Як вийти із замкнутого кола в стосунках з допомогою віри та молитви

  1. Робимо роботу над помилками свого життя, готуємося до сповіді за євангельською формулою і дивимося...
  2. Замкнуте коло
  3. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  4. ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ
  5. АВТОР:
  6. Орфографічна помилка в тексті:

18 листопада 2017, 7:28 Переглядів:

Робимо роботу над помилками свого життя, готуємося до сповіді за євангельською формулою і дивимося на події

18 листопада 2017, 7:28 Переглядів:   Робимо роботу над помилками свого життя, готуємося до сповіді за євангельською формулою і дивимося на події   Батько Парфеній: «Корінь повторюваних подій - в наших невірних переконаннях і бажаннях»

Батько Парфеній: «Корінь повторюваних подій - в наших невірних переконаннях і бажаннях».

Під час паломництва на Святу землю нам вдалося записати кілька духовних бесід з чернецтвом і священиками, які мають величезний молитовний досвід. Ця бесіда відбулася в містечку Хеврон (Палестина) в храмі Святих Праотців з настоятелем - батьком Парфенієм.

Замкнуте коло

- Батько Парфеній, що робити, якщо в житті весь час наступаєш на одні й ті ж граблі в стосунках?

- Одна жінка на сповіді якось мені каже: "Я тричі була заміжня, і кожен раз - вдало. Але ось, правда, зараз знову одна залишилася". Це як раз про схильність людей наступати на одні й ті ж граблі. Рідко хто до цього не схильний. Всі схильні.

- А чому, батюшка?

- Висновки не робимо. Коли відбувається повторюється сценарій життя, це означає, що людина не засвоїв досвід.

- Але ж якщо і волосся з вашої голови не впаде без волі Божої, то що виходить? Богу завгодно, щоб ми по колу ходили?

- Людині завгодно, а не Богу, що у нього в житті відбувається замкнуте коло. Ви вибачте, я вже старий - 22 роки в чернецтві, і наслухався різних байок на духовних бесідах і сповідях. Я свого часу був у Києво-Печерській лаврі, і мені покійний Блаженніший митрополит Володимир подарував скуфейкамі Марка Гробокопателя з частинкою мощей, куди вшиті мощі всіх печерських святих. Він мене благословив: "Їдь на Валаам, там будеш служити на пітерському подвір'я". Відслужили молебень у Марка Гробокопателя зі скуфейкамі. Підходить одна парафіянка і питає: "Ви будете служити молебень з скуфейкамі?" Я зітхнув і кажу жартома: "Ні, знаєте, вже не буду". - "Чому?" - "Та набридло вже так!" - "Як шкода! А мені так треба!" - "А що сталося?" Вона так подивилася навколо, щоб ніхто не чув, і шепоче: "Ви розумієте, у мене астрал заср ... н". Я попросив повторити. Вона знову: "У мене астрал заср ... н". Я розгубився навіть і питаю: "Так чого ж ви така заср ... нка?" - "Батюшка, треба молебень з скуфейкамі послужити, щоб у мене астрал очистився".

Або ще ось приклад. Приходить одна на сповідь і каже: "У мене відкрився дар ясновидіння". Я їй відповідаю: "У мене теж є ясновідческій орган, знаєте". "Ой, у вас що, третє око відкритий?" - "Ні, зад". У неї очі округлилися. "В сенсі?" - "Ви знаєте таку приказку, вибачте," задом відчуваю ". Це ось мій ясновідческій орган". Це я до чого говорю? Що люди приходять з певним повторюваним подією, яке є результат невірних переконань. Давайте розбиратися. Ось, відбувається подія - наприклад, свекруха приїхала, що відчуваєш?

- Якщо у нас хороші відносини - відчуваю радість, погані - роздратування.

- Вірно. А це все що? Емоції. Виходить, емоції можуть управляти подією. А чому події викликають у нас ті чи інші емоції? Тому що є переконання. Наприклад, я переконаний - теща нічого хорошого зробити не може. Або навпаки, я переконаний, що теща нічого поганого мені зробити не може. Коли ми йдемо до психологів, вони копаються в нашому дитинстві, щоб розкопати емоцію, зрозуміти, яке було переконання, і спробувати виправити це в позитивне русло.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Робота над помилками

- Корінь всіх подій - в наших невірних переконаннях, бажаннях. Тому Господь говорить - ось тут, в переконаннях і бажаннях треба змінюватися. Якщо тут ми змінимося - інше вишикується. Поки ми не змінимо свої переконання, ми будемо наступати на одні й ті ж граблі.

- А як можна поміняти свої переконання?

- Робимо роботу над помилками. Якщо ми написали "карова" і вчитель виправив на "корова", то ми записали - і запам'ятали на все життя. Ми зробили роботу над помилками. Так і тут. Якщо є повторюване подія, що повторюються граблі, значить ми щось неправильно робимо. Причому неправильно робимо в своїх переконаннях. Якщо людина говорить з Богом, це як називається?

- Молитва. А якщо Бог говорить з людиною, то це шизофренія ...

- Але ви ж згодні, що Бог все ж якось розмовляє з людиною, так?

- Так але як?

- Через події, обставини. Через кого-то або через щось.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Формула душевного світу

- Є дві дуже важливі формули, які повинен знати і використовувати кожен християнин. Перша формула стосується нашої віри в Господа. Що таке віра?

- Як казав апостол Павло: "А віра то підстава сподіваного, доказ небаченого"

- Точно. Але які етапи проходить людина? Віра в першу чергу будується і складається з довіри. Довіра переростає в дружбу, а дружба переростає в відданість. А щоб ми дійшли до відданості, у нас повинні бути правильні переконання і правильні бажання. І коли ми міняємо переконання, Господь через життєві обставини і ситуації говорить нам: "Чадо моє, ось тут ось треба поміняти!" Господь може зцілити? Може. Прощаються гріхи, помилки. Гріх - це в перекладі "помилка". А помилка в чому? В бажаннях, переконаннях, світогляді. "Іди і більше не гріши", - це що означає? Змініть переконання!

Ось і вся євангельська схема:

  1. Переконання (бажання, цінності, світогляд).
  2. Емоції.
  3. Події.

За нею дуже легко прийти на сповідь, по ній же можна навчитися і духовному міркування.

- А коли не Господь відкриває нам, що виправити, або ми не розуміємо проблему і ситуацію?

- Тоді треба подивитися уважніше на своє життя, на ситуації, які будуть далі відбуватися. Поступово розуміння прийде, і Бог нам відкриється.

- Але не всі ж гріхи прощаються?

- Все, крім одного - хули на Дух Святий. Розкол церкви, наприклад - це хула на Духа Святого.

- Є в світі таку думку, що людина, який учинив злочин, йде в монастир його замолювати. Ну, грубо кажучи: вбив людину - пішов в монастир каятися ...

- Не обов'язково. Якщо чесно, то правду про те, чому людина стала ченцем, ви не почуєте.

- Чому?

- Це таємниця Божого про людину. Називається промисел. Я, наприклад, ніколи не думав, що буду монахом. У мене в роду не було священиків. Мало того, вже будучи в сані, з 2006 по 2009 рік ми вели передачі на ТБ і навіть отримали премію "Тефі", працював я і з Сокуровим, але я не думав, що Господь приведе мене сюди, в Хеврон, я жив собі спокійно на Валаамі 20 років.

- А як зрозуміти: це тобі Бог говорить або сама придумала?

- Це у вас, у жінок, таке є: сама придумала, сама повірила, сама засмутилася. Це чисто жіноче. Як вчив мій духівник, Іоанн Крестьянкин, і його учень, батько Василь Єрмаков: потрібно вірити в промисел Божий. Ви вирішили щось попросити у Бога. Помолилися самі, попросили благословення у наставника і далі дивіться, як складаються обставини. Якщо дійсно є воля Божа, обставини потихеньку будуть складатися. Якщо на те немає волі Божої, складатися нічого не буде або все буде дуже складно, через великі труднощі. Завжди має бути якесь підтвердження, може, потрібно почекати. Мене так вчили, і, в принципі, в моєму житті так і виходило.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Важлива тема: як не наступати на ті ж граблі в стосунках". інші Недільна школа дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Анастасія Білоусова

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

А чому, батюшка?
Але ж якщо і волосся з вашої голови не впаде без волі Божої, то що виходить?
Богу завгодно, щоб ми по колу ходили?
Підходить одна парафіянка і питає: "Ви будете служити молебень з скуфейкамі?
Чому?
А що сталося?
Нка?
Ой, у вас що, третє око відкритий?
В сенсі?
Це я до чого говорю?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация