Як Пророк (мир йому і благословення Аллаха) робив зауваження дітям?

У іжевських мечетях час від часу порушуються питання - що робити, якщо діти, які прийшли в мечеть з батьками, почали балуватися У іжевських мечетях час від часу порушуються питання - що робити, якщо діти, які прийшли в мечеть з батьками, почали балуватися? Чи потрібно їх зупиняти або краще залишити грати і, можливо, заважати моляться? Реагувати, звичайно ж, потрібно обов'язково, навіть якщо балується не ваш дитина. Але про те, як правильно реагувати на витівки дітей, дізнаємося з цієї статті.

«Припини зараз же!», «Іди звідси, набрид!»: Останнім часом подібне звернення дорослих до дітей стає все більш поширеним. При цьому нерідко використовуються образливі вирази. Витівки дітей можуть швидко позбавити терпіння їх батьків, вчителів і вихователів. Особливо, якщо діти - розумні, цікаві, енергійні, сміливі, спритні і впевнені в собі.

Діти - велике благо від Аллаха. Їх наявність і праведне виховання - основа міцного сімейного роду. Багато з нас добре обізнані про широкі права батьків, даних нам Ісламом, і старанно намагаються довести їх до своїх дітей. Але при цьому ми нерідко забуваємо про те, що діти народжуються теж зі своїми ісламськими правами, і виконувати їх - наш обов'язок.

Пророк Мухаммад (мир йому і благословення) багато разів стикався з витівками і природними прагненнями маленьких дітей. Але як він реагував? Це питання сьогоднішньої статті. Знаючі Сунну дадуть вам, що Пророк зустрічав пустощі дітей з зразковим терпінням і доброю вдачею.

Терпимість до «дитячим несподіванок»

При вигляді немовляти кожен поспішає його потискати, цілувати і потримати на руках. Але все це до появи в пелюшках чогось пахучого і протікає. Як тільки це відбувається, «люблячий» дорослий (особливо, якщо це чоловік) негайно відводить в відразі ніс і швидко передає «вантаж» матері або няні.

Але не так надходив Пророк (мир йому і благословення). За часів, коли ні про які непротекаемого підгузниках не могло бути й мови, він часто брав немовлят на коліна.

Так, Аїша повідомляла: «До Пророку принесли хлопчика для здійснення тахніка. Але хлопчик помочився на нього, після чого Пророк промив водою місце, на яке потрапила сеча »(Бухарі)

Пророк Мухаммад (мир йому і благословення) не став висловлювати невдоволення, не став відмовлятися приймати новонародженого, навіть коли той помочився на його одяг! Звідси ми можемо дізнатися, яким було терпіння Пророка до природним потребам дітей. У поведінці Пророка Мухаммада (мир йому і благословення) - урок для нас: не потрібно дратуватися через природні фізичних виділень у маленьких дітей (будь то випорожнення, виділення з носа або блювота), навіть якщо все це відправляється прямо на ваш одяг. Ми також повинні допомагати в видаленні випорожнень, беручи до уваги це чимось нижчим за свою гідність.

Терпимість до дитячих пустощів

Діти ростуть - і ось, вони, енергійні й активні, вже деруться на коліна і спини дорослих і поводяться досить шумно.

Добре відомо, що Пророк (мир йому і благословення) не тільки дозволяв дітям такого віку перебувати в мечеті під час спільних обов'язкових молитов, а й вельми терпимо ставився до їх витівок під час намазу, навіть якщо їх витівки приводили до шуму і перешкод.

Абдулла ібн Шаддад передавав зі слів свого батька наступне: «Посланник Аллаха (мир йому і благословення Аллаха) вийшов, щоб очолити нас тієї ночі. З собою він ніс чи то Хасана, то чи Хусейна. Посланник Аллаха вийшов вперед, поклав (дитини), виголосив такбир і почав молитися. Під час намазу він перейшов в земний уклін і надовго залишився в такому положенні. Мій батько сказав: «Я підняв голову і побачив на спині Посланника Аллаха дитини. Тоді я знову перейшов в земний уклін ».

Коли Посланник Аллаха закінчив намаз, люди сказали: «Про Посланник Аллаха, під час молитви ми так довго робили земний уклін, що подумали, чи не сталося чого і не сходить на тебе в цей час божественне одкровення». Він відповів: «Нічого не сталося. Просто мій онук заліз мені на спину, і мені не хотілося його турбувати, поки він не награється »(Ан-Насаї)

Поспішаємо звернути увагу - на чию спину забрався дитина? На спину імама, який очолює моляться в намаз! Загалом, цей хадис прекрасно ілюструє те, наскільки толерантним був Пророк (мир йому і благословення) по відношенню до дитячого пустощів. Чи можна собі уявити, щоб в нинішні часи двох-чотирирічна дитина підіймався на спину імама під час намазу в мечеті? Яка буде реакція? А Пророк Мухаммад (мир йому і благословення) так і залишався в земному поклоні, поки дитина не закінчив свою невинну гру.

Докір м'яким дотиком рук

Діти люблять фізичне вираження прихильності. Їм подобається, коли їх чіпають, люблячи. Замість того, щоб читати довгі нотації про необхідність виправлення помилок, фізичне видалення їх від шкоди більш ефективно.

Абу Хурайра повідомляв: «До Посланнику Аллаха фініки приносили відразу після збору врожаю. Різні люди приносили свої фініки, поки (перед Пророком) не утворювалася ціла гора. Якось раз Хасан і Хусейн грали з цими фініками. Один з них взяв фінік і поклав собі в рот. Посланник Аллаха подивився на нього, вийняв фінік з його рота і сказав: «Хіба ти не знаєш, що нащадки Мухаммада не їдять з того, що дають в якості милостині?» (Бухарі)

Пророк (мир йому і благословення) особисто вийнявши фінік з рота онука і коротко пояснивши причину, вибрав найефективніший спосіб швидкого вирішення ситуації. Який маленький дитина сам, добровільно виплюне смачний і солодкий фінік?

Але в нинішні часи більшість батьків вважають за краще кричати на дітей, щоб ті чогось не чіпали або до чогось небезпечного не наближалися. Це ігнорується дітьми, і тоді батьки починають роздавати ляпаси і жорстоко вимовляти дітям в присутності всіх інших.

Хадіс дає нам урок про те, як правильно чинити в таких випадках: швидко встати і прибрати дитини від того, що для нього шкідливо, при цьому коротко пояснивши причину.

Далі, зі слів Анаса, наводиться ще один хадис, підпору вищевказаний підхід: «Посланник Аллаха був кращим з людей за своїм характером. Якось раз він послав мене щось зробити. Я сказав: «Клянуся Аллахом, я не піду», - але в серці відчував, що потрібно піти і зробити те, що сказав мені Пророк Аллаха. Я вийшов і зустрівся з хлопцями, що грають на вулиці. Так пройшло багато часу, поки Посланник Аллаха, несподівано підійшов ззаду, не спіймав мене за шкірку. Коли я подивився на нього, він, сміючись, сказав: «Анасік, піди, куди велено». Я відповів: «Так, вже йду, Посланник Аллаха» (Абу Дауд).

Пророк Мухаммад (мир йому і благословення) використовував комбінацію фізичного дотику і м'яких дорікають слів, щоб маленький Анас зрозумів свою забудькуватість. Пророк знав, що дитина, за своєю природою, може відволіктися від виконання доручення іграми з дітьми на вулиці. Даний хадис також вказує на те, що, коли дитина вже починає щосили ходити, дозволяється тренувати його легкими дорученнями, але потрібно пам'ятати, що для нього цілком природно чинити опір цьому і відволіктися на ігри з іншими дітьми.

Коротке пояснення дітям для їх виправлення

Коли дитина стає старше, тобто переступає поріг шести-семирічного віку, він вже починає розуміти, що добре, а що погано. Коли Пророк (мир йому і благословення) бачив, що така дитина робить щось не так, він м'яко і коротко виправляв його і пояснював, як треба правильно робити. При цьому не ображав, чи не грубіянив і не виставляв в непривабливому світлі перед оточуючими. Умар ібн Абу Саляма повідомляв: «Я був хлопчиком під опікою Посланника Аллаха. І у мене було звичай лазити рукою по всій тарілці. І Пророк одного разу мені сказав: «Послухай, хлопчик! Коли берешся до їжі, вимови ім'я Аллаха (скажи «Бісмілля»), їж правою рукою і їж те, що знаходиться тільки перед тобою »(Бухарі, Муслім).

Давайте нагадувати собі, що не хто інший, як Аллах, довірив маленьких дітей нашого піклуванню. А тому потрібно знати, що не можна проявляти грубість і різкість. Аллах навіть ще не записує їх «гріхи», навіть якщо вони навмисне розіб'ють цінну вазу або залізуть в наші ящики, які ми старанно намагалися закрити від них.

Регулярно читаючи і вивчаючи любляче, м'яке ставлення Пророка (мир йому і благословення) до дітей, ми можемо захистити себе від поведінки, яке розгніває Всевишнього і підірве відносини з нашими дітьми.

У іжевських мечетях час від часу порушуються питання - що робити, якщо діти, які прийшли в мечеть з батьками, почали балуватися?
Чи потрібно їх зупиняти або краще залишити грати і, можливо, заважати моляться?
Але як він реагував?
Чи можна собі уявити, щоб в нинішні часи двох-чотирирічна дитина підіймався на спину імама під час намазу в мечеті?
Яка буде реакція?
Який маленький дитина сам, добровільно виплюне смачний і солодкий фінік?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация