Як знову повірити в чудеса

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

27 грудня 2014 року, 10:00 Переглядів: 27 грудня 2014 року, 10:00 Переглядів:   Під Новий рік і Різдво, як ніколи, дуже хочеться чудес

Під Новий рік і Різдво, як ніколи, дуже хочеться чудес. Щоб ось так: відчинив вхідні двері - а там воно, Чудо! Тільки адже так лише у фільмах буває так книжках. Зазвичай чекаєш чуда, відкриваєш двері знову і знову - і нічого. І так з року в рік. А потім одного разу прокидаєшся з думкою: "Все! Досить! Чудес не буває! Пора дорослішати!" І перестаєш вірити в чудеса .... А потім і взагалі в Бога. Як не втратити віру в чудо і в Господа - нам розповів монах з 30-річним стажем, намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло.

- Владико, як не втратити віру в чудеса, якщо в твоєму житті нічого чудесного не відбувається?

- Ви просто їх не бачите! Чудес в житті кожного багато. Взагалі чудо - те, що ми з вами живі, що ми прийшли з небуття в буття, що Господь нагородив нас Таїнством хрещення. У моєму житті - дуже багато чудес! Коли в 1986 році, під час пожежі в семінарії в Троїце-Сергієвій лаврі в вогні згоріли п'ять чоловік, вижив тільки я. Ніхто так і не знає, яким чином залишився живим, але на все воля Божа. Це було диво. Пізніше, перед складною операцією на серці, у моєму ліжку я побачив ікону "Собор святих Печерських".

- Вам принесли ікону - або вона сама стала вам?

- Це було явище. Ікона була біля мене кілька днів, а коли мені стало легше - вона стала невидима. Мені зробили складну операцію, дивом витягнувши мене з того світу. В цей же час до стін Лаври прийшли натовпи людей, охочих захопити Лавру, вигнати монахів і "порізати владику Павла". На що братія відповідала: "Так його вже порізали без вас!" - маючи на увазі перенесену операцію. Коли мені повідомили про напад, я став старанно молитися, заволав до Всемогутнього Бога. Одна справа образити людину, інше - йти на обитель, на храм. Ви не можете уявити, наскільки це важко! І тоді в молитві у мене було видіння: з воріт Лаври вийшли безліч преподобних, обійшли навколо і повернулися в монастир. Тоді я подзвонив братії і сказав: "Не переживайте, Господь нас не залишить! Преподобні прийшли зберігати нашу обитель". Дійсно, мітингувальники ще якийсь час постояли і розійшлися.

- Виходить, Святі Печерські, як і в попередні століття, захистили свою Лавру?

- Господь і святі завжди чують наші щирі благання і відповідають на молитви. Особливо якщо мова йде про порятунок духовної обителі. Ворог роду людського не дрімає, але Господь по своїй милості і по щирим молитвам віддаляє людину від усякого зла. Коли ми вже втрачаємо надії на людей, свої сили і починаємо сподіватися тільки на Бога. Так зі мною сталося ще одне диво. Якщо подивитися на мою медичну картку, на ній написано: "Загадковий хворий". Знаєте чому? Тому що кожен раз лікарі губляться в здогадах - чим мене отруїли на цей раз? Останній раз виявився взагалі з області фантастики. Який тільки діагноз не ставили! ...

- А ви боялися смерті? Кажуть, монахи не бояться смерті ...

- Ченці просто інакше відносяться до смерті, ніж люди в світі. Але точно можу сказати: вмирати якось не хотілося. Я тільки просив: "Господи, прости мої гріхи! Якщо можливо, допоможи мені! Дай сил!" І тут я побачив зліва від себе стоїть постать святителя Луки Кримського. Наступні три дні, поки у мене брали аналізи і в черговий раз з'ясовували, у чому причина хвороби, святитель Лука стояв біля мене. Після семигодинний операції з'ясувалося, що цей вид бактерій лікується не сучасними антибіотиками, а чи не першими, ще часів професора Пирогова (до речі, цей великий лікар чимало потрудився саме в Криму, під час Кримської війни. - Авт.). Після першої ж крапельниці мені стало легше - і святитель Лука став невидимий.

- Мені ось ніколи не були святі, розкажіть, як це? Як поводився святитель Лука?

- Він просто стояв біля мого ліжка - і все. Але це його молитовне заступництво мене зміцнило. Уявіть тільки, коли ти три доби не спиш! Звичайно, я до нього звертався і просив: "Якщо є ти і бажання зберегти мені життя - допоможи мені! Якщо вже я навіть не можу встати з ліжка, будь моїм заступником в той час, коли я постану перед престолом Божим". Однак скільки я після цього не просив у Господа: "Чи можна мені ще раз побачити святого Луку!" - святий більше не з'являвся. Після одужання, в подяку за клопотання перед Господом в моєму зцілення, я замовив ікону для храму Святої Живоначальної Трійці в Сімферополі, де зберігаються мощі святителя Луки. Ікона вийшла завелика - 180х120 см, але так просили зробити насельниці монастиря. Головне, що її встигли завершити до свята Собору Кримських святих - 28 грудня.

- Як плануєте транспортувати таку величезну ікону, та ще й в Крим ?

- Повезу її залізницею. Бог вирівняє. Потрібно обов'язково дякувати Богові і святих за надану милість. Це священна традиція.

- Багато хто скаже: я ось теж був при смерті, але до мене святий Лука не був!

- Значить, погано молилися! Господь дарує свою милість людині тоді, коли він втратив останню надію на себе, на людей, на цей світ. Коли людина в радості - він найчастіше забуває взагалі, хто такі святі. Коли людям добре - хіба їм потрібен святитель Лука або преподобні Антоній і Феодосій? Потрібні п'янки, гулянки, так звані друзі, курорти, подорожі. А ось коли вичерпуються всілякі людські надії на життя, тоді в немочі людської сила Божа починає діяти.

Ікона святого Луки розміром 180х120 см, написана в дар за зцілення, перевезена до Криму.

СВЯТИТЕЛЬ ЛУКА: "поп-шаман" провів 11 років в таборах за норовистість і "ходіння" з хрестом

Хірург, професор медицини Валентин Феліксович Войно-Ясенецький - єдиний канонізований святий, за життя отримав Сталінську премію. Архієпископ Лука провів у таборах в цілому 11 років. Його навіть кілька разів засуджували до смертної кари, але Бог чудесним чином залишав його в живих, змінюючи кару на посилання. В далеких глибинках талановитого лікаря швидко відзначали: "Скаже поп-шаман слово - сліпий відразу зрячим стає! Поїхав - і знову у всіх очі болять!". Незважаючи на те, що на лекції з хірургії він приходив виключно в рясі, його поважали навіть комуністи. Якось йому поставили запитання: "Ось ви ріжете серця, чи бачили ви душу?". Батюшка відповідав: "Мені багато разів доводилося робити операції на голові та розкривати черепну коробку, але я ніколи не бачив там розуму".

Його називали "непокірним" за те, що служив в храмі всупереч усім заборонам. Тих, хто внадиться хрест з купола зняти, високий і міцний батюшка міг легко скинути зі сходів. Потім всім "скинутим" зробити операції, а після піти в міліцію і покаятися: "Арештуйте мене, я в гніві згрішив перед Богом і людськими законами". Під час війни він сам попросився "в найважчий місце людей рятувати". Його відіслали до військового госпіталю. Ліків вічно не вистачало, тому, за спогадами сучасників, у батюшки завжди поруч стояв казан з киплячим маслом. Перед операцією хворому давали випити розведений спирт, а після операції обливали рану киплячим маслом. Біль був відразу жахлива, зате рана швидко затягувалася, потім зачищають - і людина досить швидко видужував. За це в 1944 році його нагородили Сталінською премією.

На його похорон у 1961 році в Сімферополь приїхали тисячі людей. На місці його поховання стали відбуватися чудеса. І сьогодні віруючі часто розповідають, як він є під час найтяжчих операцій, бере за руку хірурга, вказує - що не так. У 1995 році архієпископ Сімферопольський і Кримський був зарахований до лику святих.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Як знову повірити в чудеса". інші Недільна школа дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Анастасія Білоусова

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Владико, як не втратити віру в чудеса, якщо в твоєму житті нічого чудесного не відбувається?
Вам принесли ікону - або вона сама стала вам?
Виходить, Святі Печерські, як і в попередні століття, захистили свою Лавру?
Знаєте чому?
Тому що кожен раз лікарі губляться в здогадах - чим мене отруїли на цей раз?
А ви боялися смерті?
Мені ось ніколи не були святі, розкажіть, як це?
Як поводився святитель Лука?
Коли людям добре - хіба їм потрібен святитель Лука або преподобні Антоній і Феодосій?
Якось йому поставили запитання: "Ось ви ріжете серця, чи бачили ви душу?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация