Цельбоносно СТОПА Матері Божої. НАРОДЖЕННЯ ПОЧАЇВСЬКІЙ ЛАВРИ. Свято-Успенська Почаївська Лавра. Почаївська Лавра. Почаївсько-Успенська лавра. Лавра. Лаври на Україні і в Росії. Православ'я, основи православ'я

  1. Свято-Успенська Почаївська Лавра

Перейти в зміст розділу: основи православ'я

Читати: Свято-Успенська Почаївська Лавра

Свято-Успенська Почаївська Лавра

Всякий, хто переступав поріг Почаївського Успенського собору, не міг не звернути уваги на бронзовий позолоченим ковчег, що знаходиться за невеликої латунної огорожею у першій колони праворуч. Це місце мимоволі притягує увагу кожного. Оповите близькістю незбагненної таємниці, воно немов увібрало в себе палкі молитви нескінченного потоку прочан, поточного сюди вже багато століть. І, справді, ковчег цей, подібний стародавньому вівтаря, зроблений з товстого, трохи жовтуватого скла з бронзовою кришкою, як ніби служить для безперервно совершающегося тут таїнства - благодатної присутності Матері Божої. Матеріальний знак цієї присутності - зображення святої Цільбоносною Стопи Її на шовковому платі, що знаходиться на ковчезі.

Зображення це вказує на відображену тут пам'ять про диво, що був на горі Почаївській в 1240 році - про появу Божої Матері в стовпі огню. Над ковчегом - великий бронзовий кіот з барельєфним зображенням цього явища. І ковчег, і кіот - творіння золотих справ майстри С.Ф.Верховцева; в 1884 році ними був замінений позолочений балдахін, який височів над Стопою у вигляді каплиці. Вище кіота - дві високі дзеркальні пілястри зі сребропозлащеннимі вінцями зі скіпетром і короною. А всередині ковчега - три невгасимих лампади, світло від яких злегка стосується темного каменю, закритого скляними дверцятами та перебуває в темряві.

Цельбоносно Стопа ... Ось тут, на цьому клаптику каменю стояла колись сама Пресвята Богородиця, і слід ноги Її відбився на камені. І завжди відвідування Її не залишається без благодатних наслідків: на цьому самому місці виник чудотворне джерело, невичерпне і понині. Однак сам камінь, з якого постійно сочиться вода, знаходиться нижче рівня підлоги. Він невидимий для тілесних очей. Надходять в Почаїв прочани, помолившись і поклонившись перед ковчегом, прикладаються до зображення Цільбоносною Стопи, а потім п'ють і забирають з собою виливає цілющу воду. Вони отримують її в срібних кухлик з рук ієромонаха, який несе тут особливе послух і за традицією називається "пакетному". Люди, що прийшли сюди, знають: не раз ця вода служила джерелом чудесних зцілень від всякого роду недуг. Але чи знають вони, як виник цей джерело, як з'явилася в Почаєві цельбоносно Стопа Матері Божої, скільки і Як допомагала вона людям?

Легенда розповідає про те, що з початком татаро-монгольської навали, коли впав і був розорений стольний Київ, коли вся Давня Русь стала немов паруючої раною, кричущою до неба, піднесла вона слізні свої молитви Матері Божої, просячи Її небесного заступництва. Молилися про те і невідомі ченці Почаївських печер молилися вони, так спочине на Почаївських горах благодать гір Афонських н пагорбів Київських, нехай стане Пречиста Діва Покровителькою монахам і тим, хто вдається до неї з теплою молитвою і з гарячим сподіванням. З милості Божої молитви ці були тут почуті. Одного разу вночі вийшовши після молитовного чування з печери, почаївські ченці разом з селянами-пастухами із сусіднього села побачили на верху гори Богородицю, що стояла на скелі в стовпі огню. Подібно, неопалимої купини, що горіла, але не згорає, під час одкровення Божого Мойсеєві на Синаї, образ якої завжди служив знаком Матері Господа нашого, Пречиста Діва була охоплена полум'ям: на голові її була корона, а в правиці - скіпетр. Явивши себе людям зі сліпучою лінощами, вона піднялася від землі на небо, залишивши на скелі слід Своєї правої Стопи. І тоді зрозуміли ченці і пастухи (переказ зберегло ім'я одного з останніх - Іван Босий), що явище Богородиці в стовпі огню означало наближення нових лих, від яких Волинь і вся Русь буде страждати як би в полум'я, але за молитвами і заступництвом Богородиці вціліє і відродиться.

Тут же старанною молитвою дякували вони Бога, Який дарував їм чудесне явлення Матері Божої та славили Саму явившуюся їм Діву, яка залишила слід Стопи Своєю. Бо з того часу Стопа стала наповнюватися водою. Тільки одну мить простояла Матір Божа на твердому камені, а слід ноги Її, що зафіксували на ньому як на м'якому воску, залишився назавжди. (Подібне переказ існує і про Господа нашого Ісуса Христа: при вознесіння Своєму Спаситель наш залишив слід ноги Своєю на горі Оливній). Чудове ж явище Богоматері на горі Почаївській було в 1240 році від Різдва Христового.

Незабаром після цієї події біля підніжжя тієї скелі, на якій з'явилася Матір Божа, ченці збудували невеликий храм в ім'я Успіння Пресвятої Богородиці. Але сама скеля, як і слід Цільбоносною Стопи на ній, протягом ще чотирьох сотень років залишалася під відкритим небом. Лише з 1649 року, коли на цьому місці виросла церква в ім'я Пресвятої Трійці, Стопа Богородиці разом з джерелом виявилася нарешті в храмі. Зараз на місці цього храму стоїть інший - чудовий Успенський собор, і будівельники його тільки заради того, щоб зробити висновок цю святиню всередину собору, відповідно до умов місцевості дещо порушили традиційний принцип храмобудування: собор звернений не на схід, як цього вимагає Статут, а, скоріше, на північ.

З перших же днів своєї появи на горі Почаївській і донині Стопа Божої Матері є джерелом багатьох чудес. Більшість з них залишилося, ймовірно, невідомими світу, і таємниця їх пішла разом з тими, хто бачив, відчув або був свідком їх сили. Але багато хто залишився відображеними для нас як зримі знаки "великої і багатої" милості Цариці Небесної, і тому так важлива для нас пам'ять про незвичайних зцілення, про явлені нам чудеса. В даному випадку свідоцтва про них, які виходять від самих зцілених, дійшли до нас від часів порівняно недавніх, століттями вже віддалених від самого явлення Богородиці. Але вони тим більш дорогоцінні як ще одне нагадування про те, що і через століття милість і благовоління Її не висихають.

Найдавніше з засвідчених і записаних зцілень, джерелом яких була цельбоносно Стопа Божої Матері, відбулося в 1664 році. У одній поміщиці, на прізвище Хойнацького, був слуга, якого звали Давид, на прізвисько Гайдук. Він довго страждав жорстокими болями у всьому тілі, а особливо в голові. Від болю очі його вилізли з орбіт, і він майже втратив зір. Шкодуючи свого слугу, Хойнацького (ймовірно, не раз пригадавши євангельську історію про сотника і його слуги) попросила тодішнього почаївського ігумена помолитись про хворого перед Почаївською чудотворною іконою Божої Матері і надіслати води від святої Стопи, щоб помазати очі його. Як тільки це було зроблено, хвороба його пройшла.

Століттям пізніше, в 1763 році, один волинський священик Григорій Білецький двічі отримував чудесну допомогу: спочатку у нього був важкий нарив на грудях, розкрився лише після того, як він помазав його цілющою водою. Але потім хвороба раптом повернулася і в набагато важчій формі: у нього виник новий нарив, тепер уже всередині його тіла. Від болю і слабкості хворий не міг сам іти в Нечаєв, його потрібно було везти. Однак уже на півдорозі (о. Білецький хотів прибути до Почаєва до свята Успіння Божої Матері) він відчув деяке полегшення і навіть зумів самостійно увійти в храм і дійти до Цільбоносною Стопи. Подякувавши Божу Матір за цей перший знак милості, він знову випив Цілющою води, а вдома - омив нею все тіло. Після цього болю раптом зменшилися, пухлина стала спадати, і незабаром він зовсім видужав.

До нас дійшли записи, які говорять про те, що не тільки люди, які шукали зцілення, отримували їх, а й ті, хто спочатку їх і ті шукали, але отримають як би по таємницею милості, поданої Царицею Небесною. У 1770 році одна хвора дівчина на прізвище Загурська, перебуваючи вже на смертному одрі, попросила священика, який брав її сповідь, дати їй святої води. Священик подав їй воду з Стопи Богородиці, і, випивши її хвора одужала, а потім вирушила до Почаєва, щоб віддячити Пресвяту Діву. Опинившись в храмі, в якому раніше ніколи не була, вона прямо підійшла до святої Стопі і заявила, що зцілення їй принесла вода, взята саме тут.

У 1780 році в однієї жінки, яка жила в околицях Почаєва, вмирав трирічна дитина. Одного разу вночі, після довгої і гарячої молитви Божій Матері вона заснула і уві сні побачила якогось старця, який сказав їй: "Що ти плачеш і кричиш? Ліки в тебе в домі".

Прокинувшись, жінка насилу пригадала, що у неї залишилося трохи води від Цільбоносною Стопи. Вона влила кілька крапель в рот хворому і знову заснула. І знову побачила уві сні того ж старця, і він сказав їй тепер: "Встань, син твій живе". І, дійсно, коли вона прокинулася, дитина сиділа на ліжку і просив їсти. Через кілька днів хвороба його була позаду.

У 1832 році одна міщанка з Кам'янця-Подільського привела до Почаєва свою дев'ятирічну онуку, в однорічному віці втратила зір після перенесеної віспи. Шість днів йшли вони, щоб поклонитися Почаївським святиням, і коли прийшли, дівчинка за порадою добрих людей помазала свої очі святий водою. Коли обидві вони після цього відійшли від вогонь на середину церкви, хвора раптом вигукнула, плачучи від радості: "Ах, бабуся! Я бачу Божу Матір обома очима!". Дівчинка стала зрячою.

Чи не одну хворобу і не одне горе вилікував Матір Божа, і розповісти про кожний випадок неможливо. Скажемо лише, що допомога цю отримували знатні і незнатні, люди похилого віку і діти, православні і навіть християни інших віросповідань, всі, хто приходив до Цільбоносною Стопі з вірою, надією і старанною молитвою, всі, кому по невимовному Промислом Божим, повинна була бути послана допомога . І сьогодні, як і сотні років тому, з тієї ж молитвою і вірою йдуть сюди люди зі своїми потребами і проханнями, з усім, що є на серці, долаючи іноді величезні відстані, щоб доторкнутися до святині, випити цієї води, чаю зцілення на горі Почаївській, шукаючи благословення Пресвятої Діви, Її покриву і заступництва. Тому і не вичерпуються людська вдячність, виражена словами акафісту, що вже сотню років соборно служиться по неділях монастирською братією на чолі з намісником перед святою Цільбоносною Стопою:

"Славимо вси невимовне поблажливість Твоє, Діво Чиста: яко з висоти небесні впала там єси на святу гору Твою, з камені нам воду істочающі, ея ж цельбосносною силою в усьому світі славно прославила єси".

Але чи знають вони, як виник цей джерело, як з'явилася в Почаєві цельбоносно Стопа Матері Божої, скільки і Як допомагала вона людям?
Одного разу вночі, після довгої і гарячої молитви Божій Матері вона заснула і уві сні побачила якогось старця, який сказав їй: "Що ти плачеш і кричиш?
Навигация сайта
Новости
Реклама
Панель управления
Информация