Як знайти свою міру комфорту?

Прагнення до комфорту стало одним з ознак сучасного життя Прагнення до комфорту стало одним з ознак сучасного життя. Щодня з'являються нові моделі телефонів, нові можливості у комп'ютерів, екрани стають ширшими, а салони авто - комфортабельніше.

Як поєднати християнський спосіб життя з досягненнями прогресу? Як не потрапити в круговорот купівельної ейфорії? Як не потонути в трясовині комфорту? - Про це та багато іншого ми розмовляємо з протоієреєм Олександром Брянцевим.

- Отець Олександр, як сучасному православному людині визначити грань між дозволеним і надмірністю?

- Для кожної людини є своя міра комфорту, і для православного теж. Кожен з нас має свій матеріальний дохід, свою професію, яка приносить хліб насущний. Ступінь допустимого комфорту повинна визначатися достатком людини.

Наприклад, людина, що має невелику зарплату, бачить у кого-то дорогий автомобіль або кондиціонер, недоступні йому за ціною. Він влазить в непомірні борги і кредити, йде на будь-які жертви, щоб придбати вподобане. Це, звичайно, дурість. Якщо ж людина з тим же середнім доходом, піклуючись про членів своєї сім'ї, тверезо поміркувавши і відклавши якісь кошти, купує собі доступний за ціною автомобіль або кондиціонер - що тут поганого?

Другий момент: піклуючись про свій комфорт, ми не повинні забувати і про своїх ближніх. Господь через Євангеліє і святих отців закликав і закликає до того, що служіння людини - це любов до ближнього. І немає більшої любові, ніж покласти своє життя «за други своя». Тому людина повинна так проживати життя, щоб витрачати частину коштів на себе і свої потреби, але і не забувати про тих людей, які потребують допомоги. Недобре купувати автомобіль, коли сусід поруч не має можливості, наприклад, провести воду - по злиднях або немочі.

Прагнучи до комфорту, ми не повинні забувати про покаяння, заповідях Божих і ближньому. Прагнення до комфорту не повинно стати метою життя. Дав щось сьогодні Господь - слава Богу! Потрібно спокійно ставитися до благ. І завжди, в будь-якій справі мати надію на Бога.

Хочеться тобі кондиціонер - волею Божою, буде тобі кондиціонер. Змирився людина, поклався на волю Божу - дивись - через півроку якась копійка на кондиціонер назбиралася. Причому - нема на найгірший. Коли людина ставиться до речей і благ спокійно, з розстановкою, з вірою - все складається з користю для нього.

Коли чимось гориш, прагнеш чогось пристрасно - потрібно зупинитися, охолонути, тому що такий порив ненормальний. В такий момент потрібно звернутися до Бога: «Господи, допоможи заспокоїтися, охолонути!» - і відкласти вирішення питання. Через деякий час наставляє Господь так, що все складається ніби само собою. Без жертв, сімейних конфліктів, як це часто буває.

Коли пристрасть опановує людиною - і в прагненні до комфорту теж - то він в бажанні досягти бажаного змітає на своєму шляху всіх і вся. А християнин в питаннях придбання тих чи інших земних благ повинен мати холодну голову, міркування, помірність, пам'ятати про ближніх.

Господь не забороняє нам піклуватися про життєві блага. Він дав нам шість днів для праці, і ця праця ми можемо направити і на отримання якихось комфортних речей. Їжа - це ж теж комфорт, і сухий теплий будинок - комфорт. Але все залежить від того, для чого і кого людина набуває. Одна справа, коли він піклується тільки про себе і потреби свого тіла, і зовсім інша - коли він прагне забезпечити комфорт своїх близьких.

- Хто, на ваш погляд, повинен визначати міру комфорту православного християнина? Сама людина, священик, духівник?

- У православного християнина однозначно повинен бути духовний наставник, але в першу чергу потрібно слухатися голосу своєї совісті. Його не було підкупиш, не обдуриш, він ніколи не підведе. Тому завжди, коли ми стоїмо на порозі якогось вибору, потрібно прислухатися до себе. Совість - це голос Бога в людині. І голосом совісті Сам Господь говорить нам, добро чи зле те, до чого ми прагнемо. Поступаючи всупереч совісті, ми в результаті не отримаємо задоволення від свого вибору.

Що ж стосується визначення міри комфорту священиком - це складне питання. Наведу приклад. У мене велика сім'я, і ​​наші друзі, заможні люди, пропонують допомогти придбати новий автомобіль - щоб ми всі в ньому містилися. Природно, я не буду всім підряд розповідати, що мені цей автомобіль подарували. Але люди будуть бачити, що батюшка їздить на дорогій машині. І як людині, що прийшла до мене, я можу радити бути скромніше? Він може впасти в спокусу: мовляв, мені радить обмежувати себе - а сам он на якій машині їздить!

Тому в даному питанні потрібно бути уважним. Якщо людина бачить, що він має потребу в своїй покупці, і совість його, хто б Йову, то будь ласка, нехай купує. А завдання духівника полягає в тому, щоб приділяти якомога більше уваги совісті людини. Навчити людину чути цей голос і слідувати йому.

- Як протистояти світу споживання, з усіх боків який пропонує свої спокуси?

- Крім пастирів, є дивовижне духовну спадщину, яку залишили нам святі отці. Це улюблені мною святитель Ігнатій (Брянчанінов), ігумен Никон (Воробйов) і багато, багато інших. Всі святі отці кажуть, що людина, будь то монах чи мирянин, повинен стежити за собою в тому, щоб предмети необхідності не перетворилися для нього в предмети розкоші.

Де проходить ця межа - вам ніхто не скаже. Все криється в серці людини, і потрібно відкрити його для Господа, Який допоможе впоратися з спокусами сучасного світу. Господь і святі отці закликають до того, щоб людина вміла керувати своїм «я». Над людиною, навчилися цього, спокуси надто комфортного життя навряд чи візьмуть верх. Ми повинні розуміти, що наше завдання - якомога скромніше жити: скромно харчуватися, скромно одягатися, мати скромні предмети побуту.

Інше питання - професійна техніка. Якщо дорогі прилади або пристосування потрібні для того, щоб людина могла на високому рівні виконувати свою роботу - це одне. Фотограф не зробить хороших знімків без якісного фотоапарата і об'єктивів. І якщо він витрачає на їх придбання великі гроші - це нормально. Зовсім інша справа, коли любитель купує професійний апарат, не вміючи ним розпорядитися, і використовує дві функції зі ста п'ятдесяти. Це вже гординя і марнославство.

А миряться гординя і марнославство скорботами і хворобами. Часом вони необхідні, щоб ми оцінили ті «дрібниці», якими почали нехтувати. Адже коли Господь посилає нам хвороба або скорбота, нам нічого не хочеться, ніяких гаджетів або ще чого - тільки б відпустила біль, розв'язалися проблеми.

- Отець Олександр, чи повинен сучасна людина примушувати себе до фізичної праці?

- Фізична праця однозначно потрібен. «Молитва і праця все перетруть». Якщо ми повністю автоматизуємо своє життя, то людина, не зайнятий ніяким працею, впаде в такі пристрасті, що вибратися з тієї духовної ями буде практично неможливо. Праця дійсно облагороджує людину. Під час праці людина зосереджується, може і про Бога подумати, і Ісусову молитву почитати.

У життєвому плані потрібно завжди дивитися на конкретну ситуацію. Коли сидить вдома жінка з однією дитиною, і за неї всю домашню роботу виконує техніка - це ненормально. Вона починає займатися собою: шопінг, манікюр і т.п. Присвячувати себе свого тіла - однозначно некорисно. Ось їй би впору просто фізично попрацювати. Але чому не полегшити працю багатодітній матері, кожну хвилину життя присвячує своїй родині, трудящої на благо своїх близьких, купивши їй посудомийну машину або щось ще?

- Яку роль у визначенні міри комфорту грає пост?

- Пост змушує людину обмежувати себе в самих різних проявах комфорту. Перше - це їжа. Смачно і ситно поїсти - це ж теж комфорт. Той, який веде людину до гріха. Якщо людина весь час смачно і ситно їсть - у нього розвиваються пристрасті.

Вплив на людину споживаної їжі дуже велике. Святі отці харчувалися дуже бідно, все життя проводили в cухояденіі. Але наскільки вони були здорові духовно! Пост відсікає від людини нужду в надмірності і дає йому можливість відчути, що значить жити з легким тілом. Як це впливає на розум, на серце людини! Як відпадають пристрасті!

Але постити потрібно заради душі. Якщо посту дотримуються для схуднення або ще чого - звичайно, таке обмеження в їжі ніякого духовного поштовху дати не може. Коли відмова від їжі відбувається заради смирення свого духу і відсікання пристрастей - тоді від посади буде користь. Людина буде чекати його!

Сам пост є відмова від комфорту. Від веселощів, млості і розслаблення. Пост налаштовує людину на спілкування з Богом, на каяття, виявлення своїх гріхів. І коли ми на цьому зосереджуємося, то необхідність багатьох предметів комфорту відпадає. Більше часу приділяєш молитві - і тобі вже не до телевізора і комп'ютера з соцмережами, намагаєшся не базікати без діла - і рідше потрібен телефон, не слухаєш музику - і не потрібен плеєр. Виявляється, що коли живеш з Богом, з'являються зовсім інші радості. Зовнішнє відпадає як лушпиння.

Звичайно, це все приходить з духовним досвідом. Для придбання його потрібно і молитися, і в храм ходити, і проповіді уважно слухати, і читати святих отців. Коли людина вперше приходить до Бога, перший раз сповідається, причащається, він починає відчувати: ось чого не вистачало! Ось та їжа, яку я що раніше не куштував!

Коли людина усвідомлює, яку радість, який внутрішній комфорт дає спілкування з Богом, він все переоцінює. Виявляється, все, чим він раніше намагався заповнити своє серце - суєтне, гріховне, що не має ніякого сенсу. І він розуміє: радість - тільки в спілкуванні з Богом. І радість, і тиша, і спокій, і головний комфорт - мир душевний і чиста совість.

Протоієрей Олександр Брянцев
Розмовляла Катерина Щербакова
Горлівська і Слов'янська єпархія

Переглянуто (36) раз

Як поєднати християнський спосіб життя з досягненнями прогресу?
Як не потрапити в круговорот купівельної ейфорії?
Як не потонути в трясовині комфорту?
Отець Олександр, як сучасному православному людині визначити грань між дозволеним і надмірністю?
Якщо ж людина з тим же середнім доходом, піклуючись про членів своєї сім'ї, тверезо поміркувавши і відклавши якісь кошти, купує собі доступний за ціною автомобіль або кондиціонер - що тут поганого?
Хто, на ваш погляд, повинен визначати міру комфорту православного християнина?
Сама людина, священик, духівник?
І як людині, що прийшла до мене, я можу радити бути скромніше?
Як протистояти світу споживання, з усіх боків який пропонує свої спокуси?
Отець Олександр, чи повинен сучасна людина примушувати себе до фізичної праці?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация