40-річний новобранець. Чи потрібен він армії? - 26.03.2015

  1. Згідно з останнім опитуванням ВЦВГД:
  2. Опитування «Левада-центру» напередодні дня захисника Вітчизни «Служба в армії і військові загрози»:
  3. Альтернативна служба:

Напередодні 1 квітня - традиційної дати початку весняного призову в російські Збройні сили депутат Держдуми РФ Вадим Соловйов запропонував спосіб боротьби з низьким рівнем військово-патріотичного освіти громадян.
На думку заступника голови комітету Держдуми з конституційного законодавства і державного будівництва, слід змінити рамки призовного періоду: замість 10 років (при віковий ценз призову від 18 до 27 років) ввести безстроковий заклик. У цьому випадку чоловік буде знати: його «відправлять служити в будь-якому віці і приводів ухилятися від служби в армії без поважних причин не буде», і якщо його «зловлять в 40 років, то він буде служити, і нікуди від цього не дінеться».
В інтерв'ю журналістам парламентарій заявив, що «поставить питання про те, щоб скасувати всякі вікові категорії від призову в армію, в разі, якщо людина відхилявся без поважних причин, якщо у нього не було підстав не служити. І за ним ця повинність повинна бути довічно ».
У свою чергу член комітету Держдуми з оборони Тимур Акулов вважає за необхідне обговорити поправки колегіально. Як покарання «ухильників» у віці після 27 років він запропонував відправляти їх на «найгіршу роботу» ...
Проблема ухилення призовників від армії пов'язана не тільки з недостатнім рівнем патріотичного освіти, а й з недостатньою мотивацією структури МВС, переконаний депутат Франц Клінцевич.
Голова спеціалізованої юридичної колегії «Призовник» Аркадій Чаплигін не виключає, що скасування обмеження призовного віку здатна скоротити число відхиляються від служби чоловіків. Однак він поставив під сумнів, що «ухильники» старше 27 років зможуть впоратися з армійськими навантаженнями.
Чи потрібні в армії 30- і 50-річні громадяни?

Артем Мугунянц   ,   провідний юрист електронного ресурсу «Антіпрізив Артем Мугунянц ,
провідний юрист електронного ресурсу «Антіпрізив.Ру»:

Якщо призов до армії буде безстроковим, то ніхто туди взагалі не піде. Громадяни після 27 років часто мають вже двох дітей і вже ніякому заклику не підлягають. Вони відповідно мають стабільну нормальну роботу, тому будуть шукати будь-які способи, в тому числі і незаконні, щоб туди не піти. Це просто підвищить рівень злочинності в нашій країні.

Ми ж хочемо жити як в Європі і за рівнем життя, і з правового забезпечення громадян. Або ми хочемо жити як в країнах третього світу? Заклик на військову службу, як мені здається, це щось на зразок кріпосного права, яке давно треба скасувати.

Чаплигін Аркадій   ,   генеральний директор юридичної компанії «Призовник», член партії «Громадянська сила»: Чаплигін Аркадій ,
генеральний директор юридичної компанії «Призовник», член партії «Громадянська сила»:

Я вважаю, що ідея зробити призов до армії безстроковим абсолютно дурна. Якщо запитати будь-якого командира будь-військової частини, чи потрібні йому 40-річні призовники, він вам безумовно відповість, що йому і нинішніх 20-річних дівати нікуди. Армія задихається від надлишку покликаних громадян. Якщо ми будемо до нескінченності, до 40, до 60 років закликати людей на військову службу, ми, по-перше, будемо втрачати гроші, які ці люди виплачують як податок, і ми будемо втрачати гроші, які доведеться витрачати на їх утримання. І ми створимо абсолютно недієздатну армію, яка укомплектована людьми, які за своїми фізичними даними захищати батьківщину не можуть. Люди просто не здатні служити в армії в 40 років на тих посадах, якими укомплектовуються військові частини для призовників. Там, вибачте, бігати, стрибати, треба.

Я сумніваюся, що ця ініціатива законом не стане. У нас дуже багато безглуздих ініціатив в сфері військового права, у сфері призову на військову службу законом таки ставали. Наприклад, з минулого року діє норма, згідно з якою громадяни не пройшли військову службу без законних підстав позбавляються права надходити на державну чи муніципальну службу. Але при цьому обмеження вводиться без провини. Якщо призовна комісія виконала план призову, а молода людина прийшла, а призовна комісія бачить, що заклик неможливий, тому що план вже перевиконаний, його відправляють додому і позбавляють його тим самим права надходити на державну і муніципальну службу. Якщо громадянин мав незначне психічне захворювання, що дозволяє служити в армії, але його служити не кличуть, то прощай державна служба. Якщо ця ініціатива стала законом, то чому інша, не менш безглузда ініціатива законом не може стати.

Анатолій Дмитрович Циганок   ,   член-кореспондент Академії військових наук, член Громадської ради Голови Військово-промислової комісії при Уряді Російської Федерації, доцент факультету світової політики МДУ, полковник запасу: Анатолій Дмитрович Циганок ,
член-кореспондент Академії військових наук, член Громадської ради Голови Військово-промислової комісії при Уряді Російської Федерації, доцент факультету світової політики МДУ, полковник запасу:

У тому, щоб не обмежувати вік призову до 27 років, немає нічого хорошего.Представьте чоловіка в 45 років, у нього робота, сім'я, діти. Він не виконає всі нормативи фізичної підготовки. У нього черево, а він повинен бігати і стрибати.
Навіть не в цьому справа. Я вважаю, що потрібно змінити вік призову. Чому? Треба розуміти, що молода людина росте фізично до 21 року. Якщо тільки змінити вік призову, тоді вже вирішується маса проблем. 18-річні хлопчаки конфліктні самі з собою, а перебуваючи в казармах, де ніхто нічого не робить, вони природно піддаються дідівщину. Один з варіантів - зміна віку призову.

Для нас головна проблема не тільки армія, а й військово-промисловий комплекс. Для ВПК саме в ці роки можна підготувати військових фахівців. Коли мова йде про те, що матері страшно бояться, що їх хлопчаки потраплять в армію, це зрозуміло. Нам потрібно створити умови контрактної служби. І друге. Потрібно створити всі умови, щоб армія займалася тільки бойовою підготовкою.

Сергій Володимирович Керівник   ,   глава Громадського руху «Громадянин і армія», член Ради з розвитку громадянського суспільства і прав людини при Президенті РФ: Сергій Володимирович Керівник ,
глава Громадського руху «Громадянин і армія», член Ради з розвитку громадянського суспільства і прав людини при Президенті РФ:

Плюсів у тому, щоб закликати в армію безстроково, немає абсолютно. Це чергова ініціатива з тих, що виникають перед закликом. Якщо пам'ятаєте, рік тому, два роки тому, три роки тому, такі страшилки-ужастики вже виникали. Слава богу, вони в більшості своїй не дуже то реалізуються, тому що проблеми ухильників в Росії не існує.

Армія переходить на добровільний принцип комплектування. Армії потрібні контрактники, і ця програма зараз з успіхом реалізується. Армії не потрібні військовослужбовці за призовом, кількість яких президент поставив завдання скоротити до 20 року в 2 рази. Проте, всі ці псевдопатріотичні страшилки про те, що все повинні пройти службу в армії, що вік на заклик треба збільшити, що весняний призов треба продовжити до кінця серпня і ін. З'являються з лякаючою регулярністю, коли наближається 1 квітня.

Всі ці ініціативи, які незрозуміло з яких місць виникають, суперечать ініціативам, які проводяться міністерством оборони. Наприклад, у вересні 2014 року набули чинності поправки до закону, відповідно до яких студенти у ВНЗ, проходячи навчання на військових кафедрах, на нових військових кафедрах, які зараз розгортаються, і отримуючи військово-облікову спеціальність не тільки офіцера, але і сержанта і просто солдата, можуть проходити військову службу без відриву від навчання. Раз в тиждень вони ходять на військову кафедру, на канікулах 3 місяці беруть участь у військових зборах. Закінчуючи інститут, вони отримують військовий квиток і більше не призиваються. Це дуже хороша ініціатива. Паралельно з цим, випускникам ВНЗ, тим, хто має вищу освіту, надана можливість відразу на 2 роки укласти контракт і йти на службу на 2 роки за контрактом. Напрямок розвитку добровільної армії, розвитку контрактної служби успішно реалізується.

Згідно з останнім опитуванням ВЦВГД:


- близько 47% населення не хочуть, щоб їхні близькі родичі служили в Збройних Силах
- 30% опитуваних заявили, що не підуть в армію в разі введення воєнного стану.

Опитування «Левада-центру» напередодні дня захисника Вітчизни «Служба в армії і військові загрози»:

Як ви думаєте, чи існує зараз військова загроза з боку інших країн?

2000 2003 2005 2007 2009 2011 2013 2015 Безумовно так + скоріше так% 48 55 44 49 50 53 51 68 Скоріше ні + виразно немає 45 37 44 43 41 37 38 22 Важко відповісти 8 8 11 8 9 10 11 10


Як ви думаєте, чи здатна наша армія зараз захистити Росію в разі реальної військової загрози з сторону інших країн?

2000 2003 2005 2007 2009 2011 2013 2015 Безумовно так + скоріше так% 61 55 52 65 73 59 57 82 Скоріше ні + виразно немає 31 37 38 27 17 28 28 9 Не змогли відповісти 8 8 10 9 11 14 15 9

Як ви особисто вважаєте, чи слід зберегти в подальшому загальний військовий обов'язок для юнаків призовного віку - або ви вважаєте, що слід перейти до формування армії на контрактних засадах з бажаючих служити за плату?

2000 2003 2005 2007 2009 2011 2013 2015 Зберегти загальний військовий обов'язок і обов'язкову службу в армії% 34 23 31 41 47 47 43 50 Перейти до формування армії на контрактних засадах, з тих, хто йде служити в армію за плату% 58 71 62 54 43 47 51 37 Важко відповісти% 8 6 7 5 9 7 6 13

Якби хтось із членів вашої родини підлягав призову до армії, ви б вважали за краще, щоб він пройшов службу в армії - чи стали б шукати спосіб уникнути служби в армії?

2005 2006 2007 2009 2010 2011 2012 2014 2015 Зволіли б, щоб він пройшов службу в армії% 52 34 45 50 46 46 46 48 55 Стали б шукати спосіб уникнути служби в армії% 39 53 42 35 42 41 36 33 28 Важко відповісти% 9 13 13 15 12 13 18 19 17

Якби хтось із членів вашої родини підлягав призову до армії, ви б вважали за краще, щоб він прослужив рік за призовом або два роки за контрактом?

2014 2015 рік за призовом% 54 58 Два роки за контрактом% 31 23 Важко відповісти% 15 19

Альтернативна служба:


Альтернативна служба в армії в 2015 році залишається актуальною можливістю для заміни військової служби за призовом для громадян РФ Альтернативна служба в армії в 2015 році залишається актуальною можливістю для заміни військової служби за призовом для громадян РФ. Право на альтернативну службу гарантовано Конституцією і врегульовано ФЗ №113-ФЗ від 25.06.2002 «Про альтернативну цивільну службу».

Відповідно до цього закону, право на альтернативну службу громадяни отримують в двох випадках:

1) Служба в армії йде врозріз з віросповіданням або переконаннями призовника (пацифісти, буддисти і т.п.)
2) Призовник належить до малому корінному народу, який веде традиційне господарювання і промисли

АГС це заміна служби тільки для тих, хто визнаний придатним для несення основний служби в ЗС РФ. Розподіл відбувається також.

Суть альтернативної служби:

Специфічна трудова діяльність на благо держави: 65 професій і 61 посаду (низькокваліфіковані види робіт):

1) Професії в галузях тваринництва, промисловості, с \ г, медицини, освіти: кухарі, теслі, підсобні робітники, садівники, санітари, слюсарі, столяри, трактористи, прибиральники
2) Ряд спеціальностей, пов'язаних з судноплавством - помічник шкіпера і т.п.
3) Медичні посади, включаючи посади лікарів
4) Акторські посади, включаючи «артист балету» і «артист оркестру»
5) Роботи, пов'язані з ЕОМ, зокрема, «програміст»

Термін АГС залежить від місця її проходження:

1) В 1,5 разів довше, якщо АГС проходить в організаціях, що відносяться до ВС РФ
2) В 1,75 разів більше, якщо в сторонніх організаціях

Чи потрібні в армії 30- і 50-річні громадяни?
Або ми хочемо жити як в країнах третього світу?
Чому?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация