в кіно і провів понад тисячу концертів в 94 країнах. Його платівки розійшлися по всьому світу загальним тиражем понад 180 мільйонів примірників. Азнавур став першим французьким виконавцем, якому вдалося отримати платиновий диск в Європі. Музикант був командором французького ордена Почесного легіону і носив звання Національного героя Вірменії.

Роман Карцев

Радянський і російський артист естради, театру і кіно

(20 травня 1939 - 2 жовтня 2018)

Фото: bbc-ccnn.com

З молодості займався самодіяльністю. Служив в Московському театрі мініатюр під керівництвом Михайла Жванецького, також виступав в театрі «Ермітаж» Костянтина Райкіна і театрі естради. За радянських часів мав успіх завдяки своїм виступам в жанрі естрадної репризи. В репертуарі артиста, крім творів Михайла Жванецького, також були Чехов, Хармс, Зощенко і інші автори. Крім театру артист знімався в кіно. Він зіграв у таких фільмах, як «Собаче серце», «Небеса обітовані», «Старі шкапи» та «Майстер і Маргарита».

Монтсеррат Кабальє

Іспанська оперна співачка

(12 квітня 1933 - 6 жовтня 2018)

Фото: vokrug.tv

Найвідоміша світова оперна співачка, найбільше сопрано сучасності. Прославилася, в першу чергу, своєю технікою бельканто і виконанням ролей в класичних італійських операх. За своє творче життя зіграла 88 ролей, близько 800 камерних творів. Була Послом світу, Послом доброї волі ЮНЕСКО.

Архімандрит Григорій (Зуміс)

Ігумен монастиря Дохіар Святої Гори Афон

(1942 - 22 жовтень 2018)

Фото: athos-ukraine.com

Архімандрит Григорій (Зуміс) був близьким родичем знаменитого афонського старця Йосипа Ісихаста. Провів в монастирі 65 років. Свій чернечий шлях він починав під керівництвом двох подвижників благочестя - старців Філофея (Зервакоса) і Амфілохія (Макріс) Патмосского. Під безпосереднім керівництвом старця Григорія Дохіар, на той час почав руйнуватися, відродився, зібралася братія.

Маючи великий авторитет, Старець ходив в старої одежі і поводився дуже просто. Будучи архімандритом, представлявся як ієромонах, говорив, що йому так більше подобається. Говорячи про себе, Старець просив молитися про «розбійника Григорія».

Архімандрит Григорій - автор книги «Люди Церкви, яких я знав», що містить багато життєвої мудрості.

Микола Караченцов

Радянський і російський актор

(27 жовтня 1944 - 26 жовтень 2018)

Фото: kinovolna.tv

Караченцов був одним з провідних акторів "Ленкому", він брав участь у багатьох постановках, які мали величезний успіх у глядачів, наприклад «Тіль» і «Зірка і смерть Хоакіна Мур'єти». Найбільшу популярність і любов глядачів Миколи Караченцова приніс образ графа Резанова в рок-опері «Юнона і Авось» - спектаклі, який став візитною карткою «Ленкома». За свою кар'єру актор знявся більш ніж в ста фільмах, серед яких «Старший син», «Собака на сіні», «Пригоди Електроніка», «Будинок, який побудував Свіфт», «Людина з бульвару Капуцинів», «Білі роси», « трест, який лопнув »і багато інших.

Лора Вільямс

Одна із засновниць WWF в Росії

(21 травня 1969 - 28 жовтень 2018)

Фото: Facebook

Лора Вільямс народилася і виросла в США. У 1993 році вона приїхала в Росію як співробітник WWF і чотири роки працювала в московському офісі WWF, втіливши в життя десятки природоохоронних програм, в числі яких був заповідник «Брянський ліс». Чоловік Лори - відомий російський фотограф-натураліст Ігор Шпіленок. Разом вони переїхали в село Чухрай в Брянському лісі, де займалися охороною природи. Разом вони також працювали над збереженням природи Камчатки і жили на території Кроноцкого заповідника.

«Неможливо описати, як багато значив і як багато зробила ця людина для фонду. Саме з Лори почалася історія WWF Росії ... Нам всім буде не вистачати запалу, оптимізму, теплоти, променистих усмішок, якими Лора щедро обдаровувала всіх, кому пощастило опинитися поруч », - йдеться в співчутті на сайті WWF Росії.

Андрій Бітов

Прозаїк, поет, есеїст, кінодраматург

(27 травня 1937 - 3 грудня 2018)

Фото: rewizor.ru

Андрій Бітов є одним із засновників постмодернізму в російській літературі. Всього він написав понад 20 книг, серед яких «Грузинський альбом», «Людина в пейзажі», «Статті з роману», «Викладач симетрії». За роман «відлітають Монахов» Бітов в 1992 році отримав Державну премію Російської Федерації. У 1993-му став кавалером французького ордена «За заслуги в мистецтві і літературі».

Людмила Алексєєва

Радянський дисидент і російський громадський діяч, правозахисник

(20 липня 1927 - 8 грудня 2018)

Фото: triboona.ru

Учасниця правозахисного руху в СРСР і пострадянській Росії, один із засновників Московської Гельсінкської групи, з 1996 року голова МГГ. У 2002-2012 роках - член Комісії з прав людини при Президентові РФ.

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация