Блог Євгена Додолева

У цей день, 27 березня загинув Гагарін. У 1968 році. Розповім як з чуток про п'яній сварці Брежнєва з легендарним космонавтом виникла версія про те, що Гагарін насправді був захований в психушку. Але спочатку про те, як Юрій Олексійович брендованих. Молодша дочка першого космонавта планети - Галина Юріївна Гагаріна, яка народилася за місяць до його польоту - навесні 2011 року подала заявку на реєстрацію товарного знака «Юрій Олексійович Гагарін» в рік півстолітнього ювілею (свого + польоту). Патендоведи на вскидку прикинули вартість бренду = мільярд.

Зауважу, що спадкоємці часто патентують ім'я великих своїх родичів не тільки з метою монетизації торгової марки, але і для того, щоб захистити пам'ять від тупої і безсоромної експлуатації. «Гагарін» - на світовому ринку найперспективніший з усіх вітчизняних продуктів подібного роду. Перша наша воздухоплавательніца теж, до речі, носила це прізвище. Парасковія Гагаріна, якій присвячував вірші Карамзін, прославилася, заліпивши публічного ляпаса могутньому князю Потьомкіну. Якби неповороткі кремлівські політтехнологи сусловського розливу не соромилися того факту, що прізвище радянського космонавта деяким чином князівська і вклали в того «яким він був», хоча б тисячну частку зусиль & коштів, які були масово закачано в марку «Ленін», глобальний піар держави міг би не зводиться до тріади «балет / ікра / Калашников».

Нормальній людині властиво випробовувати ейфорію, коли він виявляє збіг форми і змісту. Завжди були, є і будуть ті, хто візуально збігається з Ідеєю. І радує середньостатистичного двоногого, який дивиться на ікону Че Гевари і вірить: цей в берете - був не від світу цього. У цьому ж наркотичний ефект закономірною гагаріноманіі: «на руках весь світ його носив». Вони прекрасні по-любому. Зовнішня подача збігалася з вгадуваним внутрішнім контентом. Так часто здається, що ми перебуваємо в хаосі і все навколо не за поняттями Творця. Але такі як Гагарін повертають на свої місця осі світобудови в нашій свідомості. Вони вражають подібно закону збігу випадкових подій.

Насправді легко віриться, що Сергій Корольов вибрав Юрія на роль космічного першопрохідника не тільки за профкачества, але і за знамениту усмішку, розуміючи, що чарівний старлей Гагарін буде персоніфікувати країну протягом десятиліть. І обличчя Вітчизни має бути відкритим & красівим.Гагарін міг би стати такою ж поп-іконою минулого століття як Че і / або Мерилін Монро. Хоча багатьом це, мабуть, і не сподобалося б. Природно, будь-яка гламуризація чревата банальної профанацією. Образ починає існувати подібно гоголівського Носі - сам по собі. Використання імен-брендів не завжди трапляється цільовим і / або осмисленим. Зараз, наприклад, вже ніхто не згадає чому Віра Галушка стала Вірою Брежнєвою: просто знають, що найкрасивіша з екс-солісток «Віагри» носить ту ж прізвище, що і славний генсек, забутий маскультом. Те, що вони - партійний лідер & поп-діва - земляки і на цій підставі було вирішено співачці попіаритися - ніхто не зрозумів. Про це в книзі «Влад Лісьтев. Упереджений реквієм »( www.mk.ru/blog/posts/1084-vlad-listev-pristrastnyiy-rekviem-dva-goda-spustya.html ).

Юрій Гагарін не буде забутий. І до речі, на відміну, скажімо, від Пасіонарія-команданте, перший космонавт вічно живий, оскільки мертвим його не бачили. Тому і виник міф про те, що космічний першопроходець не загинув в авіакатастрофі під Киржача у віці 34 років, а насправді живий. Пам'ятаю, коли Юліан Семенов дізнався, що угорський журналіст Іштван неміряно готує до друку книгу «Гагарін - космічна брехня», в якій стверджувалося, що першим космонавтом був насправді син знаменитого авіаконструктора льотчик-випробувач Володимир Ільюшин, він запропонував нам, членам редколегії «Абсолютно секретно »присвятити квітневий випуск 1990 року польоту Гагаріна з розбором всіх версій + чуток. Так ось, одна з гіпотез - про те, що Юрія після п'яної сварки з Брежнєвим на черговому кремлівському банкеті могли запроторити до психлікарні і сфальсифікувати його загибель в повітрі - виявилася настільки затребуваною соціумом, що публіка вимагала (скаламбурити) «продовження банкету»: тираж « гагарінського »випуску додруковували тричі а перший і останній випуск англомовної версії« Совсека »був присвячений саме цій тематиці і на облозі газети був, природно, Gagarin. Детально в «Узбецькому справі Галини Брежнєвої» ( www.mk.ru/blog/posts/1154-uzbekskoe-delo-galinyi-brezhnevoy.html ).

переглядів: 13833

Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация