Як правильно поводитися в храмі: що можна робити, а чого не можна?

Підказує протоієрей Андрій Ніколаіді.

Підказує протоієрей Андрій Ніколаіді

Фото: pravmir.ru

Відвідуючи храм вперше, багато губляться і невпевнено почувають себе через те, що не знають, як правильно запалити свічку, як правильно написати записку за здоров'я чи за упокій, де правильно встати. І тому їм здається, що всі присутні в храмі звертають на них увагу, кидають косі погляди, шепочуться, обговорюють.

Таким людям хочеться нагадати, що ніхто не народився з вродженою знанням церковного етикету, що всі, хто знаходиться в православних храмах сьогодні, самі теж колись вперше переступали їх пороги і теж не знали, як правильно себе вести. Досвід церковного поведінки з'являється з досвіду церковного життя, і тому не треба бентежитися, що, може бути, хтось, бажаючи вам допомогти, зважитися підказати, як правильно слід чинити в тому чи іншому випадку.

Існує психологічний тип людей, рідко переступають церковний поріг, але вже знайшли виправдання своїй поведінці. «Я прийшов до Бога, Який знає мене від мого дитинства. Навіщо мені потрібні формальності поведінки в храмі, адже ми з Богом вище формальностей, а значить можна і потрібно вести себе так, як зручно ».

Так, дійсно, ми приходимо до всезнаючого і Вселюбящему Богу, в Його обитель, відповідаючи на заклик Небесного Отця, що звучить в глибині наших сердець. Але приходимо ми до Батькові не одні, і не на самоті відбувається наше спасіння, а разом з іншими Божими дітьми, які теж почули в глибині своїх сердець заклик Творця. І тому ми повинні з повагою ставитися до почуттів тих, хто стоїть в храмі поруч з нами. Якщо наша свобода стає спокусою для інших, якщо ми своєю свободою і своїм не обтяженим формальностями поведінкою заважаємо молитися, розмовляти з Творцем комусь із наших братів або сестер, значить наша поведінка - це прояв нашого егоїзму, а егоїст ніколи не навчиться любити інших і , отже, не знайде дорогу в чертог люблячого всіх Бога.

Тому, заходячи в храм, треба заради інших, заради любові і поваги до них, прагнути дотримуватися правил благочестивого поведінки. Саме тому апостол Павло, звертаючись до коринфским християнам, пише: «Все повинно бути благопристойно і чинно» (1 Кор. 14:40).

Звичайно, важко в рамках однієї статті розкрити всі правила поведінки в храмі. Але перше, що треба пам'ятати, храм - це місце особливої ​​присутності Бога на землі, і тому в домі Божому потрібно вести себе благоговійно, спокійно. Звичайно ж, під час богослужіння в храмі неприпустимі ніякі гучні розмови, сміх і сторонні звуки, що відволікають від молитви і богопредстоянія. Тому, заходячи в храм, необхідно заздалегідь відключити звук свого мобільного телефону, щоб випадковий дзвінок не потривожив молитовної благоговійно і зосередженої тиші храму Божого.

Особливу увагу потрібно приділяти одягу, в якій ми приходимо на богослужіння. Кожен прекрасно розуміє, що на аудієнцію до високопоставленому особі ніхто б не подумав прийти в пляжному костюмі або в невиглаженной брудній сорочці. Точно так же, приходячи в будинок Небесного Царя, слід дотримуватися певних правил. Одяг, в якій ми приходимо в храм, не повинна бути помітною, вульгарною або непристойною. Чоловікам не варто бути в церкву в спортивних костюмах, шортах і майках, а жінкам не потрібно надягати викликають відверті наряди, облягаючі спідниці та брюки.

Окремого обговорення заслуговує питання про головний убір. За традицією, висхідній до завіту апостола Павла (1 Кор. 11:10), жінки повинні молитися з покритою головою, тобто під час молитви, будь вона молитвою в храмі або будинку, жінка повинна покрити голову покривалом. Ця традиція, освячена апостольським авторитетом і тому обов'язкова для виконання, на жаль, багатьма забута.

У сучасному світі косметика стала обов'язковою нормою світського життя, і багато жінок не уявляють себе без рум'ян або губної помади. Але перед порогом храму втрачають свою силу мінливі мирські закони моди і звичаї. Не можна входити в храм з страхітливими рисами бойової розмальовки північноамериканських індіанців на богосозданном лику. Перед храмом бажано видалити з губ помаду. Справа в тому, що в Православній Церкві існує звичай прикладатися до святого Хреста і до ікон, т. Е. Цілувати їх. Коли ми прикладаємося нафарбованими губами, активні речовини, що містяться в помаді, глибоко проникають в фарбу і можуть безнадійно зіпсувати древній образ. Тому те, що визнається нормою в звичайному житті, в храмі є неприйнятним.

Говорячи про правила поведінки в храмі, хочеться також звернутися і до тих, хто вже довгий час живе церковним життям. Приходячи в храм, треба пам'ятати, що ми тут не господарі і навіть не розпорядники. Ми лише гості на Божественному бенкеті і запрошені на трапезу Божу не по нашим заслугам, а задарма, не заслуживши такої великої милості. Тому і вести себе необхідно не як господарям, приватизували куточок в храмі і місце в раю, а як служителям всіх люблячого Господа.

Якщо ми, перебуваючи на службі, за власним недбальство відволікаємося від молитви і спілкування з Богом і звертаємо свою увагу на що увійшли в храм, це ще зовсім не означає, що необхідно зупиняти і робити зауваження всякому, хто ще мало знайомий з правилами поведінки в храмі. Пройде час, і така людина дізнається всі тонкощі внутрішньоцерковного етикету.

Але може трапитися і інше. Людина, злякавшись і образившись на сувору догану, розвернеться і піде в далечінь від Бога, в далечінь від порятунку, до якого довгі роки вів його Господь. І тоді Всеправедний Суддя на Страшному суді запитає у нас про душу пішов від Нього з нашої вини. Тому давайте не будемо ставати причиною засудження деяких людей, але, згадуючи свої перші кроки в православному храмі, допоможемо початківцям гарячої і щирою молитвою, а зауваження залишимо для тих, хто за своєю ієрархічної ступеня поставлений спостерігати за народом Божим - для священно-і церковнослужителів.

Протоієрей Андрій Ніколаіді

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация