Яку ікону повісити над вхідними дверима?

  1. «Божниця» або домашній іконостас
  2. Семистрільна Божа Матір
  3. Особливості цього способу
  4. «Незламна Стіна» або «Вратарница»
  5. Історія назви та способу
  6. призначення
  7. думка священнослужителів

Останнім часом все частіше люди стали звертатися до віри і намагатися вести духовний образ життя. Рядові знання про релігію тепер не обмежуються молитвою «Отче Наш», хрещенням дітей і знанням дат головних церковних свят - Різдва, Великодня та Трійці. Зараз дуже багато хто всерйоз замислюються про значення молитовних слів, святих образів і про те побожному трепеті, який прокидається в грудях при вигляді Храму Господнього.

Для кого-то це данина моді, а для кого-то релігія значить дуже багато, і він намагається цю благодать Божу принести в свій будинок. Купивши нове житло, зробивши ремонт, дуже важливо завершити цей важливий життєвий етап Господнім благословенням і освятити квартиру або будинок.

«Божниця» або домашній іконостас

Наступним етапом є оформлення так званого червоного кута Наступним етапом є оформлення так званого червоного кута. Це своєрідний домашній іконостас - священне місце для молитви святих. Він часто організовується як окрема полиця, вільна від книг, фотографій і інших потрібних і не дуже предметів побуту, на якій стоять писані лики шанованих в цій сім'ї православних заступників.

Кожна ікона має своє місце і розставляються вони відносно божественної ієрархії:

  • на самому верху - ікона Трійці або розп'яття;
  • ікона Ісуса Христа, зліва (якщо стояти обличчям до іконостасу) - лик Божої Матері, праворуч - зображення святителя Миколая (можуть бути в різних варіаціях і інтерпретаціях);
  • апостоли і рівноапостольні святі;
  • святі отці церкви;
  • мученики і великомучеників;
  • преподобні;
  • праведники і угодники;
  • блаженні.

Однак є й такі люди, яким одного лише осередку Божественної сили недостатньо, і вони поширюють його образ по всій квартирі - в кухні, спальні, коридорі.

Дуже часто, приходячи в гості, можна зустріти ікони ще на порозі будинку - на поличці біля дзеркала в коридорі. А деякі йдуть далі і вішають ікону прямо над вхідними дверима або навпроти неї, як оберіг.

Але існує кілька варіантів такого розміщення, вибрати з яких, можна тільки відповівши собі на питання: яку користь ікона повинна принести в будинок?

Семистрільна Божа Матір

Найпоширенішою берегинею врат домашніх є ікона «Семистрільна» з образом Боже Матері Найпоширенішою берегинею врат домашніх є ікона «Семистрільна» з образом Боже Матері. Щоб зрозуміти, в чому полягає її божественна захист, звернемося до її історії. Вона відсилає нас до Вологди, в далеке минуле, в смутні часи з постійними спалахами страшних захворювань.

Одного разу, один кульгавий і хворий селянин, що втратив будь-яку надію на одужання, почув заклик голосу Господнього. Він пророкував зцілення, після того, як селянин знайде ікону Богородиці в дзвіниці при Богословської церкви і помолитися перед нею.

Яке ж здивування спіткало всіх, коли вона знайшлася серед ступенів дзвіниці - затоптана, покрита шаром бруду. Але коли її привели в порядок, вона не тільки допомогла хворій людині позбутися від недуги і знайти віру, але і через деякий час відвела епідемію холери від цих місць.

Особливості цього способу

На більшості ікон Божа Матір зображена з Ісусом чи святими і ангелами. Але тут вона постає одна, з сімома мечами, встромляє їй в груди. Цей образ уособлює душевні муки і непомірну її печаль, що переживається на землі.

Ця ікона відома серед віруючих як захисниця будинків від злочинців і їх злих намірів, а також від звичайних людей з недобрими намірами.

Існують різні варіанти цієї ікони:

  • із зображенням семи мечів (по три зліва і справа і один по центру, по чотири справа і три зліва, тому і називається «Семистрільна»);
  • з шістьма мечами.

Виконана в другому варіанті, вона ще має назву «Пом'якшення злих сердець». Вона захищає сім'ю не тільки від неблагочестівих людей, а й від розладу всередині. Якщо у кого-небудь в сім'ї з'являються погані думки і злість на рідних і близьких, то йому радять молитися цій іконі з проханням до Богоматері подарувати пом'якшення цим почуттям і емоціям.

Семистрільна Богородиця вважається однією з найсильніших, тому не має значення яку повісити ікону - велику чи маленьку, куплену в церковній лавці або роздруковану на принтері, вишиту бісером або вирізану з дерева. Найголовніше - це те, з яким ставленням та вірою Ви це робите, і який сенс в це дійство вкладаєте.

«Незламна Стіна» або «Вратарница»

Це ще один варіант ікони, яку можна повісити над вхідними дверима Це ще один варіант ікони, яку можна повісити над вхідними дверима.

Її прообразом стала одна з найвідоміших святинь православного світу - мозаїка під куполом Софійського собору в Києві над головним вівтарем.

На ній зображена молиться Божа Матір, з піднятими до неба руками і стоїть на золотом камені в формі чотирикутника.

Цей образ також відомий як Оранта-захисниця, яку протягом дев'яти століть не могли зруйнувати ні війни, ні стихія, ні людина.

А разом з нею жодного разу не впав Київ ...

Історія назви та способу

Існує релігійне переказ про старця. Йому з'явився чудовий місто, в який потрібно було потрапити. Але до міста вело дві дороги. Одна була широка, по ній йшло більшість людей. Однак ніхто з них не помічав грізного велетня, що кидає на них мережі і забирає їх собі.

За другою ж вузькою і крутою стежкою йшли далеко не всі, але вони були немов недоторканні, їх оберігала Богородиця, і як не старався велетень, йому роздобути їх не вдавалося. З цієї непримітної, але безпечної дорозі старець дістався до жаданого міста, минувши небезпеки. Завдяки цьому, ікону з Богородицею-захисницею назвали «Незламна стіна».

призначення

У будинку її вішають над входом або навпроти нього. Так, вона має можливість захищати обитель від лих, ворожих діянь і від сили, що іменується в побуті нечистої. Будь-яка людина, що має нечисті помисли, переступаючи поріг під захистом Оранти, починає ніяково і погано себе почувати, а незабаром і зовсім піде.

Оберігає «Вратарница» і від чаклунства, недуг, різних бід і несприятливих подій. Якщо їй помолитися перед від'їздом на тривалий термін, то ікона буде охороняти будинок під час Вашої відсутності від усілякого вторгнення, приймаючи під своє заступництво.

думка священнослужителів

Служителі Господа не раз коментували питання про те, де можуть висіти ікони в будинку. Вони розходяться в думках про місце для «божниці» (домашнього іконостасу), але единогласно в тому, що ікони служать людині для зв'язку з Всевишнім, нагадують про нього і посилають Його благодать.

Однак є й такі, які категорично ставляться до ролі ікон як оберегів. Священнослужителі аргументують таку свою позицію тим, що ікона - це образ святої і нічого спільного з язичницькими ритуалами відлякування злих сил не мають і самі по собі зображення ні від чого не захищають. А сприяє цьому беззаперечна віра в Бога і регулярні молитви.

Таким чином, вішати над вхідними дверима ікону чи ні - рішення суто індивідуальне і має спиратися на внутрішні погляди і віру кожного, а не грунтуватися на забобони і модні тенденції.

Але існує кілька варіантів такого розміщення, вибрати з яких, можна тільки відповівши собі на питання: яку користь ікона повинна принести в будинок?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация