Яким буде день після судного дня: що говорять проповідники апокаліпсису, коли кінець світу не настає.

Покійний проповідник кінця світу Гарольд Кемпінг. Фото: авторське право (2012 р) - Служіння Церкви Вселенської Життя, взято з Wikipedia

Ми всі повинні вважати себе щасливчиками. Тільки в цьому столітті ми вже пережили не менше 20 воскрешений, а в останній раз ми перебували на волосок від загибелі в минулому році. 7 жовтня світ мало поглинути полум'я, а велика частина населення світу - згоріти дотла, так як відомо, що Бог дуже перебірливий, коли справа стосується роздачі його золотих квитків.

Ця радісна звістка була передана Крісом Маккал, лідером філадельфійської релігійної групи «Електронне Біблійне Братство» (eBible Fellowship), який заявив Guardian: «Дані, представлені в Біблії, вказують на те, що сьоме жовтня стане тим днем, про який говорив Бог - коли світ зникне ».

Зрозуміло, настав сьоме число, а всепоглинаючого полум'я не було. Ніяких примарних вершників, висмикують погані душі під час поїздок на роботу або з роботи і кидають їх у пекло. лише нагадування про те, що вагітним жінкам слід уникати алкоголю, і оголошення переможця «Кращого пекаря Британії» в цьому році.

Для більшості ці невдалі передбачення Судного дня - всього лише корм для Twitter: тисячі людей однаково жартують , А потім геть про це забувають і просто продовжують жити своїм життям. Але тим, хто справді думав, що сказав останнє «прощай» своїм найріднішим і близьким, а потім дізнався, що йому знову відмовили у вході в райські врата, однозначно не так легко це забути. Отже, що ж насправді відбувається з цими віруючими? Як вони можуть вірити і далі після проваленого з гучним тріском пророцтва?

Вознесіння на небеса, як і будь-яка хороша вечірка, вимагає масштабної підготовки. По-перше, необхідно роздати запрошення. Наприклад, в 2011 році проповідник кінця світу Гарольд Кемпінг використовував свою радіостанцію, Family Radio, для поширення інформації про насування судна ом дні 21 травня того року; цю дату він згодом пересунув на 21 жовтня, коли пекельне полум'я так і не матеріалізувалося.

Потім (в залежності від вашого проповідника) може бути репетиція. Девід Берг, засновник релігійного руху «Діти Бога» (пізніше, після низки скандалів і заяв про насильство над дітьми всередині секти, перейменованого в «Сім'ю інтернаціональну»), застосував більш практичний підхід до підготовки своїх послідовників до різних апокаліптичним подіям, які передбачив.

Флор Едвардс в дитинстві, до відходу з руху «Діти Бога»

Флор Едвардс виросла в русі «Діти Бога» в 80-е і 90-е роки, тому я написав їй по електронній пошті незабаром після невдалого пророцтва Макканна, щоб розпитати у неї побільше про життя до та після невдалого пророцтва. Вона розповіла мені, що в процесі підготовки до кінця світу, коли вона спала, в її спальню раптово вривалися чоловіки з табору, в якому вона жила.

«Вознесіння на небеса мало передувати Велике Лихо або« Останні Дні ». Вважаю, що приходили чоловіки перебували в армії Антихриста », - розповіла вона, пояснивши, що люди, вбігає до неї в кімнату з рушницями і кийками, наслідували цієї передбачуваної збройної силі.

Я припустив, що, мабуть, стояти перед перспективою ранньої смерті з настільки юного віку було жахливо. «Зрозуміло, це було жахливо, - сказала вона. - Ми думали, що спасемося, але для цього потрібно було переступити поріг смерті, і можливо, нам довелося б мученицьки загинути. До моменту приходу [1993 рік - рік передбачуваного апокаліпсису] я була малолітнім дитям в Америці. Я більше не боялася смерті ».

Неодмінно існує ряд перешкод, з якими група, можливо, зіткнеться після невдалого пророцтва. Перш за все це раціоналізація великий і очевидної проблеми апокаліпсису. Проте, слід пам'ятати, що Бог ніколи не помиляється: неправильне судження про Судний день виникає виключно з людської помилку, а не по божественної. (Повторення Закону 18: 21-22: «Ти можеш подумати:« Звідки мені знати, від Господа чи то, що говорить пророк? »Буде говорити той пророк, що говорить від імені Господа, але сказане їм не прийде, то знай, що Господь не говорив цього, знай, що пророк говорить від себе самого, не бійся його ».)

Тому те, що, можливо, звучить для нас з вами як відмазка, є чесною помилкою з вини пророка. Пророк повернеться до Біблії, щоб знайти нові вказівки на те, коли ж Судний день прийде насправді, хоча багато (в тому числі апостол Матвій, який відкриває Новий Завіт) говорять, що намагатися його визначити - помилка. (Від Матвія 24: 36-44: «Ніхто не знає, коли прийде цей день і цей час, ні ангели небесні, ні сам Син, тільки Отець знає це»).

Варто тільки розібратися з цим, як встає ребром проблема антикризових заходів. Визнання однозначного провалу загрожує подальшому існуванню групи, тому багато пророків просто трохи пересувають дату вознесіння, неодмінно намагаючись зберігати її невизначеність. За словами Флор, після того, як 1993 рік минув без єдиного Судного дня, засновник «Дітей Бога» Девід Берг почав поширювати серед послідовників інформаційні бюлетені з кілька двозначним заголовком: «Це могло статися в цьому році».

Чи було це початком розпаду групи? Я запитав Флор. «Це однозначно було« розпадом групи », - заявила вона. - Панувало майже що почуття приниженості через те, що передбачення «пророка" не збувалися. Для більшості його послідовників це була сама гірка пігулка ».

Коли трапляється щось подібне, деякі йдуть, як це зробили Флор і її рідні. Після 1993 року Берг наполіг на поверненні до Америки з Таїланду, де вони тоді жили, для того, щоб проповідувати далі. Але вони відчували себе втомленими. «Потрібно розуміти, що батько Девід не викладав ці ідеї послідовникам з самого початку, - розповіла вона мені. - Це почалося як абсолютно невинне рух, начебто хатини любові у хіпі. Молоді люди прагнули зробити світ кращим і викликати зміни ».

Але скільки б не було тих, хто вирішує піти, тих, хто залишається, завжди більше. Віруючі не втрачають віру легко. Подібно до Авраама, багато віруючих вважають, що Бог їх відчуває, тому кожен провал - це можливість продемонструвати свою вірність. Так що вони продовжують: агітують, вербують новачків і моляться ще старанніше, ніж раніше. Нова дата вознесіння є завжди, так як, якщо чекати не буде чого, група розпадеться. Цей проблиск надії, як завгодно невиразною, дає пророкам можливість продовжувати свою роботу без особливо великого тиску.

Взяти хоча б кемпінгами: він якимось чином невдало передбачив Судний день шість разів, але його не освистали як шахрая, а Family Radio продовжує жити навіть після його смерті.

Кріс Макканн сам є послідовником вчення кемпінгами. Його «Електронного Біблійному Братству», яке, як він зазначив, є Інтернет-організацією, а не реальною церквою (хоча воно і проводить щомісячні зустрічі), також вдалося зберегти чималу кількість послідовників після невдалого пророцтва про 7 жовтня.

«Електронне Біблійне Братство» відмовилося спілкуватися зі мною для цієї статті, надіславши мені у відповідь на питання про те, що його учасники будуть робити, коли кінця світу не відбудеться, ось таку відповідь: «Боюся, ми опинимося занадто нудними для Вашого матеріалу. Ми просто повертаємося до слова Божого, до Біблії, і продовжуємо її вивчати. От і все".

«Чотири вершники Апокаліпсису» Віктора Васнецова. зображення взято з Wikipedia

Проте, його сайт, oct 7thlastday .com, стверджує: «Електронне Біблійне Братство помилилося в прочитанні конкретного дня кінця [світла], але ми не помилилися в тому, що кінець настане скоро ... [Мир], як правило, розглядає «минулу дату» свого кінця як якусь перемогу і святкує її так, як ніби це значить, що він ніколи не загине. І все ж правда полягає в тому, що світ перебуває в передсмертній агонії ... Залишається без відповіді лише питання: коли? »

На момент написання даного тексту частота невдач передбачень кінця світу становить рівно 100 відсотків. Але, як каже мені Лоренцо Ді Томмазо, професор релігієзнавства Університету Конкордія, це не зводиться до того, що послідовники цих проповідників Останніх днів бачать світло. «Як і будь-який міцно вкорінене думку, теологічне світогляд людини є виразом його основних поглядів, - заявив він. - Люди зазвичай не вибирають і не змінюють систему переконань так, як ніби купують фрукти на ринку ».

Релігія і відносини людини з нею складні і еластичні, і тому дати Судного дня будуть встановлювати і далі, а в них будуть продовжувати вірити. І хоча легко ігнорувати тих, хто вірить так гаряче, навіть в умовах настільки сильних соціальних протиріч, мало хто з нас може підняти руку і сказати, що жодного разу не робив нічого мало-мальськи схожого. Всі вірили у щось абсурдне; я одного разу витратив 27 доларів на партію постерів «Коні 2012», вважаючи, що це якимось чином вплине на рішення партизанських армій Уганди з етичної точки зору. Потім було соромно, так, але я це пережив.

І, незважаючи на передбачення цих пророків кінця світу, невдалі передбачення послідовники, судячи з усього, теж переживуть.

Слідкуйте за повідомленнями Паскаля Для на Twitter.

Отже, що ж насправді відбувається з цими віруючими?
Як вони можуть вірити і далі після проваленого з гучним тріском пророцтва?
Повторення Закону 18: 21-22: «Ти можеш подумати:« Звідки мені знати, від Господа чи то, що говорить пророк?
Чи було це початком розпаду групи?
Залишається без відповіді лише питання: коли?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация