Battlefield 3 - рецензія і огляд на гру на AG.ru

1. Sexy bitch
  2. З паяльником в ж ...
  3. Battlefield +
  4. Торопижка був голодний

Розумні люди знають, що двічі справити перше враження неможливо. Для ЕА Battlefield 3 - головний реліз року, але написати, що все пройшло гладко, значить покривити душею. В день появи довгоочікуваного онлайнового шутера в магазинах (гравці, що оформили попереднє замовлення цифрової версії, почали воювати раніше за інших) сервери Origin просто встали. Новачки не могли активувати гру, старожили кожні десять хвилин билися особою про «робочий стіл». Обслужити кілька мільйонів покупців - не жарт! До такого стрес-тесту не можна підготуватися заздалегідь.

Sexy bitch

Системні вимоги

Core 2 Duo 2.4 ГГц / Althon X2 2.7 ГГц

2 Гб пам'яті

GeForce 8800 GT / Radeon HD 3870

20 Гб на вінчестері

інтернет-з'єднання

Рекомендовані вимоги

Core 2 Quad / Phenom X4 2.5 ГГц

4 Гб пам'яті

GeForce 560 GTX / Radeon HD 6950

20 Гб на вінчестері

інтернет-з'єднання

Windows 7 64-bit

«Баги» приходять і йдуть, краса - вічна. Battlefield 3 - самий видовищний бойовик нинішнього сезону, і навряд чи до кінця року хтось оскаржить цей титул. Одиночну кампанію потрібно сприймати як демонстрацію технологій. Приголомшливо чіткі текстури, плавна анімація, а яке освітлення! Ех, зняв би рятівник людства заляпані окуляри, дав сповна насолодитися картинкою ... Ось ми в складі ударної групи бредемо по брудним близькосхідним вуличках, ось - повзаємо по осяяним маревом пожеж руїн. Потім за планом: політ на винищувачі, нічна спецоперація, візит до Парижа, прогулянка на «Абрамс» ... І всюди - скрізь! - обов'язковий вид з очей. після Mirror's Edge «Баги» приходять і йдуть, краса - вічна такий підхід здається єдино правильним.

Тільки далеко не завжди ідеї родом зі Швеції. Сюжет навіває неминучі асоціації з Modern Warfare Тільки далеко не завжди ідеї родом зі Швеції , Подача - пряме відсилання до Call of Duty: Black Ops . Сержант морської піхоти Генрі Блекберн сидить в залитій світлом кімнаті, де двоє вперто-тупих дізнавачів понуро колупаються в минулому. У найближчі години в Нью-Йорку має відбутися теракт ... На жаль, лише сам Блекберн вірить в це! Щоб переконати співрозмовників у серйозності ситуації, він вирішує нічого не приховуючи все розповісти, розуміючи, що деяким його діям немає виправдання. Ставки дуже високі, адже мова йде про викрадений з Росії ядерну зброю - неабияк покочевав по світу, воно виявилося в найбільшому місті США.

Перший «флешбек» відправляє на дев'ять місяців тому - в іракський Курдистан, де Блекберн з товаришами безуспішно намагалися вийти на слід зниклої розвідгрупи, а натрапили на психа, що мріє розв'язати Третю світову війну. Від зав'язки за версту несе нафталіном, але гра не допускає жартів і двозначностей. Коли крива завела бравих морпіхів в банківське сховище, я понадіявся на поворот а-ля «Три короля» (і оригінальна Bad Company Перший «флешбек» відправляє на дев'ять місяців тому - в іракський Курдистан, де Блекберн з товаришами безуспішно намагалися вийти на слід зниклої розвідгрупи, а натрапили на психа, що мріє розв'язати Третю світову війну )… Якби! Акуратно розкладені мільйони дісталися мародерам, на нашу долю випали безкоштовні подвиги.

Мало-помалу дитячий захват випаровується. Починаєш помічати примітивний AI, дурні QTE-вставки, дивні умовності (тут лампу можна розбити, там - ні) і жахливо-кошмарних-ужаснейшую лінійність. Варто зробити крок в сторону, і слабкі духом вороги застигають на місцях, а безсмертні напарники спритно проходять крізь стіни. Бажаєте отримати хоч якесь задоволення? Не сперечайтеся з системою. Відмінна графіка в приглушено-реалістичних тонах і грамотно зрежисовані wow-моменти дозволяють на час забути про недоліки.

Шкода, що гра не зуміла запропонувати нічого свого. Багато рівні скидаються на приклади з старого пошарпаного підручника: перестрілка в арабському мегаполісі ( Conflict: Desert Storm 2 Шкода, що гра не зуміла запропонувати нічого свого , Close Combat: First to Fight , Arma 2: Operation Arrowhead , Medal of Honor), штурм добре охороняється вілли ( Rainbow Six: Vegas 2 , Call of Duty: Modern Warfare 2 ), Розбирання в поїзді ( Soldier of Fortune , Uncharted 2 ), Групове побоїще в чистому полі (всі частини Operation Flashpoint). І не зовсім ясна мотивація головного лиходія. Після титрів я зайвий раз переконався в тому, що він робив гидоти з принципу.

Пришитий «для галочки» спільний режим не дотягує до Operation Flashpoint: Red River Пришитий «для галочки» спільний режим не дотягує до   Operation Flashpoint: Red River   , Не кажучи вже про   Army of Two , Не кажучи вже про Army of Two . Автори не в курсі, в чому відмінність «кооперативу» від «синглу», тому в підсумку - все ті ж «американські гірки». Одне радує - в Battlefield 3 зможуть грати навіть затяті патріоти, що не виносять серіал Modern Warfare (та й Black Ops ). Неприємно стріляти по рідним ведевешнікам? Тримайте компенсацію - місію, в якій троє суперменів з ГРУ влаштовують погром у французькій столиці (нашому безпосередньому «протеже» Дімі Маяковському ЕА присвятила цілу книгу ).

З паяльником в ж ...

Упевнений, чимало людей так і не дізнаються, чим все закінчилося - сильною стороною Battlefield завжди був мультиплеер. «Захоплення» (боротьба за територію) і «Штурм» (одна команда обороняється, інша атакує) як і раніше правлять бал. «Сутичка» (безглуздий і нещадний «десматч»), так само як і камерні ськвад-модифікації, животіють в аутсайдерах.

Bad Company 2 Bad Company 2   привчила до майже домашнім посиденьок 16х16, Battlefield 3 повернула грандіозні баталії 32х32, в яких нарівні з піхотою бере участь наземна техніка, вертольоти і реактивні винищувачі привчила до майже домашнім посиденьок 16х16, Battlefield 3 повернула грандіозні баталії 32х32, в яких нарівні з піхотою бере участь наземна техніка, вертольоти і реактивні винищувачі. Це не ArmA 2 з її безкрайніми просторами, однак, обчислюючи оптимальна відстань між контрольними точками, розробники не гналися за рекордом, а керувалися іншими міркуваннями: що буде відчувати «бесколесний» боєць? Пробігти 500 метрів - вже не цукор, а уявіть, що вони перетворилися в 5000 ...

... або в 50. Тісні коридорні карти - приманка для жадібних до «м'яса» фанатів Modern Warfare. Різноманітність ще нікому не шкодило, але коли вся юрба займає крихітний п'ятачок, починається кривавий цирк. Майстерність? Верхні рядки таблиці облюбували гранатозакідателі (аби поблизу був ящик з боєприпасами - гра видає по одній гранаті в руки) і «кемпери», які, знайшовши маленьку дірочку, клацають метушаться ворогів. Битва за міст через Сену або базар в Тегерані залишають хоча б трохи вільного простору, паризьке метро - «чорна мітка» Battlefield 3. Американці тут можуть виграти хіба що дивом: півтори хвилини бадьорого козлиного галопу, потім сумне топтання аж до фінального гонгу.

А варіанти-то були! Та ж сама карта, допрацьована для режиму «Штурм», на порядок чесніше і цікавіше. Кожен з чотирьох доступних класів знайде собі заняття. Снайпер, що лежить в вдалому місці і прострілюючий тунель від краю до краю, здатний зіпсувати противнику малину. Крім того, в його розпорядженні громіздкий датчик руху (не те що «м'ячики» з Bad Company 2 А варіанти-то були ) І маячок - додаткова точка відродження. Інженер не менше корисний. Протитанковий гранатомет прекрасно підходить для боротьби з піхотою. Керований по радіо ремонтний робот теж часто застосовується не за призначенням. Очкарики з військових НДІ вважали, що механічний напарник буде лагодити пошкоджену техніку, але не тут-то було! Як показала практика, пальник можна з успіхом використовувати, щоб підсмажувати дупи ворожих солдатів.

Вилікувати опік - завдання штурмовика, укомплектованого аптечкою і дефібрилятором. А ось питання постачання відтепер вирішує кулеметник. У перспективі у нього є шанс стати тиловий щуром - міномет дозволяє заробляти фраги, що не висувався на лінію вогню. Така халява не для вас? Зверніть увагу на M249, РПК-74М, «Печеніг», M240B, M60E4, M27 IAR (забавно, що М60 вручають ветеранам, в той час як новітній M27 - автомат початкового рівня). І це в межах одного класу! Всього ж в Battlefield 3 понад півсотні найменувань. Будь арсенал відкритий відразу, я б досі страждав муками вибору.

Незважаючи на різноманіття опцій, гра проповідує сталість. Секрет в тому, що «гармати» потрібно «прокачувати» окремо - коліматор від АКС-74У НЕ причепити до АК-74М. Схема елементарна - чим більше зарубок на прикладі, тим ширше асортимент аксесуарів. Навішувати на гвинтівку все підряд нерозумно. Тактичний ліхтар або лазерний целеуказатель незамінні в певних ситуаціях, але вони демаскують стрілка. Тим, хто вважає за краще стаціонарну оборону, знадобляться сошки. Досить встановити зброю на відповідну поверхню, і стовбур завмирає, значно полегшуючи прицілювання (на жаль, не можна перезарядити кулемет, присівши за укриттям, як в Red Orchestra 2 Незважаючи на різноманіття опцій, гра проповідує сталість ).

Battlefield +

Головне - пам'ятати, що в світі Battlefield 3 немає нічого вічного. «Тунгуска» легко прошиває стіни, а снайпер, блиснувши, світить окуляром з вікна, може у відповідь отримати заряд РПГ. Не розраховуйте розгромити половину карти - це не Bad Company 2 Головне - пам'ятати, що в світі Battlefield 3 немає нічого вічного . Знести заважає багатоповерхівку часто взагалі не дають, тільки грунтовно порушить - після обстрілу фасад будівлі схожий на дорогий швейцарський сир. Немов соромлячись обмежень, розробники відмовили нам у масштабних міських боях, але ж так хотілося підірвати якусь відому пам'ятку або полавіровать на Мі-28 між хмарочосами! Сподіваюся, прийдешнє доповнення Back to Karkand втілить мрії в життя - три з чотирьох анонсованих карт запропонують саме вуличні бої.

Солдат не вільний вибирати, куди його закине примха високопоставлених армійських чиновників, будь то стоїть посеред пустелі нафтопереробний завод, острів неподалік від іранського узбережжя, завалений контейнерами порт або хайвей на околиці Тегерана. Гуляючи по некошеному полю зі «Стінгер» на плечі (пілотам заборонили літати в офлайні - гріх не скористатися), приємно подивитися по сторонам: блищить вода в струмку, над головою біліють хмари, вдалині живописно стелиться чорний дим. Такий мала бути вся гра! Відкриті карти зроблені з величезною любов'ю і увагою до деталей; єдина претензія - плоский рельєф. Ну і, звичайно, не варто забувати про «магії Battlefield»! DICE перетворила війну в азартна розвага, де, крім відмінною реакції, цінується здоровий глузд, розум і досвід.

Задоволення від перемоги в мережевий битві не рівня хвилинної радості, яку дарує метушня з комп'ютерними болванчиками. Battlefield 3 поміщає кожного бійця в центр маленької всесвіту - поруч завжди щось відбувається (гримлять вибухи, підстрибують на вибоях танки, падають закривавлені тіла), завжди є чим зайнятися ... Якщо процес не перервуть програмні помилки. Несподівані «лаги» змушують нервово крутити мишкою, а часті вильоти доводять до сказу.

Так і тягне зірвати на комусь злість! Знати б на кого конкретно - таємничий «геній», який вирішив замінити традиційне меню сторінкою в браузері, не поспішає афішувати своє ім'я. Крім необхідних функцій (вибрати сервер, запустити матч і т. П.), В Battlelog інтегровано щось на зразок соціальної мережі, в рамках якої можна створювати групи, коментувати чужі досягнення і милуватися власною статистикою. Копати глибше не раджу. Наприклад, в статтях по стрілецької зброї не вказані ТТХ (незрозуміло, чому одна модель краща за іншу), і текст часом суперечить реальності. Відкриваємо АКС-74У, читаємо: «Неможливо встановити ні на передню рукоятку, ні на сошки». У списку аксесуарів бачимо: «Передня рукоятка. Розблокується на 30 kills »(переклад - цукерочка!). Як тут не згадати Козьму Пруткова: «Якщо на клітці слона прочитаєш напис" буйвол ", не вір очам своїм».

Торопижка був голодний

Зізнаюся, я купив Bad Company 2 Зізнаюся, я купив   Bad Company 2   лише через півроку після прем'єри лише через півроку після прем'єри. До того моменту релізний болячки затягнулися, народ набрався досвіду, з'явилася навіть якась злагодженість дій, і в підсумку гра залишила дуже райдужні спогади.

Цього разу недоробки і «косяки» торкнулися мене особисто. Бажання авторів всидіти на двох стільцях, поєднавши «кіношний сингл» в дусі Modern Warfare і серйозний мультиплеер, призвело до закономірного результату. Багата штампами кампанія на перевірку виявилася не так вже хороша, розрахований на багато користувачів режим зустрів купою технічних проблем. Так, вони виправити, і все ж було б здорово, якби ЕА зосередилася на тому, що їй дійсно вдається, а не грала в догонялки з Activision.

PS До сих пір не отримали «плюшки» з розширеного видання? Чи не турбуйтеся - ми з вами в одному човні.

Підтримка технології NVIDIA 3D Vision: 10 з 10

На момент написання цих рядків релізний версія Battlefield 3 не підтримує 3D Vision, і у неї ще немає офіційного рейтингу сумісності. Втім, це не завадило нам отримати задоволення від стереоскопічного 3D при тестуванні спеціального робочого билда. Зображення відмінно передавало ефект обсягу, особливо під час прицільної стрільби, і не різало око артефактами, а інтерфейс не плутався під ногами на передньому плані. При цьому для стабільних 50-60 кадрів / с з роздільною здатністю 1920х1080 грі не потрібна SLI-зв'язка - їй вистачило однієї відеокарти GeForce GTX 570. Якщо у вас вже є система, «заточена» під 3D Vision, відкладіть проходження одиночної кампанії до появи патча. Стереоочки, звичайно, не зроблять її розумніший або цікавіше, але видовищності вже точно додадуть. Устаткування для тестування технології надано компанією NVIDIA.

Бажаєте отримати хоч якесь задоволення?
Неприємно стріляти по рідним ведевешнікам?
Майстерність?