А після служби йдемо доїдати млинці і допивати молоко

  1. Примирятися треба, навіть якщо не відчуваєш себе неправим
  2. На жаль, повторюється з будь-якого регулярним графіком, день у день або з року в рік, дія переходить...
  3. Скажіть чарівну фразу: «Я не хотів тебе образити»
  4. Так ось. Без усяких ритуалів - скажіть чарівну фразу: «Я не хотів тебе образити».
  5. Любити і прощати всіх - це не вимога
  6. Так ось, зійти в пекло гріха нашого ближнього - це і є пробачити людини.
  7. Любити, а через те прощати всіх - це не вимога. Любов не вибивають силою. Але якщо ми хочемо через...

Пробачити - не означає знищити минуле або автоматично «почати все спочатку», в прощення ми наслідуємо Самому Богу - як, розмірковує черниця Євгенія (Сеньчукова).

Примирятися треба, навіть якщо не відчуваєш себе неправим

Пробачити - не означає знищити минуле або автоматично «почати все спочатку», в прощення ми наслідуємо Самому Богу - як, розмірковує черниця Євгенія (Сеньчукова)

Черниця Євгенія (Сеньчукова)

Строго кажучи, Чин прощення за статутом відбувається протягом року щодня на повечерии. Саме повечір'я рідко де служать. Навіть в монастирях це швидше виняток, ніж правило. Тому раз на рік церковний статут пропонує згадати про прощення абсолютно всім - в Чині вибачення в кінці вечірні перед самим початком Великого посту. Ну а протягом дня перед цим - добре б з усіма помиритися.

На жаль, повторюється з будь-якого регулярним графіком, день у день або з року в рік, дія переходить в розряд традицій, які виконуються машинально.

Ну ось і в неділю Прощення ми завалюємо один одного есемесками з однаковим текстом «Прости мене!», В кращому випадку додаючи: «... Якщо чимось перед тобою завинив», а ввечері йдемо на службу і розчулено просимо вибачення у священиків і парафіян, половину з яких взагалі раніше не бачили, а іншу - зустрічали по неділях і святкових днях. А після цього йдемо доїдати млинці і допивати молоко.

А якщо задуматися?

Якщо сприймати Великий піст так, як пропонують багато отці Церкви - як десятину від року, жертвуемого Богу, то примирення і прощення в його початку - це виконання євангельської заповіді: «Отже, якщо ти принесеш дар твій до жертовника і там згадаєш, що брат твій має що-небудь проти тебе, залиш там дар твій перед жертовником, і піди, примирись перше з братом своїм, і тоді прийдеш і принесеш дар твій »(Мф.5, 23-24).

В такому розумінні прохання про прощення не має ніякого відношення до ритуальних вибачень «тому що треба». Більш того: до усвідомлення своєї провини, строго кажучи, вона теж не має. Примирятися треба навіть в тому випадку, коли ви анітрохи не відчуваєте себе неправим. Христос сказав: «Якщо ... згадаєш, що брат твій має щось проти тебе», - а не: «Якщо згадаєш, що завинив перед братом».

Скажіть чарівну фразу: «Я не хотів тебе образити»

Така спроба примирення вимагає душевного напруги. Скільки існує конфліктів, в яких по суті ніхто не винен! Саме справедливе зауваження одного друга може викликати в іншого смертельну образу. Лайк до отруйного коментарю, який один прийняв на свій рахунок - і відносини розірвані або, по крайней мере, розхитані досить відчутно.

Так ось. Без усяких ритуалів - скажіть чарівну фразу: «Я не хотів тебе образити».

Навіть якщо ви категорично не хочете більше спілкуватися з цим «вибухонебезпечним» людиною, навіть якщо він не приймає ваших вибачень і відмовляється миритися - ніхто не змушує склеювати відносини. Просто - докладіть зусиль, щоб його не мучила образа. Це нормальний християнський вчинок - зробити рух, щоб полегшити біль людини. Навіть якщо ця біль фантомний.

У вибачення є і інша сторона. Як просити вибачення - більш-менш ясно. А як прощати? Як прощати неправда? Образи? Неповага? Тут важливо не перегнути палицю. Пробачити - не означає знищити минуле. І, знову ж таки, пробачити - не означає автоматично «почати все спочатку». Якщо, наприклад, чоловік б'є дружину або дружина зраджує чоловікові, з прощення анітрохи не випливає необхідність відновлювати відносини.

Але чоловік-забіяка або гуляща дружина, навіть абсолютно щиро вибачаючись, можуть аніскільки не прагнути прибрати причину заподіяного болю - свою поведінку. І це - зовсім інша проблема, відмінна від теми вибачення. Слова «Прости мене» - ще не все, що потрібно, щоб «почати спочатку».

«Прости мене, я більше так не буду» - вже тепліше. Гаряче - коли на запитання дружини зі зламаним ребром або чоловіка з розбитим серцем: «Що ти збираєшся робити, щоб більше так не робити?» - кривдник чесно відповідає: «Завтра ж - ні, вже сьогодні! - йду до психолога »або« Видаляю номери телефонів та адреси електронної пошти всіх привабливих для мене чоловіків із записників на всіх своїх девайсах. Приступаю ».

І навіть це не панацея ...

Любити і прощати всіх - це не вимога

Але прощення цього і не вимагає. Прощення - це відпущення гріха. Іншими словами, пробачити - значить уподібнитися Богу, Який один відпускає гріхи.

«Акт вибачення, - пише православний філософ Павло Євдокимов, - вводить нас в саме серце відносин між Святим Богом і грішною людиною, і необхідно розуміти його нескінченну важливість. «І залиш нам борги наші, як і ми прощаємо ...» ставить наше прощення в залежність від нашого «наслідування» Богу: ми покликані слідом за Христом зійти в пекло загальної винності, де все заслуговують покарання ».

Так ось, зійти в пекло гріха нашого ближнього - це і є пробачити людини.

Прощати чи тільки вибачатися або прощати взагалі всіх до прохань про прощення - справа ваша. Одна людина жадає загального відновлення, щоб стало Божественне милосердя, інший - заплати грішним і праведним у справах їх, щоб з'явилася Божественна справедливість.

Але той же Євдокимов обережно припускає: «Житіє св. Серафима містить розповідь про молитву святого за душу одного засудженого грішника: день і ніч святий перебував в молитві, борючись з божественною справедливістю, і, хоча він і був вражений блискавкою, його вогненна, навіть зухвала молитва змусила восторжествувати милосердя Боже, і грішник отримав прощення. Можливо, що пекло також залежить від сили милосердя святих і що apokatastasis'а Бог очікує від нашої молитви ... »

Про це ж - слова Силуана Афонського, донесені до нас його учнем архімандритом Софронієм (Сахаровим): «Якщо посадять тебе в рай, і ти будеш звідти бачити, як хтось горить в пекельному вогні, чи будеш ти спокійний? ... Любов не може цього понести ... Потрібно молитися за всіх ».

Любити, а через те прощати всіх - це не вимога. Любов не вибивають силою. Але якщо ми хочемо через Великий піст дійти до всієї повноти радості Воскресіння Христового, то ми повинні в міру сил пройти і Його шлях до Воскресіння.

Кульмінацією Його шляху стало сходження в пекло - від болю Голгофи до занурення в безодню, де знаходяться грішники - і звільнення їх, які порушили Його заповіді.

Кульмінацією нашого - сходження в пекло гріха несправедливо образив нас ближнього. Боржника нашого.

А якщо задуматися?
А як прощати?
Як прощати неправда?
Образи?
Неповага?
Гаряче - коли на запитання дружини зі зламаним ребром або чоловіка з розбитим серцем: «Що ти збираєшся робити, щоб більше так не робити?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация