Бог не кидається з даху заради атеїстів

Одне з найпоширеніших вимог , Що пред'являються християнам в дискусіях з невіруючими, це, звичайно, наказ негайно довести, що Бог є, обґрунтувати Його буття науково. Практично ніхто не замислюється, як нерозумно вимагати від Бога, щоб Він з'явився на першу кліку. Чи потрібно це? Тим більше, що від подібного застерігає і Євангеліє. Одне з найпоширеніших   вимог   , Що пред'являються християнам в дискусіях з невіруючими, це, звичайно, наказ негайно довести, що Бог є, обґрунтувати Його буття науково

Спори християн з атеїстами на тему існування Бога ведуться в інтернеті, напевно, з самого першого дня існування мережі. Сама я намагаюся в такі дискусії особливо не лізти, бо вважаю: Бог не яблуко, з кишені не дістанеш, а вимагати від вільної Особистості, щоб Він узяв і на першу вимогу пред'явив Себе, дещо безглуздо.

Подібним чином поводилися рукодільні "Махатми" madam Блаватської, про що писав Всеволод Соловйов у своїй викривальної книзі "Сучасна жриця Ісіди", але вимагати такої поведінки від Єдиного Бога - нерозумно і вже точно не по-християнськи. Мені такі побажання взагалі нагадують сильно розтягнуте в часі Другої спокуса, яке запропонував Ісусу Христу диявол під час сорокодневного поста в пустелі.

"Якщо ти Син Божий, то стрибни з даху храму, нехай ангели підхоплять Тебе і понесуть на руках", - пропонував сатана Спасителю, випробовуючи наочно продемонструвати Своє божественне достоїнство. Приблизно в тому ж розрізі міркують і атеїсти, вимагаючи від віруючих доказів існування їх Бога.

Найсумніше, що деякі християни ведуться на це і починають переконувати, що Господь не повністю вільний у явищі Свого буття, а може бути доведений за допомогою незалежної експертизи. Типу "наука довела, що Бог є". Чи не Бог, а якийсь біном Ньютона. При цьому якось забувається, що Ісус, по-перше, категорично відмовився стрибати з даху, "пожертвувавши" можливістю переконливо довести дияволу Своє Богосинівство, а, по-друге, створив стільки дивовижних діянь, що в порівнянні з цим, стрибок з даху все одно що прогулянка по бульвару. Але диявол все одно не вражений.

Ісус, як пам'ятають все, що читали Євангеліє, взагалі не творив чудес на першу вимогу. А якщо Його просили, то спочатку переконувався, що просить дійсно вірить, що Учитель може створити диво, і що цій людині воно справді потрібно. Про тих людей, які хотіли просто "доказів", Ісус відгукувався з великою несхваленням. "Рід лукавий і перелюбний шукає ознаки, та ознаки йому не дадуть, окрім ознаки пророка Йони. І, залишивши їх, відійшов", - йдеться в Новому Завіті.

Коли до Христа приходили і просили зцілення або воскресіння кого - то Він спершу цікавився: "А ти віриш, що Я можу це зробити?" "Ісус сказав йому: Щодо того твого коли можеш вірувати, все можливе віруючому", - розповідає Євангеліє про розмову Христа з батьком біснуватого хлопчика, який прийшов за зціленням.

І, коли Йому виносили вотум недовіри, не сумнівався розвернутися і піти, не створивши жодного дива. "Ісус же сказав: Пророка нема без пошани, хіба тільки в вітчизні своїй та в домі своїм. І Він не вчинив тут чуд багатьох через їхню невіру", - говорить Євангеліє про те, як не приймали Христа в Його рідний Галілеї. Очевидно, що Христос зовсім не кидався доводити Самого Себе, обсипаючи недовірливих зримими благословеннями і прокльонами.

Читайте також: Пристрасті Христові і таємниця йорданської знахідки

А чому? А тому що все одно завжди будь-яких доказів для того, хто не вірить, буде мало. Зцілиш у неверящім дочку - він тут же оголосить, що у неї був нежить і він просто сам собою пройшов за тиждень. Вилікуєш прокаженого, а чутки підуть, що бідолаха просто страждав від юнацьких вугрів. Потребують доказів насправді їх не хочуть. Хоч Лазаря воскресив, а хоч Сам воскресни - непереконливо і крапка. Лазар насправді не помер, а чотири дні спав у похоронній печері, а тіло Учителя учні вкрали. І доведіть, що це не так. Погана нескінченність. "Якщо Мойсея і пророків не слухають, то коли хто й із мертвих воскрес, не повірять", - пророчо говорить Христос у притчі про багача.

Можна заперечити: але ж є ж приклад апостола Фоми, який не повірив вести про воскресіння Христа і зажадав доказів - мовляв, поки не вкладу пальці в рани живого Господа, не повірю, що це дійсно Він і що Він воскрес. Але Фома ніколи не сперечався з іншими апостолами і не запевняв їх, що Воскресіння не було, не намагався їх переконати.

"Я не вірю, тому що не можу повірити, але я б дуже хотів, щоб було так, хочу вірити, але боюся помилитися", - так само можна описати позицію Фоми. І тому, коли йому з'явився воскреслий Христос і запропонував торкнутися ран, апостол не став займатися ретельною перевіркою, а просто впав на коліна і визнав Ісуса Господом. Між вірою, яка бажає підтвердження, і невір'ям, вимагає доказів - величезна різниця.

Парадокс полягає в тому, що докази віри виставляти свою, а знищують на корені. Віра - це подолання себе, добровільний вихід за межі власного, на сто відсотків прораховують світу. Кроком в невідомість, в "сліпучий морок" називали віру середньовічні іспанські містики, такі як Сан Хуан де ла Крус. Віра - це подвиг перемоги над обмеженнями, подвиг визнання, що в світі існує щось більше, ніж ти сам, щось, до кінця тобі незбагненне.

Докази ж, по-перше, геть вбили б цей подвиг, а по-друге, зробили б абсолютно не потрібним шлях пізнання Бога. Саме такий шлях передбачає християнство. Що дадуть докази того, кому Господь не потрібен? Да нічого. Ну добре, ось Ти Бог, я бачу. Далі що? Де тут з'явиться то внутрішню спорідненість, яке дає віра, звідки візьметься прагнення до Бога, любов до Нього, бажання бути з Ним?

Читайте також: Що є Бог - "щось" або Особистість?

Бог хоче не байдужого визнання того, що Він є, Йому потрібна наша радість від наближення до нього, від усвідомлення Його присутності в нашому житті. Саме тому докази даються тільки у відповідь на прагнення до Бога, а не замість нього. Підтвердження даються тоді, коли підтверджується бажано і потрібно. Біном Ньютона, треба думати, дався Ньютону тоді, коли він його шукав, думаючи відкрити формулу, а не переконати себе та інших у її небутті.

Якщо не хочеш активно чогось, то навіщо тобі докази? А якщо ти заздалегідь налаштований проти чогось, як налаштовані сперечальники-атеїсти проти буття Божого, то навіщо гвалтувати твою волю, примушуючи тебе визнати те, що тобі не потрібно?

Будь-який крок Бога нам назустріч передбачає радість, а не насильство. Вірі будуть дані докази, але не для того, щоб вона з'явилася, а для того, щоб пізнання в предметі віри стали глибше. Бог знаний неодмінно, але не для того, щоб віруючий зітхнув заспокоєно і спочив на лаврах, а невіруючий почав би судорожно шукати "зрозумілі" пояснення. Навпаки, з'явившись, Він тільки роздражнить, роз'ятрити смак до Себе. Докази будуть не відповіддю на питання, чи є Бог, а ключами до розуміння того, який Він є.

Тому якщо хтось скаже: "Я доведу тобі, що Бог є!", Не вірте. Господь Своїх рішень не змінює. Як не став стрибати з даху 2000 років тому, так і зараз не стане.

Чи потрібно це?
Коли до Христа приходили і просили зцілення або воскресіння кого - то Він спершу цікавився: "А ти віриш, що Я можу це зробити?
Що дадуть докази того, кому Господь не потрібен?
Далі що?
Де тут з'явиться то внутрішню спорідненість, яке дає віра, звідки візьметься прагнення до Бога, любов до Нього, бажання бути з Ним?
Якщо не хочеш активно чогось, то навіщо тобі докази?
А якщо ти заздалегідь налаштований проти чогось, як налаштовані сперечальники-атеїсти проти буття Божого, то навіщо гвалтувати твою волю, примушуючи тебе визнати те, що тобі не потрібно?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация