Як дякувати? - це не означає, що треба ходити і всім руки тиснути

  1. Як воно, бути богообраним
  2. І за струс спасибі
  3. Господь - найкращий педагог. Він дбайливо підбирає для кожного свій ключик.
  4. згадати всіх
  5. Зустрічаючи кого-то з рідних і знайомих, і навіть людей, не завжди нам приємних, завжди потрібно з...
  6. По-людськи все ясно
  7. Парадокси нашої віри
  8. З людської точки зору, що простіше? - Живи за законами радянської держави, не ходи в храм, і будеш...
  9. Будемо Христовими!

Про парадокси подяки і «протиріччях» в словах Христа - розмірковує архієпископ Обухівський Іона. Сьогодні у постійного автора «Правміра» день народження. Многая літа!

Як воно, бути богообраним

Господь в Євангелії часто говорить про те, що саме самаряни виявлялися значно більш сприйнятливими до слів Христа, ніж богообраний народ - іудеї. Так, самарянка після зустрічі з Ісусом увірувала в Нього як в Месію, згодом прийняла смерть за Христа, і Православна Церква досі шанує її як мучениці Фотини-самаряниню. Також всі ми знаємо притчу про милосердного самарянина. І навіть єдиний з десяти прокажених, який повернувся і віддав хвалу Господу за зцілення від страшної хвороби, теж виявився самарянином.

Мені здається, це урок усім нам. Тому що іудеї були тим народом, який Сам Господь зберігав протягом багатьох століть. Саме вони мали на той час повнотою правдивої віри, очікували Месію, і саме від них в кінцевому підсумку народився в світ Господь наш Ісус Христос.

І незважаючи на всі Божі благодіяння, іудеї були настільки жорстокосерді, що не визнали Христа істинним Богом.

Ми, християни, теж є богообраним народом, Новим Ізраїлем. Нас теж Господь обрав. Пам'ятайте, в Євангелії - перед Своїми хресними стражданнями Ісус сказав до своїх учнів: «Не ви Мене вибрали, а Я вас обрав» (Ін. 15, 16). Господь кожного з нас закликав, кожного з нас вибрав, привів до Себе і зберігає Своєю благодаттю. І ми прекрасно знаємо - по писанню святих отців, та й на нашу, хай і невеликого досвіду християнського життя, - що тільки за Божою благодаттю, з допомогою Божою ми можемо хоч трохи, але бути християнами: молитися, причащатися, творити добрі справи .

І за струс спасибі

І чомусь ми, Новий Ізраїль, теж весь час забуваємо про найважливішу речі, про яку Христос постійно говорить в Євангелії - про подяки. Знаємо слова апостола: «Завжди радійте. Моліться без перерви. За все дякуйте ... »(1 Сол. 5, 16-18). Чи ж не каже дякувати тільки за радості і втіхи, але - за все! І за скорботи, і за проблеми, і за випробування, тому що все це наближає нас до Бога.

Господь - найкращий педагог. Він дбайливо підбирає для кожного свій ключик.

Одній людині скорботи не потрібні: він і так живе в Господі, славословить Господа і перебуває під покровом божественної благодаті. Але іншого, укоріненому в гріхах, пристрастях, непорядні вчинки, в своєму відступі від Бога, буває, потрібно і струс, щоб людина зрозуміла, наскільки він немічний, слабкий і вразливий, і звернувся до подавця усіляких благ, до свого Творця. Звернувся і відвернувся від своєї недбалої життя.

Тому випробування, скорботи дуже важливі для нас - настільки закостенілих в гріху, що благодійністю і радощами Господь не може пройняти наше скам'яніле серце, і Йому доводиться говорити з нами через рупор скорбот.

згадати всіх

За це і потрібно дякувати нашого Господа. І не тільки Його, але і ближнього - ту людину, яка знаходиться поруч з нами. Господь в Писанні що говорить? «Що ви створили ближнього, Мені зробили» (див. Мт. 25, 40). Тому наша вдячність повинна сягати і на людей навколо нас.

Тому наша вдячність повинна сягати і на людей навколо нас

Фото: tatmitropolia.ru

Чи завжди ми дякуємо наших батьків, наших вчителів, друзів і близьких? Всіх, хто так чи інакше дбав про нас, допомагав, брав участь в нашому житті. Як дякувати? - це не означає, що треба ходити і всім руки тиснути. Перш за все подякуйте молитовно. Проходячи повз школу, помоліться про себе: «Господи, спаси і помилуй всіх, хто тут і вчить, і вчиться!» Йдучи повз лікарні - «Господи, спаси і помилуй всіх, хто тут і лікує, і лікується!».

Зустрічаючи кого-то з рідних і знайомих, і навіть людей, не завжди нам приємних, завжди потрібно з вдячністю Богові помолитися за цю людину.

Тоді і Господь буде нас милувати, втішати, зцілювати від хвороб тілесних і духовних.

По-людськи все ясно

І особливо актуальним уміння дякувати за випробування може стати в нинішній непростий час.

Пам'ятайте Євангельський уривок про десятьох прокажених? Господь почув їх благання про зцілення і повелів піти показатися священикам. Який же мала бути віра цих людей - що вони не стали уточнювати, розпитувати, «а коли наші струпи відпадуть», «а навіщо ми підемо, якщо ще хворіємо», - але тут же розвернулися і пішли туди, куди сказав їм Ісус. І по дорозі, як сказано в Євангелії, очистилися.

А далі починає розвиватися, здавалося б, парадоксальна і малозрозуміла ситуація. Одна людина повертається. Євангеліє уточнює, що це самарянин. Решта дев'ять, будучи правовірними іудеями, надійшли, по-перше, так, як звелів їм Христос, який сказав йти до священиків, і по-друге, побачивши, що очистилися, продовжили свій шлях, щоб принести в храмі хвалу Богу за своє зцілення і отримати дозвіл від священиків повернутися в суспільство. Самарянина ж нікуди було йти. Він повернувся назад, славлячи Бога, і впав до ніг Христа, «хвалу Йому воздам» (Лк. 17, 16).

У цей момент Господь промовляє дивні, начебто, слова: «Не десять очистилось Де ж решта дев'ять? Чому тільки один повернувся віддати славу Богу? »(Див. Лк. 17, 17-18).

Але ж Христос чудово знав, що інші дев'ять надійшли точь-в-точь, як Він Сам їм сказав: пішли і здалися священикам. Вони нічого з Його слів не порушили - не розбіглися в різні боки на радощах, але продовжили свій шлях по слову Христа. Тобто по-людськи було абсолютно зрозуміло, чому повернувся тільки самарянин.

Парадокси нашої віри

Мені здається, в цьому уривку Господь знову нагадує, що віра наша по суті своїй парадоксальна, що вона не вкладається в якісь загальноприйняті рамки.

Про це, власне, говорить вся історія християнства. Ми беремо участь Тіла і Крові Христових. З людської точки зору, це абсурд і нісенітниця, і перших християн, як ми знаємо, переслідувачі звинувачували саме в канібалізмі.

Фото: spbda.ru

Готовність до мучеництва теж виглядала дивно. До сих пір вона повністю випадає з традиційних уявлень. Навіть якщо звернутися до порівняно недавнього періоду історії - новомученикам, нашим предкам, які сто років тому сповідували свою віру, - їх вчинки часто здавалися безглуздими і парадоксальними.

З людської точки зору, що простіше? - Живи за законами радянської держави, не ходи в храм, і будеш цілим і здоровим.

Якщо вже є потреба відвідувати богослужіння, можна піти в обновленческую церква. Як відомо, в 20-і роки минулого століття радянська влада, намагаючись зруйнувати православ'я, організувала так звану обновленческую церква, яка повністю підтримувала лінію партії, активно боролася з православними священиками: «завдяки» доносами обновленцев багато священнослужителів були репресовані, віруючі вигнані з храмів, а храми віддані обновленцам.

Здавалося б, відбувається точно така ж служба, то ж послідовність літургії, батюшки в одязі. «Обновленці» навіть визнав Константинопольський Патріархат, який погодився і з низложением святого Патріарха Тихона. Але чомусь люди туди не йшли. Вибирали мучеництво, гоніння, але йшли за Христом.

Тому що віра в Христа - це віра в надприродне. Ця віра - вище людських розумінь.

Будемо Христовими!

В Євангелії Христос завжди підкреслює, що якщо ми любимо Його, то повинні відразу, як тільки дізналися про Нього, як тільки увірували, як тільки отримали від Нього благодатну допомогу, бігти до Нього і, як той самарянин, падати ниць при Його ногах, « хвалу Йому віддам ».

Якщо постараємося завжди бути поруч з Христом, в Його єдиної святої соборної і апостольської Церкви, ми будемо Христовими, будемо тими вдячними самарянами, яких Ісус помилував і сказав: «Віра твоя спасла тебе» (Лк. 17, 19).

Господь в Писанні що говорить?
Як дякувати?
Пам'ятайте Євангельський уривок про десятьох прокажених?
У цей момент Господь промовляє дивні, начебто, слова: «Не десять очистилось Де ж решта дев'ять?
Чому тільки один повернувся віддати славу Богу?
З людської точки зору, що простіше?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация