А.І. Осипов - Бог як Любов. Розуміння гніву Божого і Страшного Суду

  1. Бог як Любов. Розуміння гніву Божого і Страшного Суду

<<< БІБЛІОТЕКА

А. І. Осипов. Лекції по апологетики на 5 курсі МДС

Бог як Любов. Розуміння гніву Божого і Страшного Суду

Тільки християнство відкрило, що Бог є любов і тільки любов. Саме християнство відкрило, що Бог - це не просто правда, не просто суддя, який може милувати і карати. Ні, Він - тільки Любов.

Якщо відкрити наші підручники, то можна побачити, що у Бога дві властивості - Правда і Любов. І ось бідний Бог надходить то по правді, то по любові, і якщо по любові, то не по правді, а якщо по правді, то не по любові. І ось приходить Страшний Суд, і Бог говорить - ось, голубчики, Я все терпів по любові стільки тисяч років, а тепер - будьте ласкаві, все буде по правді.

Помилка не в тому, що Бог - це вища правда, а в тому, що правда і любов ставляться як дві властивості, між якими Бог робить свої вчинки.

Якщо говоримо про любов - що це означає в чоловіче. ��успільстві? - коли я люблю, я прощаю людині недоліки, проступки, за що м.било і покарати. І ця любов - несправедлива, в ній немає правди, в цьому ми переконуємося постійно. Божественна ж любов - праведна, вона справжня. Наприклад, захворіла людина апендицитом - а це значить не таблетки давати, а лягай на стіл, будемо оперувати, і тільки це тебе врятує від смерті.

І правда Божа - це та істина, яка спрямована на користь людині. Правда там, де є корисність. І любов Божа шукає користі того, кого я люблю, а не по голівці погладити і цукерку солодку дати.

Ось у чому справжня любов. І на Страшному Суді - точно те ж саме буде.

Ісаак Сирин - не для того Бог створив розумне творіння, щоб зрадити його нескінченним мукам. Все, що творить Бог і турбується про нас, є благо, і сама геєна є одним з промислітельного дій Божих.

Це не наказание, що не помста - а знову надання любові до свободи людини. Всемогутній Бог не може торкнутися людської свободи. Людині надається свобода бути там, де це найбільш відповідає його духовного стану.

Людину не можна за шкірку взяти і в рай сунути, загнати силою в Царство Небесне. Коли людина хоче бути поза Богом - він - тьма непроглядна. Сама геєна - це стан, коли людина переконується, що він сам є тьма без Бога.

Тому у батьків зустрічаємо думку, яка висловлена ​​у І.Сіріна: хоча геєна і буде обмежена, остережемся в душах наших, бо знаємо, яких страждань доведеться зазнати там.

Отже, Страшний суд говорить не те, що Бог перестає бути Любов'ю, а про те, що ця Любов - праведна.

І нерозуміння того, що Бог є праведна Любов, призвело до того, що все західне християнство стало на грунт В.З. і язичницького розуміння Бога. Недарма Ю. Ф. Самарін визначав католицизм як іудаїзм в християнстві.

«І пожалкував був Господь, що створив людину на землі, і засмутився Він у серці Своїм». Або: «Він віддасть противникам Своїм в люті, ворогам Своїм в помсти» - і з Біблії можна привести незліченну кількість таких цитат.

Всі ці висловлювання Св. Письма і море висловлювань Св.Отцов - про те, що Бог гнівається, Бог мстить, карає і т.д. - як це все поєднати з тим, що Бог є Любов? Що Він «дощить на праведні і неправедні», невдячних і злих?

Спробуємо розібратися.

Позиція, коли Бог є Правда, і Бог є Любов - розглянути. окремо - не витримує ніякої критики.

Ісаак Сирин: «Не називай Бога справедливим, бо правосуддя Його не було пізнається на твоїх, людина, справах» ... Якби Бог був правосудний, то ми і миті б не змогли проіснувати, і були б покарані. Це очевидно.

Антоній Вів .: «Бог благ і безпристрасний, і незмінний. Якщо хто визнавав прихильним і істинним те, що Бог не змінюється, але як Він про добрих радіє, від злих відвертається, на грішників гнівається, а коли вони каються - не відвертає від них - то на це треба сказати, що Бог не радіє і не гнівається, бо радість і гнів суть пристрасті. Безглуздо було б сказати, що Божеству було б зле через людські вчинки. Бог благ і тільки благе творить. Шкодити ж нікому не шкодить, а перебуває завжди однаковим. А ми - коли буваємо добрі - вступаємо в спілкування з Богом за подібністю з ним, а коли стаємо злими - відокремлюємося по несхожість ... Гріхи наші не попускають Богу засяяти в нас, а з демонами мучителями з'єднують. Якщо потім молитвами і про доброчинність здобуває дозволу в гріхах - то це не те означає, що Бога ми ублажили і Його змінили, але те, що за допомогою таких дій ми змінили суще в нас зло і стаємо здатними вкушати Божої доброти. Так що сказати, що Бог відвертається від злих - все одно що сказати, що сонце відвертається від позбавлених зору ».

Тому не Бог нас карає і нагороджує, а ми самі себе караємо, з'єднуючись з демонами-мучителями. А Божа добрість - безперервно, як сонячні промені, спрямовані на нас, а ми від неї або відвертаємося, або ж стаємо здатними вкушати Божої доброти. Бог постійний у Своїй любові до нас, а ми тільки непостійні.

Григорій Ніський - «Бо що неблагочестиві почитати єство Боже схильним якоїсь пристрасті або задоволення, милості чи гніву - цього ніхто не буде заперечувати ... Але хоча і йдеться про те, що Бог веселиться про рабів своїх і гнівається люттю на занепалий народ ... але в кожному з таких висловів слово вчить нас, що за допомогою наших властивостей Провидіння Боже пристосовується до нашої немочі, щоб похилі до гріха під страхом покарання утримувалися від здійснення його ... »

Це Божественна педагогіка - пристосування до наших немочей, як до дітей.

Іоанн Златоуст - «Коли ти чуєш слова лють і гнів у відношенні до Бога - щось не розумій під ними нічого людського. Це слова поблажливості. Божество чуже все подібного. Говориться ж так для того, щоб наблизити предмет розуміння для людей більш грубих ».

І. Касіян Римлянин - «бо один Бог творить все благе. Він рясно виливає всякі блага на гідних і недостойних. Оскільки не може бути засмучений образами і беззаконнями людей як вічно не змінна добрість. деякі ... зазіхають применшити свою непристойності за допомогою непотрібних тлумачення Писання - кажучи - не біда, що гніваємось на братію, адже і Сам Бог гнівається - ... і не розуміють вони, як разом з тим, діючи на згубу собі ... і Богу несправедливі приписують нечисту пристрасть ».

Ісаак Сирин - «Бог нічого не робить задля відплати, але дивиться на користь, яка д.проізойті від Його дій».

Правда, батьки кажуть, що у людини є три духовних стану - 1) коли людина живе під страхом покарання, 2) коли людина діє, чекаючи нагороди. Ці два стани - підготовчі до третього: 3) коли людина живе по любові, а не через страх і не по нагороді. Він боїться образити люблячого його Бога, тому що сам любить Його.

І відплата буває теж зрозуміло в якому сенсі - що ми самі собі віддаємо.

Ап. Яків - в спокусу хай не каже ніхто: Я від Бога спокушуваний ... Але кожен спокушується, зваблюючи власної похіттю.

А якщо ж ми станемо на т.зренія «справедливості» - що праведник за неправедних страждає - то ми нічого не зрозуміємо. Як це - я вкрав, а він за мене йде до в'язниці, сидить за моє злодійство, і тільки після цього він зможе мене вибачити, коли відсидить? - це що за справедливість? А адже саме така за своєю суттю трактування спокутування в західному християнстві.

Ми говорили, що християнство має підтвердження свого неземного, Божества. походження. І ось одне з таких підтверджень - з якої релігії могли взяти апостоли, коли так писали про Бога - що Він є Любов - з якої релігії? - нехай знайдуть таку релігію. Звідки неписьменні рибалки могли взяти таку істину? Такий релігії більше немає.

Це дуже серйозне питання. Ні в яких релігіях цього не було, і все це суперечить нашому відчуттю, внутрішньому ветхому людині. Як переполошилися всі, коли Христос говорить - Трудно багатому ввійти в Царство Боже - а як же тоді врятуватися? Адже старозавітне розуміння - якщо багатий - то доброчесний, а коли сліпий народився - то хто згрішив, він чи батьки його? - ось яке було розуміння любові Божої і чесноти.

І нізвідки це апостоли не могли взяти і самі придумати, а тільки Бож. одкровення могло їм це дати, то, що приніс Христос. Це світогляд не відповідало і самим їх власним первісним переконанням.

Це перший аргумент, який свідчить про істинність християнства, і це об'єктивний аргумент, т.е.не залежний від наших переконань.

І всі інші християнські істини (що Бог є Любов - це перша істина) - всі вони мають такі ж об'єктивними властивостями.

Помітили помилку в тексті Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

<<< ЗМІСТ

?успільстві?
К це все поєднати з тим, що Бог є Любов?
Що Він «дощить на праведні і неправедні», невдячних і злих?
Як це - я вкрав, а він за мене йде до в'язниці, сидить за моє злодійство, і тільки після цього він зможе мене вибачити, коли відсидить?
Е що за справедливість?
І ось одне з таких підтверджень - з якої релігії могли взяти апостоли, коли так писали про Бога - що Він є Любов - з якої релігії?
Звідки неписьменні рибалки могли взяти таку істину?
Як переполошилися всі, коли Христос говорить - Трудно багатому ввійти в Царство Боже - а як же тоді врятуватися?
Адже старозавітне розуміння - якщо багатий - то доброчесний, а коли сліпий народився - то хто згрішив, він чи батьки його?
Помітили помилку в тексті?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация