Як боротися зі шкідливими звичками і залежностями: пияцтвом, наркоманією, курінням?

На жаль, потрібно констатувати той факт, що східнослов'янські народи в своїй культурі мають дуже давню і негативну історію алкогольних узливань, яка своїм корінням сягає ще в язичницьку Русь.

На жаль, потрібно констатувати той факт, що східнослов'янські народи в своїй культурі мають дуже давню і негативну історію алкогольних узливань, яка своїм корінням сягає ще в язичницьку Русь

Згадаймо твір преподобного Нестора Літописця «Повість временних літ». Під час релігійних диспутів часів святого рівноапостольного князя Володимира стався досить курйозний випадок, який описав літописець. Князь, ще будучи язичником, відмовився приймати іслам, жартівливо мотивуючи відмову так: «Русі є веселіє пити: не можемо без того бути».

Але, звичайно ж, пияцтво - це страшне лихо нашого народу. Напевно, не одна війна не забрала стільки життів, скільки алкоголізм. Особливо чоловіків від сорока до шістдесяти, в розквіті сил. У нас дуже глибоко вкоренилася традиція застіль. Дні народження, весілля, ювілеї, іменини, прийом на роботу, перша зарплата, звільнення з роботи, свята - від християнських до комуністичних - пов'язані з алкогольними випивкою. Як це не «проставити»? Народ не зрозуміє. Я чув розповіді про те, що непитущих людей неохоче брали на роботу. До них в трудовому колективі ставилися як до ізгоїв. А якщо вони не організовували банкет з якогось приводу, їм влаштовували німий суд Лінча у вигляді згуртованого мовчазної засудження питущого більшості. Не кожен здатний це витримати. Часто через громадську традиції вимушеного частого пияцтва люди ставали алкоголіками. А потім це ж суспільство розводило руки в подиві і говорило: «Як він міг докотитися до такого? Хто ж його споїв? »

Подивіться на мусульманські етноси. Там до вісімнадцяти років підліток або дівчина кави або чай не може пити, ці напої вважаються шкідливими для здоров'я в підлітковому віці. А у нас малюки в дитячому садку в понеділок цокаються склянками з компотом, тому що в суботи і неділі підгледіли застілля батьків. І це не гумореска, а реальний факт.

Але, звичайно ж, є і внутрішня серцева глибинна причина пияцтва, алкоголізму та наркоманії.

Згадаймо євангельську історію зцілення розслабленого, описану на початку дев'ятої глави Євангелія від Матвія: «Ісус же, бачачи, думки їхні знав і сказав: Чого думаєте ви лукаве в серцях ваших? Що легше, сказати: Прощаються тобі гріхи, чи сказати: Встань і ходи? Але щоб ви знали, що Син Людський має владу на землі прощати гріхи, - тож каже Він розслабленому: Уставай, візьми ложе своє, та й іди у свій дім!. І він устав і пішов у свій дім свій »(Мф. 9: 4-7).

Тут Господь показує нам явну залежність хвороби від гріха. Тобто, як правило, хвороба буває наслідком гріха. І покаяння грішника, прощення Богом його гріха є і зціленням від хвороби. Тілесна хвороба в більшості випадків має духовну моральну першопричину. Бувають, звичайно, винятки. Наприклад, випробування віри святого праведного Іова Багатостраждального або хвороба євангельського сліпонародженого, який, за словами самого Христа, був сліпим, «щоб на ньому діла Божі.» (Ін. 9: 3). Але ці випадки поодинокі. Найчастіше причину хвороби потрібно все-таки шукати в душі.

Точно те ж відбувається з алкогольними, наркотичними або тютюновими залежностями. Вони наслідок глибинного процесу травми, пошкодження душі.
Звичайно ж, кожен випадок індивідуальний. Але, наприклад, я стикався з тим, що людина пила тому, що йому страшно було жити. Він не бачив сенсу в своєму житті і пив, щоб залити порожнечу в душі.

І, як мені здається, алкоголь, наркотики, або куріння є спробою відходу від реальності, з якою людина не справляється, він не бачить свого місця в ній. Не без підстав один дослідник говорив, що куріння - це спроба людини знову стати безтурботним немовлям, сисним мамині груди. І це присмоктування до сигарети - намір впасти в щасливе раннє дитинство.

Але втеча за допомогою алкоголю, наркотиків або сигарет в вигаданий ілюзорний світ обертається рабством і фізіологічною залежністю.

Тому, мені здається, людина, що страждає на наркологічні захворюваннями (алкоголізм, наркоманія, куріння), повинен проаналізувати своє життя. Як писав один поет: «Але якщо собі я не поставив запитання, звідки дізнаюся відповідь?» Тому людина повинна задати собі правильні питання: «Навіщо я живу?», «Чого я хочу від життя?», «Як я можу цього досягти? »Серцеві внутрішні відповіді на ці питання дозволять головну духовну проблему залежності, а потім можна вже починати лікувати і фізіологічну сторону.

І, звичайно, потрібно бажання самої людини. Без нього нічого не вийде. Можна хворого помістити в клініку, прокапали, пролікувати, але він знову зірветься, тому що так хоче. Бажання вилікуватися - це вже півсправи.

Важливо також усвідомити хвороба. Грубо кажучи, встати з ліжка, подивитися в дзеркало і сказати самому собі, щиро зізнатися: «Так, я алкоголік. Я хворий. Мені потрібна допомога".

Саме ж дієвий засіб у боротьбі з алко- та наркострастямі - це віра в Бога. Якщо людина побачить красу Православ'я, почне брати участь в богослужіннях, в житті парафії по своїх силах, висповідайся в своєму цьому гріху і інших, причаститися Святих Христових Таїн, то Господь обов'язково його зцілить. Так, це буде важка і наполеглива боротьба. Бути може, тривала і зцілення відбудеться не відразу. Можливо, будуть і падіння. Але нічого: впав, висповідався і без оглядки далі йди по шляху порятунку.

Згадаймо, дорогі брати і сестри, слова святого первоверховного апостола Павла: «... дано мені в тіло колючку, посланця сатани, щоб бив в обличчя мене, щоб я не величався» (2 Кор. 12: 7). Приблизно про це ж пише і преподобний Никодим Святогорець в книзі «Невидима брань». Святий говорить про те, що у кожної людини є головна пристрасть, перемігши з Божою поміччю яку, можна перемогти і інші.

Тому, шановні читачі, потрібно сказати, що у кожного з нас є своя важка вкорінена пристрасть, до якої додається біс. У кого-то - це алкголізм, у кого-то блуд, у кого-то грошолюбство, у кого-то обжерливість і т. Д. І війна з цією пристрастю може тривати десятиліття, до кінця життя, до самої смерті. Але головне не потурати їй, що не ужитися з нею, не тонути в ній. Це згубний шлях.

Ми ж повинні, як радить нам божественний Павло, стати, прийнявши повну Божу: «... підперезавши стегна свої правдою, і зодягнувшись у броню праведности, і взувши ноги в готовість Євангелії миру А найбільш над усе візьміть щит віри, яким зможете погасити всі огненні стріли лукавого; Візьміть і шолома спасіння, і меча духовного, який є Слово Боже »(Еф.6: 14-17). Візьмемо ж зброю Божу і виступимо на лайку з ворогами - гріхами та дияволом, на головну битву нашого життя.

І перший шажочек до цього - повірити, що Бог є, Він любить нас і несе кожного по життю на руках. Потрібно тільки відкласти свавілля, сказати ці великі і святі слова з молитви Господньої «Хай буде воля Твоя» і віддатися Його святій волі, Його Промислу і піклуванню про нас, грішних. Він виведе нас до чистих райським озерам. Будемо пам'ятати, брати і сестри, що багато великі святі були спочатку великими грішниками. Наприклад, вищезгадані, апостол Павло, святий рівноапостольний князь Володимир чи преподобна Марія Єгипетська. Але їм вистачило духу змінитися. Кардинальним чином розгорнути своє життя.

Чому це з ними сталося?

Тому що вони любили Бога, любили Його, навіть коли тонули в гріхах. Як то кажуть, «однією рукою грішили, а інший хрестилися». Але все ж продовжували наполегливо шукати Господа. Згадаймо навернення Савла, ревного фарисея, який шукав відповіді в Священних Книгах Старого Завіту і у кращих книжників того часу; згадаємо святого рівноапостольного великого князя Володимира та його релігійні дебати і посольства в Константинополь; згадаємо дике грішне, але все ж паломництво преподобної Марії Єгипетської в Єрусалим, яке увінчалося святістю.

Потрібно тільки захотіти відшукати Бога, а Він поспішить нам назустріч, як люблячий батько до блудного сина. Він уже схилився над нами - пораненими, що страждають, хворими, як милосердний самарянин. Він готовий відновити нашу велику чистоту душі, нашу втрачену невинність. Аби ми самі захотіли того.

Тому, звичайно ж, головні питання, які повинен задати собі людина, що бажає зцілитися від тієї чи іншої пристрасті: «Як відшукати шлях до Тебе, Боже?» І «Як навчитися виконувати Твою волю?»

І це стане початком важкого непростого, але великого, прекрасного і рятівного шляху. Початком особистого воскресіння-зцілення ...

Ієрей Андрій Чиженко

Як це не «проставити»?
А потім це ж суспільство розводило руки в подиві і говорило: «Як він міг докотитися до такого?
Хто ж його споїв?
Згадаймо євангельську історію зцілення розслабленого, описану на початку дев'ятої глави Євангелія від Матвія: «Ісус же, бачачи, думки їхні знав і сказав: Чого думаєте ви лукаве в серцях ваших?
Що легше, сказати: Прощаються тобі гріхи, чи сказати: Встань і ходи?
Як писав один поет: «Але якщо собі я не поставив запитання, звідки дізнаюся відповідь?
» Тому людина повинна задати собі правильні питання: «Навіщо я живу?
», «Чого я хочу від життя?
», «Як я можу цього досягти?
Чому це з ними сталося?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация