Як підготуватися до першої сповіді?

  1. Як сповідатися і причащатися в перший раз?
  2. Исповедь в церкві
  3. Як підготуватися до першої сповіді і причастя

Зміст статті

Як підготуватися до першої сповіді? Це питання хвилює багатьох початківців православних християн. Відповідь на це питання Ви дізнаєтеся, якщо прочитаєте статтю!

За допомогою наступних нижче простих порад ви зможете зробити перші кроки.

Як сповідатися і причащатися в перший раз?

Як сповідатися і причащатися в перший раз

Исповедь в церкві

Исповедь - таїнство примирення з Богом, коли той, хто кається в присутності свідка-священика відкриває Богові свої гріхи і обіцяє не повторювати їх, а священик молиться про прощення гріхів исповедующегося. Від сповіді слід відрізняти довірливу бесіду зі священиком, де можна обговорити деякі подробиці свого життя і отримати відповіді на питання. Звичайно, якісь питання можна вирішити і під час сповіді, але якщо питань багато або їх обговорення вимагає тривалого часу, то краще попросити священика призначити вам час для бесіди окремо. Далі перейдемо безпосередньо до порад з підготовки до сповіді.

Як підготуватися до першої сповіді і причастя

  • Усвідомити свої гріхи. Якщо ви задумалися про сповідь, значить, ви визнаєте, що в своєму житті щось робили не так, як потрібно. Саме з усвідомлення своїх гріхів і починається покаяння. Що є гріхом, а що ні? Гріх - це все, що суперечить Божій волі, або, інакше кажучи, задумом Бога щодо світу і людини. Задум Божий про світ відкривається в Святому Письмі - Біблії. Частковим, найбільш «стислим» виразом задуму Божого щодо практичного життя людини є заповіді - знамениті Десять заповідей, дані Мойсеєві на Синаї. Суть цих заповідей Ісус Христос звів до наступного: «Люби Господа Бога всім серцем своїм» і «люби ближнього свого як самого себе». Перед підготовкою до першої сповіді корисно перечитати Нагірну проповідь Спасителя (глави 5-7 Євангелія від Матвія) і притчу про Страшний суд, де Ісус Христос говорить, що життя наше буде оцінюватися на підставі того, як ми ставилися до своїх ближніх.

  • Не застосовувати препарат «списки гріхів». Останнім часом серед віруючих (як кажуть, «воцерковлених», тобто більш знайомих з церковною традицією, а на практиці - і з навколоцерковних забобонами) поширені різного роду «списки гріхів». Підготовці до сповіді вони швидше шкодять, тому що дуже успішно допомагають перетворити сповідь у формальне перерахування «того-що-є-гріхом». Насправді сповідь формальною бути не повинна ні в якому разі. Крім того, серед «переліків гріхів» зустрічаються і зовсім курйозні зразки, так що брошури подібного роду краще взагалі не розглядати всерйоз.

Читайте також - Про набуток покаянного почуття

Єдиним винятком може бути найкоротша «пам'ятка» основних гріхів, які часто вже не усвідомлюються такими.

Приклад такої пам'ятки:

а. Гріхи проти Господа Бога:

- невіра в Бога, визнання будь-якої значущості за іншими «духовними силами», релігійними доктринами, крім християнської віри; участь в інших релігійних практиках або обрядах, навіть «за компанію», жартома і ін .;

- віра номінальна, неможливо виражається в життя, тобто практичний атеїзм (можна визнавати розумом існування Бога, але жити так, немов неверуюшій);

- творіння «кумирів», тобто винесення на перше місце серед життєвих цінностей чого-небудь, крім Бога. Кумиром може стати що завгодно, чому реально «служить» людина: гроші, влада, кар'єра, здоров'я, знання, захоплення, - все це може бути і хорошим, коли займає відповідне місце в особистій «ієрархії цінностей», але, стаючи на перше місце , перетворюється на кумира;

- звернення до різного роду ворожок, ворожок, чаклунів, екстрасенсів та ін. - спроба «підпорядкувати» духовні сили магічним шляхом, без покаяння і особистого зусилля по зміні життя відповідно до заповідей.

б. Гріхи проти ближнього:

- зневага людьми, що виникає з гордині і себелюбства, неувага до потреб ближнього (ближній - не обов'язково родич або знайомий, це кожна людина, яка опинилася поруч з нами в даний момент);

- засудження і обговорення недоліків ближніх ( «Від слів своїх будеш виправданий і за словами своїми будеш засуджений», - говорить Господь);

- блудні гріхи різного роду, особливо перелюб (порушення подружньої вірності) і протиприродні статеві зв'язки, що є несумісним з перебуванням в Церкві. До блудного співжиття відноситься і поширений сьогодні т.зв. «Цивільний шлюб», тобто співжиття без реєстрації шлюбу. Слід, однак, пам'ятати, що зареєстрований, але невінчаний шлюб не може розцінюватися як блуд і не є перешкодою для перебування в Церкві;

- аборт - позбавлення життя людської істоти, по суті, вбивство. Слід каятися навіть у тому випадку, якщо аборт був зроблений за медичними показаннями. Серйозним гріхом є і схиляння жінки до аборту (з боку чоловіка, наприклад). Покаяння в цьому гріху має на увазі те, що той, хто кається більше ніколи усвідомлено не повторить його.

- привласнення чужої власності, відмова від оплати праці інших людей (безквитковий проїзд), утримання заробітної плати підлеглих або найманих робітників;

- брехня різного роду, особливо - наклеп на ближнього, поширення чуток (як правило, ми не можемо бути впевнені в правдивості чуток), нетримання слова.

Це приблизний перелік найбільш поширених гріхів, але ще раз підкреслимо, що подібними «списками» не варто захоплюватися. Найкраще при подальшій підготовці до сповіді використовувати десять заповідей Божих і прислухатися до власної совісті.

Найкраще при подальшій підготовці до сповіді використовувати десять заповідей Божих і прислухатися до власної совісті

  • Говорити тільки про гріхи, причому власних.

Говорити на сповіді треба про свої гріхи, не намагаючись їх зменшити або показати звичайнісінькими. Здавалося б, це очевидно, але як часто священики, приймаючи сповідь, чують замість сповідання гріхів життєві історії про всіх родичів, сусідів і знайомих. Коли на сповіді людина розповідає про заподіяні йому образи, він оцінює і засуджує ближніх, по суті, виправдовуючи себе. Часто в подібних розповідях особисті гріхи представляються в такому світлі, що уникнути їх, здавалося б, і зовсім неможливо. Але гріх - це завжди плід особистого вибору. Вкрай рідко ми потрапляємо в такі колізії, коли змушені вибирати між двома родами гріха.

  • Чи не вигадувати особливої мови.

Говорячи про свої гріхи, не варто піклуватися про те, як би їх «правильно» або «по церковному» назвати. Треба називати речі своїми іменами, звичайною мовою. Ви сповідаєтеся Богу, Який знає про ваші гріхи навіть більше, ніж ви самі, і називаючи гріх так, як він є, Бога ви точно не здивуєте.

Чи не здивуєте ви й священика. Часом каються соромно назвати священикові той чи інший гріх, або є побоювання, що священик, почувши гріх, засудить вас. Насправді священику за роки служіння доводиться вислуховувати дуже багато сповідей, і здивувати його непросто. А крім того, гріхи все не оригінальні: вони практично не змінилися протягом тисячоліть. Будучи свідком щирого покаяння в серйозних гріхах, священик ніколи не засудить, а зрадіє зверненням людини від гріха на шлях праведності.

  • Говорити про серйозне, а не дрібниці.

Не треба починати сповідь з таких гріхів як порушення посту, невідвідування храму, робота в свята, смотрение телевізора, носіння / неношені певного роду одягу і т.п. По-перше, це точно не найсерйозніші ваші гріхи. По-друге, це може і зовсім не бути гріхом: якщо людина протягом довгих років не приходив до Бога, то що ж каятися в недотриманні постів, якщо сам «вектор» життя був спрямований не в ту сторону? По-третє, кому потрібно нескінченне копання в повсякденних дрібницях? Господь очікує від нас любові і віддачі серця, а ми йому: «рибку в пісний день з'їла» і «вишивала в свято».

Головна увага має бути приділена відношенню до Бога і ближніх. Причому під ближніми, згідно з Євангелієм, розуміються не тільки люди, які нам приємні, але все, що зустрілися нам на життєвому шляху. І перш за все - члени нашої родини. Християнське життя для сімейних людей починається в родині і нею ж перевіряється. Тут краще поле для виховання в собі християнських якостей: любові, терпіння, прощення, прийняття.

Читайте також - Фрагмент загальної сповіді

  • Почати змінювати життя ще до сповіді.

Покаяння грецькою мовою звучить як «метанойя», буквально - «зміна розуму». Недостатньо визнати, що в житті робив такі-то і такі-то проступки. Бог - не прокурор, а сповідь - НЕ явка з повинною. Покаяння має бути зміною життя: той, хто кається намір не повертатися до гріхів і всіма силами намагається утримати себе від них. Таке покаяння починається за якийсь час до сповіді, і прихід в храм до священика вже «запам'ятовує» відбувається в житті зміну. Це вкрай важливо. Якщо людина має намір продовжувати грішити і після сповіді, то може, зі сповіддю варто почекати?

Потрібно домовитися про те, що коли ми говоримо про зміну життя і відмову від гріха, то маються на увазі перш за все гріхи так звані «смертні», за словом апостола Іоанна, тобто несумісні з перебуванням в Церкві. Такими гріхами християнська Церква здавна вважала зречення від віри, вбивство і перелюб. До гріхів такого роду можна віднести і крайню ступінь інших людських пристрастей: злість на ближнього, злодійство, жорстокість та інше, що може бути припинено одного разу і назавжди зусиллям волі, що поєднується з Божою поміччю. Що ж стосується гріхів дрібних, так званих «повсякденних», то вони багато в чому будуть повторюватися і після сповіді. До цього треба бути готовим і приймати це смиренно як щеплення проти духовного звеличування: досконалих серед людей немає, безгрішний лише один Бог.

  • Бути в мирі з усіма.

«Прощайте, то простять і вам», - говорить Господь. - «Яким судом судите, таким будете судимі». І ще більш сильно: «Якщо ти принесеш дар твій до жертовника і там згадаєш, що брат твій має щось проти тебе, залиш там дар твій перед жертовником, і піди, примирись перше з братом своїм, і тоді прийдеш і принесеш дар твій» . Якщо ми просимо у Бога прощення, то самі повинні перш пробачити кривдників. Звичайно, бувають ситуації, коли попросити вибачення безпосередньо у людини неможливо фізично, або це призведе до загострення і без того складних відносин. Тоді важливо, по крайней мере, пробачити зі свого боку і не мати в серці нічого проти ближнього.

Кілька практичних рекомендацій. Перш ніж ви прийдете сповідатися, непогано було б дізнатися, коли в храмі зазвичай проводять сповідь. У багатьох храмах служать не тільки в неділі і свята, а й у суботи, а в великих храмах і монастирях - і в будні дні. Найбільший наплив сповідаються буває під час Великого посту. Звичайно, великопісний період - переважно час покаяння, але для тих, хто приходить вперше або після дуже довгої перерви, краще підібрати час, коли священик не сильно завантажений. Може виявитися, що в храмі сповідують у п'ятницю ввечері або вранці в суботу - в ці дні людей буде напевно менше, ніж під час недільної служби. Добре, якщо у вас є можливість особисто звернутися до священика і попросити, щоб він визначив вашу зручний час для сповіді.

Існують спеціальні молитви, що виражають покаянний «настрій». Їх добре прочитати напередодні перед сповіддю. Покаянний канон Господу Ісусу Христу друкується практично в будь-якому молитовнику, крім самих коротких. Якщо вам незвично молитися церковнослов'янською, можна скористатися перекладом на російську мову.

Під час сповіді священик може призначити вам епітимію: утримання на якийсь час від причастя, читання особливих молитов, земні поклони або справи милосердя. Це не покарання, а засіб до того, щоб викоренити гріх і отримати повне прощення. Епітимія може бути призначена, коли священик не зустрічає з боку того, хто кається належного ставлення до серйозних гріхів, або, навпаки, коли бачить, що у людини є потреба в тому, щоб щось зробити практично для «изжития» гріха. Епітимія не може бути безстрокової: вона призначається на якийсь певний час, і потім повинна бути припинена.

Як правило, після сповіді віруючі причащаються. Хоча сповідь і причастя - два різних таїнства, краще підготовку до сповіді з'єднати з підготовкою до причастя. Що це за підготовка, розповімо в окремій статті.

Якщо ці невеликі поради допомогли вам у підготовці до сповіді - слава Богу. Не забувайте, що це таїнство має бути регулярним. Не відкладайте наступну сповідь на довгі роки. Исповедь не рідше ніж раз на місяць допомагає завжди бути «в тонусі», уважно і відповідально ставитися до свого повсякденного життя, в якій, власне, і повинна бути виражена наша християнська віра.

Ви прочитали статтю Як підготуватися до першої сповіді?

Читайте також:

Як сповідатися і причащатися в перший раз?
Як сповідатися і причащатися в перший раз?
Що є гріхом, а що ні?
По-друге, це може і зовсім не бути гріхом: якщо людина протягом довгих років не приходив до Бога, то що ж каятися в недотриманні постів, якщо сам «вектор» життя був спрямований не в ту сторону?
По-третє, кому потрібно нескінченне копання в повсякденних дрібницях?
Якщо людина має намір продовжувати грішити і після сповіді, то може, зі сповіддю варто почекати?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация