Як південноазіатські буддисти відносяться до гомосексуальності?

Буддійські монахи і людина в європейському одязі

Я недавно в Таїланді - всього тридцять днів минуло з тих пір, як я ступив на тайську грунт. Для мене все загадково, лякаюче і дуже дивно.

Я виріс в Європі в турецько-датської сім'ї. Мене виховували в авраамической традиції: мати була формально християнкою, батько - дуже помірним мусульманином. І в християнстві, і в ісламі гомосексуальність найчастіше вважають гріхом. Але що про це думають буддисти? Я вирішив поїхати і запитати у них.

Щось я пробував дізнатися сам, але не міг знайти нічого в буддистських священних текстах з цього питання. Тому я відправився на «Розмова з монахами». Цей захід проходить в Ват Суан Доці три рази в тиждень. На ньому будь-хто може задати монахам питання про релігійні переконання. Я сів навпроти Тхуріі, двадцятишестирічного ченця з Бірми. Тхурія - послідовник гілки теравада, найстарішого напрямки буддизму і можливо, самого близького до оригінального вченню Сиддхарти Гаутами. Чернець глянув на мене напружено, вивчаюче, коли я запитав його про те, чи говорив Будда про гомосексуальність.

«За часів Будди гомосексуалів не було, тому наш великий вчитель нічого не говорив про це; тому складно обговорювати це з буддистської точки зору. Але я повинен сказати, що в сучасному буддизмі вважається, що гомосексуальність є неприпустимою, тому що це сексуальне порушення », - пояснив Тхурія після довгої паузи.

Я відчував, що йому не дуже комфортно говорити про це, хоча він і запевнив мене в тому, що все в порядку. Я вирішив копнути глибше і запитав, як він пояснить те, що деяких людей тягне до людей того ж гендеру.

«Ну, якщо в одному зі своїх існувань людина не утримує від сексуальних порушень, то у нього псується карма в тому, що стосується сексуальності. Тому в поточному житті він може бути реінкарнували як ні чоловік, ні жінка, а як гомосексуал - щось між ", - відповів він.

Я читав, що буддисти вірять не в гріх, а в причину і наслідок. Ще я знаю, що Будда в основному думав про страждання і про те, як припинити його, як досягти просвітлення. Частина вирішення проблеми страждання - проходження п'яти (або восьми) заповідям. Не можна вбивати, красти, брехати, утримуватися від вживання речовин, що ускладнюють самоконтроль; також потрібно утримуватися від поганого сексуальної поведінки. Тхурія згадав, що в його вірі гомосексуальність сприймається як порушення цієї останньої заповіді. Але чи всі гомосексуальні відносини сприймаються так? Навіть моногамні?

"Це складне питання. Як я це бачу, якщо, наприклад, двоє чоловіків перебувають у моногамних відносинах, то це може і не бути поганою кармою або порушенням заповіді. Але я не впевнений », - сказав монах.

Я новачок в цій системі вірувань, тому прийняв щире пояснення ченця. Але все ж я продовжував думати: чи чисто його судження, або на нього впливає тайська культура? Щоб краще зрозуміти це, я відправився в Університет Чиангмая. Там мене зустрів викладач філософії і релігії, Сомвенг Кевсуфонг (Somwang Kaewsufong). Він підтвердив, що Будда ніколи не торкався теми гомосексуальності - про це нічого не говориться ні в усній традиції, ні в текстах. Потім він розкрив те, що Тхурія говорив про погану карму:

«Для вас це може прозвучати сексистські, але в буддизмі вища форма фізичного існування - це чоловік. Тільки «природний» чоловік може досягти просвітлення і стати Буддою. Тому якщо людина народжується «десь між», то це, мабуть, через погану карми, оскільки збільшує страждання ».

Я задумався про те, чому гомосексуальності збільшить страждання людини. Напевно є безліч гомосексуальних людей, які ведуть хороше життя з коханою партнером, дітьми і свободою бути собою.

«В буддизмі матеріальні блага, фізичне задоволення, соціальний статус не рівні внутрішньому стану. Якщо гомосексуальні люди стикаються з нетолерантністю, якщо вони не можуть досягти певних свобод в життя, якщо в них є внутрішня боротьба з собою, то можна зробити висновок про те, що їм нелегко, і вони не можуть знайти мир », - пояснив учений.

Я, європеєць, подумав ось про що: якщо я, гетеросексуальний чоловік мусульманського походження, публічно заявлю про те, що гомосексуальність призводить до страждання і викликана поганим сексуальною поведінкою, мене вважатимуть гомофобом. Виходить, що буддисти гомофобні?

«Анітрохи. В буддизмі всі рівні, всі мають право прагнути до головної мети: очистити розум від жадібності, ненависті і ілюзії », - сказав учений.

Я покинув офіс Сомвенга, нічого не розуміючи. Виходить, в буддизмі немає ніяких чітких вказівок про те, як ставитися до гомосексуальних людей. Можливо, ця віра відкрита до інтерпретації, а можливо є ті, хто думають, що відкрили нову заповідь ...

Ми можемо ніколи не дізнатися про те, що думав про гомосексуальність Сіддхарта Гаутама. Всі тексти були записані сотні років після його фізичної смерті, хоча він і зізнається одним з найвидатніших умів людства.

за матеріалами City Light Chiang Mai
Підготовлено спеціально для Nuntiare.org

Ще на цю тему:

Слідкуйте за нашими новинами!

Наша група VK
Наша група в Facebook

Але що про це думають буддисти?
Але чи всі гомосексуальні відносини сприймаються так?
Навіть моногамні?
Але все ж я продовжував думати: чи чисто його судження, або на нього впливає тайська культура?
Виходить, що буддисти гомофобні?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация