2019 рік: Росії треба перестати бути "терпилою"

Дружба Білорусії для Росії страшніша, ніж ненависть України, вважає політолог Андрій Суздальцев. Дружити з Дональдом Трампом Володимиру Путіну він не радить, так само як з Сіндзо Абе. Дружба Білорусії для Росії страшніша, ніж ненависть України, вважає політолог Андрій Суздальцев

Чи переможе Петро Порошенко на виборах , Чи буде укладений мирний договір з Японією, а Дональду Трампу оголошено імпічмент і як володимиру Путіну реагувати на його "кривляння"? Міжнародний прогноз на 2019 рік "Правде.Ру" дав політолог, заступник декана факультету світової економіки та політики Вищої школи економіки Андрій Суздальцев.

- Андрію Івановичу, в березні відбудуться президентські вибори на Україні. Які перспективи у Порошенка залишитися президентом України?

- Така перспектива є. Зрозуміло, що в рамках нормального демократичного волевиявлення населення він не переможе. Але українському виборцю можуть нав'язати варіант вибору кращого з гіршого. Є інший варіант - буде знайдений привід для продовження присутності у владі. Порошенко вже намагався це зробити оголошенням військового стану. Так що, я думаю, що ми не попрощаємося з Порошенком навесні цього року. Варіант перетворення України на авторитарну державу існує.

- Чи є ймовірність, що в наступному році оголосять імпічмент Дональда Трампа?

- Ні. Імпічмент виключений. Чи не буде технічної можливості, тому що сенат під контролем республіканців. Проти Трампа ведеться абсолютно неймовірна кампанія, він огризається, і це шалено розгойдує політичну ситуацію в США. Еліта США впевнена в тому, що політична система країни дуже стійка, і ці перевантаження витримає. Але вона не помічає, що відбуваються політичні зрушення - країна все більшою мірою зсувається в бік парламентсько-президентської республіки. Ми прогнозуємо, що ця ситуація пошуку ворога в особі Росії зараз сходить нанівець. Потрібні більш чіткі приводи для її ракручіванія, яких немає.

- На які несподіванки здатний Трамп?

- Він не прогнозуємо. Але, проблема в тому, що він безплідний. На міжнародній арені він перетворився в символ, тому що вся міжнародна політика, тим більше щодо Росії, Китаю, Кореї, Ірану вся заблокована і регулюється Конгресом США. Трамп це відчуває і вчиняє дії, щоб його помітили як найбільшого міжнародного лідера. Але насправді він не лідер, він - хуліган на міжнародній арені. Йде заміна реальної політики, дуже важкою, на таке міжнародне кривляння.

Це говорить про те, що у нього немає потенціалу на міжнародній арені. Домовлятися з ним і навіть зустрічатися немає ніякого сенсу. Це нас дискредитує. Це не Ніксон, що не Форд, що не Рейган. Теж не було користі від зустрічей з Джорджем Бушем-молодшим і Бараком Обамою, який просто в хмарах витав. Трампу треба переобратися, він використовує ці зустрічі для власного піару, тому витівки продовжуватимуться. А сприяти піару чужого президента - це нам не треба. Всі ці розмови, що він душевний, що хоче поліпшити з нами відносини тощо - дурниці. Трамп враховує Росію як ядерну державу, єдину державу на планеті, яка може у відповідь знищити США. От і все. Трампа тільки питання безпеки якось стримують.

- Чи можливий мирний договір з Японією? І як будуть розвиватися наші відносини?

- Я далекосхідник. Я розумію жителів Сахаліну, які різко проти передачі кожної п'яді нашої землі , Які наші предки відбивали в важких боях. Території губляться тільки в результаті воєн. Ми нічого Японії не програвали. Це раз. А, по-друге, в тому, що ця ситуація стала каменем спотикання в наших відносинах, є і промисел радянської дипломатії. Це той же варіант, що з Кримом, котрий віддали Україні.

Я бачу настрій нашої влади, які дуже хочуть знайти хоч якісь розв'язки. Але якщо ми почнемо шукати розв'язки, віддаючи свою територію - це погибель Росії. Як тільки ми віддамо Хабомаї та Шикотан - маленькі острівці, завтра вимагатимуть Ітуруп. Тут же! Якщо ми віддаємо, наваляться все. Нам здасться раєм наша ситуація з Кримом. Повторюю, території віддаються тільки в результаті програних воєн. Ми нічого Японії не програвали. Те, що ми програли в 1905 році, ми повернули в 1945-му. Не бажають нас японці зрозуміти - погано, але це не означає, що ми будемо торгувати своєю територією.

- Як на цьому тлі будуть розвиватися наші відносини з Японією?

- Треба з цієї теми вийти. Треба, нарешті, проявити принциповість. Наше суспільство ділиться на три частини. Одна частина кричить: "Ми здаємося, віддаємо Калінінград, Крим, Курили". Зрозуміло, що потім треба буде віддавати далі, поки все не віддамо. Ми їх називаємо "руки вгору". Вони здаються, бо вважають, що ми не потягнемо "заперечення Заходу".

Є друга частина, яка кричить, що треба "око за око". Чи не затримувати порушників кордону, а топити ці корита, відповідати жорстко на все, що не терпіти знущань над собою. А ці знущання присутні. Особливо з боку британців. Ми здивувалися, що випадок з лондонським аеропортом Гатвік нам не приписали. А могли б сказати, що ми засіли там в кущах, запускаємо електрохвилі і заважаємо роботі два дні. Все, що завгодно, кажуть. Треба відповідати на всі ці речі жорстко, що не вмовляти.

І третя позиція закликає триматися в рамках міжнародного права, відбиватися, вмовляти, пояснювати, залишатися до останнього в переговорах, на Олімпіадах виступати без прапора, без герба, мало не в робах, тобто, терпіти всі ці приниження, терпіти і терпіти. Такі терпіли. Треба сказати, що такої позиції дотримується наша влада.

- Можете навести приклад?

- Наприклад, Олександр Лукашенко. За 25 років - ні грама інтеграції, хамство, антиросійська кампанія всередині, антиросійська зовнішня політика, приїжджає - ноги на стіл: "Давайте мені ще до 10 мільярдів доларів на рік". А сам веде проти нас фактично війну - постачає зброю і паливо на Україну. А потім ми дивуємося, чому, 6 грудня він просто грубіянить в обличчя Путіну. Це єдиний президент на планеті, який дозволяє собі хамити в обличчя привселюдно нашому президенту. Білоруський варіант страшніше українського, ми просто не розуміємо. А сто з гаком мільярдів доларів за 25 років увігнали туди. Зрозуміло, що у наших регіонів все відмінно, навіщо їм гроші.

Читайте по темі: Росія не жертва. Вона повинна нападати

Усе більше росіян готові віддати Японії Курили

ИноСМИ пояснили причини світового успіху Путіна

Які перспективи у Порошенка залишитися президентом України?
Чи є ймовірність, що в наступному році оголосять імпічмент Дональда Трампа?
На які несподіванки здатний Трамп?
Чи можливий мирний договір з Японією?
І як будуть розвиватися наші відносини?
Як на цьому тлі будуть розвиватися наші відносини з Японією?
Можете навести приклад?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация