Бог Гор в Стародавньому Єгипті: покровитель вчених фараонів

  1. Шлях в релігію і міфологію
  2. Яким за рахунком богом був Гор?
  3. Родинне дерево Гора (Хора)

Жителі Давнього Єгипту вірили, що бог Гор супроводжував всім фараонам. Спочатку його взагалі не пов'язували з простими смертними. Передбачалося, що фараони живуть вічно, після смерті земної переселяються на небо - в свій новий будинок.

Слово «фараон», як вважають єгиптологи, всього лише евфемізм (нейтральне слово) або, кажучи сучасною мовою, - синонім посади правителів Стародавнього Єгипту - царів.

Там фараонів називали «несу». Хоча не всі царі мали цей вторинний титул. Всі стародавні країни, в тому числі і Єгипет, пройшли етап становлення релігійних поглядів, заснованих на міфах. Бог Гор в Стародавньому Єгипті - це покровитель фараонів.

Жителі Давнього Єгипту вірили, що бог Гор супроводжував всім фараонам

Бог Гор

Шлях в релігію і міфологію

Релігія існувала з часів первіснообщинного ладу. Як тільки люди стали об'єднуватися в родові групи, виникали вірування. Цей етап називався проторелігіей. Традиційно проторелігія налічує три види вірувань: анімізм, фетишизм і магія.

Читайте також: Боги Стародавнього Єгипту (картинки і імена)

У Стародавньому Єгипті найпоширенішим був фетишизм - культ неживих предметів у первісних племен. До справжньої релігії - віри в єдиного бога - пройшли чотири - п'ять тисяч років. Свій відбиток наклало і географічне положення Стародавнього Єгипту. Велике було вплив африканської культури і релігії у вигляді поклоніння і жертвопринесень ідолам (фетишів) у вигляді тварин. Іншими словами, наділення людей якостями тварин, або підпорядкування людиною витривалості тварин в пустелі.

Іншими словами, наділення людей якостями тварин, або підпорядкування людиною витривалості тварин в пустелі

Бог Гор. Статуя, Лувр

Виникали різні місцеві культи зоо-і антропоморфних божеств. Одні зникали, інші трансформувалися в нові. Монотеїзм переріс в політеїзм (багатобожжя).

Як правило, культові вірування починалися з нерозуміння сенсу соціальних і природних явищ. Вони лякали народ. Наприклад, загарбницькі дії, землетруси, затемнення Сонця і Місяця, розливи Нілу. Останні наяву приносили біди стародавнім єгиптянам, змиваючи і урожай на полях, і самі села, прирікаючи селян на голод. І тоді вони створили бога і для Нілу, щоб приборкувати річку при розливах.

Яким за рахунком богом був Гор?

У своїй міфологічної життя бог Гор в Стародавньому Єгипті (на фото) знаходився на самій вершині пантеону. Міфічні владики всього єгипетського неба, тварин, рослин і людей, їх більше сотні, спочатку були культами на конкретних територіях, аж до маленького поселення. І проходили століттями шлях до общеегіпескім величинам.

Виділялася лише трійка, вплив якої завжди була незаперечною, - це Амон, Ра і Хор.

Статуя бога Гора біля входу в храм в Едфу, Єгипет

До нас дійшли їх «портрети» на наскельних малюнках, у вигляді мініатюрних статуеток, статуй в святилищах фараонів, царів, жерців, інший знаті. Деякі статуетки виставляються в Ермітажі Російської Федерації, в тому числі і бога Гора. Поклонялися єгиптяни і трохи так званим запозиченим міфічним богам: западносемитским і ассиро-вавилонських. При приєднанні територій боги залишалися шанованими.

Читайте також: Шумер, Вавилон, Індія: специфіка цивілізацій Стародавнього Сходу

Єдинобожжя спробував ввести древній реформатор Єгипту фараон Ехнатон. Він створив культ Атона, бога Сонця. Хлопчик-фараон Тутанхамон зруйнував його плани, повернувши назад Амона і інших міфічних персонажів.

Родинне дерево Гора (Хора)

Гор міфологічно завжди впливав на весь Єгипет і Нубію (приєднана територія). У нього було багато іпостасей, назвемо лише одну: втілювався в фараонів. Стародавні художники його малювали у вигляді людини з головою сокола із зеленою шкірою (данину природного єства) і тулубом, обвитим виноградними пагонами. Статуетки божества відливалися з міді і золота.

Статуетки божества відливалися з міді і золота

Боги Ісіда і Осіріс

Уявімо «сім'ю» Гора. Він - син бога Осіріса і богині Ісіди (Ізіди), чоловік богині Хатор - цариці Фів, володарки надр, богині щедрості землі, покровительки жінок і пологів. Батько Гора, бог Осіріс, зображувався з нормальним людським обличчям, його культ поширювався в Гелиополисе, нині передмістя Каїра - Міср аль-Джідіда.

Він царював на землі після кількох богів, допоміг єгиптянам в освоєнні обробки землі, вирощуванні злаків, винограду та виготовлення з нього вина, видобутку міді і золота.

Його доля вважається трагічною. Був погублен злісним родичем двічі: спочатку кинутий в Ніл в запаяному саркофазі, пізніше порізаний на шматки ножем.

Хатхор і інші Боги Стародавнього Єгипту

Дружина Осіріса і одночасно його сестра богиня Ісіда зображувалася з анкха (посохом) в лівій руці і з особливим єгипетським хрестом з кільцем угорі. Поверх накидки на голові був трон. Назвемо лише одне з її добродію, добре описане в папірусах, - подружню вірність. Вона успішно замінила Осіріса, коли той подорожував, і мудро правила Єгиптом. Ісіда двічі оживила чоловіка після двох вбивств родичами. І тоді у них народився бог сонця і блакитного простору Гор над землею.

Статуя Гора часів царювання Амінхотепа

Але Осіріс не захотів залишатися на землі і став підземним суддею. Щось на зразок чистилища на шляху в рай чи пекло: зважував серце померлого і по ньому вирішував, ким той буде в загробному житті.

Читайте також: Прикраси Стародавнього Єгипту - обереги навіть для мумій. Малюнки та фото.

Різним втіленням Гора поклонялися на території всього Єгипту. Найбільший храм, присвячений цьому божеству, розташовувався в місті Едфу. У стародавні часи існувала традиція. В цей храм на «зустріч» з Гором привозили з Дендери скульптуру, що зображала богиню краси і любові Хатхор. Даний обряд виконувався до початку Візантійського періоду в історії Греції.

Останні статті на сайті

Яким за рахунком богом був Гор?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация