Якщо чоловік - хто не вірить, але люблячий ...

Приходячи до віри, люди часто по-новому починають оцінювати свій шлюб, якщо вже в ньому складаються, або переглядають плани влаштування особистого життя, якщо на той момент вони самотні. Як бути, якщо друга половина не поділяє твоїх духовних прагнень? А якщо ти поки не пов'язаний шлюбними узами, важливо враховувати при пошуку супутника життя релігійний фактор ? Приходячи до віри, люди часто по-новому починають оцінювати свій шлюб, якщо вже в ньому складаються, або переглядають плани влаштування особистого життя, якщо на той момент вони самотні

Переважній більшості людей, навіть далеких від християнства, добре відомі слова, сказані апостолом Павлом: "... невіруючий освячується в дружині верующею, і дружина невіруюча освячується в чоловікові". Ці слова, вирвані з контексту як Нового Завіту, так і вчення Церкви в цілому, часто намагаються приводити як доказ того, що християнам нібито дозволено вибирати собі в супутники життя людини будь-якого віросповідання або невіруючого. Але насправді це далеко не так.

Якщо викласти ставлення Церкви до змішаних шлюбів коротко, то воно таке: у разі, якщо люди вступили в шлюб до хрещення, а потім один з них вирішив стати християнином, а другий не увірував у Христа і не побажав приєднатися до Церкви, але в той же час не має до своєї християнської другій половині претензій і не бажає з нею розлучення, то такий шлюб потрібно намагатися зберегти. Всіма улюблена цитата з першого послання апостола Павла до Коринтян описує як раз такий випадок. Ось як пояснював це місце в Писанні ранньохристиянський філософ і письменник Тертуліан: "Абсолютно адже ясно, що цей текст має на увазі тих християн, які увірували, вже перебуваючи у шлюбі, що доводять слова:" коли який брат одружений на невіруючою ". Він не каже: "взяв в дружини невіруючу". Він хоче сказати, що одружений на невіруючою і тільки що сам звернений повинен залишатися з дружиною, інакше кажучи, новонавернені не повинні думати, що зобов'язані розлучитися з дружинами, які стали для них чужими в вірі ".

Аналогічним чином тлумачить ці слова і блаженний Феофілакт Болгарський: "Розглянуту заповідь апостола відноси до того тільки нагоди, якщо чоловік і дружина з'єдналися шлюбом, коли обоє ще перебували в зневірі, але після та чи інша сторона звернулися до віри. Бо якщо раніше тільки один чоловік був невірним або тільки одна дружина, то вірною половині зовсім не дозволялося вступати в шлюб з невірною: це видно з слів апостола, бо не сказав він: якщо хто забажає взяти невірну, але "аще хто имать".

Саме таке розуміння слів апостола Павла Церква затвердила і в 72-му правилі VI Вселенського Собору. У ньому йдеться: "Недостоіт чоловікові православному з дружиною єретичних шлюбом совокуплятіся, ні православної дружині з чоловіком єретиком сочетаватіся. Якщо ж угледівши буде щось таке, вчинене будь-ким: шлюб почитати нетвердим, і незаконне співжиття расторгаті. Бо не личить смешіваті незмішані, нижче совокупляті з вівцею вовка, і з частиною Христовою жереб грішників. Якщо ж хто постановлене нами переступить: нехай буде відлучений. Але аще деякі, будучи ще в невірі, і він не був полічені до стаду православних, поєднує між собою законним шлюбом: пото м єдиний з них, обравши благе, вдався до світла істини, а інший залишився в кайданах помилки, не бажаючи глянути на божественні промені, і аще притому невірної дружини завгодно сожітельствоваті з чоловіком вірним, або навпаки чоловікові невірного з дружиною вірною: то так не розлучаються , по божественному апостолові: святиться бо чоловік невірний про дружину, і святиться дружина невірна про чоловіка Верне (1 Кор. 7, 14) ".

У той же час, своїм чадам, на момент хрещення не перебували в шлюбі, Церква наказує вибирати в подружжя тільки християнина. "Тільки в Господі", - дає пораду щодо вибору супутника життя молодим вдовам апостол Павло. Шлюб ж християн з людьми, які не належать до Церкви, ранні отці засуджували в досить різких висловлюваннях. "... Христианка, що вступає в шлюб з невіруючим, робиться Служебниць диявола. Як може вона залишитися християнкою?" - писав Тертуліан. Священномученик Кипріан Карфагенський вважав, що такі шлюби викликають "гнів Божий". Абсолютно неполіткоректно з нашої точки зору висловлювався про змішані шлюби і святитель Іоанн Златоуст. Він писав про те, що невіруючий "чужий вірному. Він не має ні однієї і тієї ж з ним глави, ні одного і того ж батька, ні того ж міста, ні їжі, ні одягу, ні вдома, але все у них окремо. у одного все на землі, в іншого - на небесах. у цього цар Христос; у того - гріх і диявол. у цього їжа - Христос; у того - гниль і тління. та й одяг у цього - Владика ангелів; у того - справа черв'яків. у цього місто - небо; у того - земля. А якщо у нас немає з невірними нічого спільного, то скажи мені, в чому ж нам мати спілкування з ними? Відбулися і ми через ті ж муки народження і виро ошлі з одного черева? Але і цього недостатньо для найближчого споріднення. Отже, постараємося стати громадянами горішнього граду ".

Читайте також: За благочестивим чоловіком - в Мережу

До середини ХХ століття питання про шлюб християнина з невіруючим навіть не піднімалося: до Церкви, хоча б формально, належали всі. Актуальним він став лише після більшовицьких гонінь на Церкву, коли віруючих залишалося мало, а молодь серед них становила зовсім незначну дещицю. Але навіть в ці роки досвідчені духівники, такі як, наприклад, зарахований до лику святих протоієрей Олексій Мечев, не радили своїм духовним чадам шукати нареченого або наречену в безбожної середовищі. А протоієрей Володимир Правдолюбов, що відбувається з відомого серед священиків, кілька людей з якого були канонізовані як новомученики і сповідники, говорив своїм парафіянкам, що краще залишитися "вековушкой", ніж піти заміж за нареченого, який не вірує і не хоче вінчатися.

Якщо в роки гонінь віруючі молоді люди часто стояли перед дилемою "шлюб з невіруючим або самотність", то сьогодні такої проблеми немає. Шанси зустріти супутника життя серед одновірців невеликі хіба що у жінок після шістдесяти, і то виключно тому, що чоловіків до цього віку доживає набагато менше, ніж представниць прекрасної статі. Люди ж, поки ще не досягли пенсійного віку, можуть познайомитися один з одним в різних дискусійних клубах, паломницьких поїздках, волонтерських групах. Зрештою, до їхніх послуг інтернет, де багатообіцяюче знайомство може початися з банального богословського спору з приводу "одного місця з блаженного Августина".

Звичайно, єдність подружжя в вірі є гарантією від будь-яких сімейних проблем, але дозволяє значно скоротити їх число. По крайней мере, в повністю християнській родині не стане спірним питання про те, як провести вечір суботи або ранок недільного дня, чи тримати вдома ікони, хрестити чи дітей і освячувати чи квартиру . Дотримуватися постів теж набагато зручніше вдвох. Так що до порад святих отців, в тому числі неполікорректним, є сенс прислухатися.

Як бути, якщо друга половина не поділяє твоїх духовних прагнень?
Як може вона залишитися християнкою?
А якщо у нас немає з невірними нічого спільного, то скажи мені, в чому ж нам мати спілкування з ними?
Відбулися і ми через ті ж муки народження і виро ошлі з одного черева?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация