Андрєєв день: чого категорично не можна робити в день ап. Андрія Первозванного

Як Церква святкує цей день і що може трапитися з тими, хто більше вірить бабці, ніж Богу, пояснює митрополит Антоній (Паканич).

Як Церква святкує цей день і що може трапитися з тими, хто більше вірить бабці, ніж Богу, пояснює митрополит Антоній (Паканич)

- Владико, чому Свята Церква іменує апостола Андрія Первозванним? Що нам відомо про його покликання на апостольське служіння?

- 13 грудня Православна Церква святкує день пам'яті святого апостола Андрія Первозванного. Саме він був першим учнем Христовим, якого Господь покликав піти за Ним, з чим і пов'язане іменування Первозванний. На особливу увагу заслуговують і обставини зустрічі майбутнього апостола і Вчителя, так як євангелісти Матфей і Іоанн по-різному описують цю подію (Мф. 4: 18-19; Ін. 1: 35-42).

Перша зустріч рибалки Андрія з Христом описана в Євангелії від Іоанна (1: 35-42), де сказано, що спочатку Андрій був учнем Іоанна Хрестителя і саме від нього він почув свідчення про Христа: «Ось Агнець Божий». Ці слова Предтечі спонукали Андрія і іншого учня, ім'я якого в Євангелії не названо, йти за Ісусом, Який запросив їх у Свій будинок і провів в бесіді з ними весь наступний день. Андрій не міг приховати радості після зустрічі з Месією і повідав про неї брату своєму Симону, який сам прийшов до Христа, щоб упевнитися в оповіданні свого брата.

Оповідання про покликання братів Андрія і Петра, яке описано євангелістом Матфеєм, - це, за свідченням святителя Іоанна Златоуста, вже друге покликання. Воно відбулося у Галілейського моря, коли брати Петро та Андрій займалися своєю повсякденною працею -ловлю риби. Христос говорить їм: «... Ідіть за Мною, і Я зроблю вас ловцями людей. І вони зараз покинули сіті, пішли за Ним "(Мт. 4: 19-20).

Ось як святитель Іоанн Златоуст тлумачить це, на перший погляд, суперечливе свідоцтво євангелістів: «Ймовірно, що вони [Андрій і Петро. - Прим. ред. ], Спочатку пішовши за Ісусом, потім залишили Його, і побачивши, що Іоанн посаджений в темницю, пішли і знову повернулися до свого заняття; тому Ісус і знаходить їх ловлять рибу. Він і не став на заваді їм спочатку піти від Нього, коли вони того бажали, і не залишив їх зовсім, коли пішли; але, давши свободу відійти від Себе, знову йде повернути їх до Себе. Ось найкращий спосіб лову ».

Саме цією обставиною можна пояснити крайню рішучість братів-рибалок слідувати за Христом, вони вже були підготовлені Месією до даного служінню при першій зустрічі.

Нам цей євангельський сюжет явно показує, що Господь, закликаючи людину, поважає його свободу вибору і дає деякий час для обмірковування, щоб людина була здатна не тільки рішуче прийняти Христа Спасителя, а й, не боячись мук, самовіддано служити Йому.

- Згідно з переказами, після зішестя Святого Духа апостоли кинули жереб про місце проповіді Євангелія. Апостолу Андрію дісталися країни, що лежать уздовж узбережжя Чорного моря, північна частина Балканського півострова і Скіфія - земля, на якій пізніше утворилася Київська Русь. Які існують згадки про перебування апостола Андрія в наших краях? Чи є свідоцтва?

- Після зішестя Святого Духа на апостолів в п'ятдесятий день після Великодня учні Христа розійшлися по всьому світу з проповіддю про те, що до нього наблизилося Небесне Царство. Радісна звістка про Воскреслого Христа Спасителя рознеслася по всьому світу, апостоли стали справжніми рибалками душ людських для життя в раю. Але ця проповідь не про те, що Царство Небесне настане після смерті або у Другому приході, але про те, що за допомогою добрих справ і духовно-морального подвигу людини є тут, в земному житті, може перетворити свою душу, зробити її Царством, в якому вічно буде жити Христос.

Місія апостолів була небезпечною, вона вимагала повного самозречення, готовності віддати своє життя за ім'я Христове: «Ось, Я посилаю вас, як овець між вовки будьте мудрі, як змії, і прості, як голуби. Стережіться ж людей, бо вони на суди видаватимуть вас судилища і в синагогах своїх битимуть вас, і поведуть вас до правителів та до царів за Мене, на свідчення їм і поганам ... і будуть ненавидіти всі за ім'я Моє; А хто витерпить аж до кінця, той спасеться »(Мф. 10: 16-18, 22).

І це пророцтво справдилося на святих апостолів, більшість яких закінчило своє життя мучеництвом за свого Спасителя. Після тривалих праць був розп'ятий на Х-подібному хресті і апостол Андрій Первозванний. У нашій Церкві особливо шанується його пам'ять, так як, згідно з давньоруському літописного пам'ятника «Повість временних літ», апостол Андрій після проповіді в Корсуні (Херсонесі) піднявся на північ по Дніпру і зупинився на Київських горах, де благословив місце майбутньої столиці Русі і поставив тут хрест.

Незважаючи на історичну критику даного оповідання, переконання в тому, що апостол Андрій відвідував Київ, вкоренилося в традиції нашої Церкви. Ось як міркує з цього приводу відомий церковний історик А. В. Карташев: «Жереб, який випав кожному апостолу, і склав його, так би мовити, географічний доля на карті поширення християнства ... Від Єрусалиму як би подумки проведені радіуси, і укладені між ними сектори кола склали уділи апостольства, що перевищують за своїми вселенським розмірами сили і термін життя людини. Таким чином, незалежно від того, куди дійшов з проповіддю святий Андрій, він залишається небесним покровителем випав йому спадку. А в цей спадок, безсумнівно, входить Руська земля ».

- Згідно з народними повір'ями, в цей день прийнято проводити різні обряди ворожінь. Як до цього ставиться Церква?

- Сумно, але доводиться констатувати той факт, що день пам'яті апостола Андрія Первозванного у багатьох асоціюється з ворожінням. Я б сказав, що за масштабами поширення це стало нещасливої ​​«народною традицією». Ворожіння і чаклунство ніяк не може бути сумісним з православною вірою. Ще в Старому Завіті Бог через пророка Єремію засуджує чари: «А ви не прислухайтесь до ваших пророків і ваших ворожбитів, і до ваших сновидців, і до ваших знахарів, і до ваших чарівників ... бо вони пророкують вам неправду, щоб віддалити вас з вашої землі та щоб Я вигнав вас і ви загинули »(Єр. 27: 9-10).

Сучасне суспільство дуже піддається впливу різних окультних практик, які намагаються синтезувати положення християнської віри з іншими релігіями, переконуючи суспільство, що немає нічого страшного в тому, що, шануючи Істинного Бога, людина час від часу буде вдаватися до ворожбитів, екстрасенсів і чаклунів. Апостол Павло в ряду інших смертних гріхів називає і гріх ідолослужіння і чарівництва: «Учинки тіла явні, то є: перелюб, блуд, нечистота, розпуста, ідолослужіння, чари ... Я про це попереджую вас, як і попереджав був, що хто чинить таке Царства Божого не успадкують »(Гал. 5:21).

Напевно, найпоширенішою причиною звернення людини до ворожок є давні духовні проблеми, які були придбані гріховним життям. Людина бачить причини не в собі, а в будь-яких зовнішніх обставин: наведенні псування, приворот або родове прокляття. Такі люди більше вірять бабці, ніж Богу, і забувають про найголовніше ліки від усіх душевних недуг - Таїнстві Євхаристії. Але варто згадати досить суворе ставлення до тих християн, які порушували заборону на ворожіння в Древній Церкві. 83-е правило святителя Василія Великого наказує: тих, хто звертався до чарівників або іншим ворожбитів, піддавати «правилом шестирічного покаяння», тобто відлучати від Святого Причастя на шість років.

Згідно з народними повір'ями, в день пам'яті апостола Андрія молоді дівчата ворожать про своє майбутнє дружині. Бажання «завчасно» дізнатися свою долю межує з недовірою Богу. Замість молитви про благополучне заміжжя і добром дружині надається перевага «нешкідливий» магічний акт.

Сфера послуг медіумів досить велика: від можливості отримати відповіді на свої питання аж до привороту об'єкту жадоби. І мало хто замислюється, та й навряд чи знає про те, що будь-який бісівське втручання, вже тим більше що здійснюється по «людському хотінням», неминуче спричинить за собою вельми сумні життєві наслідки, коли вже не сама людина, але ворог роду людського буде вершити його долю. Біда в тому, що людина практично не може протистояти бісівського дії: він це дозволив, свідомо вибрав, згодом знемагаючи від страждань і бід.

Між тим шлях до облаштування особистого щастя завжди відкритий - кожен має можливість закликати на допомогу Всесильного і Милостивого Бога і, довірившись Йому, неодмінно отримати всі ті блага, які необхідні в певний момент часу в достатній для порятунку кількості, щоб не нашкодити душі.

У цьому контексті хотілося б привести повчальну історію з житія преподобного Макарія Єгипетського про захист від чаклунства: «Один єгиптянин віддався пристрасті до заміжньої жінки, всіляко намагався її спокусити. Його зусилля виявилися марними, і тоді він звернувся до чарівникові за приворотом. Той же, взявши з нього велику плату, вжив всі свої чари і заклинання. Але, не зумівши порушити любові в її серці, зробив так, що всім, хто дивився на молоду жінку, вона здавалася конем. Чоловік її, прийшовши додому, жахнувся і повів дружину до святого Макарія Єгипетського. Авва Макарій, помолившись, благословив воду, облив нею жінку з голови до ніг, і чари негайно зруйнувалися. Святий сказав: "Ніколи не залишай відвідувати церкву, ніколи не цурайся залучення Христових Таїн; нещастя трапилося з тобою тому, що ти вже п'ять тижнів не приступала до пречистих Тайн Спасителя нашого" ».

У цій історії міститься очевидний і дуже важливий рада для всіх людей, які бояться бути схильним до чаклунства: головним засобом захисту від підступів диявола є Святе Причастя. Саме свята Євхаристія - найвище благо для людини, а все необхідне для щастя Бог по безмежному людинолюбства Своєму докладе і подасть кожному з нас свого часу.

Записала Наталія Горошкова

Владико, чому Свята Церква іменує апостола Андрія Первозванним?
Що нам відомо про його покликання на апостольське служіння?
Які існують згадки про перебування апостола Андрія в наших краях?
Чи є свідоцтва?
Як до цього ставиться Церква?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация