Блог Ехо Москви в Благовєщенську / ІА "Амур.інфо"

Ігор Ніколаєв, економіст (м

Ігор Ніколаєв, економіст (м.Москва)

Чесно кажучи, мене набагато менше хвилює 2015-й у порівнянні з тим, що буде в 2016 - 2017 роках.

Проте, залишимо 2-3-х річні прогнози на потім. Що в цьому-то році очікувати?

Курс рубля.
Почнемо з того, що найбільше сьогодні хвилює людей: рубль, зростання цін і т.п. Як відомо, напередодні Нового року влада поспішила заявити (зокрема говорив про це міністр фінансів), що ослаблення рубля закінчилося, тренд змінився. Ні, я, звичайно, розумію: вербальні інтервенції, бажання вселити оптимізм і т.п. Але давайте все-таки без «хотелок».

Що може свідчити саме про зміну тренда ослаблення рубля? - Звичайно, тільки зміна фундаментальних, визначальних чинників самого цього ослаблення. У нас що, ціни на нафту знову почали зростати? - Ні. У нас справи в економіці різко пішли в гору? - З точністю до навпаки. Санкції скасували? - Нові би не ввели.

Тоді чому тенденція раптом змінилася, якщо перераховані вище та інші негативні фактори є і будуть? - Таких чудес, на жаль, не буває. Звідси висновок: рубль в 2015 році буде слабшати, вже навесні його курс може вийти на рівень 70-80 рублів за долар США.

Якщо чесно, то я навіть змушений утриматися від перерахування всіх факторів, які будуть тиснути на рубль в поточному році. Так-так, ось до чого дійшло ...

Що в цьому-то році очікувати?
Що може свідчити саме про зміну тренда ослаблення рубля?
У нас що, ціни на нафту знову почали зростати?
У нас справи в економіці різко пішли в гору?
Санкції скасували?
Тоді чому тенденція раптом змінилася, якщо перераховані вище та інші негативні фактори є і будуть?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация