Як навчитися давати милостиню з легким серцем

Милостиня - дар не людину, а Бога.

Як навчитися давати милостиню з легким серцем Вікторія Бурковська, Людмила Лисак https://cdn.segodnya.ua/img/article/6214/57_main.jpg https://cdn.segodnya.ua/img/article/6214/57_tn.jpg 2015-06-06T07: 30: 00 + 03: 00 Недільна школа Чому здобуті «нечистим» шляхом гроші потрібно спалювати, і чи можна відкупитися від гріха

Перед початком Петрівського посту (з 8 червня до 12 липня) ми вирішили торкнутися теми милостині, особливо актуальною зараз, в період нестабільності і війни. Щодня ми зустрічаємо на своєму шляху людей, які просять нас про допомогу. Деякі просять боязко і сором'язливо, а інші - вимогливо і грубо. Кожен з нас стоїть перед вибором: "Подати милостиню чи ні? І скільки? А чи піде це на користь тієї людини, або він пустить її на гріх?" Про те, чи має значення розмір милостині, кому і як її правильно подавати, ми говоримо з намісником Києво-Печерської лаври владикою Павлом.

- Владико, в миру вважається, що милостиня - це відкуп від гріхів. Нібито можна грішити, потім дати милостиню - і Бог все простить. Чи так це?

- Господь приймає жертву, якщо вона від чистого серця. Адже ця людина дала гроші на будівництво церкви не для себе, а для всіх людей. Якщо Господь побачить, що він розкаявся і змінює своє життя, то прийме цю жертву. За великим рахунком, гроші самі по собі - гріх. Але на них будуються церкви для людей, опалюються будівлі, робляться ремонти. Нам зараз треба за все платити і виживати, і людям допомагати. Є такий анекдот: "До батюшки прийшов чоловік з питанням:" Батюшка, а якщо я дам мільйон, то врятуюся? "Батюшка відповідає:" Не знаю, спасетесь ви чи ні, але давайте спробуємо ". У Преподобного Антонія Великого є розповідь про те , як до нього прийшов злодій, який захотів віддати награбоване церкви. За статутом, священики не повинні приймати в церковну скарбницю гроші, здобуті нечистим шляхом. Їх слід спалити. Ченці купили дрова для обителі, таким шляхом зробили добру справу і отримали тепло.

- Навіщо взагалі давати милостиню?

- Господь творить милість людині. З милості Він створив нас з вами, з милосердя прийняв нашу плоть і став людиною. Він знав, що його Сина опльований, поб'ють, будуть знущатися і прибили до хреста. Здавалося б, немає більшого приниження. ось вона - милостиня для нас від самого Бога. У Свято-Пантелеймонівському монастирі на Афоні з початку XX століття братія щедро ділилася з незаможними тим, що мала обитель. Кожен недільний день до Великих воріт монастиря приходило до 800 потребуючих прочан і жебраків ченців, які отримували з рук братії милостиню - хлібні коржі. Незабаром вони отримали гнівну папір з Кінота (зборів представників усіх монастирів Афона), по якій їм заборонялось роздача милостині "настільки марним чином". Ченці Пантелеймонова монастиря вирішили в останній раз роздати милостиню. Того ранку до монастиря, як зазвичай, прийшли сотні нужденних, і під час роздачі милостині чернець Гавриїл сфотографував прийшли людей. Коли знімки були виявлені, всі присутні були вражені: на фотографії, в стороні від численних прохачів, стояла жінка в лахмітті, смиренно отримувала з чернечих рук благословенний хліб. Як відомо, на Афон не допускають жінок. У монастирському літописі сказано, що це Матір Божа прийшла в монастир, щоб підтримати незаможних ченців. А пізніше з'явилася одному з ченців у величному сяйві і вимовила: "Скажи батькові Макарію, щоб не зачиняв ворота для жебраків". З тих пір на стіні зліва від Великих воріт Пантелеймонова монастиря поміщена велика кам'яна плита, на якій зображена Матір Божа, смиренно стоїть поруч з ченцями і мандрівниками. Тому милостиню творити ми повинні. Ми не знаємо, хто більше потребує милостині: дає її або приймає її.

- З якими думками треба подавати милостиню?

- Велике значення має те, з якої причини і як даємо милостиню: від душі, від надлишку коштів або просто не замислюючись. З цього приводу є притча. Один з придворних слуг імператора Константинополя, який відрізнявся своєю жадібністю і злим норовом, як-то виходячи з воріт свого будинку, зустрів жебрака, який став просити милостиню. Цей придворний слуга був так розгніваний проханням жебрака, що взяв і кинув йому шматок хліба, який був у нього в руках. Жебрак взяв кинутий йому хліб і пішов до інших жебраком, які чекали його. Цієї ж ночі слуга несподівано помирає. На судилище біси поклали на чашу ваг сувої з переліком всіх злих справ померлого, які у багато разів переважували чашу терезів добрих справ, які поклали ангели. Але все змінилося, коли Ангел приніс останній сувій про шматок хліба, кинутому жебракові. Сталося диво: чаша терезів переважила все злі справи придворного слуги. І ангели забрали його душу. Навіть якщо людина дає милостиню в пориві душі, Господь милує і сприймає його наміри. Милостиня рятує душу від смерті. Даючи милостиню, можна вимовити: "Господи, прийми від мене цю жертву, щоб я мав порятунок і міг далі допомагати нужденним".

- Чи має значення розмір милостині?

- Навіть якщо людина не має коштів на подаяння, він може просто поговорити з тим, хто просить, поспівчувати йому. Господь цілує наміри. Є притча про вдову, яка на відміну від багатьох багатих, які жертвували до скарбниці багато, поклала все, що у неї було - всього дві лепти. І покликав Він учнів своїх, Ісус сказав їм: "Істинно кажу вам, що ця вбога вдовиця поклала найбільше за всіх, хто клав у скарбницю. Тому що все клали від надлишку свого, а вона поклала з убозтва свого все, що мала, свій прожиток увесь". Ця вдова поклала всю свою надію на Бога. І Господь ніколи не залишить людину в біді і невидимо посилає йому своє милосердя.

- Багато що дають не хочуть подавати жебраку, тому що бачать в ньому ледаря, п'яницю. Чи треба про це думати?

- Ви достовірно не знаєте про життя людини. Про те знає тільки Бог. Коли ви даєте, то "права рука не знає, що робить ліва". Не треба сильно роздумувати і оцінювати людину. Господь дає тобі кошти, хоча знає, що ти, так само як і той ледар і п'яниця, можеш вжити їх і для гріха. Він знає, але дає. Так і ти. "Тому, хто просить у тебе то дай, а хто хоче позичити в тебе не відвертайся".

Смоктуновський: "Тітка веліла мені віднести в храм 30 рублів"

"До війни я жив у тітки, мені було шість років, - писав у своїх спогадах чудовий актор Інокентій Смоктуновський. - У якийсь свято вона дала мені 30 рублів:" Піди до церкви, віддай на храм ". 30 рублів! Я до досі пам'ятаю, які вони були красиві - такі довгі, червоненькі. я не знав тоді, що існували 30 срібняків, і тітка, хоча і віруюча, цього не знала. Біблію тоді можна було тримати, за це карали. А морозиво, яке я так любив, коштувало 20 копійок. На ці гроші можна півтора року є морозиво! Ні, не віддам я 30 рублів якимось етям і дядькам в храмі! І з затиснутим кулаком я опинився біля церкви, зайшов всередину. Там все так красиво, я стояв весь розімлілий, а потім легко підійшов до служителю і сказав: "Візьміть на храм, візьміть будь ласка". У війну я, можливо, і вижив тільки тому, що вірив в Господа. Пам'ятаю, коли втік з полону, заліз під міст, а зверху проходила колона військовополонених. Вони йшли зверху, шарудячи підметками, а я стояв за стовпом опори і молив Бога - може, Вцілівши. І тут побачив що спускаються вниз німецькі чоботи. Вирішив - точно за мною. Навіщо ж ще спускатися офіцерові з парабелумом в руці? Раптом він на своїх високих підборах послизнувся і на четвереньках поповз задом від мене на протилежний берег. А коли чоботи знову вийшли на сніг, де не було слизько, я встиг перебратися за інший стовп і залишився непоміченим. Думаю, без віри людина не вийшла б, хрюкав б ... Свиня - це добре, це чудово, але все-таки розуму у неї немає, а у нас крім розуму є і душа ".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку

Кожен з нас стоїть перед вибором: "Подати милостиню чи ні?
І скільки?
А чи піде це на користь тієї людини, або він пустить її на гріх?
Чи так це?
Є такий анекдот: "До батюшки прийшов чоловік з питанням:" Батюшка, а якщо я дам мільйон, то врятуюся?
Навіщо взагалі давати милостиню?
З якими думками треба подавати милостиню?
Чи має значення розмір милостині?
Чи треба про це думати?
Навіщо ж ще спускатися офіцерові з парабелумом в руці?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация