Бог дає сили, коли ми боремося - 10 цитат протоієрея Павла Адельгейма

1. Поки людина жива, є ознака життя - протистояння, боротьба. Чим займалися преподобні? Чому вони здобули дух мирний, здобули душу чисту від пристрастей? Вони здійснювали подвиги, перемагаючи пристрасті і немочі. Перемагали, приймаючи від Бога благодатні сили. Бог дає сили, коли християнин бореться, а не коли він спить. Неможливо допомогти тому, хто сам нічого не робить. Щоб очиститися від пристрастей, необхідно людське зусилля і допомога Божа, що лікує наші немочі.

2. заповів Христом принцип справедливості вимагає від людини активності. Не приймати нав'язану позицію, але запропонувати доброзичливість як норму взаємин, захопливу до поступок, жертві, в кінцевому підсумку, до милості. У такому контексті ми знаходимо цей принцип в Євангелії від Луки. Цей контекст допомагає зрозуміти, що справедливість є межею між законом і любов'ю.

Юстиція перекладається саме цими двома словами: справедливість і законність. Це та межа, за якою немає любові. Справедливість є нижньою межею любові.

3. Кожен з нас приймає дар Святого Духа. Одні цей дар в собі ростять і розкривають у всьому своєму житті: в любові і в творчості. А інші не помічають дар, який прийняли. Бездарних християн не буває. Кожен отримує дар Духа.

Якщо ми закопуємо його в землю, ми винні в тому, що ліниві, винні в тому, що лукаві, винні в тому, що не хочемо віддавати себе Богу всім своїм єством, намагаємося щось приховати і заховати для себе, намагаємося жити спокійно і безтурботно. Дар залишається нездійсненим. Нехтуючи даними нам даром, ми не вміємо відбутися і реалізувати себе в житті, стати гідними прийнятих дарів.

4. Як же дізнатися, мешкає в нашій душі Святий Дух? Чи є наша душа Царством Божим? Апостол Павло говорить, що «Царство Боже є правда, мир і радість у Святому Дусі». Якщо в нашій душі живуть правда, мир і радість у Дусі Святому, значить, душа наша соделалась храмом Святого Духа.

Правда - це бажання праведного життя в єднанні з Богом. Світ - це уміреніе совісті, примирення з Богом і людьми.

5. Свято П'ятидесятниці відкриває три таємниці, які лежать в основі християнського життя. Перша таємниця про те, що Бог - це не космічна сила, безособова і не має безпосереднього відношення до людської особистості. Бог - Особистість, що має ім'я.

Господь Ісус Христос говорить: «Я Ім'я Твоє виявив людям». Бог - Отець Небесний. Ми звертаємося до нього: «Отче наш», до Суті, найближчій для нас. Суті, якому ми можемо сказати дивне слово «Батько». Ми звертаємося до Нього на «ти», бо Він нескінченно близький нам.

Друга істина в тому, що Бог один, але не самотній. Три Особи Святої Трійці «промишляють» про нас, тобто піклуються. Ми віримо в Промисел Божий. Бог - не просто творець цього світу, але Бог піклується про нього, любить його і рятує.

Третя істина про те, що Бог пов'язав Себе з людиною і всім творінням. Бог не тільки створив людину і врятував його. Він сам став людиною, сприйняв людську природу не на час, а назавжди. Господь Ісус Христос своїм виразки і прориву Тілом вознісся в надра Святої Трійці. Він перебуває праворуч Отця, не розлучаючись зі своєю людською природою.

Долучаючись людській природі Христа, з'єднаної з Його Божеством, ми стаємо «причасниками Божої Істоти» (2 Петр. 1,4). Кожен з нас народжується хрещенням для життя у Христі. Кожен з нас приймає Духа Святого в Таїнстві помазання святим миром. Кожен з нас долучається Тіла і Крові Христових, відроджуючись, перетворюючись, входячи в тілесне єднання з Христом, стає одним організмом з Ним.

Відкрита можливість увійти у вічне життя, бо ми - причастники Тіла Христового, учасники Його природи, піднесеної до Престолу Слави. Причасники Христа, причастники Святого Духа - дивовижними іменами називає християн Божественне Одкровення. Ми молимося бути гідними цих імен.

Благодать Святого Духа недаремно увійшла в цей світ. Вона перетворила Духом Святим сонмами праведників. Ми теж молимося Царя Небесного, Утішителю, Духу істини: «Прийди і вселися в нас, очисти від усякої скверни і спаси душі наші».

6. У духовному житті християнина завжди діють двоє: Бог і людина, вступаючи в стосунки між собою. Подвиг мучеництва стверджує таке єдність, яке не може розірвати смерть. Одночасно виконуються дві волі: воля Божа і послухати їй воля людська. «Слухняним бувши навіть до смерті». Стійкість і славна смерть християнських мучеників свідчать про силу, з якою божественна благодать діє всередині волі, почуття і плоті людини.

7. Прагматик завжди залишається в рамках Старого завіту: «Око за око, і зуб за зуб». На все роздуми про милість і прощення відповідає одним аргументом: «Ні милості без покаяння і покарання». Потім починаються пояснення: «вони не покаялися»; «Вони аморальні»; «Вони не перший раз»; «Вони можуть ще». Це спроба вивести милість із закону. Милість із закону не слід. Це явище іншої природи. Тільки прийнявши Христа, можна вмістити це чудо. Особливо дивно звучать аргументи з вуст священнослужителів, немов, читаючи Євангеліє по-слов'янськи, не зрозуміли сенсу. Або слово «любов» замилити на слуху від занадто частого вживання всує.

8. Якщо ми просвітили торжеством, то в нашому серці не залишилося місця злобі, гніву, помсти і заздрості. Серце виповнилося любові один до одного.

Якщо ти відчуваєш у своєму серці любов до всіх, якщо серцем бажаєш всім добра і радості, значить, світло Христове просвітив твою душу. Якщо ж в серце відчуваєш злість, бажаєш заподіяти кому-то горе, значить, в серці своєму розгорається темне полум'я пекла. Чи не поспішиш загасити його - воно захопить твою душу на вічні муки.

9. У нас, браття, подібно до мироносиць теж є найбільша трудність: камінь, який завалив нам шлях до Бога. Цей камінь - скам'яніння нечутливість серця. Людина схожий з тваринами в своїх тваринних інстинктах. Це інстинкт споживання, самозбереження і продовження роду. Людина може віддати себе у владу інстинктів і уподібнитися тваринам. Крім інстинктів у людини є совість, що кличе до моральної досконалості, є бажання вічного життя. Ці прагнення, як два крила підносять людину над повсякденністю, кличуть до Бога і вічності.

10. Як же нам зійти на небо? Старозавітний патріарх Яків бачив уві сні сходи, яка вела на небо. По ній сходили і сходили ангели. Так розповідає книга Буття. Ось і нам потрібно побудувати сходи, щоб зійти на небо.

Драбину, по якій можна залізти на сарай, збивають з двох брусів і поперечних перекладин. З чого ж зробити сходи до неба? Два бруса має ці сходи: утримання і покаяння. Утримання від гріхів, і покаяння в тих гріхах, від яких не утримався. На цих двох підставах все чесноти затверджуються і як сходи ведуть до неба.

Коли Бог вивів іудеїв з Єгипту, то не відразу привів в обітовану землю. Перш Він вів їх 40 років через пустелю. А всього шляху там на кілька днів.

Для чого ж Бог 40 років водив євреїв по пустелі? Щоб забули гріховні звичаї Єгипту. Так і нас веде Бог через святу Чотиридесятницю до отвору неба, щоб залишили гріховне минуле і на брусах утримання і покаяння будували ступені чеснот: молитву і прощення, милосердя і терпіння, цнотливість і любов - ступені, за якими сходить людина в відчинене небо.

Подвиг потрібно зробити справою, а не мовою. Ми каємося мовою. Наша воля, наша дія не йдуть за словами покаяння. Слова шелестять, як листя на дереві, а плоди покаяння - рішучість і вчинок. Чи не листя, а плодів чекає від нас Бог. У наступаючі дні Великого посту Церква кличе нас змінити своє життя, розбудити своє серце. Кличе сьогодні, як колись закликав Іван Предтеча: «Покайтеся і створіть плоди, достойні покаяння».

Чим займалися преподобні?
Чому вони здобули дух мирний, здобули душу чисту від пристрастей?
Чи є наша душа Царством Божим?
З чого ж зробити сходи до неба?
Для чого ж Бог 40 років водив євреїв по пустелі?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация