Блог священика Максима Первозванский

Regions.Ru пише: у вівторок, третій день Фоміної тижня, в Росії, Білорусії і на Україні відзначають Радоницю - день поминання покійних. Радоница - слов'янська традиція, сприйнята Російською Церквою, але відсутня у православних Близького Сходу і Греції.

У восьми регіонах Росії, а також багатьох містах Радоница оголошена неробочим днем ​​в якості так званого додаткового свята (така можливість записана в п.7 ст.4 федерального закону "Про свободу совісті та релігійні об'єднання").

Губернатори Краснодарського краю, Саратовської, Брянської, Кемеровської, Волгоградської, Оренбурзької областей, а також глави Карачаєво-Черкесії та Адигеї вже кілька років надають жителям можливість згадати про померлих родичів, відвідати їх могили і привести їх в належні стан.

Радоница визнана неробочим днем ​​в Білорусії і в Молдавії (де вона відзначається в понеділок, як, до речі, і в Краснодарському краї).

Відзначимо, що молодь стала рідше відвідувати могили померлих родичів. Соціологи пов'язують це з кризою сім'ї та сімейних цінностей і поширенням споживацької ідеології в країні. До того ж через знищення російського села традиція шанування родичів обірвалася в Росії набагато сильніше, ніж в Білорусії і на Україні. Всеросійський вихідний день на Радоницю міг би стати дуже важливим кроком на шляху духовного відродження країни.

Тим часом в деяких регіонах, наприклад, в Брянській області, вихідний день на Радоницю не призначається, а просто переноситься з однієї із субот, що навряд чи влаштовує всіх жителів регіону і, ймовірно, може навіть налаштовувати деяких з них проти Церкви.

«Чи слід зробити Радоницю вихідним днем? Чи влаштовує вас те, як російська молодь відноситься до пам'яті померлих родичів? »- з такими запитаннями кореспондент Regions.Ru звернувся до священнослужителів.

Моя думка з цього питання:

- Хто не шанує живих родичів, - не почитає і померлих. Зробити ж Радоницю має сенс тільки якщо поєднати це рішення з відповідними просвітницькими заходами.

Ставлення молоді до покійним - це наслідок загальної кризи сім'ї і ставлення до старшого покоління. Почалося все за часів СРСР, за рахунок розриву поколінь і неповаги до живих і близьким родичам. Без відновлення поваги до старших змінити нічого не вийде. Сьогодні в ЗМІ, в культурі пропагується молодість як ідеал: якщо раніше молоді намагалися походити на людей старшого покоління, то зараз - навпаки. Іноді це виглядає комічно, а іноді сумно.

Строго кажучи, Радоница не свято - це день поминання покійних. Люди все одно їдуть в цей день на цвинтарі, ідуть в храми, їм доводиться прогулювати роботу, навчання - так чому б не зробити цей день вихідним? Навпаки того, масова практика відвідування кладовищ на Великдень не є православною традицією і суперечить свята.

переглядів: 12615

Чи влаштовує вас те, як російська молодь відноситься до пам'яті померлих родичів?
Люди все одно їдуть в цей день на цвинтарі, ідуть в храми, їм доводиться прогулювати роботу, навчання - так чому б не зробити цей день вихідним?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация