Будьте справедливі до дітей!

У достовірному хадисі посланник Аллаха ﷺ каже:

"اعدلوا بين أولادكم, اعدلوا بين أولادكم, اعدلوا بين أولادكم" (رواه البخاري ومسلم)

«Будьте справедливими серед своїх дітей , Будьте справедливими серед своїх дітей , Будьте справедливими серед своїх дітей », - пророк ﷺ тричі повторив ці слова.

Бути батьком в Ісламі - це місія. батьківство в Ісламі - це шлях до Раю, якщо будеш справжнім батьком, які виховують своїх дітей , Керуються настановами, вказівками пророка ﷺ в управлінні своєю сім'єю. Якщо будеш таким - для тебе це один із шляхів до Раю, шляхів, що ведуть до Всевишньому Аллаху , Які наближують до Всевишньому Аллаху настільки, скільки вдихів і видихів. Вони такі різноманітні! Хочеш наближення до Всевишньому Аллаху , Хочеш опинитися з числа мешканців Раю, при тому що ти батько, ти глава сім'ї, - у тебе дуже багато шляхів всередині своєї сім'ї для досягнення цієї мети.

Одним з важливих настанов пророка ﷺ для батька, для матері є заклик дотримуватися рівність і справедливість в увазі до своїх дітям , Що не обділяти їх нічим, намагаючись однаково розподілити увагу серед них, навіть в ласках і поцілунках бути рівним і справедливим серед дітей . Це дуже важлива сунна пророка ﷺ.

Це дуже важлива   сунна   пророка   ﷺ

Давайте розглянемо один з хадисів пророка ﷺ. Нуман ібн Башир розповідає, що його мати бинт Равахат попросила його батька, щоб він зробив Нуманія подарунок, а він один з синів Равахата. Равахат на довгий час забув це прохання, але в кінці кінців згадав про обіцяне подарунок і вирішив виконати обіцянку. Тоді дружина йому говорить: «Добре, зроби цей подарунок, і зроби це при пророку ﷺ, нехай пророк буде свідком ». Мабуть, подарунок був істотним, цінним, і вона захотіла, щоб посланник Аллаха ﷺ при цьому був свідком. Нуман ібн Башир каже: «Батько взяв мене за руку, в цей час я був маленьким хлопчиком, і прийшли ми до посланнику Аллаха ﷺ, і батько сказав: «Про Посланник Аллаха, воістину, мати цього хлопчика захотіла, щоб я при тобі зробив подарунок своєму синові». І тоді пророк Мухаммад ﷺ запитав: «Про Башир, чи є у тебе сини крім цього сина?». На що Башир відповів: «Так, про Посланник Аллаха». пророк ﷺ знову поставив питання: «Ти всім зробив такий подарунок?» Башир відповів: «Ні». тоді посланник Аллаха ﷺ промовив:

"فلا تشهدني إذا فإني لا أشهد على جور" (رواه البخاري)

«Тоді не роби мене свідком, я не хочу бути свідком несправедливості».

У цього хадісу є різні риваятах (версії), які дуже актуальні і несуть в собі особливий сенс. В іншому риваятах передається, що посланник Аллаха ﷺ запитав у Башира: «Про Башир, чи всім своїм дітям ти зробив такі подарунки?», На що той відповів: «Ні». І тоді посланник Аллаха ﷺ запитав його: «Невже ти не хочеш добра від них так само, як очікуєш від цього сина?» «Я не буду свідком, поки ти не будеш дарувати і іншим синам ті ж подарунки».

В іншому риваятах, коли Башир прийшов до пророку ﷺ і сказав: «Про Посланник Аллаха, будь свідком, я хочу зробити своєму синові особливий подарунок», тоді посланник Аллаха ﷺ запитав: «У нього є брати, і всім ти дав такі подарунки?» Башир відповів: «Ні». пророк Мухаммад ﷺ сказав: «Це не годиться». Т. е. Це не годиться в вихованні дітей , Це не принесе блага в їх вихованні. Далі він промовив:

"وإني لا أشهد إلا على حق" (رواه مسلم)

«І я буду свідком тільки в правді».

Природно, рівність дотримується таким чином, щоб жоден з твоїх дітей - синів, дочок - не відчув себе, якимось чином, зайвим членом твоєї родини. Природно, хтось із дітей буває миліше, хтось із синів більш здібні, до кого-то більше тягнеться душа, і цей хадис , Цей заклик пророка ﷺ регулює наші почуття, наші емоції і ставить все на свої місця, закликаючи нас бути справедливими, не піддаючись емоціям. І, природно, коли ми обділяємо якихось зі своїх дітей , Наприклад дочок, - це залишає дуже поганий відбиток у їх серцях, позначається на їх поведінці, на їх покірності Всевишньому Аллаху , Позначається на всьому, і, врешті-решт, позначається на їхньому ставленні до тебе самого, на їх доброті до тебе самого. Тому посланник Аллаха ﷺ в цьому хадисе застерігає нас від такої несправедливості, закликає нас, щоб ми прагнули виховувати своїх дітей в рівність.

Тому   посланник Аллаха   ﷺ в цьому   хадисе   застерігає нас від такої несправедливості, закликає нас, щоб ми прагнули   виховувати своїх дітей   в рівність

Звичайно, виникає багато питань. Це розділ, навколо якого існує дуже багато тлумачень вчених. даний хадис посланника Аллаха ﷺ не завжди потрібно сприймати буквально. Природно, бувають діти , На яких потрібно більше витрачати. Наприклад, якщо один з дітей пішов в школу, то на цього хлопчика, звичайно ж, доводиться витратити більше коштів, ніж на того, хто ще молодше і кому не потрібно купувати шкільне приладдя. Мова йде саме про те, щоб все діти однаково відчували твоє ставлення і твою любов до них . Ось це найголовніше! Що стосується відмінності у витратах в залежності від потреби кожного, в залежності від віку кожного - це інше питання. Тут, звичайно, відповідно до того, що потрібно, ми маємо право здійснювати необхідні витрати.

Абдулла бін Амр передає слова посланника Аллаха ﷺ:

"إن المقسطين عند الله تعالى على منابر من نور على يمين الرحمن الذين يعدلون في حكمهم وأهليهم" (أخرجه النسائي)

«Воістину, справедливі будуть знаходитися поруч зі Всевишнім Аллахом на променистих тронах. Це ті, які справедливі у своїх рішеннях, і ті, які справедливі у відносинах до своєї сім'ї ».

Буває багато випадків, коли діти залишаються без уваги своїх батьків. Звичайно, якщо ці діти знаходяться в одній сім'ї - це теж має місце. Але нерідко зустрічається така ситуація: діти одного батька виховуються, ростуть у різних матерів. Одна мати живе з тобою, інша розведена, а вона виховує твою доньку, твоїх дітей, і ці діти дуже часто, на жаль, залишаються без уваги батьків, без уваги батька. Ці дівчатка, ці хлопчики позбавлені батьківської уваги, батьківської ласки, ці діти залишаються в деякій образі на свого батька. Такого не повинно бути! цей хадис поширюється на всі випадки, в тому числі і якщо всі твої діти поруч з тобою, і якщо вони живуть окремо, живуть з розведеною матір'ю, і в цьому випадку ми не маємо права забувати про своїх дітях .

цей   хадис   поширюється на всі випадки, в тому числі і якщо всі твої діти поруч з тобою, і якщо вони живуть окремо, живуть з розведеною матір'ю, і в цьому випадку ми не маємо права забувати про своїх   дітях

На жаль, така несправедливість має місце в нашому суспільстві. Але подібне не притаманне увірували (Мумина). Мусульманин повинен бути далекий від такого поганого становища.

У справедливості по рівному розподілу уваги серед дітей і в турботі про це є велике благо для батьків, щастя для них і достаток ними Всевишнього Аллаха . Наведемо один з випадків, свідком якого стала Аїша (Нехай буде задоволений нею Аллах). Аїша повідала, що одного разу в її будинок прийшла жінка, яка залишилася без їжі, яка б вимагала жінка з двома дочками: «Вона попросила у мене їжі, а в мене не було нічого, крім одного фініка, який я віддала цій жінці. Вона взяла цей фінік, розділила його навпіл і дала своїм дочкам, і сама нічого не з'їла ». Цей вчинок здивував Аішу, і, коли прийшов пророк ﷺ, вона розповіла йому про це, на що він сказав:

"من ابتلي من هذه البنات بشيء كن له سترا من النار" (رواه البخاري)

«Для тих батьків, яких Всевишній Аллах відчуває цими дочками, ці дочки будуть захистом від пекла ». Т. е. Ростити дітей, особливо дочок, - це велике гідність, великий борг, за який Всевишній Аллах винагороджує і дарує своє достаток. Мається на увазі, що особливу винагороду обіцяно Всевишнім Аллахом тому, хто виховує доньок. Про їх вихованні, їх зміст, про все це в хадисах посланника Аллаха ﷺ сказано дуже багато.

Аїша (нехай буде задоволений нею Аллах) передає і інший хадис, в якому вона також зустрічає жінку з двома дочками: «Я дала цій жінці три фініка, вона дала кожної дочки по одному фініку і залишила один фінік для себе, і коли ці дочки з'їли два фініки, а мати збиралася з'їсти свій фінік, однієї з дочок захотілося з'їсти і фінік матері, мати розколола цей фінік навпіл і розділила між ними порівну ». Аїша розповіла посланнику Аллаха ﷺ про цей вчинок, і пророк Мухаммад ﷺ відповів:

"إن الله قد أوجب لها بها الجنة أو أعتقها بها من النار" (رواه مسلم)

«Воістину, Всевишній Аллах гарантує Рай цій жінці і звільнив її від покарань в пеклі ». Через уваги батьків до дочок, через турботу про них, про дітей в цілому, Всевишній Аллах буває дуже задоволений батьками.

У багатьох хадисах посланник Аллаха ﷺ приділяє особливу увагу і вихованню дочок. У хадисі від Анаса бін Маліка (нехай буде задоволений ним Аллах) сказано, що пророк Мухаммад ﷺ сказав:

"من عال جاريتين حتى تبلغا جاء يوم القيامة أنا وهو وضم أصابعه" (رواه مسلم)

«Хто виростить двох дочок, я і він будемо разом в Раю, як ці два пальця», - і показав два зімкнутих пальця. У хадисі мова йде про людину, хто виховає дочок гідним чином, не тільки надавши їм їжу, не тільки їх одягнувши і взувши, але і виховавши в дусі Ісламу, в покірності Всевишньому Аллаху . В іншому хадисі посланник Аллаха ﷺ закликає до особливій увазі в вихованні дочок:

"لا يكون لأحدكم ثلاث بنات أو ثلاث أخوات"

«У кого б з вас ні будуть троє дочок, або ж троє сестер ...».

"فيحسن إليهن إلا دخل الجنة" (رواه الترمذي)

«... І який буде добрий до своїх дочок, і до своїх сестер, то ця людина увійде в Рай», - сказав пророк Мухаммад ﷺ.

І який буде добрий до своїх дочок, і до своїх сестер, то ця людина увійде в Рай», - сказав   пророк Мухаммад   ﷺ

Чому тут пророк ﷺ говорить про сестер? Звичайно, коли сестра маленька, коли вона приваблива, коли вона дитина, коли вона дитя, до неї ми відчуваємо любов, пестить її, обіймаємо, розважаємо. Але коли сестри стають дорослими, а в разі якщо сестри по волі Всевишнього Аллаха розведені повертаються додому, то тут вони, розведені або вдови, часом зустрічаються з несправедливим ставленням своїх братів. Але ж хто їх може захистити, крім батька і братів? Тому пророк ﷺ в цьому хадисі звертає увагу і батьків і братів на необхідність пильності, ввічливості та доброти до своїх сестер.

Чому на вулицях з'являються ці дівчата і виявляються втягнутими у всякі мерзенні гріхи? Тому що їхні батьки, брати обділили їх належною увагою, порахували їх тягарем для себе. Але ж посланник Аллаха ﷺ каже:

"ألا أدلكم على أفضل الصدقة? ابنتك مردودة إليك ليس لها كاسب غيرك" (رواه ابن ماجة)

«Вказати мені вам на те, що є найбільш чудовою милостинею? Це твоя дочка, яка повернулася до тебе », т. Е. Яка змушена повернутися, отримала розлучення або ж овдовіла. Зміст її, опіка її в такому віці і саме такий дочки особливо винагороджується Всевишнім Аллахом .

посланник Аллаха ﷺ каже, що це сама чудова милостиня (саадака). І якщо у батьків і у братів щирі наміри, Аллах обов'язково їм допоможе. І ні в якому разі їх сестра або дочка не виявиться вимушеної йти шукати собі засоби на прожиток, ходити на вулицю, на ринки, роз'їжджати кудись і т. Д. пророк Мухаммад ﷺ каже: «Зміст розведеною дочки - це сама чудова милостиня».

Однак ми нерідко стикаємося з випадками, коли ці дочки, повернувшись додому, відчувають себе навіть не як у гостях, а як зайвий член суспільства, взагалі не відчувають себе як вдома, поруч зі своїми близькими. Так, на жаль, ми часто можемо спостерігати подібне. Про це посланник Аллаха ﷺ говорить у багатьох хадисах. Укбат ібн Амір (нехай буде задоволений ним Аллах) говорить, що він чув пророка Мухаммада ﷺ, коли він говорив:

"من كان له ثلاث بنات فصبر عليهن وأطعمهن وسقاهن وكساهن من جدته كن له حجابا من النار يوم القيامة" (رواه ابن ماجة)

«Якщо людина, у якого є три дочки, виявив терпіння в їх вихованні, пригощав їх, поїв, одягав виходячи зі своєї можливостей, ці дочки для нього будуть захистом від пекла в Судний день».

«Якщо людина, у якого є три дочки, виявив терпіння в їх вихованні, пригощав їх, поїв, одягав виходячи зі своєї можливостей, ці дочки для нього будуть захистом від пекла в Судний день»

Є інший хадис, в якому говориться:

"من كانت له أختان فأحسن صحبتهما ما صحبتاه دخل بهما الجنة" (رواه الإمام أحمد)

«Воістину, той, у якого дві сестри і який виявляв добре ставлення до своїх сестер, разом з ними увійде в Рай». Т. е. «Проявляти до них добро» - це легкий варіант перекладу на російську мову, однак ця доброта має на увазі під собою бажання всякого добра, прагнення принести будь благо своїх сестер, будь воно матеріальне або духовне, або і те й інше разом узяте; стежити, спостерігати, надавати увагу, піклуватися. Коротше кажучи, оточувати своїх сестер великою турботою.

Тому ті молоді люди, ті брати, які виявляються, не дай Аллах, перед такою волею Всевишнього Аллаха , Коли їх сестра, раніше колишня заміжньої, або ж така, яка просто виросла, не вийшла заміж і залишилася вдома, повинні радіти тому, що в цьому випадку Всевишній Аллах відкриває їм особливий шлях наближення до Нього - це надання добра, турботи по відношенню до їх сестрам. Особливо в таких випадках, коли поруч з тобою, в твоїй родині живе твоя сестра, тому що вона змушена піти до батьків або до брата, їй ніде більше жити. І ти дав притулок свою сестру, запросив її в свою сім'ю, і вона живе в твоїй родині; у тебе є дружина і діти, і ти не дозволяєш своїй дружині проявляти неприязнь або обурення з приводу присутності твоєї сестри, ти захищаєш, дбаєш про свою сестру. Це теж велике благо для тебе. Це великий і богоугодна вчинок.

Батьки повинні знати наступне. чому посланник Аллаха ﷺ так загострює нашу увагу саме на вихованні дочок? Це неспроста. Чому? Тому що, якщо ти виховаєш дочка, ти виховав покоління. Якщо ти виховуєш дочку, надавши їй справжнє виховання у вірі, у покорі Всевишньому Аллаху , - це значить, що вона буде виховувати ціле покоління, виховувати своїх дітей. А якщо ти виховав сина - ти виховав одну людину. Виховуючи дочку, ти закладаєш фундамент у вихованні цілого покоління.

Тому прагніть до достатку Всевишнього Аллаха за допомогою уваги до своїх дочок, до своїх сестер, стежте за їх поведінкою, наказував їм добром і засуджує їм засуджує - це саме вищий прояв турботи, дорогі брати.

Дай Аллах нам всім тавфік (допомога), щоб ми таким чином зміцнювали свої сім'ї. Без порядку, злагоди і успіху в сім'ях не може бути успіху в усьому суспільстві. Звичайно, ми зобов'язані турбуватися і думати за все суспільство, але питати щось у нас будуть тільки за наші родини і за наше особиста поведінка. Тому не забувайте про це!

Але ж хто їх може захистити, крім батька і братів?
Чому на вулицях з'являються ці дівчата і виявляються втягнутими у всякі мерзенні гріхи?
Чому?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация